Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Klasika - dlouhodobě podvyživená a s ochablým svalstvem. Blbě a málo jíš, nehýbeš se, máš povolené svaly a jak stárneš, tak to začíná být vidět.
Takže začni cvičit na posílení hluboko uloženého svasltva - tzv. core a na ruce a nohy a pořádně jíst. Dostatek bílkovin, dostatek vlákniny, složitých sacharidů a zdravých tuků.
Pokud piješ alkohol, tak ho alespoň na čtvrt roku vynech.
Cvičením se ti srovná postava - i to ochablé břicho a pokud k tomu budeš jíst dostatek bílkovin, tak se i zlehka osvalíš a přidá se trošku podkožního tuku, který potřebuješ pro zdravé fungování tvého těla a prostě budeš vypadt dobře a zdravě.
Když budeš jíst tak, že budeš mít dostatek vlákniny a zdravých tuků, srovná se i to rozhozené trávení - můžeš to trošku urychlit probiotiky, ale klíčová je ta vláknina a pohyb.
Možné je všechno, ale to bys musela být fakt velký smolař. Tohle všechno může mít plno mnohem pravděpodobnějších příčin. Každopádně držím palce, ať se nic takového nepotvrdí.
Ahoj, nevim no, nasla jsem tohle. ![]()
https://www.nadace-hippokrates.cz/…-male-sukne/
Dej pak vedet, co ti rekli na gynde.
Je moc dobře, že jdete na gyndu. Může to být banalita a nemusí. Držím palce, aby byla.
@Ou Nevím no, ale jím stále stejně a nepřijde mi, že bych byla úplně podvyživená
A mám dostatečně fyzicky náročnou práci, tak si myslím, že pohybu mám celkem dost + nemám auto, takže si dost věcí musím oběhávat pěšky. Je ale pravda, že neposiluji. Ale když píši, že nejsem vychrtlina, jak mohu být podvyživená?
Určitě děkuji za odpověď, skvělá ráda
, jen si myslím, že v mém případě zcestná.
@Kolicek95 Děkuji ti mockrát, bohužel máme v rodině rakovinu prsu, ale modlím se, aby se nic takového nepotvrdilo.
![]()
@MonaSun Děkuji a určitě dám ![]()
@lucad77 Mockrát děkuji za reakci a podporu.
Věřím, že bude, ale klid je klid. ![]()
Docela by mně zajímalo, co všechno řešili na gastru. Co to nadýmání a zácpa. Zabývali se např. intolerancí laktozy?
Ahoj, před pár týdny jsem byla na gynekologii kvůli podobnému problému (celkově jsem mírně zhubla, jen břicho se zvětšilo) a nenašli nic. Trochu se to srovnalo po dlouhodobém užívání probiotik a dietních opatřeních. Já teda i cvičím, posiluji, běhám, chodím taky hodně pěšky…a stejně to břicho prostě mám. Už se mi párkrát dostalo i otázek na to, jestli čekám miminko. Lepek a laktózu nejím už řadu let, nevím čím to je. Někde jsem četla že při zvýšeném kortizolu se víc ukládá tuk na břiše. Tak že by stres? Ale zas u sebe nemám pocit, že bych procházela nějak extrémně stresovým obdobím. ![]()
Ahoj holky, chtěla bych se zeptat, jestli tu někdo z vás nemá zkušenosti se syndromem malé sukně.
Je mi 26 let a v poslední době jsem si všimla, že mi narostlo bříško. Tedy, trápí mne to už několik měsíců, ale to jsem si spíše myslela, že jsem přibrala, tak mě žádný zdravotní problém nenapadl. Až před pár týdny jsem si všimla, že mám menší obvod zápěstí (hodinky), viditelnější kosti na ruce a trochu mi i odstávají kalhoty na zadku a stehnech, ale né nijak výrazně, mohou být i vytahané.
Po pubertě jsem nikdy nebyla žádná vychrtlina, ale paradoxně bříško jsem měla vždy téměř ploché.
Nadýmání mne trápí stále a k tomu se přidala zácpa. Na gyndu jdu za 14 dní, tak bych právě ráda věděla, jestli tu není někdo, kdo něco takového zažil.
Nyní se dokonce budím s vypouklým, větším břichem. Na pohmat je tvrdé - ve stoje, ale vleže je docela měkké, směřující spíše do stran - takové typické “špíčky”
Byla jsem na gastroenterologii, jelikož jsem občas cítila tlak v oblasti jater a k tomu jsem trpěla na plynatost, nadýmání, obrovskou únavu. Tam bylo vše v pořádku, tak mě poslali na gyndu, že by to mohl být právě sy malé sukně (vše jsem jim popsala). Menstruaci mám jako hodinky, o miminko se nesnažíme a zatím žádné nemám, TT negativní.
Děkuji všem za opovědi