Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahojda holčiny!
Mám tchýni, kterou opravdu nemusím!!!!
Nebudu se o tom rozepisovat, bylo by toho na román. Odjakživa ji oslovuju paní XY - a jsem tak spokojená. Nikdy mi nenabídla tykání (chválabohu), zato ona mě začala tykat hned (bohužel!), bez ptaní (ó zdvořilosti
).
Teď ale máme dítě - a ona si najednou vymyslela, že jí mám říkat „babičko“a POŽADUJE TO PO MNĚ!!! (= když jí nevyhovím, jako obvykle se urazí)
Opravdu mi to neleze z pusy, ona není „babička“ taková, jakou bych ji pro svou dceru chtěla - je prostě paní XY.
Připadá mi, že „babičkovství“ se jí teď zalíbilo, jako dopňěk k image pěstěné zachovalé blondýny…
Jak vy oslovujete svou tchýni/babičku vašich dětí? Lépe řečeno - jak oslovujete tchýni, kterou nemáte zrovna v lásce (jemně řečeno…!)
Za odpověď předem děkuju,
Baghira
Stejně jako ty… paní XY. Ale když mluvím s malým, říkám mu babička to a ono… jakkoliv z ní nejsem nadšená, nechci nic z toho předávat svému synovi. On brzy zmoudří a sám si na to udělá názor. Navíc…je to i logické… svému muži taky neříkám taťko, ale nadále jménem… a jen Janečkovi říkám táta je doma, běž za tatínkem… a tak podobně.
Klára
Ahojky,
no musela jsem se smát, protože po přečtění tvého dotazu mě napadla jediná adekvátní náhražka „babičky“, v jejím případě asi jedniě „bába“
Jenže to by asi nějak neprošlo, žejo.
Sama nevím, jak bych to řešila, ale možná vzhledem k mimču, které jí prostě jednou bude říkat babi, bych to asi zkousla. Ono se tomu ale dá v běžné konverzaci vyhnout, prostě když na ni mluvíš, tak ji nijak neoslovuj. A když jakože budeš muset mluvit O NÍ, tak je to třeba babička Vopajšlíková. Víc ti asi neporadím, naštěstí jsem vyfasovala tchýni prima…
Tak pevné nervy!
Linda
Ahoj,
ja som svojej svokre (=tchyni) cakatelke hovorila tiez pani XY, ona po mne stale chcela aby som jej hovorila menom - zdrobnelym!) a tykala!
No hovorila som jej judit (miesto navrhovaneho juditko - to mi prislo trochu ako recesia
a vykala som. Zdovodnila som to, ze tykam mojim kamaratkam a k mame mojho priatela mam uctu a nelezie mi to do pusy (bola som na seba hrda aka som diplomatka!! ![]()
Po svadbe uz som musela prejst na tykanie, ale da sa na to nakoniec zvyknut…
K tej babicke si spominam, ze ako detom nam zakazovali hovorit babka - lebo je to vraj neuctive, skoncili sme u babi
.
Svoju svokru nezmenis, tak si ju nezosklivuj. preslo by to na tvoje dieta a mohlo by sa k starsim spravat tiez nepekne (napriklad k tebe ked budes v babkovskom veku
.
Vela trpzlivosti prajem
souris
Ahoj,
já taky řešila tenhle problém, ale bylo to trochu jinak. Můj tehdy ještě přítel mé mámě tykal a říkal jí jménem a moje máma si s mojí potencionální tchýní taky tykala. Přítelova švagrová jí taky tykala a říkala Evo… no prostě všichni si mezi sebou navzájem tykali a jenom já jsem jí měla vykat (tykání mi nenabídla) a říkat jí paní XY bylo hrozně trapné. Tak jsem jí prostě neoslovovala. Tykání mi nabídla až po svatbě (po 6 letech!). Nakonec jsem si na tykání rychle zvykla, ale dodneška nechápu, proč s tím dělala takové štráchy. Jinak je jako tchyně ok, nemůžu si nějak moc stěžovat.
Tak se na to vykašli a neoslovuj ji:-)
Jana
Děkuju za odpovědi ![]()
Fakt by bylo nejlepší ji neoslovovat … no, prostě jsem zvyklá lidi jmenovitě oslovovat… budu si na to dávat pozor.
(Pro mě má slovo „babička“ moc velkou hodnotu - moje vlastní babička byla nejlepší člověk na světě, moje mamka je taky fajn ženská …tahle ppaní si ten titul prostě nezaslouží!)
Je k vzteku, že zrovna moje dítě musí mít tuhle babu za babičku ![]()
(jako tchýni ji nemám ráda, ale jsem dospělá a nějak se s tím vypořádám).
Problém je v tom, že tchýně má tendence si přivlastńovat lidi okolo sebe.
U mě se jí to nepovedlo, tak je z toho vedle. Už od narození to ale zkouší na mou holčičku - ona se prostě tak dlouho vemlouvá, až si svou oběť podmaní …
Nepřála bych vám ten pocit, ale bylo období, že když jsem jí dala malou, aby si jí povozila v kočárku, tak když ji přivezla, byla moje dcera rozesmátá a spokojená a jen uviděla mě, svoji maminku, začala BREČET!!!! Byla to hrůza!!!
Když to takhle bylo několikrát, tak jsem ji tchýni prostě přestala půjčovat (jde to těžko, bydlíme v jednom domě) a byl klid.
Jenže teď zase pořádá nové nájezdy - manžel je pochopitelně při ní!
Jenže já se moc, moc bojím, aby tahle paní neměla na mou holčičku vliv!!!!
Opravdu si o ní myslím, že je citově chladná, neupřímná - a nechci, aby tohle od ní moje Eliška pochytila.
(Není to sci - fi, co tu povídám: Ona už takhle ukradla dceru své neteře. Jenomže tam je to trošku jinak - neteř si k ní svou dcerku prostě a jednoduše odkládala, aby mohla chodit na diskotéky a s kamarády do hospody.
No a tchýně se všude chlubí, že Deniska k ní má lepší vztah než k mamince!!!!!).
A vlastně ukradla i svou neteř své sestře - všude vykřikuje, že Petra (neteř) se jí se vším svěřuje a radí se s ní a ne se svou matkou!
Prostě je to člověk, který potřebuje svoje blízké vlastnit a ovlivňovat!!!!
Nechci se dočkat toho, že si nenápadně a pozvolna ukradne i moji holčičku! (Ona má fakt strašně silné charisma, kterým působí na okolí… Tedy na mě působí jako červený hadr na býka ![]()
Baghira
Ahojky, s mým manžou jsme spolu 10 let (5 let „papírově“). Tchýni jsem vždy vykala a oslovuji ji „pani XY“.
Asi rok po svatbě mi nabídla tykání, ale tak, že já jsem nepochopila, že mi to vlastně nabízí…nicméně jsem s ní měla už několik vážných konfliktů, takže se vykání vzdát nehodlám.
Teď čekáme mimíska a budu to řešit jako KlarkaC. jiná varianta mě totiž ani nenapadá.
Ahoj
tak mně tchyně nabídla tykání o svatbě. Ale ne jménem, ona chtěla, abych jí říkala MAMI!!!! Protože ji dvakrát nemusím, absolutně mi to nejde do pusy. Když o ní mluvím s manžou, tak samozřejmě „mamka“. Když s dětmi, je to babička. Ale když mluvím s ní, musím být opilá, abych jí řekla mamko. (tak 2× za život jsem jí tak řekla). Svou maminku mám a druhou nepotřebuju
. Takže tchýni nejraději neoslovuju.
Pajdule
Tchyně mi na svatbě nabídla tykání s tím, abych ji oslovovala jménem. To mi moc nejde do pusy, takže před miminkem jsem se oslovení vyhýbala. Teď jí říkám babi nebo babičko, s manželem o ní mluvím stylem „tvoje mamka…“. Někdy bych ji taky zakousla : - ), ale jako babička by se pro děti rozdala (jak duší, tak finančně), takže si to oslovení asi zaslouží bez ohledu na mé sympatie k ní.
Manžel říká mým rodičům jménem, před malým o nich mluví jako o dědovi a babičce (přede mnou jako o bábě a dědkovi : - (, taky k nim občas má tak kladný vztah, že by jim nejradši dal do bytu bombu : - ((( ).
Iva
Já jsem o své tchýni psala už v sekci SOS maminek „Démon tchýně“. Když to hodně zkrátím - po 10 letech známosti s jejím jediným synem a 2 měsíce před naší svatbou se jí manžel zeptal, jestli by nechtěla být taky babičkou, jako její spolužačky a kamarádky a ona se vztyčenou hlavou a v mé přítomnosti řekla: „Ne, já nechci být babičkou.“
Pro mě je to jasné. Vzhledem k tomu, že jsem s ní na základě řady konfliktů rozvázala před 8 měsíci veškeré vztahy, bude to o to jednodušší - moje tchýně prostě „nebude“ babička. Nebude se s našimi dětmi stýkat, když „NECHCE“. Vím, že až přijdou na svět, tak si to určitě rozmyslí, protože vždy jedná tendenčně a určitě si spočítá, že chlubit se vnoučaty se může hodit, ale bohužel - měla na to 10 let, aby si na tu myšlenku zvykla.
Takže jak oslovovat tchýni? V mém případě nijak. Díky bohu!!!!!!
Ahoj Prodigy!
Koukám, že bychom si měly o čem povídat ![]()
No, já než jsem otěhotněla, tak paní pořád mlela o dětech a vozila cizí kočárky. Pak jsem otěhotněla … a ona se mnou dva měsíce nemluvila!
Holt někdy se tchýně FAKT NEPOVEDE ![]()
Baghira
Čau maminy, milovnice tchýní!
Když jsme se s manželem vzali, tchýně mi nabídla tykání. Zeptala jsem se své drahé polovičky, jak jí doma říkali a on bez váhání odpověděl: „Ty, hele …“
A já na to: „No, počkej, to jí ani Váš táta neříkal jménem.“
Muž na to: „Ne proč?“
Papa a pamatujte - tchýně a uzený, nejlepší jsou studený! A já dodávám - a tisíc kilometrů vzdálený.
Evča
Ahoj holky,
tak jak to tady čtu, tak nemáte zrovna štěstí na tchýně. Proto musím napsat, že já mám naprosto skvělou tchýni. Říkám jí mamčo a vůbec mi to nevadí. Bydlíme spolu v jednom domě, když máme náladu, tak si pokecáme, když ne, tak se nevidíme. Ale vzhledem k tomu, že mám 10měs. syna, tak za mnou stejně tchýně chodí každý den, aby se s ním pomazlila, a když potřebuju, tak ho pohlídá. Samozřejmě se nevyhnu občasným radám ohledně jídla nebo výchovy malýho, ale není to nic, co by se nedalo snést.
A vám všem, které nechcete tchýni jakkoliv oslovovat, tak přecejen kvůli dětem bych ji řikala babi. Pokud mají o děti zájem a chovají se k nim hezky, nevidím důvod, proč štvát děti už odmalička proti vlastním babičkám, i když vy, mámy, je nemáte v lásce.
Jana
Ahojda Jano!
Je fajn, že ty máš skvělou tchýni.
Ale ani my, co takové štěstí nemáme, svoje děti proti nim neštveme, neboj!
Baghira
Baghiro, jsme na tom asi dost podobně, jen s tím rozdílem, že ty svou berušku už máš u sebe a my naše piškvorátko v bříšku.
Svou tchýni nesnáším, nechci se nad nikoho povyšovat, ale je to alkoholička a jak hluboko klesla, to se nedá ani povědět.
Mám hrůzu z toho, jestli si bude chtít vzít našeho broučka někdy k sobě (má stejně alkohol. přítele), jak jí to slušně říct, že ne.
Už teď má blbé řeči, že si bude naše dítko půjčovat na víkend a jak pojedeme na dovču, tak nám ho pohlídá! Nevím, kde na to přišla, na dovolenou bez piškvorátka bychom nejeli a zapomíná, že mám fantastickou mamku, skvělého tchána a mnohem raději požádám je o pohlídání, než ji.
To nemluvím o tom, že kdykoliv jsme s ní, tak si pořád stěžuje na svou finanční situaci a mám vždy pocit, že očekává, že vytáhnem z tašky aspoň 10.000 a dáme jí to. (a to stavíme, čekáme mimi a naše příjmy zdaleka nejsou závratné)
Jediná věc, kterou se uklidňuji je, že se k ní manžel pěkně chová a tak jak se muž chová ke své matce (fakt ho v tom obdivuji), tak se bude chovat i ke své ženě.
Takže už se připravuji na to, jak ji budu oslovovat babičko. Teď jí tykám, asi po 6 letech přemlouvání z její strany. Pořád lepší jí říkat jménem, než mami, mamku mám a budu mít jenom jednu.
Tak hodně pevných nervů, řekni si, že ti za tu myšlenku ona ani nestojí.
(já vím, lehce se to píše, znám to)
Pěkný den, ukecaná Evulefka+piškvorátko