Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
ja mam zase jiny problem. Thyne je uzasna tchan taky ale problem je s mym tatou. Porad manzela tak nejak odmita vzit vazne(po 6 letech vztahu a 2letech manzelstvi!!!) obcas se me zepta „a ty to s nim fakt myslis vyzne?!“ navic ma pocit(nesmyslny) ze me manzel neuzivi…a manzel z toho neni nadsen takze se nemilujou. ted cekame mimco a tata se desne tesi jak si ho bude pucovat a jak ho bude rozmazlovat a manzel zase ze by ho s nim nenechal samotny ani na vterinu…takze sem mezi dvema presama.No este nas zda se, ceka pekne zamotanej problem.Ach jo
carolin a kotatko 10+3
Carolin, víš co mne napadá? Když manžel mimčo tvému taťkovi nepůjčí, nezbude mu nic jiného než chodit s ním. Třeba na těch procházkách k sobě najdou cestu
. Držím jim k tomu pěsti.
Radka
Daruji tchýni za odvoz:))
Ja mám tchýni,která se dělá jak je nemohoucí a jak jí všechno bolí,ale jakmile se s manžou objevíme u nich na baráku tak má tolik energie na buzerování nás obou až to hezké není.Nejvíc mě rozčílí tím,že na mě z patra huláká ať si jdu sednout k ní nahoru a ona si tam začne vyhulovat svoje cigaretky,jsem těhotná a zrovna mi to moc nevoní.No jen kdyby to samé udělal můj muž,to by to schytal
Oslovuji ji pani XY a naše mimi ji bude řikat samozřejmě babi,ale i pro mě je slovo babička skoro oslovení jen pro mojí zlatou hodnou bábinku,maminčinu mamku.To je skoro svatá ženská,prostě babička jak má být.
Ahoj holky, nečetla jsem to celé, ale je to asi skoro všechno o zlých tchýních.
Moje první tchýně byla na první pohled hodná, megera se z ní vyklubala celkem brzy. Už jsem řekla holkám, že na jejich svatbě nebudu, pokud tam ona bude. Nejvíc mě ale ranil tchán, se kterým jsme se měli rádi a postavil se zcela proti mně. Té jsem tykala a říkala mami, ze začátku to bylo příjemné.
Moje druhá tchýně je maminka a babička a je skvělá. Říkám jí maminko nebo babičko a vykám ji, jako výraz úcty. Ona mi tyká, ale protože je taková babičkovská od pohledu, sedí mi to k ní.
Moje máma je tchyně a straníme se jí oba, já i manžel
. Nedokážu se s tím od dětství srovnat. Od jara jsme se neviděli a mám hrůzu ze svátků. Vůbec netoužím po tom, aby přijela. A nemůžu jí to odmítnout.
Moje holky blbou tchýni vnímali jako babičku a mají ji rádi, i když od puberty se jim „sere“ do života. Její druhá snacha ji po první návštěvě odhadla a byla to její poslední návštěva u ní. A má klid.
Ze mě za chvíli tchýně bude, za pár měsíců, protože moje nejstarší dcera se sestěhuje se svým miláčkem. Ještě jsem ho neviděla. Je to muzikant, něco přes počítačovou grafiku, kouří marjánku, donedávna nosil číro. Dal ho dolů, to mě zklamalo, viděla jsem ho jen na fotce. Tak držte mi palce, ráda bych byla dobrá tchýně, ne to co nejraději by viděl studený
.
Stefinka
Ahoj,
ja už mám druhou tchýni a asi si nemůžu stěžovat. První bydlela cca 10 km a viděla jsem jí 1× týdně, ta druhá je vzdálenější (100 km) a vídáme se tak max. 2× do měsíce. Ta první mi kdysi na návštěvě u nich (myslím že to bylo krátce po svatbě a 6ti letech chození) slavnostně věnovala kartáček. Nechápala jsem proč jsem ho dostala a ona mi vysvětlila, že se jí skvěle osvědčil při praní košil… Prý je mám nejdříve namočit, potom namydlit rukávy a límeček, vydrbat právě tím úžasným kartáčkem a pak už jen vymáchat! A košile je jako nová a vydrží tak mnoho praní… Odpověděla jsem, že je to hezký postup a jestli si manžel (její syn) přeje prát košile ručně, rozhodně mu v tom nebudu bránit a může tento systém aplikovat. Pokud je chce ale prát u mne, pak projdou pračkou. Tchán byl silně pohoršen, tchyně zaskočená a manžel i nadále zůstal u „za be“. Tchyně mi pak už nikdy nic podobného nedarovala a myslím, že i pod mým vlivem postupně začala prát v pračce všechno (včetně ponožek a spodního prádla, které také prala ručně, i když měla automatickou pračku…). Když se manžel zpět po našem rozchodu odstěhoval k rodičům a přinesl si k mamince košile na vyžehlení a prádlo na praní, ona mu nabídla čas, kdy si může v jejich pračce vyprat a poradila mu, jakou žehličku si koupit! Získala tak můj nehynoucí obdiv a zpětně jsem jí odpustila, i ten kartáček na límečky…
A moje nová tchyně je tak „hodná, chápavá a ochotná“, že s tím až silně obtěžuje, a tak jsme oba rádi, že bydlí sice v akčním dosahu, ale přece jenom ne až tak blízko. Ale jako babičky jsou obě prima, každá jinak, ale děti potřebují babičky (i babičky protivky, fifleny, ranařky a protivky - konec konců jim to rožšiřuje obzory a ona i špatná babička je vlastně „dobrá“ babička, ne). Tak je úplně nezatracujme, i my budeme tchýně. Doporučuji si je držet „od těla“, ale udržovat bezkonfliktní vztahy. To ale neznamená, že si nechám všechno líbit. Beru to jako cvičení v asertivitě a snažím se udržovat mantinely našich vztahů v příjemné šířce. A mimochodem, abych nezapomněla - oběma říkám jménem a tykám jim. A nedělá mi to potíž. Asi bych jim raději říkala jménem a vykala, ale to mi neprošlo. Ona se přece jenom tím vykáním lépe udržuje hranice vzájemných dobrých vztahů, alespoň z mého pohledu… Rozhodně bych ani jednu z nich nechtěla oslovovat maminko - to už bych těch maminek měla nějak moc, že! Ale pokud to někomu vyhovuje, proč ne.
Baghiro i ostaní, mám pro Vás plné pochopení, ale nechce se mi komplikovat si život ještě s tchýní…
L.
Ahojky holky, tak mi nedá na tohle „super“ téma neodpovedět. Já se stchánovcema nemusím od prvního dne seznámení. Podle nich jsem tehdy příteli rozbila úžasný vztah a tak mě ani nezdravili. Dokud jsme byli jenom dva, zájem o nás byl na úrovni nula. Po narození Natálky se to najednou otočilo. Ne že by chtěli jezdit na návštěvy, ale my jim máme vozit děcka. Marně vysvtluju, že je lepší, když přijedou oni k nám, mám děcka 19 a 4 měsíce a kojím. prostě buď pojedeme my k nim, nebo nic. Prý se k nám bojí. Tchýně dělá na manžu docela nátlaky, celá jeho rodina mi vyčítá, že děti jsou od toho, aby obšťastňovaly prčarodiče a že občasné celodenní hlídání je zdravé. Já jsem naprostým odpůrcem hlídání pokud to není nezbytně nutné-doktor a pod. Oni si zvykli, že švagr si dceru rád odloží, aby si jako odpočinul, ale já prostě nemám potřebu být bez dětí, natož jezdit po dovolených. Kromě toho mám super rodiče a děti jim dávám naprosto bez obav. Došlo to tak daloko, že se kvůli nim s manželem silně hádáme, někdy i víc. Dost mi ničí život , ale já prostě neustoupím, nebudu jim dávat děti jenom proto, že si chtějí užít babičkovství. Asi mě odsoudíte, že jsem sobecká, ale děti jsem chtěla kvůli sobě a manželovi, ne kvůli nim. jestli jste některá zažila podobnou situaci, poraďte mi prosím, co jak dělat. takhle jsem já ta nejhorší, protože nechcu ze svých dětí dělat hračky na půjčování a dávat je hlídat jenom proto, aby si někdo užil. Ahoj Vega
Ahoj Baghiro,
můj vztah ke tchýni je asi stejně „vřelý“ jako ten tvůj..vzhledem k tomu, že s ní téměř nekonverzuji, oslovení se docela úspěšně vyhýbám..ale jinak taky používám „paní XY“ a když o ní mluvím s malým, používám babička..(ale s velkým sebezapřením..). Snažím se svůj vztah k ní na malého nepřenášet a doufám, že si syn brzo udělá vlastní názor..i když děti mají své prarodiče obvykle rádi nehledě na to, jací jsou to lidé..(snad pochopí alespoň v dospělosti..)
Přeji dobré nervy a co nejméně kontaktu s nepříjemnými lidmi!!
Andrea
Vego, plně tě chápu..má tchýně považuje taky děti „za hračky“ s kterými si pohraje, příp. se s nimi pochlubí..(ostatní považuje za své sluhy..ale to jen na okraj..). Rozhodně si stůj za svým!!! Opravdu nejsi povinna odkládat dítě k prarodičům jen proto, že si ho chtějí užít..v kontaktu s vnoučetem jim nebráníš..pokud nejsou schopni se přizpůsobit, je to jejich problém!!
Držím pěsti, ať to vše zvládneš-chce to pevné nervy, ale stojí to za to!!
Andrea
No, jak tady pročítám ty hrůzy, tak se jen bojím, aby jednou potenciální snacha nepsala někam stejně o mně, jako o „líté sani“......velmi poučné, snad budu jednou dobrou tchyní:-) Věřím, že to je jen na toleranci obou stran. Mám tchyňku fajn, říkám jí mami, a myslím, že velkým dílem je fajn proto, že se nám do ničeho nemontuje.
Gábi a Danýsek*
Ahojky,
nedá mi abych k tomuhle uzasnemu tematu nenapsala par radek. ja a tchyne brr. Uprimne ji nesnasim jestli se to da takhle napsat leze mina nervy jen ji slysim. Je strasny bordelar skoro az prase kdyz prijdem k ni na veceri tak si nekdy bojim i vzit pribor abych na nem nenasla jest ezbytek neco od minuleho jidle. Byldeli jsme s ni v jednom byte tri roky mohla jsem kazdy den prijit do kuchyne a vsechno nadobi umit znovu a znovu jednou jsem vyhodia stare okurky zavaene do ptyliku a hodila do kose co myslite ze jsem vecer nasla v mise na stale no prece ty okurky no jeste nebyli tak jnusny tak jsem je vyndaa znela jeji odpoved. Tad bydlime v byte o patro vis. hrozne jsem si oddychla ale kdyz mam jinna navstevu tak me boli zaludek uz pul dne dopredu. Je strasne lina cele dny jen lezi a poslouch ahudbu je doma nechodi do prace po nas chce ab jsme ji platili telefon a pokud mozno celou spotrebu neb ona prece ze dvou duchodu nevyzije(zila jeste s jeji matkou ale ta nebyla pohyliva jen lezela na posteli) . Vsechny city rehrava tak kdyz se vzdycky dozvedela ze pritel teba udela zkousku tak acala skoro krcet je to je bajecne a a zasluzne ano to je jei dost pouzivane slovo kdyz pracuji na zahrade nebo neco delam tak vzdycky pronese ze je to zasluzne. No kdyz jsme ji oznamili ze bude babickou tak me zacal objimat a kricet draha no ja tohle nesnasim takovehle divadlo. No asi je to zmateny co tady pisi ale nevim co budu delat az se prcek narodi a ona si ho bude chtit pujcit ne ze to nekdy nebudu potrebovat ale ja se budu bat ji ho pujcit mnohme vic nez kdybych ho pujcila uplne jine zenske. Ona i jeji matka byla stejna jenou hlidal meho pritele kdyz mu bylo pul roku a dala mu k veceri susenku a pak sla do sveho bytu ten byl o dve patra niz a pak uz se nevratila protoze sei mylsela ze to nebylo nutne vzdyt prece lezel a urcite usnul. No mam z toho hrozny strach nejsem diplomat neumim se z toho vykroutit. Starsne se omlouvam ale oreboval jsem se vykecat protoze pritelovi to porad rikat nechci bohuze rodice si clovek nevybira a vlastne ani tchyni.
No to ze mu taky doporucocala ze nejsem prilis hezka a ze jsem tlusta jsem ani nezminovala to me prijde nejmensi problem . Ahojky Hanka
Ahojda holky!
VEGO, AJO 99 - asi máme podobné tchýně.
Ta moje je taková citově pokroucená asi z toho, že jako malá byla ze tří sester věkově hodně u sebe,a jak jsem vyrozuměla, byly ponechány samy sobě, matka se příliš nestarala. Z tchýně jednou vypadlo, že měla dudlík ještě v první třídě a když šla z vyučování, tak si dumlala
Tomu říkám citová deprivace ![]()
Ona je strašně obětavá a vlastně hodná (i když tím svým způsobem)…ale hrozně majetnická, běda, jak není po jejím. Taky nechápe, že jsem s Eliškou ráda celé dny, že si ji k nim nepotřebuju „odkládat“
(takhle si k ní totiž její neteř odkládá svou dceru, aby mohla pařit. A ona místo aby jí vynadala, že je máma, tak ať se stará, tak ji to přijde normální. To tchán je soudnější…)
A taky z ní mám pocit, že Eliška je pro ni porcelánová panenka, se kterou se může chlubit. Když jede s kočárem, tak je vyfiknutá jako na svatbu, hlavinku načesanou, kostýmek, lodičky, kabelčičku…
Každopádně vždycky, když už si myslím, že jsme konečně překonaly bariéru a budou z nás kamarádky, tak hodí nějakou ťafku, která mě nadzvedne … a je po ftákách ![]()
Ahojky,
naprosto souhlasím, zkus se vyhýbat oslovení, před dětmi bude babička, ale o to sladší bude, že většina dětí když začíná mluvit, neříká babi, ale bába!! ![]()
( Jak jim závidím, že jim to projde a ještě se to tchyni zdá roztomilé)
Náš sinovec říká tchyni baba Jana, já si prostě nemůžu pomoct, pořád slyším baba Jaga. ![]()
Takže držím palce a přeju pevné nervy. Dovedete si představit, jak by náš stát ekonomicky vzkvétal, kdyby začal prodávat lovecké lístky na tchyně???
ahoj holky,
tchyně mě nabídla tykání, tedy sppí to bylo tak, že naši na svatbě nabídli tykání manž. a jeho rodiče hned po nich připadalomi to, aby nebyli náhodou v něčem pozadu… Teď jí říkám jménem, ale stejně mě to nejde. Moc ji nemusím, je to taková „herečka, histerka“ chce byt stále v kurzu a asi 4roky si mi stěžovala, že už neudělá provaz a to jí bylo 52let…
a to bych mohla pokračovat. Ale co mi nejvíc vadíje to, že si hraje na lady a nemá na to doma má bordel jako v tanku, psya nechá lítat všede, vytírá snad jen když má přijít navštěva…A kupuje prošlé věci na jídlo tak půl roku.
A teď jsem těhotná a mám hrůzu jak to bude.....
Ahojky Baghiro,tak tohle téma mi nedá abych neregovala.
Já mám se svou tchýní taky nedobré skušenosti,je mou tchýní už skoro 9 let a ona mi tyká (no dá se to ),ale já jí ne. Když tu byla posledně ,tak mi nabídla tykání,ale mě to přes pusu nejde. S mými rodiči si tyká ,ale to je trochu jiné,já jsem přece jenom snacha. Ted´napíšu jen tak v krátkosti,proč jí nesnáším. Když jsem se seznámila s manžou,tak mě připravoval,na to že tchýně se s nikým nesnese,ale já mu nevěřila,nooo to jsem si naběhla. Přivezl mě poprvé představit,ptala se ho jestli má hlad,mě se neptal nikdo,večeři jsem nedostala a když manža řekla jestli teda taky nedostanu,něco tak se optala, jestli teda taky něco chci,no tak jsem samozřejmě odmítla,i když jsme jeli 300 km . A pití nebylo vůbec ,pila jsem vodu s kohoutku. No, to byl začátak,pak jsme se brali a když to manža volal tchýni,tak udělala hysterickou scénu,prooooooč si mě musí brát,atd. Takže nakonec na svatbě nebyla. Pak pořád kdy už bude vnouče,neměli jsme byt a tak jsme řekli,že až bude,tak si mimi pořídíme. Já už jsem v té době měla z prvního manž. 3 letou holčičku. Nakonec jsme byt sehnali. Ale když jsme byt kupovali,brali jsme si hypotéku.no a ještě jsme potřebovali něco půjčit,tak jsme se optali tchýně,načež nám bylo řečeno že nemá a během 14 dní si koupila,novou sed.soupravu ,lednici,mikrovlnku a pračku. No, tak od té doby si už nic nepůjčujem,nakonec jsme to nějak schrastili a bydlíme. Pak jsme konečně skoušeli mimi. Jenže 3krát neúspěšně,a když jsem potratila prvně tak jsem jí to volala,řvala na mě do tel . že jsem to udělala shválně,že jsem to dítě zabila atd. Brečela jsem a maaaaarně vysvětlovala,že jsem ležela v nem. na udržování a to podotýkám ,že tchýně je zdravotní sestra a má dlouholetou praxi na gyn. a porodnici a taky o jedno dítě před manžou přišla. Ty další neúspěchy jsem už radši neříkala. No, nakonec jsme čekali na mimčo 5 let a tsd´máme konečně 6 měs. chlapečka. Během těh. o mě tchýně neměla zájem,což mi oataně nevadilo a když se malý narodil,tak jsme jí pozvali až po šestinedělí,z počátku to docela šlo,jenže pak mě zas začala urážet,že kluk bude po mě blbý, je jenom po manž. atd. No, byla jsem ráda když po 3 dnech odjela. Poslala sice dárek když se malý narodil ,dokonce mi za něj poděkovala,takže jsem žila v naději,že to bude lepší, no ale nee. S bývalou tchýní mám skvělé vztahy i přes rozvod s jejím synem,voláme si i řešíme problémy. Takže bych to udělala následovně, tchýně bych vyměnila ale chlapy neeee!No a jen dodám že tchýně žije sama,je 2 krát rozvedená a 3 vztah jí nevyšel a nemá ani žádné přátele ,dokonce se nestýká ani s vlastním bratrem. Trpí depresemi,občas je i v psych léčebně. A svěřit jí malého,tak to neeee.
Ted´na ní nadávám,ale až bude malý vetší, musím si dát pozor na pusu. A budeme jí říkat babičko. Jo a před silvestrm k ní máme jet na dva dny,takže doufám že bude jídlo a že se vzájemně nesežerem.ale mě se tam táááááák nechce,což si myslím chápete. Ted´mám děti nemocné mají virozu,tak uvidíme jak to bude než pojedeme. Ani by mi nevadilo že ne. Takže Baghiro,,mooooc ti rozumím a přeju pevné nervy s tchýní. Pa Kikina PS : musím ale podoknout že se mě manža zastává. ![]()
Ahojda Kiki ![]()
Tak to je fakt síla, co tu píšeš!!! Není divu, že paní žije sama a s nikým se nesnese! Upřímně řečeno, fakt tě obdivuju, že se s ní snažíš vycházet … já bych takový nervy neměla.
Já takovou obludnou tchýni nemám, bývá i fajn. Jen míváme takové období, kdy bych ji nejradši uškrtila ![]()
Ale proti té tvé … to je fakt slabý čajíček ![]()
Hodně pevné nervy, krásné Vánoce a do nového roku jenom to nejlepší Tobě, manželovi a dětem přejí
Baghira a Eliška