T řez na děloze a následné těhotenství

273
24.1.23 22:40

T řez na děloze a následné těhotenství

Ahoj, chci se zeptat, jestli máte některá z vás po císaři na děloze T řez a jestli jste poté byly znovu těhotné, jak to těhotenství probíhalo. Díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3504
24.1.23 23:53

Zkusenost s dalsim pokrocilejsim tehu a porodem zatim bohuzel nemam, ale hodne jsem to resila uz predem. Prvni, na cem zalezi je, ve ktere fazi tehotenstvi byl ten T-rez delany (nekdy se pry pouziva i pri potratech/predcasnych porodech treba ve 2.trim, to je potom prognoza horsi nez kdyz slo o rez az v normalnim terminu - ve5sinouakutni SC). Nase spicka na operace myomu (nechci jmenovat, aby ho pak za tento vyrok/nazor nekdo neosocil…) mi na rovinu rekla, ze jizvy na deloze po odstraneni myomu jsou svym charakterem a rozsahem s T-rezem srovnatelne, ale u techto pacientek zpusob vedeni porodu nikdo apriori neresi, tj i po takoveto operaci lze rodit i normalne a nikoli pouze planovanym cisarem (jak je oficialni doporuceni pro dalsi porod po T-rezu). A problemy to v praxi nedela… Jinak samozrejme se bude vse odvijet od stavu jizvy, budou ji v dalsim tehotenstvi prubezne sledovat a merit jeji tloustku. Tusim, ze kdyz to je pod 2mm, je to uz problem. Nekdo nepocituje subjektivne nic, nekoho jizva „taha“ nebo dokonce „reze“ - to uz se doktorum moc nelibi a je to vesmes jednoznacnou indikaci k dalsimu SC, i kdyz poprve treba ani neslo o T-rez, tj dalsi SC neni automaticky.
Jinak ja hodne resim proto, ze pri prvnim SC jsem mela masivni krvaceni z varixu na deloze, krevni ztrata 1800ml, malem jsem jim zustala na stole… Varixy jsou tam stale, dr je vidi na UTZ i kdyz aktualne tehotna nejsem, takze je naprosto jasne, ze „problem“ by se pri dalsim SC opakoval. Takze resim, co je vlastne vetsi riziko - zda dalsi SC nebo ruptura delohy pri prirozenem porodu… Zatim ale v mem pripade bohuzel predcasne starosti, nejdriv bych hlavne potrebovala otěhotnět, ze :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5950
25.1.23 00:27

No, nevím, jestli to pomůže, ale moje máma. Druhé těhotenství s odstupem pěti let, bezproblémové, porod dokonce vyvolávaný (tenkrát se to asi tolik neřešilo…), vše ok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
273
25.1.23 08:29
@blobfish píše:
No, nevím, jestli to pomůže, ale moje máma. Druhé těhotenství s odstupem pěti let, bezproblémové, porod dokonce vyvolávaný (tenkrát se to asi tolik neřešilo…), vše ok.

Díky, to je zajímavé. Tenkrát se to asi tolik neřešilo, mě teď řekl doktor, že porod císařem, že tam je 10% riziko ruptury dělohy při normálním porodu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3504
25.1.23 12:16
@Milu86 píše:
Díky, to je zajímavé. Tenkrát se to asi tolik neřešilo, mě teď řekl doktor, že porod císařem, že tam je 10% riziko ruptury dělohy při normálním porodu

Ano, me to rekl doktor primo hned u toho porodu, ze druhe bude muset byt tez cisarem kvuli tomu T-rezu. Ale jak jsem psala vyse, situace neni uplne cernobila. Myslim si, ze treba konkretne v mem pripade se to asi bude resit az podle vyvoje v tehu. Pokud bude jizva v ramci moznosti ok, byl by v mem pripade asi bezpecnejsi prirozeny porod. Ale pokud jizva nebude idealni, bude holt dalsi SC.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
273
26.1.23 11:21

@Magda26 aha, nj ty máš ještě další komplikace s těmi varixy, to je pak opravdu na zvážení co je větší riziko. Mě ani tak nejde o ten porod ale spíš průběh celého těhotenství, jestli je to v pohodě

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3504
26.1.23 18:40

@Milu86 No to je individualni. Nekdo ma problem i s jizvou po obycejnem SC a nekdo naopak celou dobu vubec nevi ani o T-rezu… Ale realne je ruptura nastesti rarita. Jak vysoke je riziko konkretne u tebe muze trochu napovedet to, jak se to hojilo - zda bez komplikaci, a take aktualni stav jizvy na utz (uz pred tehotenstvim) - nekdo ji ma ztencenou uz v teto fazi…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí