Jak oslovovat tchýni?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1
4.2.08 09:48

Jsme s přítelem už pět let a jediný,kdo mi nabídl tykání byl jeho taťka, jenže byl trochu připitý a tak semnevěděla, jestli to platí nebo ne a tak sem mu dál vykala a taky mi přišlo blbý, že jednomu budu tykat a druhému vykat, takže sem zůstala u vykání :wink: a nějak mi to neva a když si to tak probírám, tak je vlastně neoslovuji jménem a ani příjmením, spis tak neutralne jak to jen jde :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37
10.2.08 21:03

Tak u nás to bylo stejné jak píše 7kyra7, jen s tím rozdílem, že jsme už svoji, taky mi tchán nabídl v přiopitém stavu tykání. Tak je oslovujineutrálně. Jen mám problém - jak je oslovujete když chcete aby tchán vyřídil něco tchíni?Pane XY řekněte paní XY? Nebo pane XY řekněte mamince? Dost s tím bojuju a nevím.Můžete prosím napsat, jak to řešíte vy? Díky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12968
10.2.08 21:08

Ahojky, tak tykat tchánovcům by mě nedonutil nikdo :twisted: S oslovováním si nedělám starosti - maminku a tatínka mám jen jedny a to ty moje, takže toto oslovení nepřipadá v úvahu, takže většinou neoslovuju a kdybych musela, tak prostě pan a paní 8)
Ono je to hodně o vzájemném vztahu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
12.2.08 00:30

holky, nedivte se, že Vám Vaše tchýně většinou nenabízejí tykání. Dříve to prostě nebylo běžné. Moje máma svým rodičům vykala . Mamka se dlouhá léta přátelila s manželi o cca 20 let staršími, než je ona a ti ji několikrát nabízeli tykání, ale ona jim vždy říkala to samé, „koho si moc vážím, tak tomu budu vždy vykat“. Ono je to těžké, já znám ze svého okolí několik holek, které si strašně stěžují na svoje tchyně, ale znám i ty jejich tchyně a můžu Vám říct, že mít takové snachy, tak taky nejsem zrovna moc odvázaná. Myslím si, že bychom měly začít nejdřív u sebe. Moje tchyně má taky chyby, ale já taky nejsem ideální a někdy to má se mnou dost těžké a já si vždy říkám, že příště už budu hodnější. Mamka mi radila dvě důležité věci, které si mám všímat u chlapa, takže první, je důležité , jak se chová ke své matce, protože tak se bude jednou chovat i k tobě a druhá, pořádně chlapa opij, a uvidíš, jak se chová, protože se nemůže přetvařovat a chová se tak, jaký ve skutečnosti je. Když je chlap střízlivý, tak se může přetvařovat i několik let, ale když se pořádně opije, tak jeho skutečná povaha vyplave na povrch. Jak se chová můj současný muž ke své matce jsem si začala všímat hned , jak mě se svými rodiči představil a opila jsem ho asi po 2 měsících našeho vztahu. Raději jsem to ještě párkrát zopakovala. V obou případech vyšel na jedničku. Nyní jsme spolu už 10 let a můžu Vám říct, že se chová pořád stejně, jak ke své mámě, tak ke mně. Takže já si říkám, že jsem své tchýni moc vděčná, že vychovala tak skvělého chlapa a vy holky, jestli taky máte správného chlapa, tak aspoň za to by jste mohly mít svou tchýni trošičku raději. Nepřihlášená Karinka

• Citovat
  • Upravit
1687
23.2.08 10:57
aninka píše:
Tak u nás to bylo stejné jak píše 7kyra7, jen s tím rozdílem, že jsme už svoji, taky mi tchán nabídl v přiopitém stavu tykání. Tak je oslovujineutrálně. Jen mám problém - jak je oslovujete když chcete aby tchán vyřídil něco tchíni?Pane XY řekněte paní XY? Nebo pane XY řekněte mamince? Dost s tím bojuju a nevím.Můžete prosím napsat, jak to řešíte vy? Díky.

Aninko - já to řeším tak, že když mluvím se skorotchýní (nejsme oddání s partnerem) o jejím muži, tak prostě říkám „váš manžel“.

A také skorotchýni oslovuji „paní XY“ (tchána jsem myslím zatím nikdy neoslovovala). A před malým o ní mluvím jako o babičce - např. :„Půjdeš se pochovat k babičce? A budeš si hrát s babičkou?“

Můj partner mým rodičům taky vyká a říká jím pan/í XY. Ale přijde mi to takové divné. Možná by mi bylo přirozenější, kdyby on našim tykal. Ale na druhou stranu si já nedovedu představit, že já tykala jeho rodičům :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6358
23.2.08 11:26
Anonymni píše:
holky, nedivte se, že Vám Vaše tchýně většinou nenabízejí tykání. Dříve to prostě nebylo běžné. Moje máma svým rodičům vykala . Mamka se dlouhá léta přátelila s manželi o cca 20 let staršími, než je ona a ti ji několikrát nabízeli tykání, ale ona jim vždy říkala to samé, „koho si moc vážím, tak tomu budu vždy vykat“. Ono je to těžké, já znám ze svého okolí několik holek, které si strašně stěžují na svoje tchyně, ale znám i ty jejich tchyně a můžu Vám říct, že mít takové snachy, tak taky nejsem zrovna moc odvázaná. Myslím si, že bychom měly začít nejdřív u sebe. Moje tchyně má taky chyby, ale já taky nejsem ideální a někdy to má se mnou dost těžké a já si vždy říkám, že příště už budu hodnější. Mamka mi radila dvě důležité věci, které si mám všímat u chlapa, takže první, je důležité , jak se chová ke své matce, protože tak se bude jednou chovat i k tobě a druhá, pořádně chlapa opij, a uvidíš, jak se chová, protože se nemůže přetvařovat a chová se tak, jaký ve skutečnosti je. Když je chlap střízlivý, tak se může přetvařovat i několik let, ale když se pořádně opije, tak jeho skutečná povaha vyplave na povrch. Jak se chová můj současný muž ke své matce jsem si začala všímat hned , jak mě se svými rodiči představil a opila jsem ho asi po 2 měsících našeho vztahu. Raději jsem to ještě párkrát zopakovala. V obou případech vyšel na jedničku. Nyní jsme spolu už 10 let a můžu Vám říct, že se chová pořád stejně, jak ke své mámě, tak ke mně. Takže já si říkám, že jsem své tchýni moc vděčná, že vychovala tak skvělého chlapa a vy holky, jestli taky máte správného chlapa, tak aspoň za to by jste mohly mít svou tchýni trošičku raději. Nepřihlášená Karinka

Tak to mi přímo mluví z duše. Nemám co dodat, prostě souhlas. Jsem ráda, že se najdou i takové názory. Doufám že nás je víc. Jak jsem už psala, měly bychom si uvědomit, že jednou taky budeme tchýně a určitě nebudeme kvůli tomu chtít být odloženy do starého železa a mít automaticky nálepku Tchýně = všechno špatně, všechno zlé, nenávist…
Ono je to taky trochu asi dobou, kdy máme mnohem víc možností být nezávislí a než být trochu za něco vděční, tak raději se nestýkat. Ale možná až ta tchýně nebude mezi námi, poznáme že třeba tak špatná nebyla a bude nám líto, že jsme to či ono řekli. Jenže to už bude pozdě…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Bedhann
21.3.08 10:50

No já bych jí nejraději říkala Ty krávo, ale neoslovuju jí nijak… a před malou je to prostě babička…

Nedivte se, bydlím s ní v baráku a tak máme spolu „krásný“ vztah!!!! :evil:

• Citovat
  • Upravit
10773
22.3.08 22:44

Ani já tchýni neoslovuji. Nemůžu jí přijít na jméno. Tykání mi nenabídla a ani nenabídne. Švagr je cca o 15 let mladší než ona, tchánovi tyká a jí vyká. Ona si pak přijde hodně důležitá.
Naši manželovi tykání nabídli oba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2901
22.3.08 22:48

Tak se po letech vracím ke své diskusi :) U nás se situace vyvinula jen a jen k horšímu, tchán i tchýně mi přestali tykat a začali mi vykat - nějak jsem nepochopila proč…! Snažím se je neřešit, já je slušně zdravím, snažím se i o společenské úsměvy - tchán mi odpoví, tchýně OBČAS.
Nepříjemné je, že bydlíme v paneláku na stejné chodbě, takže kontaktu s nimi se nevyhnu:(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12196
24.10.08 23:06

Kazde rano v panelaku

Tak u nas pri hovoru s manzelem nerikam tchyne,ale deine mutter.
Jinak-dalsim oslovenim je Jaruna. Jak rikal Krampol-Kazde rano v panelaku majzni tchynu po cumaku. To je tak trefne a ze v panelaku bydlim. A ta chut by byla taky,aby se tu neproducirovala jako ten nejvyssi general.
Prisla jsem na uzasnou vec-vzdycky kdyz ma prijet, tak si pozvu svou mamu a ta ji pak dava kartac za mne. Nadava ji a rika,ze ona to rozhodne nedela. Kdyby to dokazal manzel - komunikovat s matinkou-tak si nemusim zvat svou matinku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
172
26.10.08 13:37

Re: Kazde rano v panelaku

prekvapena píše:
Tak u nas pri hovoru s manzelem nerikam tchyne,ale deine mutter.
Jinak-dalsim oslovenim je Jaruna. Jak rikal Krampol-Kazde rano v panelaku majzni tchynu po cumaku. To je tak trefne a ze v panelaku bydlim. A ta chut by byla taky,aby se tu neproducirovala jako ten nejvyssi general.
Prisla jsem na uzasnou vec-vzdycky kdyz ma prijet, tak si pozvu svou mamu a ta ji pak dava kartac za mne. Nadava ji a rika,ze ona to rozhodne nedela. Kdyby to dokazal manzel - komunikovat s matinkou-tak si nemusim zvat svou matinku.

No Ty musíš bejt asi taky snacha jak fík… :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5255
26.10.08 13:42

Želvička31: tak tvůj komentář mě upřímně pobavil :D
Já tchýni nemám,takže nemůžu posoudit,ale spíš mě zajímá,jaké jednou budeme tchýně my???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1209
27.10.08 23:41

Já už se hrozně těším, až budu tchýně, pěkně si to užiju. A uvítací věta mojí tchýně: „Já mám se svou tchýní problémy a nevidím důvod, proč ty bys to měla mít jinak.“ postoupí o další generaci. :twisted:

Ještě by mě zajímalo, jestli mají takovou diskusi i tchýně a co si tam o nás asi píšou? :?:

Jinak k původní otázce - my si tykáme celá rodina křížem krážem včetně babiček, strýčků atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12196
2.11.08 20:25

zelvicko ono se to dobre komentuje-psala jsem to v afektu po jeji nekolikadenni navsteve.

Urcite to vyznelo drsne,ale v poslednim roce me jaksi povoluje ventil a ja si proste musela nejak ulevit.

Na zacatku jsem se snazila a myslim,ze jsem byla ukazkova snacha - ktera nekritizuje babicku,ze to dava vnukovi spatne atd........ (proste se mi nelibilo chovani me svagrove k mame,tak jsem se snazila byt jina a v pohode)
Nejakou dobu fungovalo vse ok (asi 4roky). Jenze v rodine probehly jakesi udalosti-ty se podepsaly na manzelove mame a nejak se to hodne zhorsilo. Prave proto,ze mame srovnani co bylo predtim, nam nejde do hlavy jeji chovani ted.

Takze asi bude treba jednat -ale samozrejme v ramci slusnosti.
Je to tezke,protoze opravdu nektere veci tezce rozdychavame a vim, ze pochopeni se asi nedockame.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1724
2.11.08 20:39

ahoj,zrovna teď máme tichou domácnost zase kvůli tchýni!
Já pro ni jméno nemám.Samozřejmě vykám,ale neříkám ji ani paní ...... ani nijak jinak!
Jsem šťastná,že mám tak skvělou mámu a můžu k ní utéct :!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová