Syn autista začíná být agresivní

2125
18.12.23 08:29

Syn autista začíná být agresivní

Ahoj, řeším situaci a nevím, co dělat. Syn autista (4 roky) začíná být agresivní. Zatím ne nějak moc, ale chceme to zastavit, než se to rozjede. Dělá i to doma, plácá nás, štípe, kouše…je mi ho líto, protože neumí moc mluvit, tak nedokáže říct, co by chtěl, jak by chtěl. Dnes ráno přišel do školky, paní učitelka ho hezky přivítala a on hned za ní a plácnul ji přes ruku. Tak mu řekla, že tohle se nesmí, to je zlé, já mu přízvukovala, že bít se nemá, člověka to bolí…Jednou mě dokonce tak kousnul, že mi tekla i krev, tak jsem mu jen ukázala, že to bolí, to se nemá, nevrátila jsem mu to, násilí se nemá vracet násilím, tím se to jen násobí, si myslím a pak jsem si ho asi půl hodiny nevšímala, nechala jsem ho a viděla, že nad tím přemýšlí, že ví, že tohle si dovolil moc. Víckrát už to neudělal. Bojím se, aby nezačala bít i děti ve školce, i když zatím se nic nestalo. Spíš on se vrátil na podzim párkrát s modřinou a že jeden kluk do něj sotil, že spadnul, naštěstí do hrby listí. Celkově je takový roztěkaný, je jak z divokých vajec a utržený ze řetezu, tak v sobotu byla dlouhatánská procházka vánoční Prahou, my s manželem toho plný brejle a on pohoda, ještě by to dal minimálně jednou. Co dělat v tomto případě? začíná to být moc náročný, tím jak nemluví, tak je to opravdu na draka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Capelucia
18.12.23 08:44

Tohle bych fakt neřešila na emiminu, ale s odborníky, kteří tvého syna znají. Ignorovat 4 leté autistické dítě, protože má nestandartní projevy a očekávat, že z toho vyvodí důsledky, je mírně řečeno úlet. Agrese je u autistů taky těžký téma. Najděte si odborníka, co vám vysvětlí, jak k těmto dětem přistupovat. Čím dřív, tím líp.

Příspěvek upraven 18.12.23 v 08:51

• Citovat
  • Upravit
2125
18.12.23 08:51
@Capelucia píše:
Tohle bych fakt neřešila na emiminu, ale s odborníky, kteří tvého syna znají. Ignorovat 4 leté autistické dítě, protože má nestandartní projevy, je mírně řečeno úlet. Najděte si odborníka, co vám vysvětlí, jak k těmto dětem přistupovat. Čím dřív, tím líp.

Docházíme i do raní péče, ale termín je až na konci ledna. Řekli, že ignorace v tom případě, kdy mě kousnul bylo velmi správné. Neříkám, že ignorujeme pořád, jen v tom případě jsem ho vyhubovala, ukázala a nevšímala si, ať si to probere a viděla jsem, že na tím uvažuje a ani nepípnul. Já jen, jestli někdo nemá zkušenost, neví, není přímo odborník, blíží se Vánoce, tak aby se přežili ve zdraví a nenastal konflikt. Už tak je to hodně stresující, když on ani neví, že nějaké Vánoce jsou, i když stromek registruje a líbí se mu světýlka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Capelucia
18.12.23 08:53

@Bellino tak to je super, že někoho máte :palec:. Nedá se konzultovat np. po telefonu? Možná vám někdo s autistem doma tady bude umět poradit. Držte se a hodně sil :hug:.

Edit: ještě mě napadá - není možná nějaká FB skupinka, kde jsou rodiče, že by uměli poradit? Tady na emimi lidi radí kde co :nevim:.

• Citovat
  • Upravit
3837
18.12.23 09:23

Nejlépe situacím předcházet. Být rychlejší než on. Důsledek z jeho chování už nevyvodíte, nemá cenu, proto je nejlepší zařídit, aby agrese nedosáhnul. Tedy aby se mu nepovedlo vás kousnout, plácnout. Fyzicky zabránit, chytit ruku, podržet hlavu. Stále dokola říkat jen jednoduše „ne“. Je možné si pomoct vizualizací, zákazová kartička se stopkou. Pokud není zasažen intelekt dá se najít obrázky toho co nemá dělat a často ukazovat, a co za chování je správné, to odměňovat. Čtyřleťák je ještě dost malej a mnoho děti s pas tohle období mají, důležité je vypozorovat, kdy k tomu chování dochází.. Něco chce a nemůže? Změna? Má radost? Vztek? A v dané situaci předvídat a rychle podat záchranou brzdu nějaká oblíbená senzomotorická hračka/aktivita. Pozor nesmí být dodána jako odměna už při vzniklém problémovem chování, ale před.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24765
18.12.23 19:50

Mluví? Pokud ne, je to nejspíš jeho způsob komunikace. Snažte se těmto situacím ve společnosti předcházet, dá se to ve většině případů vypozorovat. Někomu pomáhá pevné objetí. Určitě bych se poradila s dětským psychiatrem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.12.23 20:09

Nevim do jake miry je mozne toto podchytit. Ale snaz se hodne - ze zkusenosti z meho okoli - sestra ma syna autistu. Ted 6 let. Porad ho omlouvala, ze je to proto, ze neumi komunikovat. Nikdy ho dusledne neupozornovala, spis chranila.

Ted ma 6, kdyz se potkame, jen trnu co se bude dit. Uz se jednou snazil pokousat meho syna (4) protoze se nehral s hrackou tak, jak chtel on. Uhlidala ho, ale mne o tom syn dost dlouho rikal. Kdyz jsem rekla, ze teda pujdeme domu tak na mne hodila nevrazivy pohled, ze se nic nestalo. A na argument, ze jsem taky mama a nechci, aby moje dite nekdo kousal se sesypala, ze uz se nikdy nikam nedostane…

Chapu, ze je to pro ni narocne - do skolky (specialni) mohl jenom na 2 hodiny, kdyz meli rizenou cinnost, jinak nebyl k uhlidani a bil jine deti.

Jejiho druheho syna si bereme na prazdniny, je to chudak, nikam se nedostane. Tak “neco” zazije alespon s nama.

• Citovat
  • Upravit
1421
20.12.23 13:13

Jelikož neumí mluvit, je to jeho způsob komunikace, to by měla vědět i ta učitelka, kterou placnul na přivítanou…zkus se poradit v auti skupinach, tam mají zkušenosti, popř s vaší psycholožkou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5098
20.12.23 13:18

A pracuje s nim nekdo? Tohle chce specialniho terapeuta, ktery s nim bude resit agresivitu.

V zasade u zdraveho ditete si o tom povidas, ctes knihy, nabizis alternativy (co muze delat jineho, kdyz je frustrovany…jak se zklidnit). Mate nejaky senzoricky kout vytvoreny pro dite s autismem k uklidneni? A pak ho nenechat bouchnout, proste treba drzet ruce, sevrit, dokud se neuklidni.

U autisty uplne stejne, jen asi obtizneji skrze empatii a komunikaci.

A i zdravi ctyrletaci ve frustraci bouchaji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5098
20.12.23 13:20
@Anonymní píše:
Nevim do jake miry je mozne toto podchytit. Ale snaz se hodne - ze zkusenosti z meho okoli - sestra ma syna autistu. Ted 6 let. Porad ho omlouvala, ze je to proto, ze neumi komunikovat. Nikdy ho dusledne neupozornovala, spis chranila.

Ted ma 6, kdyz se potkame, jen trnu co se bude dit. Uz se jednou snazil pokousat meho syna (4) protoze se nehral s hrackou tak, jak chtel on. Uhlidala ho, ale mne o tom syn dost dlouho rikal. Kdyz jsem rekla, ze teda pujdeme domu tak na mne hodila nevrazivy pohled, ze se nic nestalo. A na argument, ze jsem taky mama a nechci, aby moje dite nekdo kousal se sesypala, ze uz se nikdy nikam nedostane…

Chapu, ze je to pro ni narocne - do skolky (specialni) mohl jenom na 2 hodiny, kdyz meli rizenou cinnost, jinak nebyl k uhlidani a bil jine deti.

Jejiho druheho syna si bereme na prazdniny, je to chudak, nikam se nedostane. Tak “neco” zazije alespon s nama.

Promin, ale dite uhlidala a i zdrave deti se bezne porvou. Delas z toho kovbojku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2125
20.12.23 13:38
@Zmatka píše:
A pracuje s nim nekdo? Tohle chce specialniho terapeuta, ktery s nim bude resit agresivitu.

V zasade u zdraveho ditete si o tom povidas, ctes knihy, nabizis alternativy (co muze delat jineho, kdyz je frustrovany…jak se zklidnit). Mate nejaky senzoricky kout vytvoreny pro dite s autismem k uklidneni? A pak ho nenechat bouchnout, proste treba drzet ruce, sevrit, dokud se neuklidni.

U autisty uplne stejne, jen asi obtizneji skrze empatii a komunikaci.

A i zdravi ctyrletaci ve frustraci bouchaji.

Právě ta empatie a komunikace, to je. To tam dost chybí. Na vytvoření senzorického kouta už se pracuje, k Vánocům jsem mu koupila pomůcky, že by to mohlo pomoct. Protože tchýně má takovou světelnou vysokou lampu, kde plavou rybičky a mění to barvy a na to se dokáže dívat dlouho a zklidní ho to. Taky s ním chodím do dětské herny speciálně pro autisty, ale tam je toho moc, že neví co zkusit dřív to taky není dobrý, ale docházíme tam. Jinak to držení za sevřené ruce to dělám, snažím se navazovat oční kontakt, ale když se rozhodne, že nebude, tak prostě nebude. Poradím se ještě na raní péči, jen teď je opakovaně na marod, to nevím za jako dlouho se tam podíváme a v lednu se nám poštěstilo najít termín u dětského psychiatra, sice 80 km daleko, ale jsem ráda, že se podařilo, byl to boj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.12.23 13:45

@Zmatka
Cetla si to poradne? Neuhlidaji ho poradne ani ucitelky ve specialni skolce. Zvladnou to na 2 hodiny rizene cinnosti.

Nezazijes nepochopis. Bije a kouse vsechny kolem.

Ano uhlidala ho, pro jednou, po 10 minutach hrani. Tam neni otazkou jestli ale kdy se to stane zase. A takova navsteva je mi neprijemna, tak ji ukoncim.

• Citovat
  • Upravit
5098
20.12.23 13:53
@Anonymní píše:
@Zmatka
Cetla si to poradne? Neuhlidaji ho poradne ani ucitelky ve specialni skolce. Zvladnou to na 2 hodiny rizene cinnosti.

Nezazijes nepochopis. Bije a kouse vsechny kolem.

Ano uhlidala ho, pro jednou, po 10 minutach hrani. Tam neni otazkou jestli ale kdy se to stane zase. A takova navsteva je mi neprijemna, tak ji ukoncim.

Samozrejme, protoze tam nemaji jen jeho, aby mu furt stali za zadkem. Ale vam se nic nestalo, mama ho uhlidala…takovou „kamaradku“ bych teda chtela. Je mi te maminky lito.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.12.23 14:01

@Zmatka
Situace, ve kterych se necirim konfortne se snazim zmenit nebo opustit. Nevidim na tom nic spatneho.

Kdyby slo jen o mne, tak tam v klidu zustanu. Jsem dospela a dokazu si to zduvodnit. Jde mi o syna. Nechci mu dopravat tuto zkusenost.

Btw je to sestra, jen k tomu jak dobre ctes prispevek. Diskuzi uz nesleduju. Postradam smysl…

• Citovat
  • Upravit
3792
20.12.23 14:02
@Zmatka píše:
Samozrejme, protoze tam nemaji jen jeho, aby mu furt stali za zadkem. Ale vam se nic nestalo, mama ho uhlidala…takovou „kamaradku“ bych teda chtela. Je mi te maminky lito.

Ale prosímtě. Chtěla bych tě vidět, jak necháš svoje 4 leté dítě s 2× tak silným autistou, kterého může napadnou cokoliv. Navic se zjevně něco stalo, když z toho to malé dítě bylo v šoku. A opět bych tě chtěla vidět, jak svoje dítě opakovaně tomuhle vystavíš, abys byla za správnou samaritánku. Edit: a vsadím se, že maminka by tu „kamarádku“ klidně platila zlatem, když si klidně vezme její druhé dítě na prázdniny a dopřeje mu alespoň trochu života :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí