Jak oslovovat tchýni?

2901
9.9.04 15:51

Jak oslovovat TCHYNI?????

Ahojda holčiny!

Mám tchýni, kterou opravdu nemusím!!!!
Nebudu se o tom rozepisovat, bylo by toho na román. Odjakživa ji oslovuju paní XY - a jsem tak spokojená. Nikdy mi nenabídla tykání (chválabohu), zato ona mě začala tykat hned (bohužel!), bez ptaní (ó zdvořilosti :? ).
Teď ale máme dítě - a ona si najednou vymyslela, že jí mám říkat „babičko“a POŽADUJE TO PO MNĚ!!! (= když jí nevyhovím, jako obvykle se urazí)
Opravdu mi to neleze z pusy, ona není „babička“ taková, jakou bych ji pro svou dceru chtěla - je prostě paní XY.
Připadá mi, že „babičkovství“ se jí teď zalíbilo, jako dopňěk k image pěstěné zachovalé blondýny…

Jak vy oslovujete svou tchýni/babičku vašich dětí? Lépe řečeno - jak oslovujete tchýni, kterou nemáte zrovna v lásce (jemně řečeno…!)

Za odpověď předem děkuju,

Baghira

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
92
9.9.04 15:56

Stejně jako ty… paní XY. Ale když mluvím s malým, říkám mu babička to a ono… jakkoliv z ní nejsem nadšená, nechci nic z toho předávat svému synovi. On brzy zmoudří a sám si na to udělá názor. Navíc…je to i logické… svému muži taky neříkám taťko, ale nadále jménem… a jen Janečkovi říkám táta je doma, běž za tatínkem… a tak podobně.
 Klára

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1785
9.9.04 16:02

Ahojky,

no musela jsem se smát, protože po přečtění tvého dotazu mě napadla jediná adekvátní náhražka „babičky“, v jejím případě asi jedniě „bába“ :-))Jenže to by asi nějak neprošlo, žejo.
Sama nevím, jak bych to řešila, ale možná vzhledem k mimču, které jí prostě jednou bude říkat babi, bych to asi zkousla. Ono se tomu ale dá v běžné konverzaci vyhnout, prostě když na ni mluvíš, tak ji nijak neoslovuj. A když jakože budeš muset mluvit O NÍ, tak je to třeba babička Vopajšlíková. Víc ti asi neporadím, naštěstí jsem vyfasovala tchýni prima…
Tak pevné nervy!

Linda

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1466
9.9.04 16:15

Ahoj,

ja som svojej svokre (=tchyni) cakatelke hovorila tiez pani XY, ona po mne stale chcela aby som jej hovorila menom - zdrobnelym!) a tykala!
No hovorila som jej judit (miesto navrhovaneho juditko - to mi prislo trochu ako recesia :roll: a vykala som. Zdovodnila som to, ze tykam mojim kamaratkam a k mame mojho priatela mam uctu a nelezie mi to do pusy (bola som na seba hrda aka som diplomatka!! :wink:
Po svadbe uz som musela prejst na tykanie, ale da sa na to nakoniec zvyknut…
K tej babicke si spominam, ze ako detom nam zakazovali hovorit babka - lebo je to vraj neuctive, skoncili sme u babi :wink: .
Svoju svokru nezmenis, tak si ju nezosklivuj. preslo by to na tvoje dieta a mohlo by sa k starsim spravat tiez nepekne (napriklad k tebe ked budes v babkovskom veku 8) .
Vela trpzlivosti prajem

souris

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
625
9.9.04 16:24

Ahoj,
já taky řešila tenhle problém, ale bylo to trochu jinak. Můj tehdy ještě přítel mé mámě tykal a říkal jí jménem a moje máma si s mojí potencionální tchýní taky tykala. Přítelova švagrová jí taky tykala a říkala Evo… no prostě všichni si mezi sebou navzájem tykali a jenom já jsem jí měla vykat (tykání mi nenabídla) a říkat jí paní XY bylo hrozně trapné. Tak jsem jí prostě neoslovovala. Tykání mi nabídla až po svatbě (po 6 letech!). Nakonec jsem si na tykání rychle zvykla, ale dodneška nechápu, proč s tím dělala takové štráchy. Jinak je jako tchyně ok, nemůžu si nějak moc stěžovat.
Tak se na to vykašli a neoslovuj ji:-)
 Jana

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2901
9.9.04 17:14

Děkuju za odpovědi :)

Fakt by bylo nejlepší ji neoslovovat … no, prostě jsem zvyklá lidi jmenovitě oslovovat… budu si na to dávat pozor.
(Pro mě má slovo „babička“ moc velkou hodnotu - moje vlastní babička byla nejlepší člověk na světě, moje mamka je taky fajn ženská …tahle ppaní si ten titul prostě nezaslouží!)

Je k vzteku, že zrovna moje dítě musí mít tuhle babu za babičku :(
(jako tchýni ji nemám ráda, ale jsem dospělá a nějak se s tím vypořádám).

Problém je v tom, že tchýně má tendence si přivlastńovat lidi okolo sebe.

U mě se jí to nepovedlo, tak je z toho vedle. Už od narození to ale zkouší na mou holčičku - ona se prostě tak dlouho vemlouvá, až si svou oběť podmaní …

Nepřála bych vám ten pocit, ale bylo období, že když jsem jí dala malou, aby si jí povozila v kočárku, tak když ji přivezla, byla moje dcera rozesmátá a spokojená a jen uviděla mě, svoji maminku, začala BREČET!!!! Byla to hrůza!!!
Když to takhle bylo několikrát, tak jsem ji tchýni prostě přestala půjčovat (jde to těžko, bydlíme v jednom domě) a byl klid.

Jenže teď zase pořádá nové nájezdy - manžel je pochopitelně při ní!
Jenže já se moc, moc bojím, aby tahle paní neměla na mou holčičku vliv!!!!
Opravdu si o ní myslím, že je citově chladná, neupřímná - a nechci, aby tohle od ní moje Eliška pochytila.

(Není to sci - fi, co tu povídám: Ona už takhle ukradla dceru své neteře. Jenomže tam je to trošku jinak - neteř si k ní svou dcerku prostě a jednoduše odkládala, aby mohla chodit na diskotéky a s kamarády do hospody.
No a tchýně se všude chlubí, že Deniska k ní má lepší vztah než k mamince!!!!!).
A vlastně ukradla i svou neteř své sestře - všude vykřikuje, že Petra (neteř) se jí se vším svěřuje a radí se s ní a ne se svou matkou!

Prostě je to člověk, který potřebuje svoje blízké vlastnit a ovlivňovat!!!!

Nechci se dočkat toho, že si nenápadně a pozvolna ukradne i moji holčičku! (Ona má fakt strašně silné charisma, kterým působí na okolí… Tedy na mě působí jako červený hadr na býka :twisted:

Baghira

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
980
9.9.04 18:08

Ahojky, s mým manžou jsme spolu 10 let (5 let „papírově“). Tchýni jsem vždy vykala a oslovuji ji „pani XY“.
Asi rok po svatbě mi nabídla tykání, ale tak, že já jsem nepochopila, že mi to vlastně nabízí…nicméně jsem s ní měla už několik vážných konfliktů, takže se vykání vzdát nehodlám.
Teď čekáme mimíska a budu to řešit jako KlarkaC. jiná varianta mě totiž ani nenapadá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
9.9.04 20:03

Ahoj
tak mně tchyně nabídla tykání o svatbě. Ale ne jménem, ona chtěla, abych jí říkala MAMI!!!! Protože ji dvakrát nemusím, absolutně mi to nejde do pusy. Když o ní mluvím s manžou, tak samozřejmě „mamka“. Když s dětmi, je to babička. Ale když mluvím s ní, musím být opilá, abych jí řekla mamko. (tak 2× za život jsem jí tak řekla). Svou maminku mám a druhou nepotřebuju :-)). Takže tchýni nejraději neoslovuju.
Pajdule

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
9.9.04 21:01

Tchyně mi na svatbě nabídla tykání s tím, abych ji oslovovala jménem. To mi moc nejde do pusy, takže před miminkem jsem se oslovení vyhýbala. Teď jí říkám babi nebo babičko, s manželem o ní mluvím stylem „tvoje mamka…“. Někdy bych ji taky zakousla : - ), ale jako babička by se pro děti rozdala (jak duší, tak finančně), takže si to oslovení asi zaslouží bez ohledu na mé sympatie k ní.
Manžel říká mým rodičům jménem, před malým o nich mluví jako o dědovi a babičce (přede mnou jako o bábě a dědkovi : - (, taky k nim občas má tak kladný vztah, že by jim nejradši dal do bytu bombu : - ((( ).
 Iva

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
9.9.04 21:15

Já jsem o své tchýni psala už v sekci SOS maminek „Démon tchýně“. Když to hodně zkrátím - po 10 letech známosti s jejím jediným synem a 2 měsíce před naší svatbou se jí manžel zeptal, jestli by nechtěla být taky babičkou, jako její spolužačky a kamarádky a ona se vztyčenou hlavou a v mé přítomnosti řekla: „Ne, já nechci být babičkou.“
Pro mě je to jasné. Vzhledem k tomu, že jsem s ní na základě řady konfliktů rozvázala před 8 měsíci veškeré vztahy, bude to o to jednodušší - moje tchýně prostě „nebude“ babička. Nebude se s našimi dětmi stýkat, když „NECHCE“. Vím, že až přijdou na svět, tak si to určitě rozmyslí, protože vždy jedná tendenčně a určitě si spočítá, že chlubit se vnoučaty se může hodit, ale bohužel - měla na to 10 let, aby si na tu myšlenku zvykla.
Takže jak oslovovat tchýni? V mém případě nijak. Díky bohu!!!!!!

• Citovat
  • Upravit
2901
9.9.04 21:36

Ahoj Prodigy!

Koukám, že bychom si měly o čem povídat :D

No, já než jsem otěhotněla, tak paní pořád mlela o dětech a vozila cizí kočárky. Pak jsem otěhotněla … a ona se mnou dva měsíce nemluvila!

Holt někdy se tchýně FAKT NEPOVEDE :wink:

Baghira

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
9.9.04 21:39

Čau maminy, milovnice tchýní!

Když jsme se s manželem vzali, tchýně mi nabídla tykání. Zeptala jsem se své drahé polovičky, jak jí doma říkali a on bez váhání odpověděl: „Ty, hele …“
A já na to: „No, počkej, to jí ani Váš táta neříkal jménem.“
Muž na to: „Ne proč?“

Papa a pamatujte - tchýně a uzený, nejlepší jsou studený! A já dodávám - a tisíc kilometrů vzdálený.

Evča

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
9.9.04 21:58

Tchyně

Ahoj holky,

tak jak to tady čtu, tak nemáte zrovna štěstí na tchýně. Proto musím napsat, že já mám naprosto skvělou tchýni. Říkám jí mamčo a vůbec mi to nevadí. Bydlíme spolu v jednom domě, když máme náladu, tak si pokecáme, když ne, tak se nevidíme. Ale vzhledem k tomu, že mám 10měs. syna, tak za mnou stejně tchýně chodí každý den, aby se s ním pomazlila, a když potřebuju, tak ho pohlídá. Samozřejmě se nevyhnu občasným radám ohledně jídla nebo výchovy malýho, ale není to nic, co by se nedalo snést.
A vám všem, které nechcete tchýni jakkoliv oslovovat, tak přecejen kvůli dětem bych ji řikala babi. Pokud mají o děti zájem a chovají se k nim hezky, nevidím důvod, proč štvát děti už odmalička proti vlastním babičkám, i když vy, mámy, je nemáte v lásce.

Jana

• Citovat
  • Upravit
2901
9.9.04 22:06

Ahojda Jano!
Je fajn, že ty máš skvělou tchýni.
Ale ani my, co takové štěstí nemáme, svoje děti proti nim neštveme, neboj!

Baghira

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
54
10.9.04 08:07

Baghiro, jsme na tom asi dost podobně, jen s tím rozdílem, že ty svou berušku už máš u sebe a my naše piškvorátko v bříšku.
Svou tchýni nesnáším, nechci se nad nikoho povyšovat, ale je to alkoholička a jak hluboko klesla, to se nedá ani povědět.
Mám hrůzu z toho, jestli si bude chtít vzít našeho broučka někdy k sobě (má stejně alkohol. přítele), jak jí to slušně říct, že ne.
Už teď má blbé řeči, že si bude naše dítko půjčovat na víkend a jak pojedeme na dovču, tak nám ho pohlídá! Nevím, kde na to přišla, na dovolenou bez piškvorátka bychom nejeli a zapomíná, že mám fantastickou mamku, skvělého tchána a mnohem raději požádám je o pohlídání, než ji.
To nemluvím o tom, že kdykoliv jsme s ní, tak si pořád stěžuje na svou finanční situaci a mám vždy pocit, že očekává, že vytáhnem z tašky aspoň 10.000 a dáme jí to. (a to stavíme, čekáme mimi a naše příjmy zdaleka nejsou závratné)
Jediná věc, kterou se uklidňuji je, že se k ní manžel pěkně chová a tak jak se muž chová ke své matce (fakt ho v tom obdivuji), tak se bude chovat i ke své ženě.
Takže už se připravuji na to, jak ji budu oslovovat babičko. Teď jí tykám, asi po 6 letech přemlouvání z její strany. Pořád lepší jí říkat jménem, než mami, mamku mám a budu mít jenom jednu.
Tak hodně pevných nervů, řekni si, že ti za tu myšlenku ona ani nestojí.
(já vím, lehce se to píše, znám to)
Pěkný den, ukecaná Evulefka+piškvorátko

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová