Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Já jsem jí před svatbou vykala a neoslovovala teď už jí tykám a většinou oslovuji mami i když mě to moc nejde přez pusu už aby z ní byla babi - to půjde líp ![]()
Mě tchýně (to slovo je samo o sobě nadávka:-), nabídla tykání asi docela brzo, už si nevzpomínám. Řešily jsme to několikrát. řekla mi, ať jí říkám, jak mi vyhovuje. Říkám jí Marto a vykám jí, tchánovi taky. Oni mi tykají. Bavíme se o nich jako o mamce a taťkovi (naši jsou maminka a táta). Pro děti budou asi babička Marta a babička Lenka.
Nemám problém.
cifka
Já jsem býv. tchýni tykala, říkala jí mamko, později když se švárovy narodil syn, tak babčo … no, byla to taky semetrika, ale nějak mi to nevadilo.
Teď mám tchýni zlatou.Sice jí chvíli trvalo, než překousla mojí přítomnost … ale teď je vše fajn. Já jí vykám.Zpočátku mi bylo blbý říkat jí paní XY, tak jsem vždycky začla tak, abych jí nemusela oslovovat. Teď jí říkám babičko, a tchánovi dědo.Ale takhle mi to nevadí, zas si nedovedu představit, že bych jí říkala mamko, nebo Heleno …
Ale je to zvláštní. Jako u sposty z vás, já tchánovcům vykám, ale ostatní jim tykají.Jak švagrová, tak býv. přítelovi partnerky. Nedávno jsme oslavovali našeho syna, tak se slezli moji rodiče i přítelovi … pěkně si potykali a já nic
.A přítel mým rodičům taky vyká ![]()
Andělka
Mrci, to je dobrý, já volám: „babí, kde je babí?? Babí, kde jste???“
No není tohle pěkná blbost???????? ![]()
Jééé, to je dobrá diskuze ![]()
Já tchýni vykám, ale říkám jí mamko. Bude ji 80let, tak je dost blbý jí tykat:-)
Manžel mojí mamče tyká a říká jí jménem - je jí 47 ![]()
Já to pročetla jen tak zběžně, ale já také tchánům vykám a oni mě tykají. Tchýně mi tykala hned od začátku, tchán začal až po svatbě, ale mě to nikdy nenabídli. Neoslovuji a asi kdybych musela, tak taky pani …, ale před dětma babičko, dědečku. No co už, já si vzala předsevzetí, že taková nikdy nebudu
.
Nějak jsem čekala, že mi po 5ti leté známosti a následné svatbě s jejich synem nabídnou tykání. Naši to mému manželovi nabídli hned po svatbě, ale oni nic. Je půl roku po svatbě, máme dceru a pořád nic. No vnucovat se nebudu. Mě ani nevadí, že jim netykám,ale neřekli mi ani jakj e mám teď oslovovat jestli stále pane/paní nebo babi, dědo nebo mami tati nebo jménem???????U nás v rodině si všichni tykají - vždyť jsme rodina!Celkem mě to zklamalo, ale tchýni a tchána si nevyberete, tak s tím asi nic nenadělám! ![]()
Já bych je důsledně oslovovala paní, pane + příjmení a třeba je to trkne
Já osobně se naopak tykání děsím, jsem s přítelem pět let, u našich si tykání s ním umím představit, ale jeho rodiče jsou hrozně formální, berou nás jako děti, není tam prostě takový ten přátelský vztah, který mám se všemi známými mých rodičů…Budoucí tchán mi dosud není schopen tykat, po pěti letech stále říká, že si musí zvyknout ![]()
Známý říkal paní T a pan T ![]()
U nás tak nějak nijak. Tykání mi taky nikdo nenabídl. Manžel měl moji mamku uloženou v mobilu jako TCHYNE, viděl to jeden náš kamarád, řekl, že to zní strašně, a přepsal mu to na TCHYNE LIBUSKA ![]()
Tak já se u mojich tchánovců vyhýbám oslovení, ale až budu muset nutně oslovit tak, už asi budu říkat - babičko a dědečku kvůli malé. Tykání mi nikdo nenabídl a mě je to blbý, jim najednou začít tykat. Manžel to vyřešil tak, že začal mým rodičům říkat AHOJ a dále jim vyká. Můj táta z toho byl první v šoku, ale už si zvykl a teĎ mu to nepřipadne.
Ahoj holky,
na téma tchýně bych mohla psát romány.Mám už druhou a nevím jestli lepší.Ale asi ano.Ta první,to byla hrůza.Tykat jsem jí začala ve svatební den,musela jsem jí říkat mamko,jako švagrová.Brala mě jako malou holku a když jsem přišla do jiného stavu,bylo o problém postaráno.Jí pořád všechno bolelo,tak jsem musela makat já.No s břichem úžasný zážitek,den před porodem jsem kopila seno.Pak si chtěla hrát na babičku a to jsem nechtěla já.Takže s malým nikdy s kočárkem ven nejela.. Nakonec o mě taky napsala do časopisu,jak hrozná jsem.To jsem bylo podruhé těhotná a situace se opakovala.Jsem ráda,že tuhle paní už nepotkávám.S druhou tchýní si tykám skoro od začátku a uvědomila jsem si,že jí vlastně nijak neříkám.Vztahy jsou rozpačité,chtěla bych lepší,protože není špatná.Snad až budeme mít mimi.. ![]()
Ahoj,
zajímalo by mě celkem, jestli vůbec na světě existuje hodná a milá tchýně
? Já jsem na tom úplně stejně, nebudu se rozepisovat o tom, jaký je to magor
, ale též ji oslovuju paní XY, před synem např. Přišla babička, atd. Ale v soukromí ji s manželem říkáme bába Mařena ![]()
Ja to zas poznám z trošku inej strany.Moja svokra bola velmi dobra zena,len ja som bola mladá a hlúpa.Clovek na to príde až keď je neskoro.A najhoršie na tom je,že sa jej nemôžem ospravedlniť,pretože je mŕtva. Niežeby som bola zlá nevesta,správala som sa voči nej slušne,len ten môj vnútorný pocit,že som mohla byť ešte lepšia a ústretovejšia ma hryzie už 14 rokov. Dokonca sa mi ani raz s ňou nesnívalo,preto mám pocit,že som ako nevesta zlyhala. Umrela ako 52 ročná dá sa povedať že mladá žena na rakovinu.Starala som sa o ňu v jej chorobe,možno som sa mala snažiť ešte viac.Ani sama neviem prečo mám tie výčitky. Ale veľmi ma to trápi a asi už nikdy neprestane. Asi začínam byť sentimentálna. ![]()
Som zvedavá,akou svokrou budem raz ja.Veď mám troch synov a jednu dcéru.
![]()
Ahojda holčinky:)
Nastřádalo se tu už spousta příspěvků … a když to čtu, tak mě hřeje u srdce, že snad nejsem se svými pocity takový exot - a že spousta z vás má ke své tchyni podobný vztah jako já.
Holt to k tomuhle vztahu asi patří a za 20 let budou na emimino chodit naše snachy, stěžovat si, jakou babiznu vyfasovaly za tchýni ![]()
Jinak já mám v současné době vztah s tchýní hluboko pod bodem mrazu, kdybych se jí mohla vyhýbat a nepotkávat ji, tak bych byla na vrcholu blaha - jenže jelikož bydlíme ve stejném paneláku na téže chodbě, je to jen zbožné přání!
Nicméně je docela legrační, jak mění tón podle toho, na koho mluví:)))
Když jdu s dcerou a potkáme ji, tak na:,–(í slunečno a třicet ve stínu: Eliško, miláčku, copak to máš v ručičce?
A v příští vteřině je mínus dvacet: Přišla ti nějaká pošta, tak se pro to prosím tě stav!
A radikální oteplení, medový hlásek a úsměv přes půlku xichtu: Ty máš tak hezkou sukýnku…Bla bla bla.....
Kdyby to nebylo tak přeukrutně trapný, tak je to přeukrutně směšný:))
Já už se ani nesnažím zvedat zdvořile koutky k úsměvu … Dělala jsem to tři roky, servilně jsem se na ni usmívala, načež mi oznámila, že si toho nikdy nevšimla!
Proč píšu tuhle litanii? Protože - i když tu paní fakt nemám ráda, tak mi připadá, že to oslovování paní B. nás odcizuje ještě víc!!!!!
Já ji tak tedy oslovuji důsledně, pouze pokud je přítomna moje dcera, tak o ní mluvím jako o babičce (brrrrrrrrr)
(Párkrát jsem se o tchýni před dcerkou vyjádřila jako o „bábě“ - a ta malá mrška, když si třeba chceme ujasnit, ke které babičce si půjde hrát, jí přede mnou taky říká bába:)) Ale jenom přede mnou - jsou to opičky chytrý, ty dětičky:) Malí spiklenci:)
Možná kdyby mi mi ještě v době, kdy jsme spolu vycházely relativně dobře nabídla tykání, byly by naše vztahy trošku lepší. Ono - i ten nucený a hraný úsměv mě tak nějak nutil k větší zdvořilosti a k tomu, že jsem na ni byla milejší…
No nic, trochu jsem se vykecala … jdu dodělat tu bombu:))
Mějte se!
Baghira
ja jsem s mou tchyni pracovala na jednom pracovisti, takze jsme se videli denne, i kdyz jsem nemela nic proti ni ona mi tykala a ja jsem ji musela vykat. pritom bezne nabizela tykani i mnohem mladsim spolupracovnicim, ktere prisli do prace pozdeji nez ja a to i po moji svatbe. V praci vsichni cekali na okamzik, kdy ji zacnu rikat „maminko“ i ja jsem ji jednou slysela,jak se se spolupracovnici bavi, ze je taky zvedava, kdy to zacnu rikat. No proste des. Nebyt toho tlaku okoli tak bych ji tak mozna i rikala jenze to neslo. Jeste kdyz jsem ji musela vykat.a tak jsem ji rikala jmenem,ale vykala. Nasi manzelovi nabidli tykani jeste na svatbe,na hostine. byli u toho i tchyne s tchanem, dokonce se jich nekdo ptal, kdy to nabidnou oni me, ale oni mlceli, tchan pak prihodil nejakou vtipnou historku, tak z toho nic nebylo. Asi pul roku po svatbe jim manzel rekl, ze uz je to trapny, ze jim musim porad vykat, at uz mi nabidnou tykani
..a oni na to, ze jim muzu klidne tykat, ze je to samozrejmy. achjo,taky nechapu, proc s tim nadelali takove cavyky, prichodem miminka se nas vtah zlepsil.Danecek se narodil s jistym zdravotnim problemem, museli jsme cvicit vojtu,uz se mu to zpravilo a oni vsude chodi a chlubi se, ze to je z toho, ze jsem tak poctive cvicila…opravdu ten problem nam paradoxne pomoh, k tomu, ze me maji i snad radi. Ja je mam rada od zacatku, nemela jsem s tim problem.