Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Já bych to tipla na sourozeneckou rivalitu - hrají o to, kdo bude ten „lepší“ a koho budeš mít víc pak ráda. Nepodmiňuješ svoji lásku a pozornost tím jak se chovají? Na to pozor..
Jinak co se týče sporů ála žabomyší války, nechala bych je, ať si to řeší spolu sami, pokud to situace umožňuje. Naučí se tak více spolupracovat a méně spolu soupeřit.. Tedy myslím ![]()
Sarus, mohu jen tipovat, ale mozna ten starsi zarli na mladsiho. Jestli se treba mladsimu nevenujes vice nez starsimu, tim myslim hrani a hlavne mazleni. Potom treba chce ten starsi ukazat, ze braska ma taky chyby a neni to zadny andel
. Asi bych se snazila starsimu vysvetlit, ze se nezaluje a pak nasledne jeho zalovani ignorovat. Taky bych mu rekla, ze je to starsi braska a ze ho potrebujes a ze jsi rada, ze na maleho dava pozor ![]()
Jen pozor at se to nezvrtne v to, ze za vsechno naopak bude moci ten starsi, protoze je starsi a mel by mit rozum ![]()
Sourozenecká rivalita to určitě je. Já se snažím být spravedlivá ale někdy podlehnu svým pocitům a tomu, kdo byl hodný, věnuji víc pozornosti, než tomu zlobivému. Ale vždycky jen v tu určitou chvíli, jinak se snažím projevovat lásku oběma stejně. Mám ještě 2-měsíční miminko, a je jasné že se ti dva musí dělit o pozornost i s ním, neupřednostňuji ho před nimi, ale beru ho prostě jinak než ty dva starší. Oni spinkají spolu v dětském pokojíčku, zatímco malý spí s námi v posteli. Spíš na něj by měli žárlit, než na sebe navzájem, ale nežárlí na něj. Ti dva jsou ale strašní, napodobují se navzájem, a podporují se v lumpárnách, a když je přijdu zkontrolovat, jen se na mě usmívají a dělají si ze mě srandu oba, a starší pak ještě s úsměvem svede všechno na toho mladšího, který to ještě nechápe, takže zůstává dál na straně bráchy a já jsem tady v podstatě za blbce, nikdo si ze mě nic nedělá
![]()
třetí je taky kluk? se ti doma formuje slušná opozice ![]()
Nevím, asi by měli kluci pochopit, že jsi pevná ve svých postojích a názorech, a že jestli na tebe budou zkoušet nějaké manipulace, tak jim to v ničem nepomůže. Bych se skoro bála mít doma takovou bandu ![]()
honeymoney píše:
třetí je taky kluk? se ti doma formuje slušná opozice
Nevím, asi by měli kluci pochopit, že jsi pevná ve svých postojích a názorech, a že jestli na tebe budou zkoušet nějaké manipulace, tak jim to v ničem nepomůže. Bych se skoro bála mít doma takovou bandu
No právě že já se bojím
![]()
Mám doma stejně stary kluky, teda jenom dva (pravé čtyři a skoro dva). Řeším denne to stejne, co ty. Snažím se byt spravedliva, ale mám strach, ze někdy nejsem:( taky nevím, jak to řešit…
Ahoj maminky jdu si zde pro radu. Náš starší syn 4,5 let je v poslední době nesnesitelný. Neustále dělá naschvály provokuje a směje se mi do obličeje. Dnes me například dorazil úplně. Tak nejdřív me prosí, abych mu šla přečíst pohádku a když mů ji čtu tak se sklebi na mladšího bráchu a snaží se vyvolat nějaké vzruso. Tak jsem mu 5× řekla at si lehne a po 6te mi došla trpělivost a zeptala jsem se ho o cem jsem četla, samozřejmě nevěděl a takhle je to ze vším. V poslední době mám pocit, ze jenom chodím a říkám nedělej to, neskakej, nelez tam, nerej do brachy. Maminky je to normální ja oprabdu vážně zvažují poradnu. když mu řekni nejec za dvě vteřiny ječí znova. Když mu reknu neukazuj to brachovy jde a naschvál mu to ukáže. Js uz nevím co s ním. Bohužel nepomaha ani když dostane na zadek. Maminky poradte prosím.
![]()
Prosím o anonym chodí sem známý.
@Anonymní píše:
Ahoj maminky jdu si zde pro radu. Náš starší syn 4,5 let je v poslední době nesnesitelný. Neustále dělá naschvály provokuje a směje se mi do obličeje. Dnes me například dorazil úplně. Tak nejdřív me prosí, abych mu šla přečíst pohádku a když mů ji čtu tak se sklebi na mladšího bráchu a snaží se vyvolat nějaké vzruso. Tak jsem mu 5× řekla at si lehne a po 6te mi došla trpělivost a zeptala jsem se ho o cem jsem četla, samozřejmě nevěděl a takhle je to ze vším. V poslední době mám pocit, ze jenom chodím a říkám nedělej to, neskakej, nelez tam, nerej do brachy. Maminky je to normální ja oprabdu vážně zvažují poradnu. když mu řekni nejec za dvě vteřiny ječí znova. Když mu reknu neukazuj to brachovy jde a naschvál mu to ukáže. Js uz nevím co s ním. Bohužel nepomaha ani když dostane na zadek. Maminky poradte prosím.![]()
![]()
Nevim jestli je to normalni, kazdopadne mame to same s 3,5letym synem.
Jsem uz absolutne zoufala. Vse co reknu je mu pro smich, absolutne neposloucha, ani me ani manzela. Nepomaha vysvetlovani, povidani, tresty, nepomaha dostat na zadek.
Napriklad uspavani kazdy vecer trva min. 2 hodiny.
Jsem fakt vycerpana! Tak aspon v tom nejsi sama ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj maminky jdu si zde pro radu. Náš starší syn 4,5 let je v poslední době nesnesitelný. Neustále dělá naschvály provokuje a směje se mi do obličeje. Dnes me například dorazil úplně. Tak nejdřív me prosí, abych mu šla přečíst pohádku a když mů ji čtu tak se sklebi na mladšího bráchu a snaží se vyvolat nějaké vzruso. Tak jsem mu 5× řekla at si lehne a po 6te mi došla trpělivost a zeptala jsem se ho o cem jsem četla, samozřejmě nevěděl a takhle je to ze vším. V poslední době mám pocit, ze jenom chodím a říkám nedělej to, neskakej, nelez tam, nerej do brachy. Maminky je to normální ja oprabdu vážně zvažují poradnu. když mu řekni nejec za dvě vteřiny ječí znova. Když mu reknu neukazuj to brachovy jde a naschvál mu to ukáže. Js uz nevím co s ním. Bohužel nepomaha ani když dostane na zadek. Maminky poradte prosím.![]()
![]()
No to se melo resit driv. A ne ted..
Skoda kazde facky, ktera padne vedle…
@Anonymní píše:
![]()
mame to podobne (deti 6 a 3),neustale provokace, kravinky,.Resim to obvykle tak, ze kdyz napriklad zlobi u pohadky, na treti vyzvu zaviram knihu a dal nectu. Tahaji se o neco? Seberu a nema to ani jeden. Provokuji se a postuchuji? Oddelim je a kazdemu zadam jinou praci,.je to na budku a obcas taky litaji presprdelky a rvu, az se tresou okna, ale zvladnout to musime.
@Vickee píše:
Nevim jestli je to normalni, kazdopadne mame to same s 3,5letym synem.Jsem uz absolutne zoufala. Vse co reknu je mu pro smich, absolutne neposloucha, ani me ani manzela. Nepomaha vysvetlovani, povidani, tresty, nepomaha dostat na zadek.
Napriklad uspavani kazdy vecer trva min. 2 hodiny.
Jsem fakt vycerpana! Tak aspon v tom nejsi sama
No ja doufám, ze ho to někdy přejde.
Vůbec si nedovedu představit, ze půjde za rok do školy. ![]()
@TopSecret to jako vážně?
mám to samý, jsou to ještě mrnata, navíc kluci. Předpokládám, že z toho vyrostou. ![]()
@unuděná píše:
mame to podobne (deti 6 a 3),neustale provokace, kravinky,.Resim to obvykle tak, ze kdyz napriklad zlobi u pohadky, na treti vyzvu zaviram knihu a dal nectu. Tahaji se o neco? Seberu a nema to ani jeden. Provokuji se a postuchuji? Oddelim je a kazdemu zadam jinou praci,.je to na budku a obcas taky litaji presprdelky a rvu, az se tresou okna, ale zvladnout to musime.
Ja mam opravdu pocit, ze to je jen u nás.
Trošku me uklidňuje, ze v tom nejsem sama. ![]()
Zakladatelko, a už Ti někdo řekl, že malé dítě nechápe slůvko NE? Tím, že mu řekneš NEdělej, Neukazuj, NEkřič atd… atd… tak mu vlastě dáváš do hlavy, aby to dělal. Dítě to NE zkrátka nechápe, tak to vypouští.
Já například kvetu, když jsme třeba u babičky, děti jdou ven na zahradu a ona jim říká NEtrhejte kytky, NElezte do záhonů a já nevím, co ještě. Tím jim ty myšlenky vkládá do hlavy a pak se stašně diví, že udělají přesně to, co nechtěla. Přitom kdyby se o tom nezmínila a spíš jim řekla, co dělat mají (hrajte si na písku, jděte se houpat na houpačce…), tak by je to ani nenapadlo.
Takže jednoduchá rada: vynech zápory a zkus to pozitivně. Není to vždy jednoduché, ale vyplatí se to.
Ahoj holky, která z vás má s tímto zkušenosti? Můj 3,5 letý syn začíná mít zvláštní smysl pro humor. Když mladší něco provede a dostane na zadek, starší z toho má doslova radost, že brácha dostal! Když mladšímu něco vyčítám, starší se ke mě přidá a dává mi zapravdu, i když sám nedávno provedl to samé. Je štěstím bez sebe, když se na mladšího zlobím, dokonce mě na jeho prohřešky upozorňuje, žaluje. (I když ty samé věci dělá i on.) A když někdo z nich něco provede, starší to automaticky svádí na bráchu a já na něm nepoznám, kdy lže a kdy říká pravdu. Když u toho nejsem a až pak zjistím, že něco provedli, a on okamžitě ukazuje na mladšího, že to udělal on, nevím, na koho se mám vlastně zlobit, jak takovéto situace řešit. Mladší má teprve něco málo přes dva roky, takže se neumí tak bránit, pravdu se tedy nedovím. Vlastně to vypadá, jakoby za všemi průšvihy stál mladší, a přitom vím, že takovýchto věcí je schopen i ten starší. Znáte to? A jak to řešíte vy?