Syn začal zaostávat

Anonymní
7.3.21 13:28

Syn začal zaostávat

Dobrý den, potřebuji poradit. Nevim jestli se to dá nazvat přímo zaostávánim ale nevěděla jsem jak tuto konverzaci pojmenovat. Mám syna 2 a půl roku a už téměř od 2 let si začal tvořit celkem slušnou slovní zásobu. Teď ve 2,5 letech už toho uměl povídat celkem hodně a ve větách i nějaké říkanky a počítání na což jsem byla hrozně pyšná. Ale posledních pár týdnů se mi začalo stávat ze syn začal zadrhávat, koktat a už se mnou skoro vůbec smysluplně nekomikuje. Přičemž s manželem si normálně povídá (zadrhává a kokta tedy furt) ale aspoň povídá. Tak mi začíná vrtat hlavou čím to je začínám kvůli tomu mít výčitky svědomí co dělám špatně. Jestli je to tím že jsem těhotná a nevěnuji se mu tolik jako dřív, nebo kvůli tomu že jsme se teď stěhovali. Nebo proto že má teď i takové víc zlobící období a jediné co na něj platí je dát mu na zadek. Prosim poraďte je mi z toho vážně do breku.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9324
7.3.21 13:34

Syn taky kolem tří let začal koktat. Dle logopedky má v hlavě spoustu věcí, co chce říct, ale nedokáže to říct tak rychle a všechno naráz, proto zadrhava. Trvá to bohužel doteď, má 6 let, má lepší a horší období. Pomáhá dát mu čas, vždy, když mluví, soustředit se jen na něj, dát mu najevo, že má spoustu času, vyslechneme ho, nemusí nikam spěchat, zajímá nás, co říká… taky má hodně vliv klid v rodině. Když jsme měli nějaké horší období a s manželem se hádali, tak syn koktal víc. Nebo třeba po narození sourozence, kol řešení mojí operace…proste mu to asi vyvolává stres, tak se snažíme žít co nejvíc v klidu, věnovat se mu a fakt hlavně ten čas na mluvení. Neupozornovat na koktani. Trpělivost, vlídnost, nekřičet…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9254
7.3.21 13:36

No těch změn je na tak malé dítě docela dost, tak bych asi viděla původ tady. A bití může být taky důvod. :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1711
7.3.21 13:39

Dítě které koktá či zadrhává není zaostalé. Sama píšeš, že s manželem komunikuje… Možná se v poslední době něčeho lekl nebo prostě stěhování ho vystresovalo. Ono to teď může být ještě horší až se narodí druhé dítě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
731
7.3.21 13:45

Oba moji kluci to měli, jak už bylo zmíněno výše, mozek je rychlejší než pusa, přešlo to samo po cca třetím roce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1128
7.3.21 14:25

A nedavas mu na ten zadek malo a malo casto? Nepomohl by castejsi vyprask a vic intenzivni? Je divny, ze si to do priste jakoby nepamatuje a zaostava a zlobi porad. Promyslela bych to…

Ironie samozrejme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4443
7.3.21 14:27

Tak určitě ho přestaňte mlátit. Klidně to může být tím. Zlobí nejspíš protože potřebuje pozornost a i negativní pozornost je víc než žádná. Chudák malý, maminka má být něžná a milující a tatínek je autorita. Ale bez násilí.

Příspěvek upraven 07.03.21 v 14:29

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
525
7.3.21 14:29
@Anonymní píše:
Dobrý den, potřebuji poradit. Nevim jestli se to dá nazvat přímo zaostávánim ale nevěděla jsem jak tuto konverzaci pojmenovat. Mám syna 2 a půl roku a už téměř od 2 let si začal tvořit celkem slušnou slovní zásobu. Teď ve 2,5 letech už toho uměl povídat celkem hodně a ve větách i nějaké říkanky a počítání na což jsem byla hrozně pyšná. Ale posledních pár týdnů se mi začalo stávat ze syn začal zadrhávat, koktat a už se mnou skoro vůbec smysluplně nekomikuje. Přičemž s manželem si normálně povídá (zadrhává a kokta tedy furt) ale aspoň povídá. Tak mi začíná vrtat hlavou čím to je začínám kvůli tomu mít výčitky svědomí co dělám špatně. Jestli je to tím že jsem těhotná a nevěnuji se mu tolik jako dřív, nebo kvůli tomu že jsme se teď stěhovali. Nebo proto že má teď i takové víc zlobící období a jediné co na něj platí je dát mu na zadek. Prosim poraďte je mi z toho vážně do breku.

Asi je to vase prvni dite a nevite co je obdobi batoleciho vzdoru nebo negativismu. “Na zadek” je ten nejblbejsi zpusob, jak se s tim NORMALNIM vyvojovym obdobim vyporadavat. Ale poucovat vas nechci. Hlavne se uklidnete a neventilujte svoje stresy a obavy pred ditetem. Vsechno vidi a chape, citi tu nepohodu z maminky, ale nevi, co se deje a zacina se bat. I to muze byt duvodem.
Casto se stava, ze kdyz dite ma velmi rychly vyvoj reci behem kratke doby, po chvili zacne koktat a zadrhavat, pokud vim, je to docela bezne. Na vasem miste bych se zbytecne nebala a zkusila byt na syna trpelivejsi a pozitivni. Urcite netestujte ho kazdou chvili, nevynucijte si ty rikanky, pocet atd., proste nechte ho po teto strance chvili byt.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.3.21 15:51

@Midaku děkuji za odpověď. Nějak jsem nevěděla jak s tím mám naložit. A právě jsem dělala tu chybu že jsem za něj ty věty dokončovala. Tak já se pokusím být trpělivějši a nechat ho to dořict sám. Nejhorsi je že ho to stěhování čeká ještě jednou až budeme mít hotový barák a do toho ještě přijde tou dobou i mimčo.

• Citovat
  • Upravit
pet p
7.3.21 16:03
@Anonymní píše:
Dobrý den, potřebuji poradit. Nevim jestli se to dá nazvat přímo zaostávánim ale nevěděla jsem jak tuto konverzaci pojmenovat. Mám syna 2 a půl roku a už téměř od 2 let si začal tvořit celkem slušnou slovní zásobu. Teď ve 2,5 letech už toho uměl povídat celkem hodně a ve větách i nějaké říkanky a počítání na což jsem byla hrozně pyšná. Ale posledních pár týdnů se mi začalo stávat ze syn začal zadrhávat, koktat a už se mnou skoro vůbec smysluplně nekomikuje. Přičemž s manželem si normálně povídá (zadrhává a kokta tedy furt) ale aspoň povídá. Tak mi začíná vrtat hlavou čím to je začínám kvůli tomu mít výčitky svědomí co dělám špatně. Jestli je to tím že jsem těhotná a nevěnuji se mu tolik jako dřív, nebo kvůli tomu že jsme se teď stěhovali. Nebo proto že má teď i takové víc zlobící období a jediné co na něj platí je dát mu na zadek. Prosim poraďte je mi z toho vážně do breku.

Jediné, co na něj platí, je dát mu na zadek? A můžu se zeptat, co všechno jsi zkoušela? Četlas třeba někdy něco o respektujícím rodičovství bez trestů? Určitě doporučuji. Jsem přesvědčená o tom, že by to vztahu se synem moc moc pomohlo.

• Citovat
  • Upravit
pet p
7.3.21 16:05

A mimochodem, to zlobící období může úzce souviset právě se stresem ohledně stěhování nebo těhotenství. Neví, jak to má zpracovat.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
7.3.21 16:07

A k tomu odsuzovanemu dávání přes zadek se tu vyjádřim hromadně. Mam spoustu kamarádek které praktikují pouze domlouvani a nemá to absolutně žádný vliv a ty děti si nadále dělají co chtějí. Ja ho proboha neřežu jak pytel žita. Ale když hodí po kamarádovy kámen který těsně mine jeho hlavu, nebo neustále skáče jak šílenej po gauči i když jsme mu milionkrát říkali ať to nedělá že spadne a ublíží si (místo aby přestal tak se nám ještě směje do obličeje)…tak mu na tyhle situace přeci neřeknu „Kubíčku bobiku to se nedělá“ ale musíme jednat trochu rázněji ne?

• Citovat
  • Upravit
pet p
7.3.21 16:23
@Anonymní píše:
A k tomu odsuzovanemu dávání přes zadek se tu vyjádřim hromadně. Mam spoustu kamarádek které praktikují pouze domlouvani a nemá to absolutně žádný vliv a ty děti si nadále dělají co chtějí. Ja ho proboha neřežu jak pytel žita. Ale když hodí po kamarádovy kámen který těsně mine jeho hlavu, nebo neustále skáče jak šílenej po gauči i když jsme mu milionkrát říkali ať to nedělá že spadne a ublíží si (místo aby přestal tak se nám ještě směje do obličeje)…tak mu na tyhle situace přeci neřeknu „Kubíčku bobiku to se nedělá“ ale musíme jednat trochu rázněji ne?

Samozřejmě pokud dělá něco, čím by mohl ublížit někomu nebo sobě, tak rodič této činnosti musí zabránit. Zakročit a říct mu, že ho to nemůžeš nechat dělat. Roční dítě také nenecháš šťourat v zásuvce, odneseš ho pryč a nebudeš mu za to dávat na zadek, protože chápeš jeho touhu pro zkoumání (teda předpokládám). Akorát od starších dětí se už očekává, že když dobře rozumí, co se jim říká, tak že se podle toho okamžitě zařídí. Ne, nezařídí, jsou to děti.
Ještě bych dodala, že když dáš na zadek nebo jinak potrestáš, tak rychle docílíš toho, co chceš - jenomže toho docílíš jen zdánlivě, tj. dítě se bude chovat požadovaným způsobem kvůli strachu z trestu. Když dítě nepotrestáš a půjdeš cestou zabránění ubližování sobě či jinému, vysvětlení, popsání pocitů, které jeho chován v tobě nebo v někom jiném vzbuzuje atd. - tak sice neuvidíš výsledek hned, ale až za čas, protože si to to dítě musí v sobě zažít a pochopit to a to trvá dýl. Ale je to podstatně efektivnější, jelikož se začne požadovaným způsobem chovat ne kvůli strachu z trestu, ale ze svého přesvědčení a pochopení (např. pocitů druhých lidí).

• Citovat
  • Upravit
pet p
7.3.21 16:26

Jo a některé děti skákat opravdu potřebují tak moc, že ani zákaz rodičů ohledně skákání na gauči jim v tom nedokáže zabránit. Podle mě by měl rodič dítěti to skákání umožnit jiným bezpečným způsobem.
Ty máš např. potřebu si odpočinout a v klidu si vypít kafe a chceš po něm, aby ti to umožnil. No a on zas má potřebu skákat. Takhle nějak bych se na to dívala :-)

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
7.3.21 16:41

@pet p to ona má trampolínu ale je zazimovana a ještě nám nepřišlo vhodné ji odzimovat ;).

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML