Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
tak tak, maminku mám jen jednu a ona, i když by ráda, mi nikdy nebude tak blízko (ikdyž mám vlastní mamku 300km daleko - bohužel, raději bych to naopak). Kromě toho, že se cpe do věcí, do kterých jí nic není, její zá:,–(ou je co na srdci to na jazyku a absolutně nezná míru, kdy co koho může bolet; tak mi brutálně rozmazluje dceru a nevidím důvod, proč bych měla mlčet. Moje mamka se takhle nikdy nechovala a vím, že chovat nebude. Mezi nimi je přes 10let rozdíl a je to znát. Ne že bych ji nesnášela, ale některé chyby přehlížet nedokážu (nutno podotknout, že ona taky ne). Velmi dobře ví, na jakou strunu u syna uhodit (já taky), takže on chudák stojí mezi náma a to mě nejvíc mrzí. Protože mu nechci brát jeho mámu (a co si budeme povídat, také iluze o ní) hraju si na hodnou snachu. Ano, i já jednou budu tchyně. Ale už teď vím, že některé věci prostě dělat nebudu. Nebudu mít klíče od bytu své dcery a chodit si tam jako domů. Nebudu jí každých 30minut volat, kde je, co dělá, kdy přijde, hrát jí tak na city a obracet proti ní partnera.
No a proto jí vykám. Tak jako ostatní maminky před malou říkám babička, před manželem ONA (jsem si jistá, že ona tak o mě mluví stejně).
Vím, že nejsem dobrá snacha, ale taky vím, že ona není dobrá tchyně. A tak to i zůstane. Jsem zvědavá, jestli se švagr někdy ožení, jak přijme jeho manželku. Doufám, že si „péči“ rozdělí mezi obě rodiny a nebude to tak všechno viset jen na nás… ![]()
Tak já svou tchýni oslovuji „paní XY“ … před manželem „tvoje mamka“ a před dcerou o ní mluvit nemusím, protože dcera ji skoro nezná, protože tchýně o ní nejeví žádný zájem. Za babičku považuje babičku mého manžela, takže když jsme u ní a je tam i tchyně a já řeknu Elišce „bež k babičce a dej jí pusinku“ tak jde a políbá manželovu babičku.
Tchyně mi ale také začala tykat naprosto bez ptaní (zřejmě proto, že jsem jí poznala když mi bylo 17, takže si asi řekla, proč by mi měla vykat), ale tykání mi nenabídla ani po svatbě. Jelikož je mi 22, tak na tykání zřejmě ještě nejsem dost stará
Nijak mě to ale netrápí, tchyně je zlá, nejvíc mě ale mrzí, že skoro ignoruje vlastní vnučku, takže se s ní vídáme opravdu jen zřídka.
když Vám někdo nabídne tykání v opilosti, je vhodné mu dále vykat. Je možné, že si nepamatuje, že Vám něco takového nabídl a může mu to být nepříjemné.
ahoj,ja by som bola rada keby som nohla oslovovat manzelovu matku pani xy.ja ju totizto musim oslovovat maminka!!!!a to je strasne nieco!a ked sa nahodou pomylim a poviem je teta ako som ju volala predtym ako sme sa s manzelom vzali tak robi cirkus ako keby som jej povedala nejaku oplzlost.mam pocit ze je to najhorsia svokra-tchyne na svete! ![]()
Tak to tě lituju, představa, že tchýni říkám maminko mě děsí. Maminku mám přece jenom jednu
Až bude vnoučátko budu jí říkat bábičko (hezky i s naším dialektem) ať z toho něco má ![]()
patricia tak to je teda něco
ani omylem bych se k tomu nenechala donutit!!! Já tchyňáky oslovuju paní/pane xy a naprosto mi to vyhovuje…na tykání je myslím mezi náma hodně velký věkový rozdíl, přes hubu by mně to nešlo a vůbec … chováme se k sobě slušně, ale máme prostě všeobecně jiné názory a takto mně to sedí…a babička/děda říkám jenom před malým, při přímém osloveení ne…
Já jsem tchyňku poznala přetím, po roční známosti s nyní manželem, takže jsem jí říkala jménem a to zůstalo. Můj manžel mojí mamce říká taky jménem, ale otci vyká. A říká pane xy-je tam taky velký věkový rozdíl.
Na tchyňku už jsem si skoro zvykla… ze začátku to byla hruza. Bylo dobře že dlouhou dobu pobývala v USa, po návratu taky bydlela 200km daleko. Začaly nějaké neshody, ale manžel vždycky stojí a stál za mnou, tak si nedovolí před ním nic. A hlavně syn Honzík ji zbožňuje-opravdu se mu věnuje!
Kač
Ahojky,
to budeš mít asi těžké pokud si to necháš líbit…zajdi do nějaké psychologické poradny a nech si poradit stojí to fakt za to. Jinak ti ta fůrie bude dělat život nepříjemnej sama tím procházím a to ještě nemáme společné dítě. Nesmíš si to nechat líbit a je dobré se dobře s manželem pomilovat a pak mu říct třeba, že jeho matka je taková maková…ona mu ten pěknej sex nedá a tím máš vůči ní náskok …Měj se a dej vědět…Romana ![]()
já bych spíš chtěla vědět, jak paní tchýni říct, že by mi taky neměla tykat. Manžel si mě přivedl v 18 takže jsem to neřešila. Po letech naše vztahy tak přituhli, že bych jí nejraději řekla, že vykání by mi z její strany vyhovovalo víc.
Ahoj, já mám s tchýni zatím super vztah a říkám jí taky paní xy a je to v pohodě. Babička je pro mě moje babička a ne ona, tak bych jí to vysvětlila …
U nás to bylo tak: Už od té doby,co mě přítel přivedl ke svým rodičům domů,jsem byla celkem zděšená.Oni ze mě asi taky nebyli nadšeni.Já jsem pro ně fiflena,která se přehnaně stará o svůj vzhled-bohužel oni tím myslí i základní hygienu,o pěkném oblečení a voňavce ani nemluvím..Oni jsou pro mě burani a špíny,jinak to napsat nemůžu.
Je fakt,že zatímco já jsem je od začátku nesnášela a vždycky budu,teď už manžel si s mými rodiči rozuměl dobře,měl je rád i oni jeho a už mi sám říkal,že by jim nejradši tykal.No takže po svatbě manžel začal říkat našim MAMI a TATI,přijde mu to úplně přirozené(až jsem trochu zpoč.žárlila
)Tak tchánovci chtěli,abych jim po svatbě říkala křestním a tykala.Jenže pak nevím proč,asi jim to bylo blbé nebo co,taky mi řekli,ať je oslovuju mami tati a tykám..Jenže mi to prostě nejde přes pusu ani omylem,naopak by mi přišlo přirozenější,říkat jim pan a paní XY a VYKAT! Takže já je radši neoslovuju nijak,zatím to vychází.
Ale já je fakt nesnáším a beru je jako cizí lidi. ![]()
U nás to bylo legrační. Hned jak jsme se seznámily, budoucí tchyně mi nabídla tykání - prej že ona si se svou tchyní vykala, a nikdy už na to pohodový tykání nepřešly. Tak já jsem jí začala tykat a říkat Lído… a asi po čtyřech nebo pěti letech, co jsme byli s drahouškem spolu, z ní když se picla vylezlo, že ji mrzí, že jí neříkám mamko…
Pokusila jsem se jí vysvětlit, že MAMKO nebudu říkat žádný tchyni (notabene nejsem Moravák, takže mamka mi vůbec nejde z pusy), a že mě vůbec nenapadlo, že by to chtěla - přijde mi, že by to bylo jako v tom vtipu „ale maminko, až to budeme natírat příště, to vy už tu nebudete“ - že by mi to prostě přišlo takový zdvořilostní a neupřímný. Ale nevím, jestli ji to pořád ještě nežere ![]()
Holky, tak i já si musím postěžovat… U nás tchýně je skvělá, mám ji ráda a když ji poprosím, malého ráda pohlídá a malý s ní je fakt rád. Nabídla mi tykání skoro hned. Oslovuji ji jménem, nebo před malým ji říkám babičko, ale stylem Podívej Filípku babička má to a to… Žije s manželovým otčímem, taktéž skvělý chlap..a taktež si tykáme, říkám mu jménem a ve spojitosti s malou dědečku. (Žijí spolu 15let) Vše by bylo idelání, kdyby tu nebyl pravý otec manžela. Ten se o něho nijak nezajímal a co se narodil malý, chce být dědečkem
Je to hrozný chlap, ale můj manžel ho i přese všechno má rád. Tudíž i já se s ním snažím vycházet. Viděli jsme se asi 3× no a ted kdy byl naposled u nás, mi nabídl tykání, ale s otázkou jak mu budu říkat? A on hned navrhl Tati, Dědo!!
Tak jsem řekla a co třeba jménem? No na to se hned urazil, že je to tak neslušné, nezdvořilé, neuctivé!!! apod. Jak si to ty dnešní lidi vůbec můžou dovolit!!
Tak jsem mu ve vší slušnosti, řekla že mám hodně velkou úctu ke svému otci, a že nikdy jsem nikomu neřekla Tati kromě mého tatínka. (a ani neřeknu, nejde mi to přes pusu!) Dědo mu klidně říkat budu, ale pouze ve spojitosti s malým! Do ted nad tou situací přemýšlím. Toho člověka jsem viděla 3× v životě, žádnou úctu k němu nechovám (teda pouze úctu jako ke staršímu člověku). Raději Anonymně, kdyby tu chodila ta jeho přítelkyně nebo její dcera.
Rekla jsi mu to spravne. Neumim si predstavit, ze tchanum rikam " maminko a tatinku". Sveho tchana oslovuji jmenem a dedo budu pouzivat taky ve spojitosti s vnoucetem jinak ne
A on ti chce říkat jak? Asi těžko tě bude oslovovat „dcero“, ale bude ti nejspíš říkat jménem a asi to nebude považovat za neuctivé.
Pokud ti ten člověk nesedí a křestní jméno mu připadá neuctivé, tak mu klidně dál vykej..
Já jsem taky nebyla schopná tchýni říkat „mami“ když mi nabídla tykání (i když jsme spolu vycházely dobře), tak jsem jí hned poprosila, jestli můžu používat jméno a bylo to v pohodě. A nikomu z nás to nepřišlo neuctivé.