Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
@Snorlaxik píše: Více
Ty, Luceno, já furt premejslim, proč mi ty tvoje příspěvky tak lezou na nervy. A teď jsem na to přišla - jseš strašně suchá a nudná. Jedeš jak kolovratek.
@Eva2610 píše: Více
To jsem ráda, že jsem suchá a nudná, je to pocta. Nerada bych byla cool matka, co není schopná se na cestě věnovat svému batoleti a dělá z něj závisláka na elektronice ![]()
@Snorlaxik píše: VíceŘečeno slovy klasika….
Já jsem se původně nechtěl angažovat, ale trochu musím: v Planeu po registraci Honor Pad X9 za 4 131, celokovový, 6 repráků, nemá jack na sluchátka ani slot na kartu, ale úložiště 128 GB:
https://www.planeo.cz/…b-space-gray
+
nabíječka: https://www.sc-store.cz/?…
Zároveň musím přiznat, že zakládat tady téma tabletu a nízkého věku dítěte je na Emiminu velmi nebezpečné, protože to vždycky způsobí třaskavou diskuzi. Mně je 41, mýmu bráchovi 29 a mamka nás zvládla zabavit bez tabletu, i cestování a výlety s autem jsme zvládli.
Ale rozhodně bych to úplně neodsuzoval. Ono totiž naleznete studie, které tvrdí, že děti do čtyř let by vůbec mobil nebo tablet neměly používat, protože jsou pak hloupější a ve škole méně pohotovější.
Nicméně něco jiného jsou vědci a něco jiného realita: nepřijde mi jako selhání, když matka dá děcku na půl hodiny tablet, aby si mohla připravit třeba oběd na plotnu nebo při delší cestě autem. Proč toho nevyužít, když ty možnosti jsou?
Když za mnou jezdily kamarádky, měly třeba tříletý děti, taky jim půjčily třeba na půl hoďky mobil, aby si mohly pokecat se mnou, protože se děti nudily, a ono hrát si s nima a zároveň poslouchat, co říkám, bylo dost těžký. A zkrátit návštěvu u mě se jim naštěstí nechtělo. Totéž třeba návštěva doktora.
Takže ono vždycky asi záleží na konkrétní situaci, podle mě to nejde jednoznačně blahořečit, ale ani odsuzovat. Co třeba k odsouzení je, to jsou matky, které odloží dítě k tabletu na pět hodin denně, prostě jen proto, aby měly klid. Ale umím si představit situace, kdy zabavit dítě vlastními silami je složité, nebo dokonce nemožné.
Samozřejmě je dobře, když děti držíme od displejových věciček a televizí co nejdál, ale jelikož žijeme v době v jaké žijeme, sami často čumíme do smartfónů, je těžší udržet děti mimo. A třeba já si nemyslím, že matka, která šoupne tříleťákovi na půl hodiny denně tablet, je automaticky horší máma než ta beztabletová. Protože občas ta máma potřebuje udělat i něco jiného než se věnovat dítěti, a pokud to dítě není úplně nadáno schopností se zabavit a hrát si samo, nemusí to být prča.
Ale jak zvládaly matky prát, vařit, žehlit, čekat v čekárnách s dětmi u doktora v předtabletových a předsmártfonových dobách, to netuším. Každopádně už nadpis TABLET PRO BATOLE působí provokativně a kontroverzně. Kdybych chtěl tablet pro dítě já, bych napsal, že vybírám tablet pro sebe, jako dospělého, abych nebyl plísněn.
A ono je to i pohodlné: dřív nebyly pračky, sušičky, mikrovlnky, dnes je máme a aktivně je používáme. A stejně tak tablet nám pomůže zabavit dítě, když potřebujeme na něco klid.
Příspěvek upraven 20.07.24 v 20:31
Ano má jezdit ten co na to má kapacitu. To se nijak nevylučuje s tím, aby na dítě něj řízení mluvila. Pokud to nezvládne, tak taková osoba nemá, co dělat za volantem