Jak oslovovat tchýni?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2237
10.9.04 09:46

Ahojky holky nevěsty či snachy ,vždy jsem si myslela ,že nahlas kritizují tchýně jen chlapi ,ale opak je asi pravdou.Já se svým manžílkem jsem už 18 let,ani se to nezdá,ale je to tak.Manžel je z pěti dětí nejstarší .Jeho matka je pro mě taky paní XY,já nemám potřebu se vídat s ní a ona naopak s náma.Děti vidí ,že dělá rozdíly mezi nima (dnes už jsou velcí),ale bylo tomu tak od malička,a mezi ostatními vnoučaty.I co se týkalo dárků mezi vnoučaty,kdyby to alespon nevyprávěla.No stejně jako dělala rozdíly mezi svými dětmi dělá je i mezi vnoučaty.Když byli malí a jel manžel snima k babičce jel s batůžkem a svačinou a pitím,tchýně to pak po městě vyprávěla jako legraci,že to bylo po zkušenosti,kdy u ní strávili celé odpoledne a večer se vrátili hladoví s tím ,že jim babička nedala ani chleba je smutné.Dnes manžel své rodiče navštíví ,tak 3-4× v roce-bydlí 30km.U nás byli naposled před třemi lety-nechybí nám,ani se dodnes nepřijeli podívat na první vnučku (od syna),po třech vnucích.Já jsem ovšem ta špatná ,která jejich prvorozeného špatný směrem ovlivnila,hraji si na paničku apod.Dnes to manžela i mě nechává klidnými a jaká koliv debata o jeho rozvětvené rodině končí z jeho úst větou „co mi je po nich ,já mám svou rodinu a žiju si svůj život a jak se mají a žijou si oni mě nezajímá“.Tak všichni mějte se moc fajn a nenechte si krásný vztaah a manželství nikým znepříjemnit natož nějakou"tchýní".

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2857
10.9.04 10:12

Ahoj holky,

tak já mám stejnej problémek s oslovením.o)) Moje tchyně i tchán jsou super.o)) Bydlí asi 0,5 km od nás a já jsem tam pomalu vařená, pečená.o)
Mám prostě štěstí. Ale ani tak jim nejsem schopná tykat - tchyně mi to nabídla tak tři čtvrtě roku před svatbou - to jsme se znaly cca 1,5. Tchán mi to nabíd až po svatbě. A stejně jim pořád vykám. Prostě si nedokážu zvyknout a přitom u všech jinejch to jde - tchyně je ze čtyř sourozenců - a dvy bydlí v témže městě - a s oběma jsem si nejdřív vykala a tak po 0,5 roce už tykala.

Takže taky nevím jak je budu oslovovat až se prcek narodí. Naštěstí to berou s humorem a je jim vcelku fuk jak je oslovuju.o)

Asi to mám nějak v sobě, jelikož ani vlastní matce nejsem schopna říct mamko nebo mami - prostě vždycky jen „matko“. Pravděpdobně je náš vztah poznamenaný dost častým nedorozuměním v období kdy já jsem chtěla uplatňovat svůj nárok na soukromí, ale který mi nikdy nechtěla dopřát.

Pevně věřím, že já budu schopná svým dětem tento procit soukromí plně zabezpečit.

Markéta 15+1

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25
10.9.04 10:56

Tchýně

baghira píše:
Děkuju za odpovědi :)

Fakt by bylo nejlepší ji neoslovovat … no, prostě jsem zvyklá lidi jmenovitě oslovovat… budu si na to dávat pozor.
(Pro mě má slovo „babička“ moc velkou hodnotu - moje vlastní babička byla nejlepší člověk na světě, moje mamka je taky fajn ženská …tahle ppaní si ten titul prostě nezaslouží!)

Je k vzteku, že zrovna moje dítě musí mít tuhle babu za babičku :(
(jako tchýni ji nemám ráda, ale jsem dospělá a nějak se s tím vypořádám).

Problém je v tom, že tchýně má tendence si přivlastńovat lidi okolo sebe.

U mě se jí to nepovedlo, tak je z toho vedle. Už od narození to ale zkouší na mou holčičku - ona se prostě tak dlouho vemlouvá, až si svou oběť podmaní …

Nepřála bych vám ten pocit, ale bylo období, že když jsem jí dala malou, aby si jí povozila v kočárku, tak když ji přivezla, byla moje dcera rozesmátá a spokojená a jen uviděla mě, svoji maminku, začala BREČET!!!! Byla to hrůza!!!
Když to takhle bylo několikrát, tak jsem ji tchýni prostě přestala půjčovat (jde to těžko, bydlíme v jednom domě) a byl klid.

Jenže teď zase pořádá nové nájezdy - manžel je pochopitelně při ní!
Jenže já se moc, moc bojím, aby tahle paní neměla na mou holčičku vliv!!!!
Opravdu si o ní myslím, že je citově chladná, neupřímná - a nechci, aby tohle od ní moje Eliška pochytila.

(Není to sci - fi, co tu povídám: Ona už takhle ukradla dceru své neteře. Jenomže tam je to trošku jinak - neteř si k ní svou dcerku prostě a jednoduše odkládala, aby mohla chodit na diskotéky a s kamarády do hospody.
No a tchýně se všude chlubí, že Deniska k ní má lepší vztah než k mamince!!!!!).
A vlastně ukradla i svou neteř své sestře - všude vykřikuje, že Petra (neteř) se jí se vším svěřuje a radí se s ní a ne se svou matkou!

Prostě je to člověk, který potřebuje svoje blízké vlastnit a ovlivňovat!!!!

Nechci se dočkat toho, že si nenápadně a pozvolna ukradne i moji holčičku! (Ona má fakt strašně silné charisma, kterým působí na okolí… Tedy na mě působí jako červený hadr na býka :twisted:

Baghira

Ahoj Baghiro!

Bože, to je slovo ta tchýně (svokra) aj sa mi to špatně píše.
Moc mi pripomínaš moj prípad, akurát mám to šťastie, na rozdiel od Teba, že tchýni mám 150 km od nás a moja mama je 250 km od nás. Lenže i moja mamina je prípad despotickej ženy a o našeho 5 ročného syna nejaví zájem, ako je rok dlhý.Tchýně je falošná a neuprímná, veľmi jednoduchá žena. Ani ju neoslovujem, pár krát mi ušlo maminko, ale za to by som si najradšej nafackovala. A tak som skôr zaujala postoj (a manžel stojí pri mne), že sme zrušili časté návštevy a navštevujeme ich len oficiálne, zdôrilostne.
Syna som nikdy proti „babičkám“ neštvala, ani som sa pred ním na ich adresu nikdy špatně nevyjadrovala. Ale nastal deň, kedy sa syn začal pýtať na jednu, či druhú babičku (má ich moc rád), prečo za nimi nejdeme a tak, keď už sme tam dostatočne dlho neboli, tak teda ideme za nimi. Nechcem dieťaťu odopierať babičky.

Myslím si Baghiro, že nemusíš mať strach, že Ti ju tchýně „vezme“. Pokiaľ je Tvoja výchova v poriadku a v láske, tak to dieťa berie ako zmenu a ono vie, že mu babička povolí a snáď i dá všetko a že mamina+otec je ten, kto prikazuje, poučuje a radí. Ale stále Vás rodičov miluje, máte autoritu a postupne zistí, že je to v poriadku.

Alica.

Alica.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
10.9.04 11:02

Ahojky, já mám tchýni celkem fajn, ale to se mi zdá pouze teď, jiné to bude až s ní budeme bydlet. Mají dvougenerační barák a tak budeme bydlet v jednou ze dvou bytů. Je to pro mě zatím noční můra, mám ji ráda, ale bojím se toho, že se naše vztahy pokazí. A s tím tykáním, je to taky zvláštní. Na naší svatbě si potykali s mým bráchou a s jeho přítelkyní, ale se mnou ne!! Přitom mí rodiče nabídli manželovi tykání už dávno před svatbou. Až po roce a půl, když jsem měla připomínky, mi manžel řekl, že si s maminou promluví a tak skoro po 2 letech mi nabídli tykání.
A co mě na tom udivuje nejvíc je, že když se před měsícem ženil jejich další syn, jeho ženě nabídli tykání hned na svatbě. Tak nevím co si o tom mám myslet…
Asi, že mě z nějakého neznámého důvodu nemají rádi. :D
Oslovijo ji mamko, příjde mi to příjemnější než Marie.
 Jana

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
10.9.04 15:41

Ahoj, já mám celkem fajn tchyni,ale dostala mě tim, že si 8!!! let našeho vztahu s mym nynějším manželem nechala řikat pani XX, a večer před svatbou mi slavnostně nabídla tykání…podotýkám, že jsme se těch 8 let pravidelmě stýkali, jezdili spolu občas na hory atd.
 SARA

• Citovat
  • Upravit
625
10.9.04 16:05

Sáro,
vedeš :D Jak jsem psala výše, u mně to bylo „jen“ 6 let, a tu nabídku tykání jí ještě musel manžel na svatbě nenápadně připomenout. Dost mě to točilo, protože druhé snaše nabídli tykání sice taky až po svatbě, ale oni se brali asi po roce a půl a vídali se velmi sporadicky. Já u nich byla celá léta pečená, vařená a jako jediná z „rodiny“ vykala - vcelku hrůza.
No, už je to za námi :D

Jana

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
111
10.9.04 16:13

ahojte vsetky, mne manzelova mama tyka a chcela, aby som ju volalal maminka. tu vsak mam a len jednu jedinu na svete a tak som s velkym sebazaprenim zvolila oslovenie mami, lebo to u svojej maminky nepouzivam. ale tiez sa mu vyhybam. s babickou by som problem nemala, ale nastasti aj tu si vynutila svoje, ze ona nie je babka, ale starka. ja som mala babku a staru mamu, takze nastastie sa mi to ani tu nebije. a moja maminka je pre moju neter babinka a bude dufam aj pre nasho drobceka, ktoreho mam v brusku.
drzim vsetkym palce. moja svokra sa prave strasne nudi a stale by k nam chodila, tak som vymyslela, nech strikuje deku (zda sa mi to dostatocne velke) pre nase babtko :)
pekny vikend.
katinka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22
10.9.04 21:44

Ach ty tchyne

Ahoj holky, ja to taky zrovna s tchyni nevyhrala. Musim ji rikat maminko a vykat. Coz mi tedy z huby vbec nejde, protoze maminku mam jen jednu (a touneni zrovna ona) takze radsijinikd ynic nerikam, neoslovuji a zdrzujeme se jen zridka. Ze svadby nadsena nebyla, dokonce svedkovo pritelkyni to rikala u fotaka a ja tenkrat stala vedle, takze jeji sympatie jsme si opravdu neziskala a to jsem se dost snazila. Vzdycky jsem si rikala ze jak se tchyne chova k Vam dost zalezi na cloveku smaotnem. Ale to je blbost, oni to maji proste v krvi. Kazdou nedeli jsem k nim pozvanmi na obed. Vzdycky si vyslechnu jako ze jsem dost silna (a natoz ze jsem uz pul rokupo porodu, uz bych mohla byt jak nudle:), pak ze zaprane pradlo je vizitkou spatne hospodynky. (Omylem jsem vzala na Anetku plenku sice snehove bilou, ale s malou skvrnkou od mrkvicky - proste nevypratelnou - vzteky jsem pak vsechny plenky na krmeni doma jeste ten vecer prebarvila duhou na modro, cerveno a oranzovo:) a ze kdyz ma chlap malinko zmuchlanou kosili, tak je to vizitka toho ze se spatne ozenil. Proste porad neco, porad nejake narazky. Kdyz jsem byla tehotna, tak mi porad rikala jak je na mimiko vsechno drahe a proc jsme se vubec rozhodlimiminkomit (no proc asi:) a kdyz se nektere z jejich kamaradek narodilo vnouce letela hned se soupravickou z tuzexz:) a balikem pampersek na navstevu obdivovat to ribe. Za mnou do porodnice prijela treti den, ten dalsi mne pousteli a kdyz videla jak manzel zari stestim, ze je jeho holcicka cela on, vsechnu radost mu snad chtela zkazit s zacala opet s tema svyma blbyma kecickama, jako ze ale jako maly takhle nevypadal, ze tedy mu asijako vubec podobna neni, a po kom je tak tmava a po kom ma tak divne vlasky a ten nosik, proste fakt krava! Jo a asi by jste chteli vedet co nam donesl ajako darecek, ze? Tak vubec nic, ani ty plenky, proste nic. k svatku pak od ni mala dostala cepicku, a 100Kc na presnidavky ve 4mesicich, kdyz jsme zavadeli prikrm. Opravdu stedra se svemu prvnimu vnoucatku. Pak nastal zlom, jednou tchan vytahl stare fotky deti a at si rikala do te doby tchyne co chtela vazne je mala cela tatka, tenkrat se Anetka i na babi poprve usmala a tu jako by ji do srdce nekdo zajel dykou, malem mela infarkt, od te doby s ezdrzueme dele nez na obed, uz nejsem tak tlusta v jejich ocich, manzel uz nema tak prisernou manzelku a dokonce chodi s malou ven, obcas ma pro ni pripravenou nejakou malickost, ktera mne ale nesmirne tesi, protoze to mi svedci o tom, ze pro ni uz nejsou dulezite jen vnoucata kamaradek, ale hlavne to nase mimi. Nikd yjsem nehodnotila silu lasky podle daru, chran buh, ale tak nejak mi prijde, ze ten kdo ma a nechce dat............... Myslim, ze ja s tchyni proste dal nerozumim, tak jak jsem si vzdycky prala, dal jimusim rikat maminko a dalmi to vyslovit nejde, ale myslim ze Anetka ma dalsi babicku, ktera ji ma moc rada a Anetka ma rada ji a tak at je tchyne ke mne jakokoli, rozhodne mezi mym ditetem a ji stat nebudu.
P.S. Tchan je super, nechapu jak to s ni tolik let mohl vydrzet:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1124
10.9.04 21:48

Ahoj holky,
problém mám trochu opačný, ale týká se tchyně taky. Oba tcháni jsou super, tchyně zvlášť, ale přesto jí od počátku říkám „paní XY“ a jde mi o to, že říkat jí tak CHCI !!!! Maminku mám jen jednu, babičkou zatím tchyně není a když by jednou byla, moje babi to taky nebude, tykat (skoro)šedesátileté paní mi prostě vůbec v představě nejde ven a vím, že bych se to nenaučila a tak se naopak děsím okamžiku až třeba jednou přijde a řekne mi „říkej mi … ( Hanko, Zdeno, Vlaďko …)“
Moji rodiče-tatínek tchýni a maminka tchánovi až do jejich smrti vykali, nic to na jejich vztahu neměnilo a bylo to právě takovým jakýmsi vyjádřením úcty k nim.
Potřebovala bych poradit co tchyni říct pokud by s nabídkou tykání přišla a já to chtěla nějak decentně .. když už ne odmítnout tak zamluvit, ale tak, aby se neurazila, co když i ona přemýšlí a přemýšlí, velkoryse mi to nabídne a já to odmítnu.
Případně zda jsou i jiný „názvy“pro tchyni, které používáte při přímém oslovení.
díky
Ahoj
Claudie
s čerstvě získanou tchyní … ( jak jsem se modlila aby si na svatbě nechtěli v rámci veselí potykat!!)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1930
11.9.04 14:02

Ahoj Claudie,

nevím jestli ti poradím, ale napíšu ti, jak to je u nás.
Mojí tchyní je 65, vykám jí a říkám paní XY, případně se snažím ji neoslovovat :roll:. Nepředpokládám, že by mi někdy tykání navrhla, ale nejspíš bych ji za tu nabídku poděkovala a vysvětlila, že mi to ale asi nepůjde :( , je to přece jenom velký věkový rozdíl.
Takhle to má můj manžel s našima: už několikrát mu tykání navrhli, padlo na to už hooodně panáků, ale jemu to prostě nějak nejde :wink: , tak jim dál vyká a oni jemu tykají. A necítí se nijak dotčeni (spíš z toho mají legraci), mají manžu stejně rádi, jako kdyby jim tykal.
Neboj se toho, pokud je tvoje tchyně tak skvělá, jak píšeš, určitě to pochopí :wink: :!

Měj se krásně
Dadla

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
11.9.04 14:37

Ahoj Dadlo,
myslím, že tohle je asi to, co jsem potřebovala vidět černé na bílém, že to tak někde je a že to tchyně pochopí. Dík. Přímému oslovení paní XY se vyhýbám právě proto, aby jí to nebilo moc do očí a když mluvím s manželem a ona je u toho, říkám třeba „zeptej se maminky“ , nikoli zeptej se paní XY.
Vím, že mají tcháni trochu jiný názor na výchovu a na děti než já ( jako třeba že svíčková se může už v osmi měsících :lol: :roll: ), ale snad se případným miminkem naše vztahy nepokazí a budou mě respektovat.
Opačně to u nás funguje taky tak, manžel mým rodičům vyká, ale oni dokonce jemu taky ( i když mu říkají jménem), to mě tcháni tykají. Naši by manželovi klidně tykali, nakonec, pro ně je to „kluk“, ale on to nechce ( prý zatím).
Tchýním zdar!! :P
Ahoj
Claudie
asi nepřihlášená

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
12.9.04 00:13

Ahoj holky !
No musím říct, že jsem se skvěle bavila při čtení názorů na tchyně. Kdybych si mohla vybrat - tak za snachu jedině Janu !
Mám totiž tři syny a snachy mě tedy asi neminou. Mám z toho upřímnou hrůzu. Tchýni mám už druhou a připadají mi úplně stejné. Děs a hrůza. Dobrý bylo když se mě moje nynější tchyně ptala jak jsem si rozuměla s tou minulou /znají se/. Tak jsem jí řekla co mi vadilo a pak jsem zjistila, že ona je úplně stejná. Ale s obouma si tykám a oslovuji je jménem. Jenom mi připadá, že bych si ty jejich řeči a rady měla psát, abych to jednou nedělala i já.
 Ivana

• Citovat
  • Upravit
2901
12.9.04 09:53

Ahoj Ivano :D

Čekala jsem, kdy se ozve někdo i z druhé strany barikády :lol: :lol: :lol:

No, mě je docela jasné, že až jednou budu tchýně já, tak to se mnou nastávající zeť nebude mít snadné (myslím, že bude muset projít důkladnou lustrací, ačkoliv u mojé mamky mě to strašně štvalo …

Prostě někdy se ten vztah snacha - tchýně moc nevyvede, ale to neznamená, že automaticky všechny tchýně jsou špatné ženské!!!

Upřímně, před mým manželem jsem s pár mužskými nějaký čas žila - a s jejich matkami jsem vycházela jako se staršími kamarádkami. Až ta oficiální se nějak nevyvedla.....

Měj se krásně a nelam si hlavu: budeš určitě skvělá tchýně
(a když ne, tak tě tady potom s tvými snachymi důkladně rozebereme :D :D

Ahoj,

Baghira

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
63
12.9.04 17:11

Ahoj,
ja svoji tchyni taky zrovna nemusim. Neni nijak strasna, ale mi holt nesedi a prijde mi, ze do me jenom porad rype. Po svadbe mi nabidla tykani s tim , ze ji mam rikat mamko. Taky mi to vubec neleze z pusy a uz se moc tesim, az se narodi Mrnous a budu ji moct rikat babicko :o))
Mejte se hezky.
Eva a Mrnousek

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
12.9.04 17:57

Ahoj holky,
když tu tak pročítám Vaše starosti a tchýní, najednou si uvědomuju, že já mám tchýni úplně skvělou (radši to honem zaťukám). Je to relativně mladá ženská (43 let) a je s ní psina. Ale k tomu tykání. Když mi ho nabídla, snažila jsem se jí pár měsíců prostě neoslovovat. Nějak mi nešlo přes pusu říkat jí „Hanko“. Teď už je to ale v pohodě. Každopádně, neoslovovat je asi nejjednodušší, říkat tchýni babi, by mi taky asi nešlo přes pusu.

Mějte se! A držte se :roll:

Lucka

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová