Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Mně přijde normální. Fajn záliby. Akorát se bude muset naučit pracovat s tou svou otevřeností, ale i tak mi nepřijde, že by řekl sestře něco tragického. K učitelkám, jak je na ně drzý? A teda ještě jsem neslyšela učitelku, které by vadilo, že se dítě učí dopředu. To mi přijde divné. Ale je tady pár holek učitelek, třeba k tomu řeknou svoje.
Co nějaká škola kde by měl víc individuální přístup? Když se učí dopředu tak se asi v normální třídě nudí a z toho může být pak drzý.
Mas nadprumerne inteligentni a zrejme i nadane dite, to neni neco, co by ses v nem mela snazit zadupat.
Mě to nepřijde nic hrozného, nehledal bych za tím nějakou diagnózu a přestal ho tahat po všech čertech. K čemu Ti to jako bude. Zájmy má pěkné i když na svůj věk neobvyklé, ale to ničemu nevadí. Co se týče kolektivu, může to být také těmi zájmy, nemá si s nima moc co povídat. K tomu musí dozrát sám. Brzy si třeba najde kamaráda se stejnými zájmy. A co se týče té otevřenosti, to jediné bych korigoval, perspektivě snažil se mu stále dokola vysvětlit, že ne všechno může říct na plnou hubu. Myslím že do toho časem dozraje, že je ve vlastním zájmu lepší být někdy ticho. On ho párkrát někdo slovně sejme a bude klid.
Ano, může být třeba nadprůměrně inteligentní.. Vysoce inteligentní lidé mají často problém se začlenit do nějakého kolektivu a celkově mohou mít nižší EQ..
Já bych ho v jeho zájmech podpořila, může mít v sobě velký potenciál..
A že říká přímo, co si myslí? Díky tomu se lidi kolem něj vyselektuji a zůstanou jen ti, kteří ho mají opravdu rádi takového, jaký je.. A ocení, že u něj aspoň bez tanečku ví, na čem jsou..
Já mám kolem sebe taky lidi, kteří jsou prostě zvláštní, jiní… A mám je za to ráda.
@Tarjei Zkoušeli jsme už dva psychatri a jednoho psychologa, teď chodí zase k jinému psychologovi. Sice na nic nepřišel ani mi moc nepomohl/neporadil s tou jeho drzosti. Ale syn s nim komunikuje mnohém lépe než s těmi ostatními a tak by byla škoda to risknout, jiný psycholog taky nemusí na nic přijít a syn si s nim taky nemusí sednout jako s tímhle. Navíc ho nechci pořád někam táhnout.
@Amelie30 K učitelkam je drzý podobné jako byl k sestře, když jednou měla nějaká učitelka narozeniny řekl jí že vypadá starší na to kolik jí je. Učitelkam vadí primárně to že si v pracovních sešitech dělá věci do předu a tak, třeba v angličtině už má všechny slovíčka napsané.
No jediný, co mě zaráží, je sledování Hry o trůny. To si nemyslím, že byste mu měli v devíti letech dovolit. Zrovna na to koukám a je to teda extrémně drastický a erotický i pro dospělého. Ty řešíš starožitný housle a čtení, ale dovolíš mu takovej drasťák.
@JancaS84 Individuální plán už má, ale učitelky ho neberou moc v potaz. Mužu ho zkusit dát do jiné školy, kde mají třídu pro nadané děti.
Podle mě je hodně chytrej a jinde, než vrstevníci, no a takoví lidé to mají vždycky těžší. Navíc jestli říká to co si myslí, tak to každému taky nevyhovuje. Ale stokrát lepší, než se přetvařovat a za rohem pomlouvat. Znám pár takových lidí a i když není lehké s nima vždy vyjít, vážím si jich a mam je rád a to právě proto, že jsou prostě za každé sutuace sví. Svým způsobem to i obdivuju.
Dobrý den, mám 3 děti dva syny a jednu dceru. Prostřední syn je takový zvláštní, chová se jako autista, ale ve skutečnosti ho nemá, byla jsem s ním u jednoho psychologa a dvou psychiatru, ani jeden diagnózu nepotvrdil. Je mu 9 let, má takové dospělácké zájmy politiků, čtení knih, kouká se jen na kriminálníky, taky má rád hru o trůny, taky se zajímá o ekologii a má zálibu sbírat mince a známky, taky má moc rád starožitné věci, například k narozeninám chce housle z zastavarny, stojí nějak 800, nechce na ně hrát, chce je mít jen protože jsou starožitné. Cizí lidé by o něm mohli říct že je drzý, ale on si jen moc neuvědomuje, že co řekne muže někomu ublížit. Třeba teď u sebe mám ségru, její manžel jí opustil kvůli milence, syn jí řekl něco v tom smyslů, že je tlustá, zanedbaná, nudná, nemá smysl pro humor a všechno bere moc vážně. Já se o tom s nim snažím bavit tak aby pochopil, že nemůže říct všechno co si myslí. Ale syn je pořád stejný. Učitelky si na něho stěžují že se nezapojuje do kolektivu, že je drzý, že se učí dopředu atd. Já už nevím, co s nim. Chodí teď k psychologovi, ale ten taky na nic nepřišel. Jak s ním mám pracovat? Nechci ho úplně změnit, jen by bylo fajn kdyby se víc zapojil do kolektivu a nebyl tak drzý.