Děti bez dozoru - oficiálně?

13048
6.3.21 14:16

Oficiálně máš za dítě zodpovědnost do 18.
Nic jiného, pokud vím, dané není.
Hele kamarádka nenechala dítě v 16 ani umít okno nebo žehlit, aby se jí nic nestalo a milá dcera jí v 17 porodila vnouče.
V podstatě jako důsledek toho, že po ní nikdy nechtěla nějakou samozodpovědnost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2097
6.3.21 14:22

Já chodila do druhé třídy a vodila jsem bráchu do školky. Kdyz měli oba rodiče ranní tak jsme sami vstávali do skoly. :) sami doma jsme bývalí maximálně třeba dopoledne nebo odpoledne v závislosti na směnách rodicu myslím do 14let. Potom to neřešili.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44228
6.3.21 14:24

Žádný právní předpis neurcuje věk. Platí, že do 15 let za, dítě zodpovídá plně rodič, do 18 let jen v určitém rozsahu. To ale neznamená, že povedes devataky do školy. Vždy se posuzuje, jestli dítě bylo v situaci přiměřené jeho tělesné a duševní vyspělosti a jestli mu rodič nesvěřil úkony nad jeho síly v tomto směru.

Požadavek, aby děti do 6 let byly na hřištích s dospělým dozorem, je oprávněný. Protože dvě děti spolu můžeš pustit opravdu až v době, kdy i to mladší má určitou odpovědnost samo k sobě a k okolí. A ten, kdo tam to hřiště postavil plus obec se nějak chranit musí, kdyby nějaké dítě spadlo z herního prvku a zranilo se. Zákon ale věk myslím přímo neurcuje. Věkové omezení je při samostatném pohybu na kole od 10let, do tohoto věku dozor osoby starší 15 let.

Toto je výklad práva přesahující diskuzi na emiminu. Absolutní pravdu nemáte ani jedna. Za dítě odpovídáš až do jeho plnoletosti, to ale neznamená, že nemůže chodit samo do školy, ven, na zájmové aktivity jezdit samo na kole nebo být samo doma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26928
6.3.21 14:28

Doktor ti samozrejme OCR vystavi i na dite starsi 10 let :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25192
6.3.21 14:36

Na tohle se běžně píšou diplomové práce ;)
složitá problematika
https://www.law.muni.cz/…___1582_.pdf
 https://www.podnikatel.cz/…ik/f4581671/

třeba trestného činu Ohrožování výchovy dítěte se můžeš klidně jako rodič dopustit tím, že 17letého potomka nebudeš posílat do školy-resp. nebudeš řešit jeho abcence,
ale přitom už od 15let je dítě trestně odpovědné podle zákona 218/2003 Sb.
(ten rozlišuje dítě do 15 let a mladistvého 15-18) a může souložit :lol:

a ještě k tomu očr na 14letého ti nikdo nenapíše a přitom bys ho neměla nechat doma samotného (dřív dokonce jen do 10let, v souvislosti s koronou do 13..)
takže český kocourkov!!
Prostě ten systém nemá vůbec logiku, prakticky máš do těch 18let určitou rodičovskou odpovědnost pořád..

obecně platí, kde není žalobce, není soudce
ale kdyby se něco stalo 11letému dítěti, na kterého jsi před koronou nedostala očr a doma ti umřelo, tak máš obrovský problém…
v českých zákonech nikdy logiku nehledej, snažím se o to marně už skoro 30 let… :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3936
6.3.21 14:41

Vzpomínám si, že ve výtahu jsme měli napsáno, že děti pod deset let ho můžou používat jen v doprovodu osoby nad 18 a že dopravovat ve výtahu dětské kočárky a břemena je dovoleno taky jen osobám dospělým.

Tak když jsem šla ven, holt jsem jela výtahem, i když mi ještě nebylo deset, nebudu chodit sedm pater po schodech :nevim: Nějaké to břemeno jsem možná před 18. narozeninami taky odvezla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26928
6.3.21 14:44
@Anonymní píše:
@cecetka který prosím tě? náš teda ne, zrovna předloni jsem to řešili a nevystavil teda

Pred rokem na syna, to mel uz 13. Staci, ze ma dite horecky. Nas pediatr s tim problem fakt nema.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26928
6.3.21 14:46
@Anonymní píše:
@cecetka tak výše někdo píše, že ta změna je teď od covidu, to 13, to jsem nevěděla, ale dřív to bylo opravdu do 10 let

To byla vyjimka pri uzavreni skol, ale platila jen na jare. Bylo to do 12,99. Od podzimu uz zase jen do 9,99. To je ale jiny typ OCR.
Ono OCR muzes cerpat na kterehokoli clena domacnosti (nejen dite), pokud to lekar uzna za vhodne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25192
6.3.21 14:53
@Anonymní píše: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: ach, tak to jsem chtěla přesně slyšet :zed: :mrgreen: :lol:
:mrgreen: :mrgreen: jj

jinak tady ti třeba přesně v intencích toho, co píšu, odpovídá přímo advokát..
 http://www.azrodina.cz/…te-samo-doma

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2324
6.3.21 15:00
@Pears206 píše:Požadavek, aby děti do 6 let byly na hřištích s dospělým dozorem, je oprávněný. Protože dvě děti spolu můžeš pustit opravdu až v době, kdy i to mladší má určitou odpovědnost samo k sobě a k okolí. A ten, kdo tam to hřiště postavil plus obec se nějak chranit musí, kdyby nějaké dítě spadlo z herního prvku a zranilo se.

Takže dítě třeba 5,5 roku nemůže být na hřišti se 17letou téměř dospělou osobou, ale úderem 6. narozenin tam už může být samo nebo se stejně starým kamarádem. Protože po 6. narozeninách už má tu odpověnost samo k sobě i okolí?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3912
6.3.21 15:02
@Anonymní píše:
@cecetka který prosím tě? náš teda ne, zrovna předloni jsem to řešili a nevystavil teda

Záleží na tom, jak je doktor ochotný a co tomu dítěti je. Já jsem dostala OČR na dítě nad 10 let po úrazu páteře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2324
6.3.21 15:03
@Anonymní píše:

Lékař může vystavit OČR i na dítě starší 10 let, pokud to jeho zdravotní stav vyžaduje, např. po operaci apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
6.3.21 15:26
@milami píše:
Lékař může vystavit OČR i na dítě starší 10 let, pokud to jeho zdravotní stav vyžaduje, např. po operaci apod.

I na dospeleho to nejak jde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7228
6.3.21 15:37

@Lucy75 a jak to třeba děláš ty?

Já mám děti 2, 6 a 9 let a všechny je nechám doma samotné max. na 5 minut, když jdu otevřít kurýrovi nebo poštačce, když je nutné tak cca třeba 30 minut nechám spolu ty 2 větší, no a 9 letou nemám problém nechat doma samotnou třeba 3 hodiny, ale každou půlhodinu jí kontroluju. Nevím jestli nejsem moc nezodpovědná, ale říkám si, že se to děti musí naučit…

Třetačku jsem chtěla naučit chodit domů samotnou, ale koronavirus mi to dost zkomplikoval, bojím se kvůli dopravní vytíženosti u nás. jinak by chodila už dřív, ale máme tu tramvaj, auta a přechod bez semaforu, u skoly už je semafor, tak tam je to v pohodě a minulý rok chodila sama na kroužek přes ulici od školy…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3593
6.3.21 15:40

Doktor OČR na dítě starší 10 let samozřejmě napíše, ale musí uznat, že je to potřeba /do těch 10 let je to automaticky/. OČR se napíše klidně i na manžela či manželku,,, ale taky s opodstatněným důvodem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí