Syn se šíleně předvádí

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
53190
24.5.21 14:50
@Anonymní píše:
A těch velmi málo dětí, co znáš, mají ADHD nebo něco horšího? Já bych se popravdě u něho nějaké (asi hraniční) diagnóze nedivila. Ale zároveň to může být prostě kombinace temperamentu a inteligence. Tuhle pozitivní motivaci zkouším, včera třeba, když nebude dělat naschvály po cestě na výletě, může si v cíli dát horkou čokoládu…no, nedal si. Celou cestu nám na ukazování a zabavení dělal naschvály, vešel se na nás, když jsme si ho nevšímali, klidně uteče opačným směrem nebo vůbec nejde. :nevim:

Hele pro tvůj klid se můžete objednat do PPP, za to nic nedáš. Alespoň ti poradí, jak na něj. Takhle na dálku se to těžko posuzuje :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
pet p
24.5.21 15:42

Je dobře, že víš, že nemá cenu mu dávat na zadek. A víš co ještě nemá cenu? Trestat ho taky jinak, nejenom fyzicky.
Přijde mi, že potřebuje přijetí a víc prostoru pro sebe, mít možnost taky o sobě rozhodovat. Jak zmiňuješ tu metodu „převedení pozornosti jinam“, tak to mi přijde pro 4,5 leté dítě už nevhodné. To funguje tak do 2 let :-) Zkus se s ním normálně domluvit. Už určitě pěkně komunikuje, tak uzavírejte dohody, dávej mu popisnou zpětnou vazbu, oceň ho, ptej se atd. atd. Doporučuji kurz Jak vychovat chlapečka, jak vychovat holčičku. Ten je celý o tom, jak s dětmi nekomunikovat a jak naopak komunikovat, aby v tebe měly důvěru a dalo se s nimi dohodnout.
Popř. se podívej do této diskuze, tam jsem se na toto téma rozepisovala víc:
 https://www.emimino.cz/…ceny-428753/

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
24.5.21 18:27

@pet p Co to znamená, víc prostoru? Prostoru má jak je libo, nedělá nic. A pak se vybíjí na ostatních. To mu mám nechat prostor dělat takové šaškařiny na příbuzných, našich kamarádech nebo snad ve veřejném prostoru? Proč? 8o Na zahradě nebo ve školce to nedělá, to pro změnu nedělá vůbec nic. :nevim: A jaké dohody? Snažím se s ním domluvit, jak jsem psala výše, povídáme si o tom, i mu třeba přislíbím, když nebude kazit náladu, na co se může těšit, ale to ho nějak míjí. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
pet p
24.5.21 20:58
@Anonymní píše:
@pet p Co to znamená, víc prostoru? Prostoru má jak je libo, nedělá nic. A pak se vybíjí na ostatních. To mu mám nechat prostor dělat takové šaškařiny na příbuzných, našich kamarádech nebo snad ve veřejném prostoru? Proč? 8o Na zahradě nebo ve školce to nedělá, to pro změnu nedělá vůbec nic. :nevim: A jaké dohody? Snažím se s ním domluvit, jak jsem psala výše, povídáme si o tom, i mu třeba přislíbím, když nebude kazit náladu, na co se může těšit, ale to ho nějak míjí. :nevim:

Tím prostorem jsem myslela rozhodovat si sám o některých věcech (samozřejmě s ohledem na věk). O čem si může třeba sám rozhodovat?
To, že si s ním povídáš a přislíbíš mu odměnu není dohoda. To je motivace odměnou nebo možná by se tomu dal říct i úplatek :-) Když dítě motivuješ odměnou nebo trestem, tak je to vnější motivace a ono pak něco ne/udělá jen kvůli tomu, že chce tu odměnu anebo má strach z toho trestu.
Příklad toho, jak by mohla vypadat dohoda, jsem psala v té jiné diskuzi, konkrétně tady 21.5.21 16:34
 https://www.emimino.cz/…rankovani/3/

• Citovat
  • Upravit
53190
25.5.21 08:21
@Anonymní píše:
@pet p Co to znamená, víc prostoru? Prostoru má j letýak je libo, nedělá nic. A pak se vybíjí na ostatních. To mu mám nechat prostor dělat takové šaškařiny na příbuzných, našich kamarádech nebo snad ve veřejném prostoru? Proč? 8o Na zahradě nebo ve školce to nedělá, to pro změnu nedělá vůbec nic. :nevim: A jaké dohody? Snažím se s ním domluvit, jak jsem psala výše, povídáme si o tom, i mu třeba přislíbím, když nebude kazit náladu, na co se může těšit, ale to ho nějak míjí. :nevim:

Já myslím, že základním problémem je, že pokud má volnost, nedělá nic.. To je v jeho věku zvláštní - většina vrstevníků většinu dne pobíhá, blbne, hraje si aktivně. Nepřehnali jste to trochu s povolením televize/tabletu/telefonu? Takhle se totiž chová třeba i můj 9 letý syn (v karanténě to bylo peklo), když má moc času a možností trávit ho na technologiích. Pak se povaluje, poflakuje, jakoby nudí (i když zrovna ten telefon nemá) a pak to někde vyhřezne :mrgreen: Podle mě už loni bylo pozdě na to sehnat mu nějakou fyzickou aktivitu. Pokud nejsi aktivní ty, abys ho třeba každé odpoledne vytáhla na dlouhou procházku, brusle, kolo, nebo tatínek obden na hřiště s míčem apod., tak prostě musí mít kroužek (venkovní normálně jedou), kde se utahá. A kde musí poslouchat. Ideálně něco kolektivního (fotbal, tenis, míčové hry apod.) Chápu, že tomu ta covidová doba nepomáhá, ale jestli jste ho nechali rok zahálet a poflakovat se doma, tak je to prostě průšvih no. Jak říkám, pozorovala jsem to i na svých dětech (nyní 9 a 6) - přestože jsme byli každé odpoledne venku, o víkendech v trapu atd., tak ta sociální izolace, zrušené kroužky atd. byly hodně náročné..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.5.21 08:40
@unuděná píše:
Já myslím, že základním problémem je, že pokud má volnost, nedělá nic.. To je v jeho věku zvláštní - většina vrstevníků většinu dne pobíhá, blbne, hraje si aktivně. Nepřehnali jste to trochu s povolením televize/tabletu/telefonu? Takhle se totiž chová třeba i můj 9 letý syn (v karanténě to bylo peklo), když má moc času a možností trávit ho na technologiích. Pak se povaluje, poflakuje, jakoby nudí (i když zrovna ten telefon nemá) a pak to někde vyhřezne :mrgreen: Podle mě už loni bylo pozdě na to sehnat mu nějakou fyzickou aktivitu. Pokud nejsi aktivní ty, abys ho třeba každé odpoledne vytáhla na dlouhou procházku, brusle, kolo, nebo tatínek obden na hřiště s míčem apod., tak prostě musí mít kroužek (venkovní normálně jedou), kde se utahá. A kde musí poslouchat. Ideálně něco kolektivního (fotbal, tenis, míčové hry apod.) Chápu, že tomu ta covidová doba nepomáhá, ale jestli jste ho nechali rok zahálet a poflakovat se doma, tak je to prostě průšvih no. Jak říkám, pozorovala jsem to i na svých dětech (nyní 9 a 6) - přestože jsme byli každé odpoledne venku, o víkendech v trapu atd., tak ta sociální izolace, zrušené kroužky atd. byly hodně náročné..

Já ho tahám denně 2×, ve volném dni i 3× na dlouhé procházky, kolo, koloběžku, s kamarády po zahradě - trampolína, soutěže, pomoc s prací. Ale ho nudí i to. Stále problém - padá helma, nebaví ho to, nechce se mu do kopce, bolí ho nohy, neví, proč by to měl dělat. :zed: S technologiemi jsme to hádám nepřehnali, má možnost tak 1× týdně si zahrát hru na telefonu. Večer má jednu pohádku délky večerníčku. Toť vše. Ale ano, chová se jak znuděný puberťák. Běžnou hračku do ruky nikdy nevzal. Pokud začnu já - lego, puzzle, koleje, něco vyrábět nebo hrát, chvíli se s tím šudlá a stejně od toho jde pryč. :nevim: Kroužky mu nějaké zapíšu, třeba zapůsobí nějaký trenér přirozenou autoritou.

• Citovat
  • Upravit
53190
25.5.21 08:45
@Anonymní píše:
Já ho tahám denně 2×, ve volném dni i 3× na dlouhé procházky, kolo, koloběžku, s kamarády po zahradě - trampolína, soutěže, pomoc s prací. Ale ho nudí i to. Stále problém - padá helma, nebaví ho to, nechce se mu do kopce, bolí ho nohy, neví, proč by to měl dělat. :zed: S technologiemi jsme to hádám nepřehnali, má možnost tak 1× týdně si zahrát hru na telefonu. Večer má jednu pohádku délky večerníčku. Toť vše. Ale ano, chová se jak znuděný puberťák. Běžnou hračku do ruky nikdy nevzal. Pokud začnu já - lego, puzzle, koleje, něco vyrábět nebo hrát, chvíli se s tím šudlá a stejně od toho jde pryč. :nevim: Kroužky mu nějaké zapíšu, třeba zapůsobí nějaký trenér přirozenou autoritou.

