Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
… Je to o nervy, ještě pak přijde manžel a s ním je to nejhodnější dítě má světě
Omlouvám se, že neodpovídám na dotaz zakladatelky, ale není rada tak trochu skryta v téhle větě? Co vlastně dělají tatínkové jinak, že děti jsou s nimi ty nejhodnější? Možná, že projevují svým dětem lásku a děti jim tu lásku oplácejí. Možná že respektují dítě, protože si s ním hrají a nechají ho dělat, co chce, a proto dítě pak respektuje tatínka a jeho přání… ![]()
@MartinPP jenže občas je potřeba dělat i něco, co dítě nechce.. ![]()
No, tak treba nase dite je zlaticko vsude jinde, nez doma. Nikde se nezvteka, nerve. Milacek proste. Byl s tchanem a s tchyni pet dni. Otevrela jsem dvere auta a nestacili se divit, jak se dite zmenilo. Brecel a vztekal se den, nez se dal do kupy. Nemyslim si, ze by to bylo o respektu ditete a tim, ze si s nim tatinek hraje. Delam to taky. Ale obcas jsou veci, ktere mu nedovolim a za ktere se zlobim. Treba vbehnout pod auto, podpalit primotopem barak, vyhazet celou satnu na jednu hromadu nebo mi hrabickami ojet auto.
jo, nas je proste zlaticko.
@Tamtama píše:
@MartinPP jenže občas je potřeba dělat i něco, co dítě nechce..
to každopádně a možná ne občas, ale i často nebo pravidelně a je otázka, jak to udělat, aby to dítě udělalo, i když zrovna nechce… ![]()
@lolink píše:
No, tak treba nase dite je zlaticko vsude jinde, nez doma. Nikde se nezvteka, nerve. Milacek proste. Byl s tchanem a s tchyni pet dni. Otevrela jsem dvere auta a nestacili se divit, jak se dite zmenilo. Brecel a vztekal se den, nez se dal do kupy. Nemyslim si, ze by to bylo o respektu ditete a tim, ze si s nim tatinek hraje. Delam to taky. Ale obcas jsou veci, ktere mu nedovolim a za ktere se zlobim. Treba vbehnout pod auto, podpalit primotopem barak, vyhazet celou satnu na jednu hromadu nebo mi hrabickami ojet auto.jo, nas je proste zlaticko.
Já jsem kdysi lampičkou podpálil byt. Málem.
To se prostě stává a dětem nedochází, co všechno se může stát. (O hraní se sirkami ve stodole ani nemluvě) Od toho tady je rodič, aby vedl dítě a radil mu a ukazoval. Každé dítě se učí poznávat svět a chce všechno vyzkoušet. I nebezpečné věci. A je dobré popřemýšlet, proč dítě dělá to, co právě dělá. Co když nás zrovna napodobuje?
Když si představím, jak dítě vyháže celou šatnu na jednu hromadu, vybavím si, jakým způsobem může v mnoha domácnostech probíhat příprava špinavého oblečení na praní. Někde je koš či jiná nádoba na špinavé oblečení (třeba i ve vestavěné skříni) a když jdeme prát, prohrabujeme se tím košem a hážeme na jednu hromadu barevné prádlo, na druhou bílé, pak s ním jdeme do pračky. A dítě se v jednu chvíli rozhodne, že mamince pomůže, tak otevře šatní skříň a protože si neuvědomuje rozdíl mezi čistým a špinavým prádlem, naháže všechno oblečení na jednu hromadu, vždyť maminka to taky tak dělá. A najednou je nemile překvapeno, že se na něj maminka zlobí… ![]()
A to auto poškrábané hrabičkami? Co když Vám ho chtělo umýt, protože to taky u Vás vidělo, a jenom neví, protože je to ještě malé dítě, že musí použít mokrou hadru a ne kovové hrabičky…
@MartinPP a to je uceni a vychova. To, ze mu ukazu, ze tohle proste ne.
@MartinPP jo, můj jednou umyl babičce auto kamenem, protože houbičkou to prý šlo špatně
bylo mu 6 let..
@lolink píše:
@MartinPP a to je uceni a vychova. To, ze mu ukazu, ze tohle proste ne.
Přesně tak!
A i když je to občas hodně těžké, tak zkusit zatnout zuby a nezlobit se na to dítě, protože za normálních okolností to nedělá proto, aby Vás naštvalo.
Může se taky stát, že dítě to bude chtít dělat opakovaně, i když mu ukážete a vysvětlíte, že by to nemělo dělat. Pak je dobré tu jeho činnost nasměrovat na společné dělání (ááá, ty mi chceš nachystat prádlo do pračky? Tak pojď, vybereme to tady z toho koše, zbytek necháme ve skříni…)
Snažit se vnímat dítě láskyplně a s respektem přemýšlet nad jeho potřebami a komunikovat s ním. ![]()
@MartinPP píše:
Přesně tak!A i když je to občas hodně těžké, tak zkusit zatnout zuby a nezlobit se na to dítě, protože za normálních okolností to nedělá proto, aby Vás naštvalo.
Může se taky stát, že dítě to bude chtít dělat opakovaně, i když mu ukážete a vysvětlíte, že by to nemělo dělat. Pak je dobré tu jeho činnost nasměrovat na společné dělání (ááá, ty mi chceš nachystat prádlo do pračky? Tak pojď, vybereme to tady z toho koše, zbytek necháme ve skříni…)
Snažit se vnímat dítě láskyplně a s respektem přemýšlet nad jeho potřebami a komunikovat s ním.
@lolink píše:ja jsem ale taky jenom clovek. Ale dekuji za cenne rady.
Tomu rozumím a je super, že nad tím přemýšlíte. Přeji dostatek sil a energie a hodně krásných chvil s Vaším zlatíčkem ![]()