Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Osmanka píše:
Ahoj, klidně jsem nechala syna spát u sebe. To dítě se odnaučí. Není pravda, že nikdy dítě mít u sebe. Jde o období, která se třídá. Teď má 4roky a spí sám v pokojíku na druhé straně bytu a to od 3let. Takže rozhodně to, že občas spal u nás o nijan neovlivnilo.
Jo, stejná zkušenost- kluci už jsou puberťáci, ale když byli malí, byli nejdřív v naší posteli, pak ve svojí postýlce těsně vedle naší postele, pak v postýlce s námi v pokoji, ale ve vlastním koutku a nakonec ve svém pokojíčku. Každý měl své tempo- první zvládl pokojíček v roce a půl, druhý ve 3.5(ale to už nebylo v bytečku, ale v domě). Ani jeden nám pak už do postele nelezl, jak to mnoho dětí dělá celý předškolní věk. Ránopo probuzení všech pomazlit- to jo, ale cestování někdy v průběhu noci ani náhodou. Jsem přesvědčená, že to bylo proto, že jsme jim uspokojili ty potřeby bezpečí v době, kdy to potřebovali.
@PetíkR píše:
Tak kdyby spal se mnou v posteli. Tak si hodím mašli. Dítě stejně jako já potřebujeme svůj prostor pro klidný spánek. Taky mám manžela se který chci být jen já a né mít mezi s sebou stěnu.
Jeeee, jako by to psala 18 leta, promin, nic ve zlym.
@bondy1 píše:
Naše dítě mezi náma je pouto, mezi někým stěna, každý to máme jinak
To je krásné!!My to taky tak vnímáme…a když jsme se synem přišli pře pár dny z nemocnice, tak jsme se všichni tři těšili do společného pelechu jak malí
Jinak k zakladatelce - nejde přece o to, jak to kdo doma má. Ale ty ses zeptala na určitou situaci, vyjádřila jsi v prvním příspěvku obavu, jestli se dítě nebojí, takže znovu říkám, holky ti tady jen popisují své zkušenosti. A ty se hned ve druhém příspěvku rozohňuješ, že dítě vychováváš a že si určitě jen vymrčuje. Tak pak nechápu, s čím chceš poradit? Prostě zachovej svůj výchovný styl, nech ho řvát a on si určitě brzy zvykne, děti si časem zvyknou na všechno. Pro mě společné spaní na mašli není, já bych si hodila mašli, kdyby se mému synovi něco stalo nebo byl nemocný, ze všeho ostatního vyroste. Já to beru tak, že těch dětí zase tak strašně moc mít nebudu, tak proč se jim nepověnovat? Takhle blízko mi už syn nikdy nebude, za pár let budu jenom matka, co ničemu nerozumí ![]()
@bondy1 A ty jsi zdrejme nepochopila me. Psala jsem ze nesouhlasim s tim aby se dite nechavalo vyplakat.
Pote jsem psala ze maly spi v postylce vedle nasi postele ale uspavame ho spolu s nami a pokud se v noci vzbudi opet se vraci do nasi postele. Akorat napriklad vcera vecer jsem se snim presidlila spat do jineho pokoje. Jelikoz se vzbudil a chtel si hrat. A manzel rano vstava do prace. V tu chvili uz nelze aby jsme vsichni spali dohromady.
@lucieahmed píše:
@bondy1 A ty jsi zdrejme nepochopila me. Psala jsem ze nesouhlasim s tim aby se dite nechavalo vyplakat.
Pote jsem psala ze maly spi v postylce vedle nasi postele ale uspavame ho spolu s nami a pokud se v noci vzbudi opet se vraci do nasi postele. Akorat napriklad vcera vecer jsem se snim presidlila spat do jineho pokoje. Jelikoz se vzbudil a chtel si hrat. A manzel rano vstava do prace. V tu chvili uz nelze aby jsme vsichni spali dohromady.
se přidávám, u nás to funguje naprosto stejně ![]()
Jinak, zakladatelko, dítě nemusí být stěna mezi vámi, stačí oddělat bočnici a hned máš vedle sebe oba sv poklady ![]()