Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, byla jsem se synem 8 let na alegru kvůli podezření alergie na trávy, což se potvrdilo, ale navíc mu z krve byla zjištěna celiakie. Syn ale dosud neměl vůbec žádné příznaky, máte někdo podobnou zkušenost? V rodině nikdo na celiakii netrpí.
Vloni mi na imunolugii taky prisli na celiakii po x potratech. Zadny priznak jsem nemela a v rodine zatim o nikom nevim, ze by ji mel, ale jestli nekdo ten gen ma nevim.
S výsledky bych zašla na dětskou gastroenterologii a tam vám poradí co dál. Doporučení nevím, jestli musíte přes praktickou, nebo vám ho můžou napsat na alergu.
Celiakie může být výjimečně bez příznaků a zvyšuje se riziko lymfomu žaludku v pozdějším věku, ale taky mohly vyjít falešně pozitivní testy, takže se ničeho neděste.
@Allžběta mě ji v pubertě zjistili z krve, ale pak ještě odebírali vzorek sliznice tenkého střeva a tam se nepotvrdila. Ony ty testy z krve nejsou úplně směrodatné. Mám takhle zjištěnou i alergii na mléko a přitom žádné potíže nemám.
Určitě se objednej na tu gastroenterologii a tam ti řeknou víc.
Mam u dcerky to same, pozitivni protilatky z krve a v srpnu nam celiakii potvrdili i endoskopicky. Taky priznaky zadne, pritom strevni sliznice uz dost ponicena. Vypada to, ze ja ji mam taky, jeste cekam na potvrzeni.
@Bambulka12 píše:
Mam u dcerky to same, pozitivni protilatky z krve a v srpnu nam celiakii potvrdili i endoskopicky. Taky priznaky zadne, pritom strevni sliznice uz dost ponicena. Vypada to, ze ja ji mam taky, jeste cekam na potvrzeni.
Jak prosím probíhá to vyšetření (endoskopie)?
@Allžběta Nemusí mít „typické“ příznaky- průjmy, bpolesto břicha…ale třeba slabší imunitu, neplodnost, zpomalený růst a spoustu dalších, mohou se projevit kdykoliv, zajdi na gastro a tam ti poradí, bezlepková dieta dneska není až takový problém.
@Allžběta Endoskopie probíhá tak, že se v lokální nebo celkové anestezii strčí do krku taková jako dlouhá rourka, kterou se jícnem přes žaludek kouká dr. do tenkého střeva a odebírá se mikroskopický kousek sliznice, aby se celiakie potvrdila. Pokud je sliznice poničená, tak ano, pokud je v pořádku, tak ne.
U dospělých se to provádí v lokální anestezii, trvá to cca 30 min, je to nepříjemné, ale nebolí to. U malých dětí v celkové anestezii a u 8-letého kluka těžko říct, záleží asi na vašem a dr. zvážení, jestli to zvládne nebo bude lepší uspat.
@Allžběta píše:
Jak prosím probíhá to vyšetření (endoskopie)?
Presne jak popsala @zoy
U 8-leteho kluka predpokladam, ze by byl vykon taky v narkoze - tusim dokonce do 18-ti se takhle dela.
@Bambulka12 nedělá, dcera měla poprvé 15 a sice jí něco píchli, ale doma mi potom byla schopna všechno říct, co se dělo při vyšetření. Tak chodíme jinam a tam to celé prospí.