Syn a jeho mluvení školka/štolka

Napsat příspěvek
Velikost písma:
15074
22.9.17 20:58
@bigl píše:
Tak jestli jste opravdu denně trénovali 5 minut a trvalo vám 9 měsíců vyvodit a zafixovat hlásku K, tak jste měli hodně špatnou logopedku. Promiň.
Jsou děti, co přijdou ve 4 letech, mají narušených třeba 11 hlásek (K, G, CSZ, ČŠŽ, L R, Ř) a do 6-ti let odchází s bezvadnou výslovností. Vyvozovat a fixovat 9 měsíců hlásku K je docela šílené.

my se snažíme už druhým rokem o sykavky! Dcera je umí, ale stále ne automaticky. Do toho R a pak přijde Ř.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
23.9.17 09:20
@bigl píše:
Tak pokud jste chodili jednou za měsíc, tak to beru, to je nějakých cca 8 návštěv. Sem tam nějaká nemoc, Vánoce apod., takže možná ani to ne.
Jasně že každé dítě je jiné. Někdo zvládne R za 1 návštěvu a někdo ani za rok ne. Ale při frekvenci návštěv jednou za 14 dní a denním tréninku to jde většinou daleko rychleji. Asi bych volila logopeda, co bere po 14-ti dnech, hlavně pokud je ten problém výraznější než 1-2 hlásky.

Počítala jsem to a byl tam celkem 7× (z toho 7. návštěva byla teď po prázdninách, kdy už K měl asi měsíce ve všech slovech). G mu naskočilo po pár cvičeních
On má ten vývoj řeči trochu netabulkový. Začal mluvit ve dvou a půl a od tří let říká sám od sebe čisté R. Zato to K prostě samo nepřišlo.
Teď je mu čtyři a čtvrt a dle mého laického ucha mu zbývá asi jen L a Ř. Učitelka ve školce ho tudle chválila, jak krásně mluví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18152
23.9.17 22:37

@Svistice Jo, to je šikovný. Jestli už mu zbývají jen 2 hlásky, tak to zvládnete v poho. L se většinou vyvodí celkem rychle, ale někdy déle trvá ta fixace v běžné řeči. Jsou děti, co ho i rok po vyvození a zafixování nepoužívají 100%. Ř, pokud umí dobře R, půjde rychle :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18152
23.9.17 22:43

@hofka Tak záleží, jak často chodíte, ale sykavky jsou na dlouho. Pokud jste jeli postupně c - s - z, pak csz dohromady, č - š- ž a pak čšž dohromady a nakonec cč, sš, zž, a cszčšž dohromady, tak by to měla mít už i v řeči. Důležitá je i ta posloupnost. Fixovat nejdřív ve slabikách, pak slova, dvojslovné spoje, pak věty, básničky a texty. Vše podložit obrázky, ne jen suše opakovat slyšené. Držím palce, ať to jde co nejlépe :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15074
24.9.17 11:23
@Svistice píše:
Počítala jsem to a byl tam celkem 7× (z toho 7. návštěva byla teď po prázdninách, kdy už K měl asi měsíce ve všech slovech). G mu naskočilo po pár cvičeních
On má ten vývoj řeči trochu netabulkový. Začal mluvit ve dvou a půl a od tří let říká sám od sebe čisté R. Zato to K prostě samo nepřišlo.
Teď je mu čtyři a čtvrt a dle mého laického ucha mu zbývá asi jen L a Ř. Učitelka ve školce ho tudle chválila, jak krásně mluví.

dle laického ucha bych se neřídila, to jsem si říkala u dcery, že se mi zdá ok a proč vlastně jdeme k té logopedce, když se mi nezdá jen R a Ř a na to má čas. Ta si ji poslechla, pořád si něco psala a pak „dobře, že jste přišli“. Skončili jsme s L, sykavkama a tím R-Ř:-) Teď řešíme zvětšenou nosní mandli, která ji „překáží“ při mluvení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16246
25.9.17 12:45

Mam dva syny oba dva zacali s logopedii jeste pred 3tim rokem. Vytleskavani je bezna praxe klinickych logopedu ale pri horsich diagnozach treba VD nebo OVR. Klade se duraz na rytmizaci, pocet slabik, upravu dychani. Kazdopadne ale skolka je dvouslabicne slovo a vytleskava se skol-ka. Kdyz klukum nejake slovo nejde nebo se mi starsi syn u nejakeho slova zadrhava tak vytleskavame. Ze zacatku jen vytleskavani pak i urcovani poctu slabik.. Neni spatne to dite ucit stejne to pak v predskolni priprave je ALE dbame na spravne slabikovani. Sko-l-ka je spatne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí