Jak oslovovat tchýni?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymni
21.12.04 12:55

Ahojky,
my jsme spolu 8,5 roku, loni jsme se brali. Tchýně si tyká snad s každým. Každýmu to nabízí, jen mě samo ne :( . Švára jí normálně tyká, s našima si tyká, tyká si s manželkou jejího synovce, kt. vidí 3× ročně a je stejně stará jako já a brali se po 3m, protože museli, a ona jí hned - „tak jsi v rodině, tak mi tykej proboha“. A já nic. Tchán je v pohodě nabídl mi to o svatbě, ale už tři roky dopředu mě „trénoval“ a tešil se na to. A ona nic - ani po svatbě, a to mě to přišlo trapný už před ní :x , teď mi všichni říkaj i tchán, že se musí cejtit trapně ona, ale spíš se cítím trapně já :( :oops: :( , i když jsem nic blbýho neprovedla. Když jí chci něco sdělit nebo se zeptat, tak říkám mnažílkovi „a maminky už jsi se ptal, co psala maminka ježíšikovi?“ a ona sedí vedle - jak u blbejch 8O :( . Doma o ní mluvím jako o tchýni nebo Tvoje máma, o svý jako o mamince.
Manželovy kámošky 20-ti leté, kt. doučoval na maturitu si s ní normálně tykají. Všichni v rodině i okolí se diví, já nejvíc a cítím se tím dotčená :evil: :x :evil: . Ale už je mi to vpodstatě fuk. Neoslovuju jí a nikdy jsem to neděla, prostě říkám Vy a teď když všem tykám je jasný, že mluvím na ní. Má smůlu - Vy maminko, jak zněl její jediný návrh - jí teda rozhodně říkat nebudu, to má teda smůlu :evil:
Asi to bude tím, že ty ostatní mladší s ní kouřej a pijou vínko a já nekouřím a ani na alkohol mě moc neužije. Takže mám smůlu, ale myslím si ,že spíš ona.
Mějte se a zvládejte to s těma babama
 Dana

• Citovat
  • Upravit
76
21.12.04 18:06

Ahojky Baghiro,díky za přání ,my vám též přejeme krásné a pohodové vánoční svátky a do nového roku,jen ajen to nejlepší hodně zdraví a pevné nervy s tchýní. Doufám že ty dva dny s tchýní přežiju v pohodě i když už ted´je mi špatně ,no ale holt jsme jí udělali babičkou a nemám právo jí malému jí ošklivit,to je problém mezi mnou a jí. Pa Kikina :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
382
21.12.04 20:55

Tchýně

Ahoj,

já oslovuji svoji tchýni mami a tykám jí, nabídla mi to po svatbě. Dost dlouho jsem si na to zvykala a nešlo mi to přes pusu, ale teď už je to dobrý.
Teď už s ní vycházím jakš takš. Někdy mě štve naprosto strašně, někdy to jde. Párkrát jsem udělala scénu, měli jsme i akci, že jsem tam dva měsíce nechodila. Pochopila, že si nenechám kecat do života a drží ústa, ale poznám na ní, když se jí něco nelíbí. To významné ticho je nezaměnitelné, ale netroufne si, ví, že si to nenechám líbit.
Manžel byl na mámě dost závislí, takže jí nic neřekne. Myslím, že se jí bojí. Doma stojí za mnou, ale nemůžu se na něj spolehnout, že by se mě zastal.
Někdy si hrozně stěžuji, jak mám hroznou tchýni, ale jak tak čtu vaše příspěvky, tak můžu děkovat Bohu. Docela to s ní jde. Moji dceru má ráda a dcerka má ráda ji. Někdy je mi jenom líto, že nehlídá, dost by se mi to hodilo.

Kačkač

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
980
22.12.04 06:21

Ahojky, tchýni i tchánovi vykám a nic na to nehodlám měnit…pro ně nejsem dost dobrá pro jejich jediného synka a to jsme spolu už 10 let…teď čekáme dě´tátko a děsí mě představa oslovení „babička a dědeček“.....

