Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše: Více
Ano, zrovna nejstarší dcera to tak má. Papíry od klinické psycholožky ohledně PAS má v šuplíku od předškolního věku. Nikdy nebyla v SPC a nikde NEČERPÁ žádnou podporu. Kromě dětské lékařky to nikdo další neví..
Nicméně pro organizaci pomáhající lidem s PAS je to dostatečné na to, aby mohla být plnohodnotným klientem, čerpat jejich podporu, účastnit se toho, co nabízí(kdyby chtěla) a aby se na ně mohla v budoucnu kdykoliv obrátit.
Zatím je plně samokompenzovaná. Uvidíme v budoucnu, až teprve teď ji čekají opravdové zátěžové milníky, příjímačky a nástup na střední školu, snad VŠ, někdy v průběhu toho první brigáda, později zaměstnání. Uvidíme, jak bude zvládat dál.
@Hanča1234 píše: Více
no tak sem s nimi, zakladatelka hledá konkrétní tábory ![]()
a proč teda neočekáváš, že tvůj syn pojede na tábor, které pořádá tvoje bývalé středisko, když tam je vše tak, jak si přeješ?
jinak ten popis tábora zní pro běžné děti jako celkem neorganizovaná nuda a flákání se ne pokojích nebo stanech, nebo kde jsou děti ubytované, když se nikdo nemusí zúčastňovat ničeho - kdo ty flákající se děti hlídá?
@stinga protože tábory jsou jen pro členy střediska a my bydlíme daleko, abychom mohli vozit na pravidelné schůzky.
Mně to je bližší, protože jsem v tom vyrostla a přišlo mi to normální.
Nikde nepíšu, že se nikdo nemusí niceho účastnit, to se musí všichni, ale mají volbu dopoledních činností, které si vybírají podle své preference a jedinou věcí, kdy dělají všichni totéž, je odpolední hra, která souvisí s celotaborovou hrou. Po večeři mají možnost se zúčastnit buď organizovaných činností - čtení, povídání, rukodelky, pro aktivnější tam mají i fotbal, vzduchovky, luky a další věci, nebo mají možnost osobního volna, ale nesmí zlobit. U toho osobního volna nevím podrobnosti, jestli ho mohou mít denně, nebo mají nějaké omezení.
V noci nikoho už do niceho nenutí a to je od doby, kdy jsem tam byla já, tehdy si stěžovaly maminky, že se to dětem nelíbilo a že to je zbytečné, tak jsme to zavedli na dobrovolné bázi, co si pamatuji, tak většinou šly stejně všechny děti, jen 2-3 šly spát.
@Hanča1234 píše: Více
jsem slepá nebo nevidím? nemůžu to najít, však ty v této diskusi píšeš až tady na poslední straně? že jsou tábory, ale jaké? kde? místo, pořadatel
@1Pears1 píše: Více
tak to je dcerka opravdu šikovná, znám spíš ty „složitější“ případy a na těch dětechje to i vidět, slyšet, přeji, aby se dcerce dařilo kam by chtěla na sš?
Zakladatelko, doporucila bych spis hledat info ve skupinach rodicu deti s PAS, konkr. Aspergru. Rodice neurotypickych deti tahle specifika vetsinou neresi a vidi je logicky z jineho uhlu, pak dochazi zbytecne k nedorozumeni, potyckam, pricemz kazdy to mysli ze sveho pohledu dobre ![]()
@Eliška píše: Více
Díky, udělám to tak, nečekala jsem, že tu rozpoutám takové vášně a hlavně mě překvapilo to nepochopení situace.
@lucypaja píše: Více
Jazykové gymnázium…A přípravu na přijímačky plánuje opravdu pečlivě.
Dívky a ženy se umí víc maskovat, umí víc načítat a přizpůsobit se okolí a tomu, co se od nich očekává..
Děkuji ![]()
@1Pears1 píše: Více
držím pěstičky, asi je pravda, že holky jsou možná víc cílevědomé, ale i někteří kluci, pak záleží na překážkách /handicapech apod. ale opravdu super!:D
@lucypaja tohle bude dítě od dítěte. Známí mají syna s vysokofuncni PAS. Během pár minut s ním je jasné, že má nějakou poruchu, ale je na gymnáziu, letos bude maturovat a chce jít dál. Zvládá toho celkem dost, ale je to náročné pro všechny zúčastněné.
Naše dítě chce jít časem na víceleté gymnázium, tak uvidíme, jak to dopadne.
Možností je celkem dost. Předpokládám že jsi v kontaktu s nějakou organizací jako je Nautis nebo Apla🙂
Dělají tábory i odlehčovací služby. Jestli chceš napiš. Mám syna autistu ![]()
@1Pears1 věřím, že jsou tábory, kde toho osobního volna mají víc a nemají ho narušené tím, že dítě musí plnit nějaké věci do programu.
Schválně jsem volala včera kamarádce, která pokračuje s tábory v mém původním středisku a stále mají hodně podobný přístup, jako když jsem byla já ve vedení. Mají oddílové tábory, je tam celkově kolem 30 lidí, poměr děti a dospělí jsem neřešila, co mi říkala, tak neplánovaných věcí mají minimum, pokud prodlouží třeba budíček, tak dětem řeknou včas, když se protáhne večerka, mají děti možnost jít spát dřív, mají i noční evakuace, ale zařazují do nich jen některé děti, noční hry a hlídky nemají povinné a mají vedle poledního klidu i večerní možnost osobního volna, kdy dětem nabízí program, ale kdo nechce a nedělá problémy, tak se nemusí organizovaného programu účastnit, v rámci večerních činností mají také oddychové programy jako je rukodělná dílna, čtecí kroužek, kytarohraní a společné povídání v tee-pee. Povinně určený mají jen odpolední program, který je v rámci celotaborove hry, dopoledne mají dílny, kam se všichni musí zapsat, ale vybírají si podle zájmu. Ona má v oddíle také dítě, co má PAS a na tábor jede, mají tábor v srpnu a pozvala nás, ať se přijedeme podívat, takže toho využiju. Pojedu sama bez dítěte a nečekám, že by tam někdy mohlo jet i moje dítě, ale bude zajímavé podívat se někam, kde jsem strávila tolik let.
Opět píšu, že rozhodně nečekám, že se někdo přizpůsobí, ale hledám takovou akci, co by už nabízela vhodné podmínky a počítá s účastí podobnych dětí a už jsem to sem i psala.
Když tu píšeš o odlehčovacích službách, opravdu mi někam vezmou dítě, co běžně nemá žádnou podporu? Tímto směrem jsem se zatím nijak nezaměřovala.