Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Jako bys psala o mém dítěti. Dceři je 26 měsíců a mazec… Úplně to samé ![]()
@Ennny píše:
Nevím jestli je to normální, naše děti si to nedovolili a ani nedovolí…ale každopádně tě obdivuju jak bych ho už asi zakousla. A nefunguje třeba nějaká motivace? Synovec to je taky dílo, ale když s ním komunikuji já téměř jako z debulem tak nakonec udělá co chci, e musí mít pocit že to vymyslel on…
Já pořad něco vymýšlím, pořád, jsem pořad v situaci ze motivuju a pořad v situaci ze se bojím co zase bude, možná to ze mě citi ze jsem “na nej krátká”, on je typ dítěte se kterým to nejde po dobrém ani po zlém. On si 100× spali ruce a jde a udělá to po 101. Je bych řekla hodně tvrdohlavý a svéhlavý.
Pokud to sli, sli jsme do lesa, mel odrazedlo, ja ho hnala lesem, mohl si i vybrat cestu. To mu ubralo par procent energie.
ted ma fakt dobrou fyzicku. Ve meste nastesti nemusime tolik byt, ale klidne bych pouzila voditko na deti. Prejde to. Ted mas ale beha do dnes porad, ale da se to uz i ridit. ![]()
@Sarusss píše:
Ano není to fyzicky mozne, to je to správné vyjádření, jenže syn odmítá i nositko, odstrkuje se, kope, on není od narozeni nosící, vždycky byl takový sólo ale toto…je na palici. A nestraš že to potrvá ještě tak dlouho. Já mám tezke obavy ze ho ve skolce nebo ve škole učitelky asi zabijou
kluk není kontaktní dítě, ale tenkrát se mu moc líbilo, že ho vážu do šátku před zrcadlem, hodně jsme cestou skákali a dělali kraviny.. zatím ho nikdo nezabil (já k tomu teda občas nemám daleko), jen ho vyloučili z družiny, ale tam byl problém jinde.. ![]()
@Miraklo píše:
Já mám skoro tříletou a je to téměř to saméaž na to, že když jí chytnu, tak ještě začne hrozně hulákat pomoooc
jo večer je to sranda, když nechce do postele a nesu jí tam a na celej panelák vyřvává pomóc, pomóc
čekám kdy na mě sousedi zavolají policajty nebo sociálku
![]()
![]()
když se zabejčí tak taky nohy jako z gumy, schválně utíká, nebo ječí jak pavián. Je to holt takové období, musíme vytrvat, jednou to ty naše miláčky přejde
Trochu mi to dodává naději. Upřímně vůbec nechápu maminy, které můžou mít hodně děti. Maly je od malicka strašně problémový, strašně ubreceny, strašně zabejčený, tvrdohlavý, když chce tak je strašně sikovny, učenlivý, není hloupý, spis je to super ignorant ![]()
@Tamtama píše:
Jo a do silnice vbíhá pořád
A do školy mas odvahu ho pouštět samotného? Já doufám ze ho to trochu prejde, Mamka rika ze já jsem byla taková, ze jsem skakala 50m za ni a řvala jak tur ale byla jsem pry hodná, stačilo mi říct jednou a já jsem to přestala dělat jenže mu to mužu říkat do nekonečna, nevim jestli nemám u nej autoritu nebo proč to dělá pořád dokola to co mu zatrhnu, pravě naopak když mu něco zatrhnu tak to začne dělat o to víc
ale uklidňuje mě to, ze jsem vyrostla a jsem taky docela normální
![]()
@Sarusss píše:
Já pořad něco vymýšlím, pořád, jsem pořad v situaci ze motivuju a pořad v situaci ze se bojím co zase bude, možná to ze mě citi ze jsem “na nej krátká”, on je typ dítěte se kterým to nejde po dobrém ani po zlém. On si 100× spali ruce a jde a udělá to po 101. Je bych řekla hodně tvrdohlavý a svéhlavý.
Jsou takovy deti. Ono nektere poslouchaji, jak hodinky. Nektere ne. Rozhodne nad nim drzim pevnou ruku, ale je to vecny boj. Byly doby, kdy na nej neplatilo vubec nic. Vubec! Mohla bych ho klidne uprosot, umluvit, umlatit, urvat se, uplacet… Nehne to s nim. Ver mi, ze prijde doba, kdy on trochu pobere, ze kdyz mu reknes, ze se spali, ze se spali. Ze to s nim myslis i dobre. Jednou i pobere snad i to, ze kdyz bude fungovat, bude to o dost lepsi pro vsechny. Ackoliv se to zda zoufale, nepovol. Drz nad nim pevnou ruku. Ted mu jsou 4. Vrati se to. Zacinam uplatnovat, ze pokud neposlechne, nese nasledky. Ted tu obiral mikinu od mechu hodinu. Mel tu svetrovinovou a ja mu rikala 3×, at se prevlece a neposlechl. Brecel, ale priste si ji nevezme. Jde to pomalu, ale zlepseni prijde. Je to o nervy. Ja to znam a taky prozivam dennodenne.
@Sarusss píše:
Nebo respektive, nedokážu si představit ze půjde se školkou na prochazku někdy
Tohle je jina autorita. Nas jevu uci milacek. ![]()
@Sarusss píše:
A do školy mas odvahu ho pouštět samotného? Já doufám ze ho to trochu prejde, Mamka rika ze já jsem byla taková, ze jsem skakala 50m za ni a řvala jak tur ale byla jsem pry hodná, stačilo mi říct jednou a já jsem to přestala dělat jenže mu to mužu říkat do nekonečna, nevim jestli nemám u nej autoritu nebo proč to dělá pořád dokola to co mu zatrhnu, pravě naopak když mu něco zatrhnu tak to začne dělat o to vícale uklidňuje mě to, ze jsem vyrostla a jsem taky docela normální
![]()
Buď v klidu, on z toho vyroste. A je to normální, dělá to spousta dětí v tomto věku.