Hele, to je fakt divný, vážně takový „znuděný puberťák“. Na 4,5 leté dítě opravdu hodně zvláštní. Když se ho zeptáš, co by chtěl dělat-je něco, co chce? U čeho se nadchne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.5.21 08:53
@unuděná píše:
Hele, to je fakt divný, vážně takový „znuděný puberťák“. Na 4,5 leté dítě opravdu hodně zvláštní. Když se ho zeptáš, co by chtěl dělat-je něco, co chce? U čeho se nadchne?

Ne. Na otázku co by chtěl neumí odpovědět. Buď jak popisuju v úvodu - nějaký naschválek, čili nesmysl nebo „nevíím, nic“ apod. Pak zásadně nechce to, co teda navrhnu já. :think: Když jsme s vrstevníky, stále se je snaží strhnout jen k takovým blbinám - prskat po sobě, trefovat se do hlavy balónem, to se obvykle ani těm stejně starým nelíbí. Na moje návrhy her se mu to nechce dělat. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
53190
25.5.21 08:58
@Anonymní píše:
Ne. Na otázku co by chtěl neumí odpovědět. Buď jak popisuju v úvodu - nějaký naschválek, čili nesmysl nebo „nevíím, nic“ apod. Pak zásadně nechce to, co teda navrhnu já. :think: Když jsme s vrstevníky, stále se je snaží strhnout jen k takovým blbinám - prskat po sobě, trefovat se do hlavy balónem, to se obvykle ani těm stejně starým nelíbí. Na moje návrhy her se mu to nechce dělat. :nevim:

Co ho vzít někam do kolektivu starších dětí a nechat ho se s tím popasovat? Víš, že by mu záleželo na tom, aby se tam zapojil, ale oni mu dali najevo, že tohle chování se jim nelíbí? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
25.5.21 09:02

A ještě mě napadlo zrcadlení, i když taky mi na to už přijde dost „starý“. Zkrátka až začne doma (nebo někde, kde není velké publikum) dělat kraviny, tak je po něm opakuj 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.5.21 09:03
@unuděná píše:
A ještě mě napadlo zrcadlení, i když taky mi na to už přijde dost „starý“. Zkrátka až začne doma (nebo někde, kde není velké publikum) dělat kraviny, tak je po něm opakuj 8)

Tak jo, to jsem zvědavá, co z toho bude. :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
pet p
25.5.21 09:04
@Anonymní píše:
Ne. Na otázku co by chtěl neumí odpovědět. Buď jak popisuju v úvodu - nějaký naschválek, čili nesmysl nebo „nevíím, nic“ apod. Pak zásadně nechce to, co teda navrhnu já. :think: Když jsme s vrstevníky, stále se je snaží strhnout jen k takovým blbinám - prskat po sobě, trefovat se do hlavy balónem, to se obvykle ani těm stejně starým nelíbí. Na moje návrhy her se mu to nechce dělat. :nevim:

A v čem si třeba může rozhodovat o něčem sám? Ptala jsem se už výše, nevím, jestlis nepřehlédla.
A jak probíhají ty vaše hry? Nediriguješ ho moc ve smyslu „nechoď do té louže, budeš špinavý“, „domů ty kameny brát nebudeme, co bychom tam s nimi dělali“ atd.? Jako nekoriguješ ho při těch hrách moc?
Existuje knížka Svobodná hra. Nečetla jsem ji, ale má dobré reference a chystám se ji přečíst.
 https://www.databazeknih.cz/…a-hra-457615

• Citovat
  • Upravit
pet p
25.5.21 09:06

@unuděná S těmi technologiemi. To přesně psala autorka v knížce Klub nerozbitných dětí. Když jsou ty děti dost na počítači/tabletu atd., tak potom jim realita přijde nudná :-( Ta knížka je ke stažení na uloz.to ve slovenštině a o těch technologiích je první kapitola, nějakých asi 30 stránek. Stojí to za přečtení, moc doporučuji.

• Citovat
  • Upravit
25897
25.5.21 09:09

Má to dítě fungujícího tátu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
25.5.21 09:13

@pet p Díky, já raději knížky o výchově nečtu :P Zaprvé se pak cítím jako děsný rodič, zadruhé když se snažím něco nového aplikovat, končí to fiaskem a zatřetí si skromně troufnu říct, že naše metody nám fungují :oops: :P Ono povětšinou stačí používat svůj mozek, srdce a selský rozum. Ale chápu, že některé děti jsou náročnější a rodičům to může pomoci :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí