Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj mamky, doteď jsem všude četla, že SIDS je do půl roku, i v porodnici to říkali, ale včera mi mamka říkala, že jí nějaká paní řekla, že jí zemřela vnučka na syndrom náhlého úmrtí v osmi měsících
Monitor dechu jsem chtěla dávat už jen na noc, ale teď teda nevím
(dceři je půl roku). Víte o takových případech? ![]()
Příspěvek upraven 16.11.12 v 11:01
Já četla, že největší riziko je do půl roku a pak ještě do roka výjimečně…A je to SIDS
![]()
SIDS je o úmrtí kojence - tedy do jednoho roku. Pokud si správně pamatuji
@tripetri píše:
Já četla, že největší riziko je do půl roku a pak ještě do roka výjimečně…A je to SIDS![]()
Dík, opraveno
Bohužel taky znám případ i u 10ti měsíčního - ale monitor jsem nepoužívala ani u jednoho vůbec.
@krmar A to já zas jo, teď když jsem jí to přestala dávat přes den, tak jí stejně furt kontroluju, jestli dýchá. ![]()
@helenkka Tak tam jde spíš o to, že když mimi přestane dýchat (nedej Bože) dáš mu první pomoc a zavoláš záchranku. Apnoické pauzy to jsou nějaký ty problémy s dýcháním? Ani nevim ![]()
@celipipka54 píše:
@krmar A to já zas jo, teď když jsem jí to přestala dávat přes den, tak jí stejně furt kontroluju, jestli dýchá.
já to chápu, jen u prvního to ještě tak nefrčelo a u malé jsem si říkala, když jsem to zvládla bez monitoru u Fíli, tak to teď taky nepotřebujeme. Já jsem to nemyslela špatně, jen, že to jde i bez něj, ale zase docela chápu, že jak je na něj už návyk, je pak člověk ještě nervoznější, to časem poleví. Ono o dítě je strach pořád a jak ti dojde, že by tě z toho trefilo, tak opravdu polevíš ![]()
Monitor samozřejmě pomůže. SIDS je až následek toho, že dítě přestane dýchat a není mu okamžitě zahájena první pomoc. Monitor na to upozorní. Já jsem u kluka používala monitor do roka a u holky asi do 7 měsíců. Teď má 10 měsíců. Kdyby byl funkční tak ho používám pořád. Ale máme vadnou desku a hází falešné poplachy
@krmar To máš pravdu, už teď když si představím, co všechno se může stát, tak mi z toho hrabe. Neměla bych vůbec koukat na zprávy, mimo jiné. Až začne chodit ven a do školy, to se asi zblázním
![]()
@Anabellka My ho máme půjčený z porodnice, takže si to naštěstí jen prodloužíme. Slyšela jsem, že je to prý docela poruchový ![]()
@janajelinkova9 píše:
Holky a vy byste zvládli dát první pomoc?
Já fakt nevím, ale u toho monitoru dechu je papír s první pomocí a když zavoláš sanitku, tak ti snad taky poradí. Ale upřímně nevím, co bych v takové situaci dělala, z hlavy bych rozhodně nevěděla ![]()
Ja monitor po tydnu vyhodila, za prve: mala spala potom uz se mnou takze to by byl stejne na prd a za druhe: akorat by me desily plane poplachy!!!
Tak je to smutné…
Každopádně na to nemysly. Máme monitor dechu a snad stokrát spustil falešnej poplach a to jsme se mohla v tu chvíly zbláznit.