@Sarusss píše:
A do školy mas odvahu ho pouštět samotného? Já doufám ze ho to trochu prejde, Mamka rika ze já jsem byla taková, ze jsem skakala 50m za ni a řvala jak tur ale byla jsem pry hodná, stačilo mi říct jednou a já jsem to přestala dělat jenže mu to mužu říkat do nekonečna, nevim jestli nemám u nej autoritu nebo proč to dělá pořád dokola to co mu zatrhnu, pravě naopak když mu něco zatrhnu tak to začne dělat o to vícale uklidňuje mě to, ze jsem vyrostla a jsem taky docela normální
![]()
A zapomněla jsem napsat, že děti zlobí nejvíc toho, koho mají nejradši. Asi tě má hodně rád. ![]()
@Sarusss Malá začala být ubrečená až poslední dobou, taky začala praktikovat, že začne brečet a lehne si na zem a odmítá se hnout. Po chvíli ale vstane a je schopná se smát, jakoby nic. Jinak je taky moc chytrá a hrozně vyčůraná. Ví moc dobře, co po ní chci, všechno hned pochopí, ale také prostě ignoruje. Navíc teď, když jí něco zakážu, nebo řeknu, že to nesmí, nebo se to nedělá, tak jde a just to musí provést. Nepomáhá nic, ani zvýšení hlasu, zákazy, ani plácnutí přes zadek, to se mi akorát začne smát a provokuje dál. Z hřiště ji kolikrát nesu přehozenou přes rameno (jinak ji neudržím
), ječící a zmítající se
Já už se ani nerozčiluju, když nechce jít, tak jí přehodím přes rameno a jdu
Do silnice by mi vběhla taky, to že tam jezdí auta absolutně ignoruje. Na odrážedle ji vždycky držím za bundu, jinak bych neměla šanci ji chytit. Za ruku taky moc nechce chodit, většinou se prověsí a odmítá se postavit. Do golfek ji kolikrát musíme poutat ve dvou, stejně se tam pak ale zmítá a snaží se odepnout. Ale jinak dokáže být úplný zlatíčko, pořád by se ke mně tulila a pusinkovala mě
Musíme holt vydržet, časem je to přejde. U nás to trvá co začala chodit, už jí budou tři, tak snad se začne pomalu uklidňovat, nezbývá než doufat
ale co, hlavně, že jsou ti naši rošťáci zdraví ![]()
Do školky bych ji teď nemohla dát ani náhodou, to by museli mít jednu učitelku vyhrazenou jenom pro ni
ještě, že mám rodičák do čtyř let, to už snad bude trochu rozumnější. Tuhle jsem viděla tříletý školkový dětičky na procházce, jak se hezky vedli za ručičky o tom si můžu nechat zdát
Aby mi neutíkala, to bych ji k sobě musela jedině přivázat na řetěz
navíc už dosáhne na kliky v bytě. Teď jsem kupovala pojistky na všechna okna a do dveří na balkon, protože všude leze. Tuhle se vydala za tatínkem do práce. Zapomněli se zamnout dveře. Myslela sem, že si jde pro hračku do pokojíku, ale nedalo mi to a šla sem po pár vteřinách za ní. No dveře od bytu otevřené a malá už si to vykračovala po schodech dolů, myslela sem, že mě trefí. Nemůžu ji spustit z dohledu ani na vteřinu. ![]()
@lolink píše:
Jsou takovy deti. Ono nektere poslouchaji, jak hodinky. Nektere ne. Rozhodne nad nim drzim pevnou ruku, ale je to vecny boj. Byly doby, kdy na nej neplatilo vubec nic. Vubec! Mohla bych ho klidne uprosot, umluvit, umlatit, urvat se, uplacet… Nehne to s nim. Ver mi, ze prijde doba, kdy on trochu pobere, ze kdyz mu reknes, ze se spali, ze se spali. Ze to s nim myslis i dobre. Jednou i pobere snad i to, ze kdyz bude fungovat, bude to o dost lepsi pro vsechny. Ackoliv se to zda zoufale, nepovol. Drz nad nim pevnou ruku. Ted mu jsou 4. Vrati se to. Zacinam uplatnovat, ze pokud neposlechne, nese nasledky. Ted tu obiral mikinu od mechu hodinu. Mel tu svetrovinovou a ja mu rikala 3×, at se prevlece a neposlechl. Brecel, ale priste si ji nevezme. Jde to pomalu, ale zlepseni prijde. Je to o nervy. Ja to znam a taky prozivam dennodenne.
Je a hlavně vidis ty pohledy lidi, kteří se tvari ze mas nevycválane dítě a ty vis ze seš přísná, důsledná a laskyplná, každá mama se snaží, žádná nechce aby si její dítě lehalo na zem a dělalo sceny žejo, ale není to tak jednoduché… tedy s některými jo, ale já to štěstí nemám 😀 ale mám, je zdravý dikybohu, po narozeni to vypadalo všelijak a hrůzostrašně, s možnou vadou srdce, mozku nebo epilepsii a nakonec jsme vyvázli jen s nadměrně drazdivym kojencem
- to má opravdu ve zprávě z neura - a to teda sakra je
![]()
@Sarusss píše:
![]()
ani náhodou, vodím a ještě dlouho asi vodit budu ![]()