Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
U nás počůrané spacáky řeší normálně, stane se.
Při bodování se spacáky kontrolují, stejně jako malým (pouze malým) počet špinavých trenek a stav ešusu a lahví na vodu.
Pak to chce asi komunikovat hodně s vedoucími kde jsou jejich hranice.
To že se protáhne večerka asi není nic mimořádného, mohou být aktivity. Každopádně ten program musí vědět večer před a ráno vědět na programu ![]()
Zase ale evakuaci nebudou ohlašovat předem, to by pak postrádalo smysl:-)
Ještě mě napadlo neměli jste zkušenosti z nějaké přespávačky, nějaké víkendovky, atd…? Nebo tam to bylo v pohodě?
U nás tedy jezdí hodně i během roku, takže si to dítě může vyzkoušet tak trošku.
Příspěvek upraven 19.07.26 v 09:52
@Anonymní píše: Více
Tak to uz je horsi no. Absence osobního volna je blbost organizatoru, poledni klid je snad i povinný, ne? Ale to jidlo je zvlast na skautském tabore dost nereálná vec. Vis, v jakých podmínkách se tam vaří? V te polní kuchyni delat nekomu porci jeho jídla, skladovat bednu s jidlem pro jedno dite… ne ze by to neslo, vari i detem s dietou (nektere tabory), ale je to dost prace navíc a ne vsichni budou ochotni to delat. Navíc bez dietní omezení, jen kvuli „vyboravosti“. To by mohli vařit každému dítěti jeho oblíbená jídla. Beru, ze u PAS je to jiný, ale z pohledu běžného tábora to tak je.
@Midaku U nás ho mají. Nemusí tedy ležet ve stanu, ale mohou si hrát nějakou aktivitu, ale v klidu.
U nás tedy se speciálně klidně vaří. Naše dítě má bezlepkovou dietu roky a vozí si vlastní potraviny z kterých mu vaří a když se jelo na velký nákup v průběhu, tak se mu bralo pokud bylo potřeba. Kdysi po dohodě s námi, teď už si to řeší samo. Případně se probíral jídelníček s námi jako rodiči před táborem na schůzce co dítě může a co a jak.
A pokud nějaké dítě některé jídlo opravdu nejí, jako že mu je třeba po tom špatně, tak se mu to jídlo nevaří a dostane něco jiného. To tedy musí rodiče nahlásit předem, aby se to vědělo od rodičů.
Asi by to nešlo s xy jídly ale tak nějak se dá najít.
Záleží asi co všechno je problém. ![]()
@Menton předpokládám, že když bude tábor zaměřený na tyto děti, tak bude minimum změn a nebude neplánovaná evakuace.
Za mě byl jídelníček skvělý, ale dítě jí minimum jídla i doma. Když jsem jezdila na tábory jako vedouci já, tak jsme tam měli dítě, co nic nejedlo, mělo balíček z domova a z něj dostávalo snídani/svačinu, takže někde není problém vyhovět individuálním potřebám.
@Snopy123 píše: Více
Tak je rozdíl zdravotní dieta a vybíravé dítě…
Balík dovezeného jídla z domu fakt na táboře z pohledu hygieny neprojde.
A taky těžko můžeš srovnávat situaci, kdy má dítě na táboře někoho z rodičů…
@Midaku polední klid měli, ale doplněný o činnosti k celotaborove hře. Naše dítě má větší potřebu času na regeneraci, máme to i z SPC, když měli jednou týdně odpoledne školu, tak ten den už bylo odpoledne naprosto zabité.
Tak ty hygienické předpisy jsou poměrně přísné, těžko srovnávat dobu našeho mládí.
Mám také specifické dítě. Na pobytové tábory nejezdí, jelikož vím, že by to dal s velkým sebezapřením a po příjezdu domů by nastala katastrofa…
Chodí na příměstský tábory, má jich několik během léta.
On i my jsme v pohodě, nebudu nikoho žádat, aby mi na pobytovém táboře dělat pro dítě extra servis s jídlem ( mimochodem má ABKM), programem a podobně. U nás třeba zásadní problém spánek..
Asi tak, můžeš zkoušet, ale tábor je přesně o tom si zažít a vyzkoušet žít jinak, než na co je člověk zvyklý…
Promiň, ale táborům je jedno, co máte v SPC…to jsou doporučení pro školu.
Opravdu hledáš chyby, kde nejsou…
Pokud je tvůj syn jediný, který to nedává, tak to pro něj prostě není ![]()
Příspěvek upraven 19.07.26 v 10:06
@Menton Ale oni vaří i jiným dětem ne jen našemu.
A tak tohle dítě má diagnózu, asi těžko to bude rozmazlené dítě. A zrovna děti s PAS často nějaká jídla nejí, nebo jedí „jinak“.
Pak je to o komunikaci s vedením. ![]()
Tak pak ten tábor pro něj prostě není no.
Těžko pak budete něco chtít, když k tomu mají vázanou aktivitu. ![]()
Jako upřímně pak otázka co jste jako rodiče od toho tábora čekali vy.
U nás se spí ve stanech, chodí na latrínu, koupají se pod sprchou a v rybníce, atd… Voda se vozí, elektrika není, signál není, atd… Jsou hlídky, hraje se táborová hra, atd… To jsou prostě věci které k tomu patří automaticky.
Příspěvek upraven 19.07.26 v 10:07
@Snopy123 píše: Více
Já nevím, že je rozmazlené, ale prostě takovýto druh aktivity není pro něj…
A to si musí zakladatelka uvědomit..
@Snopy123 taky mam bezlepkare, zrovna je na skautském tabore, vse domluvene a neni problem, vezl si s sebou svoje potraviny, neco i nakoupili vedoucí a vaří mu, neni tam jediný bezlepkový a loni tam byly i jine diety, obdivuji kuchaře. Ale ono neco jineho je zdravotne podlozena dieta a vybirave dite. Jo, deti s PAS maji omezeny jidelnicek, ale tomu se tabory moc přizpůsobit nedaji. Leda vlastni stravou, coz je proste problem. Pokud jedno dite nejí jedno jidlo, domluvit to neni problem. Ale kdyby si takto vymýšlelo vsech 100 dětí a kazde nechtělo neco, tak to by rovnou mohli tabor zrušit. Je normální, ze detem nechutná vsechno, řeší se to suchými těstovinami, ochutnáním, omáčkou bez knedlíků atp. nebo proste dite jedno jidlo nesni. Nikdy to nikomu neublížilo, nikdy zadne dite na tabore neumřelo hlady. Ale jestli nejí většinu jídle, je blahove ho poslat na tabor a myslet si, ze tam jist bude.
Jinak posílat dítě, které je KO při 1× odpoledním vyučování na x týdenní tábor mi přijde zvláštní. To dítě toho musí mít po pár dnech plné kecky ne?
@Midaku Tak záleží
U nás letos jelo 20 dětí a vedoucí
Pak to chce komunikovat s vedením, což píšu. 100 jich nejalo nikdy co snad vím.
@Menton píše: Více
Nehledám chyby, od začátku píšu, že vím, že tento tábor už ne a hledám jiný.