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
3.3.05 08:48

Ahote. Aj ja mám problém so svokrou. Nie je zlá, neprajná, ale strááááášne starostlivá. :roll: Manžel je jedináčik a mali ho až v štyridsiatke. To je samé Jojinko sem, Jojinko umy si ruky, obleč sa, napapaj sa, …ako keby mal 10 rokov a on už má 30.On mi vraví, že si na to zvikol a vraj si mám zviknúť aj ja, lebo ich nezmením. NO TO URČITE! Skôr sa zbláznim.Je pravda, že by nám zniesli modré z neba, pomáhajú mi, bývame v jednom dome. Ale tej pomoci je viac ako treba. Vždy mi stojí za chrbtom a kontroluje ešte aj to ako dcérke varím čaj. Pred svadbou to také nebolo, to od vtedy ako sa narodila malá. A čo je ešte vačší problém, jej sestra býva hneď vedľa nás a keďže jeje jediný vnuk býva vo Švajciarsku, tak si to vynahrádza u nás. Je u nás , ja som to rátala aj 5 hodín denne, deň čo deň, to je na nervy. A obe sa pretekajú, ktorá je múdrejšia alepšia vo výchove detí. Asi zabudli, že ja som matka! Mám pocit, že som ididot, lebo čo robím, to robím zle,
Manžel mi na to len povedal, že môžem byť rada, že som na všetko neni sama a že mám pomoc. Rada by som sa osamostatnila, no doba je zlá, veď to poznáte. Ach jaj...... :cry: Musím to predýchať, majte sa Kačička a Nelka - 7m

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
3.3.05 10:20

Já mám štěstí, že mám moc milou tchýni a přes to taky nevím, jak ji mám oslovovat. Do svatby jsem jí říkala paní X. Po svatbě jsem se jí sama ptala, jak si přeje, abych ji oslovovala. A ona na to, že ode mě nečeká, že bych jí říkala maminko, protože maminku mám jen jednu (ona sama byla nucena své tchýni říkat maminko a ví, že jí to nikdy nešlo přes pusu). A že jí tedy mám říkat jak chci, klidně i „tchýně" Já bych jí naopak maminko říkala s tím, že bych jí vykala. Těžko jí budu tykat, když manžel sám svým rodičům vyká. Ale nejspíš zvolím nějakou obdobu slova tchýně, třeba jí budu říkat „tchýňko", ale spíš tak, aby to znělo mile, ne ironicky. Tetě přece taky říkáme teto, protože to je teta. Tak proč neříkat tchýni tchýně?
Hasmandka

• Citovat
  • Upravit
12600
3.3.05 10:44

Ahoj Hasmandko,
zaujalo me, ze tvuj manzel rodicum vyka, to uz ted vubec neni bezne.
Jinak mne se nelibi oslovavat lidi jejich „hodnosti“ :)
U nas v rodine se vsichni oslovuji krestnim jmenem a bud se tyka -blizka rodina, a nebo se vyka-vzdalenejsi pribuzni.
Ja byt na tvem miste tak bych tchyni oslovovala krestnim jmenem a vykalqa- to je slusne a zaroven takove osobnejsi nez ji rikat „tchyne“
Ale treba se mi to jenom zda a kazdy to vidi jinak :) Hlavne, ze je tva tchyne hodna :) Jana

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
3.3.05 10:57

Ahoj holky,

když jsme se s manželem seznámili, tak se mi tchyně i tchan představili křestními jmény, ale přes to jsem jim říkala paní … pane nebo jsem je neoslovovala vůbec, což bylo nejjednodušší. Potom měl tehdy ještě přítel 30. narozeniny a tam se to nějak zvrtlo a najednou všichni nabízeli tykání, tak že od té doby jsme si tykali, ze začátku mi to moc nešlo přes pusu říkat: Ivo a Jardo, nikdy jsem jim nechtěla říkat mami nebo tati, protože mám svoji jednu mamku a jednoho taťku. Manžel mým rodičům také tyká (mému taťkovi to sice trvalo trochu déle, ale po svatbě nebylo co řešit). Moje mamka mamce a otci mého taťky vždycky vykala a mě to jako dítěti přišlo divné, protože taťka druhé babičce tykal a mě to přišlo přirozené, protože to je přece moje babička a ne někdo cizí.
Děti zatím nemáme, ale rozhodně bych chtěla zůstat u všech u oslovování jménem i u manžela. Nelíbí se mi, když si potom říkají mámo a táto.
Určitě budu dětem říkat tatínek tohle a tamto, babička tohle a tamto nebo děda tohle nebo tamto - tam by mi ty jména přišla hloupá.

Boumi

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
3.3.05 11:00

Ahoj Jani, až se nám narodí holčička, tak ji chceme pojmenovat právě po manželově matce, a myslím si, že kdybych říkala tchýni křestním jménem, tak by se to pletlo. Já si pamatuji, že můj otec svým rodičům vykal a já jsem vykala a vykám všem babičkám, dědečkům i tetám a strýcům. A i přesto mi manželovo vykání jeho rodičům přišlo ze začátku zvláštní. Ale vím, že i přes vykání k nim má vřelý vztah. A jemu to přijde naprosto přirozené.
Hasmandka

• Citovat
  • Upravit
120
3.3.05 14:15

Ahojte „milovnice tchýní“, 8O

přiznám se, že taky nevím, jak do toho. Čekám mimčo v červnu, tchyni a tchánovi vykám, tchyně mi tyká, tchán mi vyká a můj manžel mým rodičům tyká. Celkem chaos. Tchyni zatím oslovuji paní XY, je to dost suchý. Vztahy máme v rámci možností, pořád do něčeho kecají, naštěstí nebydlíme s nima, tak to jde. Ideální je 2 hodinová přednáška, která je zakončena, ale udělejte si to, ja chcete. Hrůůza. :cry:
Takže taky nevím, jak to vyřešit, ale asi to bude babička taková a babička maková pro děti. Pro mě asi paní XY.

Tak se mějte

Jitka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12600
3.3.05 15:31

Ja jsem se asi nevyjadrila uplne presne! Ja samozrejme matce, otci, babickam a dedum jmenem nerikam :) i kdyz nekdy ano, ale to je spis z legrace. Ja myslela vsechny ty tety, stryce, bratrance, sestrenice, tchyne a tchany, svagrove az do tretiho kolena :)
Jinak tchanovi tykam a rikam Karle (jako nasemu psovi :) :) a tchyni taky tykam a rikam Marus, to mi sice moc nejde pres pusu, ale uz jsem si za ta leta zvykla. Oni mne ze zacatku hned tykali a ja jim vykala, protoze se s manzelem zname uz od skoly, ale pak to tykani mne nabidli pomerne brzo jeste dlouho pred svatbou. Vetsi problem nez jim tykat jsem mela spis s tim oslovovanim.
Rikat tchyni „maminko“ by me nikdo nedonutil :) Jana

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
7.3.05 10:23

Ja som pred nedávnom písala aká je svokra super, aj je .Je starostlivá, ale už mi tá obeta a starostlivosť preteká cez uši. Ja chcem bývať sama a o výchove a o všetkom aj sama rozhodovať.Manželovi som navrhla,aby sme si oddelili poschodie a spom takto sa osamostatnili. Aj ma pochopil, ale neni sú lóve.Sakra, kde prísť k balíku???? Svokra má vedľa nás v dvojdome nasťahovanú jej sestru, ktorá je tiež na dôchodku.Ona má 2 dcéry, jedna je vo Švajčiarsku a tam je aj jej jediný vnuj a druhá býva sama, má už cez 40 rokov a čo sa manžel pametá, nemala žiadneho priateľa. Žije sama, deti tiež nemá. Takže to len zhrniem- stále sedia u nás a radia, hlavne ona. Ako keby vychovala 10 detí. :evil: . To sú neni debaty, ahoj ako sa máte, v práci bilo tak a tak, to je samé, toto rob takto a to by si mala inak, … Vie ma to rozhodiť, ale zahryznem si do jazyka. Manžel povedal, že sa stým nedá nič robiť. Na to by som sa pozrela!!!!!
Včera bola zas u nás( Prídu aj 4 krát za deň- keďže svokra nezamkýna), malej idú zúbky, tak slintá. A od toho má vysušenu bradu a okolie úst. Natieram jej to samozrejme. Ale ona prišla a hneď:" natri jej to, ná to suché, a to jej treba utierať, urob to. "Vo mne to už vrelo, tak som šla za manželom predýchať to, a hneď čo som sa otočila, už jej pusu natierala sama s krémom na ZADOČEK. Vraj aspom s niečim aby to mala natreté. ACH JAJ! No je normálna? Keby sa ma spýtala, kde mám na to krém, ale ona nie. Využila okamih keĎ SOM TAM NEBOLA A UROBILA SI PO SVOJOM. :x
A takýchto vpádov do NÁŠHO ŽIVOTA zažívam dosť. Dúfam, že manžel pochopí, že toto nieje správna cesta. :wink: jaj už mi je lešie, keď som to dostala von :lol:
Baby, ako to mám riešiť?????? Kačička a Nelka7m

• Citovat
  • Upravit
16
18.3.05 22:42

sympatická Baghiro,

Nazdárek všechny,
koukám, že hodně holek má tchýni děsnou a jsem ráda, že nejsem sama, kdo má tchýni ježibabu. Baghiro úplně tě chápu, my máme s přítelem teď 1. mimčo - holčičku, problém je, že jsme se nevzali a já jsem navíc rozvedená. Tohle tchýně teda absolutně nemůže zkousnout a asi ani nezkousne. S přítelem jsme skoro 3 roky a za tu dobu jsme několikrát s tchýní přerušily styk - to byly fakt šťastný chvíle :wink: , ale když se dozvěděla, že čekáme mimi, byla nadšená a kontakty jsem teda navázala. Říkala jsem si, že nemusí být fajn tchýně, ale kvůli mimču, aby nepřišlo o babičku, se s ní pokusim nějak vycházet. Jenže čím déle se vídáme, tím hůř. Ona si na mě neustále stěžuje u mého přítele, (mimochodem jedináčka, takže na něm tchýně dost visí a snacha - rozvedená kuřačka není fakt podle jejích představ) jaká jsem, co jsem řekla či neřekla a tak, několikrát se kvůli mně pohádali, no a teď když je malá na světě se situace dost vyhrotila. Taky po mně tchýně chtěla - oslovala jsem jí paní XY - abych jí teda vykala, ale říkala babičko, ale to mně nejde prostě přes pusu, babičku jsem měla fantastickou svojí, tahle baba se jí fakt nevyrovná, takže jsem jí dál říkala paní XY. Jenže to ona maloměšťačka považuje za něco strašnýho (podle jejích slov), takže mě požádala, abych jí neoslovovala. To je pro mě dost těžký, jelikož jsem zvyklá být adresná, ale budiž. Tragédie je, že ona má nějaký svoje představy, které se snaží realizovat a když jí do toho něco nezapadá, tak hysterčí. Navíc se dost snaží lidma manipulovat a citově je vydírat a to na mě jaksi neplatí a navíc to nesnášim. Např: Představa - její syn se ožení a bude mít min. 2 děti. Realita - syn se neoženil a máme a chceme mít 1 dítě. Výsledek - hysterický scény. Představa - chce koupit malé nějaké oblečení, ovšem prý takové, co se líbí pouze jí jako babičce. Realita - jí se líbí oblečení z dob před 30 lety, což je věk synátora, takže krejzlíky, přízový, dupačky a tak. Mně ne. Takže ona je ve finále strašně uražená, že malý nemůže nic koupit, protože se mi to nelíbí. Navrhla jsem vyrazit spolu a podívat se, co se líbí nám oběma, ale to odmítla právě se slovy, že se to má líbit předevšim jí. Takže si dál stěžuje, ale kompromis - to ne. Naštěstí je jednak ošklivá, jednak strašně konzervativní (je jí 50 a mentalitu má bez přehánění na 70) a jednak absolutně necharizmatická. Naštěstí. Taky měla neustále tendence se vměšovat do výchovy, což jsme jí zatrhli hned zkraje po tom, co udělala hysterickou scénu na téma: Nevážíte si zdraví své dcery, protože se oprudila. (nesedly jí pleny) Ale stejně to pořád zkouší. Naštěstí před přítelem má respekt, ale jsme z toho už oba na nervy, protože teď mě už otevřeně nesnáší (a přesto se na mě usmívá, had jeden) a já jsem už tak otrávená, že mám vyloženou nechuť ke všemu, co by jí udělalo radost.
Mimochodem, jsem taky z Pardubicka, asi je tu nějaký semeniště jedutchýní :P
Takže je to těžký a vim, že se to nevyřeší, protože by nejdřív musela zkousnout, že jsem rozvedená, což ona nikdy neudělá. Ona to slovo ani nedokáže vyslovit (opravdu žije v 21.století).
Zatnula jsem zuby a snášim jí, ale mojí malou si hlídám jak ostříž a běda jí, jestli na ní někdy něco zkusí. Na druhou stranu malou má ráda, bránit jí vídat malou nechci pouze lehce korigovat (taky už máme za sebou scénu, jelikož si představovala, že malou uvidí 2× tejdně a já jsem teď řekla, že se mi tam nechce, že k nim nepojedu a že malou uviděj o víkendu) a koneckonců, malá má i druhý prarodiče, který jsou naštěstí fajn :D . A až bude větší. udělá si obrázek sama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18.3.05 23:39

Pane Bože Evulefko,to neni možný,že nejsem jediná,kdo má takovouhle tchýni.Přesně jak píšeš-Alkoholička a její přítel alkoholik.Nechápu jak ona mohla porodit a vychovat tak užasnýho člověka jako je můj manža.
Tykání mě nabídla(ožralá jak slíva) ještě před svatbou a tím,že chce,abych ji říkala „mami“,protože si dceru vždycky přála(manža je jedináček:-(((.Málem mě omývali-pokoušim se mluvit bez oslovování.Do práce chodí,ale všechny prachy prochlastaj,takže jak píšeš-když tam jdeme na „nutnou“návštěvu stěžuje si.Když ji manža oznámil,že se budeme brát,jímala jí hrůza kde na to vezme peníze.Chápete to???Naši svatbu zaplatili moji rodiče,kteří jsou užasný a manža je má rád. Minulí vánoce vše vyvrcholilo tím,že se doma pohádali a její „chlap“ opilej skočil z okna.Co myslíte ta „kráva“-promiňte nevolala záchranku,ale manžovi.Řeknu Vám, byli to nezapomenutelný první vánoce.Ještě,že jsem zdrav.sestra jinak bych z toho byla asi vykulená.No samozřejmě,že se mu relativně nic tak hroznýho nestalo.Rozdrcená pánev a celkem roční pobyt všude možně po špitálech a poloviční invalidka.Celej rok jsme za tchyni skoro každý den chodili(bohužel bydlí ve stejném městě asi 5 minut chůze od nás)a pomáhali jí psychicky s tím,že toho ožralu vyhodí a pujde se léčit.Nic z toho se nekonalo a u nich se vesele chlastá dál.Proč taky ne,když on se pořád válí doma,když nemá práci.Já ji nesnášim a nadávám si do debilů,protože jsme v městě koupili byt a tím se tam natrvalo uvázali.Je to hrozný.Neni dne,aby manžovi nenapsala jak se má atd.A když neodepisuje,tak ho prozvání,dokud neodepíše.A co na to on?Má ji stejně rád a já to nechápu.Kolikrát jsme se o tom pohádali,ale zjistila jsem že to nemá cenu a nebudu mu doma dělat fůrii,jakou byla ona a proto se odstěhoval. Je to hrozně těžký,chápu,že to je jeho máma a snažím se jeho vztah k ní respektovat.Vždycky mě říká,že za to nemůže,že si mámu vybrat nemohl a že až naše dítě bude „zlobit“taky ho nikdy nehodíme přes palubu.A má pravdu.Těžko se s tim smiřuje a já mu to asi kolikrát neulehčila a proto to teď neřešim a snažím se mu být oporou.
Podotýkám,že zbytek rodiny manžova babička a děda(i já je tak oslovuju) jsou naprosto úžasní a já je miluju.Jen prostě ta tchyně se nám nějak „nepovedla“.Nedovedu si představit až budeme mít mimíska.Tak pevná nervy asi už mít nebudu.Ale vím,že to prostě „bába jaga“ babička bude.Ty děti to brzo pochopěj!!!Takže přeji úspěšný boj s těma obludama-matkama našich drahých poloviček

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18.3.05 23:40

Pane Bože Evulefko,to neni možný,že nejsem jediná,kdo má takovouhle tchýni.Přesně jak píšeš-Alkoholička a její přítel alkoholik.Nechápu jak ona mohla porodit a vychovat tak užasnýho člověka jako je můj manža.
Tykání mě nabídla(ožralá jak slíva) ještě před svatbou a tím,že chce,abych ji říkala „mami“,protože si dceru vždycky přála(manža je jedináček:-(((.Málem mě omývali-pokoušim se mluvit bez oslovování.Do práce chodí,ale všechny prachy prochlastaj,takže jak píšeš-když tam jdeme na „nutnou“návštěvu stěžuje si.Když ji manža oznámil,že se budeme brát,jímala jí hrůza kde na to vezme peníze.Chápete to???Naši svatbu zaplatili moji rodiče,kteří jsou užasný a manža je má rád. Minulí vánoce vše vyvrcholilo tím,že se doma pohádali a její „chlap“ opilej skočil z okna.Co myslíte ta „kráva“-promiňte nevolala záchranku,ale manžovi.Řeknu Vám, byli to nezapomenutelný první vánoce.Ještě,že jsem zdrav.sestra jinak bych z toho byla asi vykulená.No samozřejmě,že se mu relativně nic tak hroznýho nestalo.Rozdrcená pánev a celkem roční pobyt všude možně po špitálech a poloviční invalidka.Celej rok jsme za tchyni skoro každý den chodili(bohužel bydlí ve stejném městě asi 5 minut chůze od nás)a pomáhali jí psychicky s tím,že toho ožralu vyhodí a pujde se léčit.Nic z toho se nekonalo a u nich se vesele chlastá dál.Proč taky ne,když on se pořád válí doma,když nemá práci.Já ji nesnášim a nadávám si do debilů,protože jsme v městě koupili byt a tím se tam natrvalo uvázali.Je to hrozný.Neni dne,aby manžovi nenapsala jak se má atd.A když neodepisuje,tak ho prozvání,dokud neodepíše.A co na to on?Má ji stejně rád a já to nechápu.Kolikrát jsme se o tom pohádali,ale zjistila jsem že to nemá cenu a nebudu mu doma dělat fůrii,jakou byla ona a proto se odstěhoval. Je to hrozně těžký,chápu,že to je jeho máma a snažím se jeho vztah k ní respektovat.Vždycky mě říká,že za to nemůže,že si mámu vybrat nemohl a že až naše dítě bude „zlobit“taky ho nikdy nehodíme přes palubu.A má pravdu.Těžko se s tim smiřuje a já mu to asi kolikrát neulehčila a proto to teď neřešim a snažím se mu být oporou.
Podotýkám,že zbytek rodiny manžova babička a děda(i já je tak oslovuju) jsou naprosto úžasní a já je miluju.Jen prostě ta tchyně se nám nějak „nepovedla“.Nedovedu si představit až budeme mít mimíska.Tak pevná nervy asi už mít nebudu.Ale vím,že to prostě „bába jaga“ babička bude.Ty děti to brzo pochopěj!!!Takže přeji úspěšný boj s těma obludama-matkama našich drahých poloviček

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová