Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj,
ja rikam ji rikam jmenem a tykam, Jinak kdyz o ni vykladam, rikam mamkaHanka. Muj pritel moji mace taky rika jmenem, ale memu tatkovi ani nevim. Nejak si nedokazu vzpomenout.
MamkaHanka je skvela k detem, kdyz prijede opravdu se Honzikovi AKTIVNE venuje, ze Honzik potom ani ke me nechce jit se pomazlit. Na to nema cas! To az vecer. Jenom me na ni vadi, ze me vubec neposloucha, nebo jde ji to jednim uchem dovnitr druhym ven. Rikala jsem to priteli a on rika, ze jemu to dela taky…ze proste je takova..
Kac+H
My naštěstí máme obě babičky v pohodě, takže tchýně je pro mě prostě babička.
Ahoj.
Já oslovuji tchýňata křestním jménem a tykám, obdobně manža mé mamce. Pro Radimka jsou to babičky (dědeček). Ovšem zmatek máme u Radimkových praprarodičů. Např. pradědeček je pro Radimka, pro mě dědeček a pro manžu Evžen, nějak to budeme muset sjednotit.
![]()
Beruška
ahoj baghiro, mne tykani od tchyne nabidnuty bylo ale nejak mi to nejde takze vykam taky jsme se domluvili ze ji budu teda vykat a rikat jmenem to mi taky nejde,takze ji nijak neoslovuji a radsi na ni nevolam,ja si na to nemuzu proste zvyknout ale skoro vsechny holky co znam tak snad tykaji a rikaji tychni jmenem.
Když já tchyni oslovuji, říkám jí paní ....... a samozřejmě vykám. Nikdy mi nic jiného nenabídla, takže je to takhle zažité už hodně let. Pouze když je u toho malá, tak říkám babička to, dej babičce…atd.
Je to PŘÍŠERNÉ, u nikoho jsem si nic takového nepřečetla,ale bohužel.Co se dá dělat, že jo. A to ji znám už 8 let, s manželem jsme spolu skoro 3. A asi se to nikdy nezmění ![]()
A to chci ještě podotknout,že to je poměrně mladá ženská, něco přes 40, takže ne stará paní.Co na tohle říkáte????
Ahoj holky,
Anajko-jsme na tom úplně stejně. Já také svým tchánovcům vykám a říkám jim paní…, pane…Přijde mi to trapný, ale oni mi nikdy nenabídli, abych jim aspoň říkala jménem a vykala. Manža mým rodičům tyká a říká jménem a tak mě tohle dost mrzí. Jinak jsou super a mám je moc ráda, ale tomuhle moc nerozumím. Jestli to třeba není tím, že oni si navzájem svým rodičům taky vykají, asi jim to nepřijde, nevím. S manžou jsme spolu už 4 roky a když se nám teď narodilo mimčo, čekala jsem, že mi nabídnou tykání a zase nic. Nejtrapnější na tom je, že tykám jejich nejlepším známým, kteří mi to nabídli a jim v jejich přítomnosti vykám. Ach jo
.
Berča
Berčo,
já jsem na tom úplně stejně. Já jim vykám, oni mě tykají. Nemají snahu to uvést do pořádku. Neoslovuju je, protože mi kdysi navrhli, abych je oslovovala maminko a tatínku, což jsem nezkousla.
Moje mamka a její manžel (můj nevlastní otec) si s manžou tykají navzájem, což mu oni nabídli velmi brzy.
Nejhorší je, že když k tchánovcům přijdeme, oni mi řeknou ahoj a já jim odpovím taky ahoj a pak pokračuju vykáním. Je mi z toho pořád nepříjemně. Naštěstí nám ale jinak život nekomplikují.
Marki
Ty tchyně jsou na to asi horší … Já s tchánem neměla nikdy problém, vykal mi, ale choval se přátelsky a na naší svatbě mi sám řekl, že je Miloš a ať mu tykám
Zato tchyně mi rovnou od začátku tykala, ale ode mě si dál nechala vykat, tak jsem tchánovi tykala a jí vykala a připadalo mi to na hlavu - tak jsem jí prostě řekla, že si všichni doma tykáme a že jí budu tykat taky. Koukala, ale skousla to a dneska je to docela v pohodě (když pominu to, že je docela regent a pořád by nám nejraději radila se vším možným, ale to se dá, prostě je taková, tak se snažím to neřešit).
Jinak mně práve to, že snacha má tchyni vykat a ona jí klidně tyká připadá dost nepříjemný - jakoby ona dávala najevo nadřazenost a vyžadovala úctu a zároveň (u nás) si chtěla jakoby kamarádsky povídat o všem …, tak jsem to prostě utla … Jestli Vám někomu vadí, že si s tchánama netykáte, tak bych se nebála jim to říct a odvůvodnit tak, že jste na to z domova zvyklé, že třeba manžel vašim rodičům taky tyká (u nás to tak bylo - manžel s mýma rodičema od začátku úplně v pohodě, nabídli mu tykání sami a brzo a vztahy jsou super).
Přeju všem klid v rodině ![]()
Pa
Kaa
Ahoj holky,
tak jak to tady čtu, tak máme stejný probém, akorát že já s tchánem. S manželem jsme spolu 7 let, 2 roky svoji. Bohužel stavíme a tak bydlíme už 6 let s tchánem v 3+1. Tchán mi taky vůbec nenabídl tykání a začal mě tykat okamžitě, což mi ze začátku nevadilo, ale teď mi to už připadá divný, když čekáme mimi. Ale co můžu čekat od chlapa, který se ani nezeptá, co mi je, když najednou měsíc ležím doma s nohama nahoře a dojdu jenom na záchod a zpět a manžel najednou vaří, uklízí… (a to mám práci, že jsem od pondělka do pátku pryč a domů jezdím jenom na víkendy, takže všimnout si toho musel). Vůbec nevím, jak se zachovám, až se mimi narodí, protože po tomhle nemám vůbec chuť mu ho ani ukázat… Navíc mám strach, že k nám bude pořád jezdit - i teď, když v domku ještě nebydlíme, tak se sebere a jede tam, aniž by nám cokoliv řekl. Fakt nevím, co mám dělat. Je to manželův poslední příbuzný, maminku už nemá, tak nechci dělat rozbroje, ale dům stavíme pro nás a ne pro něho a nevím, jak mu to citlivě sdělit. Klíče jsme mu bohužel dali, ale ty mají i moji rodiče (mimochodem s nimi si manžel v pohodě tyká), ale ty ani nenapadne, aby tam jen tak sami od sebe jeli.
No, tak jsem se aspoň pěkně vykecala, protože už mě to fakt točííííí
Hanka
Ahoj.
Musím se smát, jak je to na tom světě zařízené. Mylíte, že už to, že jsem matka syna a druhé čekám ze mě udělá TCHÝNI. Bože, doufám, že ne. Svou tchýni oslovuji klasicky příjmením. Někdy po svatbě si mě po:,–(ila, pronesla dlouhou přednášku o svých známych, které si tykají nebo netykají, jak se oslovují a nakonec řekla, že se mám rozhodnout sama. V podstatě to nechala na mě, ale dala mi jasně najevo, že tykání se ji nelíbí. Tak zůstala zase paní X. Mi to vyhovuje, mamka se mi směje, že by manžela vyhodila, kdyby ji oslovoval příjmenim.
PS. Vztahy mezi námi jsou chladné a strašné. Je to učitelka, která ví všechno nejlíp. Dnes vidí chyby a vady i na svém PRVNÍM 21 měsíčním vnukovi. Takže, když ji nevidím, je mi skvěle.
Peta
Čau holky ,když ji jeden den nevydím je to pro mě svátek,bohužel bydlíme ve společném barákua když sejdu schody a potkám ji tak je mě na blytí natož abych ji ještě oslovovala maminko to bych opravdu nepřežila,Čau Mimi
![]()
Ahoj holky.
Tak ja mam problem taky s tchanem. Maminka manzela uz umrela. Tchan je zvlastni clovek. S manzelem se zname 2.5 roku a skoro 6 mesicu jsme manzele. Tchana jsem videla celkem asi 6×. On mi tyka od prvniho setkani, ale me tykani nikdy nenabidl. Takze ho radsi neoslovuju a vykam. Moji rodice nabidli manzelovi tykani a oslovuje je ruzne.
Tchan se vubec neucastnil priprav na svatbu a dokonce vyhrozoval, ze na svatbu neprijede. Kvuli neshodam se svym druhym synem. Nakonec se dostavil az na radnici!!! Cekal na chodniku. To mi bylo manzela strasne lito. Moje cela rodina se snazila, angazovala, pomahala a tesila.
Bydlime v zahranici a tchan nam ani nepise, ani nevola. Kdyz napiseme my tak jeho odpoved je vetsinou o pocasi + fotbal, hokej, olympiada, podle toho, co zrovna probiha. Jak se mame, jak se nam dari se nepta.
Jak tady ctu tak to neni az tak vzacny jev. Neda se nic delat. Hur nez ja je na tom muj manzel. Vim, ze ho to trapi, zvlast, kdyz vidi jak se veci maji v me casti rodiny.
Mejte se, holciny, krasne! ![]()
Hanka
Ja si s tchyni potykala cca 3 roky po svatbe, kdyz jsme asi pul roku bydleli sami s manzelem. Jinak jsme se brali po 7 letech chozeni a peti letech spolecneho bydleni. Jenze jsme bohuzel dopustili to, ze jsme po svatbe bydleli s nima. Des a hruza
Zarekla jsem se, ze to bude trvat maximalne dva roky a taky pak uz bylo pekne dusno.
Jinak tchyne mi nabidla tykani hned den po svatbe, slusne jsem ji rekla, ze ji ze dne na den tykat proste nemuzu, ze je de facto pro mne cizi pani (predtim jsem ji vidala jednou za rok na mesic - nezili tu). Tak se urazila. Nemohla bych tykat nekomu a hrat si na bezva kamaradky s nekym, kdo pocita moje vlasy ve vane a nenecha mne s prominutim ani v klidu se vys**t nebo si namazat chleba, natoz neco samostatne uvarit ![]()
No mimochodem tchyne a tchanem ostatne byli z minuleho rezimu zvykli si tykat a oslovovat se soudruhu, tak asi tak… ![]()
Ahojky.
Tak já svojí tchýni snad ani neoslovuji. Když o ní mluvím, tak říkám mamča. To jsem převzala od svého muže. Když se ptám tchána, kde je, ptám se kde je mamča? Je mi blbý volat jí příjmením. Příjde mi to strašně neosobní a já mám svou tchýni ráda. Co se narodil Matýsek tak je to príma. Držím ho v ruce a voláme(teda já) babí, kde mame tu babí. Babi, kde jsi? ![]()