Táta je cholerik

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
9.11.17 12:23

Táta je cholerik

Prosím o zachování anonymu, je to velice citlivé téma a nechtěla bych aby mě v tomto mém svěření někdo poznal. Děkuji

Milé uživatelky emimina,
prosím o radu, jak se mám zachovat. Můj otec je hrozný cholerik, je mu už přes padesát let a řekla bych, že věkem se to stupňuje :( Když jsem já a moje sourozenci byli malý, tak si dost často vybíjel vztek na nás a říkal tomu výchova. Nebylo to zas až tak něco dramatického, ale vím, že takhle se chovat ke svým dětem nechci a nebudu. To ale rozebírat nechci. Moje otázka zní, jak cholerikovi dáte najevo, že svými řečmi někoho ponižuje, trápí a dovoluji si říct psychicky týrá? Jedná se o mojí mamku, která už je za všech urážek a řečí na psychické zhroucení. Já už jsem dospělá a bydlím bohužel mimo domov se svojí rodinou, abych mohla zasáhnout včas. Je mi špatně, když slyším od sourozence, jak se táta zase chová k mamce. Moje mamka kvůli tomu často brečí, je psychicky na dně a má řeči typu, že by nejraději už nebyla. Sourozenec nohužel také nemůže zasáhnout, protože by se se zlou potázal. Táta se nikdy nikomu z rodiny neomluví, ať už udělá nebo řekne cokoliv. Sourozence chápu, je psychicky nemocný a má částečný invalidní důchod. Táta by byl schopný ve zlosti sourozence vyhodit, ať táhne, je už přeci dospělý. Ale ještě co přesně říká. Modelová situace: Táta se mamky zeptá, kolik stála sourozencem kupovaná věc.(podotýkám, že si to kupoval do svého pokoje za svoje peníze) Mamka odpoví že 11 stovek. Táta někde najde účtenku, či se jinak dozví, že to stálo přesně 1190,– a začne řvát na mamku: Proč mi lžeš?? To seš tak blbá, že nevíš cenu? Nebo mi to chceš zatajit? Pro mě je toto třeba nepochopitelné. Uráží mamku různými způsoby. Je to ten typ člověka, který prostě musí být king a mít ve všem pravdu za každou cenu. Na mě to působí tak, že už stárne, tak si potřebuje na někom zchladit žáhu a někoho ponížit, aby si nahonil ego a bylo mu dobře. Ale co s tím?? Mamka se trápí a bojím se, že to odnese její zdraví. Když kdokoliv řekne něco nelichotivého na jeho adresu, je hned útočný. Obávám se, že kdybych chtěla zasáhnout a bránit mamku, tak že nebude mít daleko k tomu, aby mi nafackoval. Navíc by použil spoustu argumentů, že tam s nimi nebydlím, nevím jak to je, ať se do toho nemíchám atp. Mamka se bohužel jen tak odstěhovat nemůže - finančně by to neutáhla. Mají na sebe s tátou ještě hypotéku na barák a půjčky :( Já jsem na rodičáku a partner vydělává, ale ne dost na to, abych mohla ještě finančně vypomáhat. Omlouvám se za román a doufám, že jsem to napsala srozumitelně. Rýpalky prosím, najděte si jiné téma, čím zkrátíte svou nudnou chvíli.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2450
9.11.17 12:28

Jak mu rict, ze tim nekoho urazi tim chovanim a ze ublizuje? Asi normalne: svym chovanim vsem kolem ublizujes. Ale toto asi nikam nepovede… spis bych si s nim sedla, cela rodina..proste vsichni naraz mu reknete ze vam jeho chovani ublizuje a objednejte ho k psychologovi…chudak maminka, to je psychicke tyrani

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2450
9.11.17 12:30

Nebo najdete mamince a sourozenci podnajem a pomahajte ji financne..spacet hypoteku muze s tatou i tak..kdyz tam bydlet nebude

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14642
9.11.17 12:33
@Anonymní píše:
Prosím o zachování anonymu, je to velice citlivé téma a nechtěla bych aby mě v tomto mém svěření někdo poznal. DěkujiMilé uživatelky emimina,
prosím o radu, jak se mám zachovat. Můj otec je hrozný cholerik, je mu už přes padesát let a řekla bych, že věkem se to stupňuje :( Když jsem já a moje sourozenci byli malý, tak si dost často vybíjel vztek na nás a říkal tomu výchova. Nebylo to zas až tak něco dramatického, ale vím, že takhle se chovat ke svým dětem nechci a nebudu. To ale rozebírat nechci. Moje otázka zní, jak cholerikovi dáte najevo, že svými řečmi někoho ponižuje, trápí a dovoluji si říct psychicky týrá? Jedná se o mojí mamku, která už je za všech urážek a řečí na psychické zhroucení. Já už jsem dospělá a bydlím bohužel mimo domov se svojí rodinou, abych mohla zasáhnout včas. Je mi špatně, když slyším od sourozence, jak se táta zase chová k mamce. Moje mamka kvůli tomu často brečí, je psychicky na dně a má řeči typu, že by nejraději už nebyla. Sourozenec nohužel také nemůže zasáhnout, protože by se se zlou potázal. Táta se nikdy nikomu z rodiny neomluví, ať už udělá nebo řekne cokoliv. Sourozence chápu, je psychicky nemocný a má částečný invalidní důchod. Táta by byl schopný ve zlosti sourozence vyhodit, ať táhne, je už přeci dospělý. Ale ještě co přesně říká. Modelová situace: Táta se mamky zeptá, kolik stála sourozencem kupovaná věc.(podotýkám, že si to kupoval do svého pokoje za svoje peníze) Mamka odpoví že 11 stovek. Táta někde najde účtenku, či se jinak dozví, že to stálo přesně 1190,– a začne řvát na mamku: Proč mi lžeš?? To seš tak blbá, že nevíš cenu? Nebo mi to chceš zatajit? Pro mě je toto třeba nepochopitelné. Uráží mamku různými způsoby. Je to ten typ člověka, který prostě musí být king a mít ve všem pravdu za každou cenu. Na mě to působí tak, že už stárne, tak si potřebuje na někom zchladit žáhu a někoho ponížit, aby si nahonil ego a bylo mu dobře. Ale co s tím?? Mamka se trápí a bojím se, že to odnese její zdraví. Když kdokoliv řekne něco nelichotivého na jeho adresu, je hned útočný. Obávám se, že kdybych chtěla zasáhnout a bránit mamku, tak že nebude mít daleko k tomu, aby mi nafackoval. Navíc by použil spoustu argumentů, že tam s nimi nebydlím, nevím jak to je, ať se do toho nemíchám atp. Mamka se bohužel jen tak odstěhovat nemůže - finančně by to neutáhla. Mají na sebe s tátou ještě hypotéku na barák a půjčky :( Já jsem na rodičáku a partner vydělává, ale ne dost na to, abych mohla ještě finančně vypomáhat. Omlouvám se za román a doufám, že jsem to napsala srozumitelně. Rýpalky prosím, najděte si jiné téma, čím zkrátíte svou nudnou chvíli.

Tady je každá rada drahá. Ty už bydlíš jinde, a maminka, které se to týká nejvíce, by musela sama chtít něco s tím udělat. Pro začátek bych jí doporučila odbornou pomoc. Ať vyhledá nějakého solidního psychologa. Tátu asi do manželské poradny nedostane, ale i tam by mohla zajít sama. Bratra mi je taky moc líto. Musí mu být hrozně, když nemůže nijak zasáhnout. :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1100
9.11.17 12:47

Jako cholerik naučeny omlouvání a přiznání vlastní chyby po vychladnutí vím přesně jak se asi musíš cítit, kdyz s někým takovým, který ale neni usměrněny, mas takové problémy. Pracovat na sobě musi chtít tvůj táta. V jeho letech a pres pychu to asi uz nepůjde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16694
9.11.17 12:53

Pokud nebude chtít maminka něco změnit, tak se nezmění absolutně nic. Můžeš se snažit sebevíc, ale uděláš si jen zle v rodině. Vím o čem mluvím. Moje maminka PRÝ dala žádost o rozvod, ale jinak je vlastně vše při starém. Nechá se urážet, nechá si sprostě nadávat, nechá se ponižovat a neodstěhuje se, ani když by měla kam. Trhá mi to srdce, ale nedá se nic dělat. Už se neangažuji, nabídla jsem pomoc s tím, že ta nabídka platí neomezeně dlouhou dobu a teď je to na ní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.11.17 13:57

@Renca8 Děkuji za reakci, ale upřímně, Vy žijete doma s cholerikem?
Opravdu pomohlo cholerika konfrontovat? Nemyslím si, že když se na něj všichni sejdeme a vyčteme mu jeho chování a pošleme ho k psychologovi, že to něčemu pomůže. Teda asi by to pomohlo k tomu, aby se táta naštval a roztřískal nádobí v celé kuchyni. Cholerik v podobě mého táty si myslí, že on je víc než my a proto nemáme právo mu cokoliv nařizovat. Tím myslím, že objednání k psychologovi je opravdu špatná rada, když táta sám nechce a nevidí důvod k návštěvě odborníka.
Ke druhému Vašemu příspěvku. Výše jsem psala, že jsem na rodičáku a bohužel nemám na to, abych mohla ještě finančně vypomoct mamince. Sama jsem teď 6 měsíců chodila víkendově na brigády, abych měla na vše potřebné pro děti a nemusela jsem řešit každou korunu. Navíc je to složitější. Rodiče bydlí v baráku se sourozencem, dědou (otec táty) a teď ještě budou mít v pěstounské péči mojí sestřenici. Takže když bych přišla a řekla mamce, odstěhuj se mami od něj, nech tam tátovi napospas dědu, najděte si v Praze levné bydlení pro 3 osoby a plať jak nájem, tak hypotéku a půjčky a samozřejmě k tomu ještě vše potřebné do domácnosti, tak už sama slyším, že to je nesmysl. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
9.11.17 14:01

@nostress Moc děkuji za reakci, zkusím mamce navrhnout, aby zašla k nějakému odborníkovi. Sama se podívám po nějakém v jejím okolí bydliště. Tátu tam absolutně vůbec nemám šanci dostat :( Sourozence je mi také líto, nemá to jednoduché. Bohužel je táta často hnusný i na sourozence. Mít spoustu peněz, tak už jsem je dávno odstěhovala a platila jim minimálně nájem, ale nejde to :(

• Citovat
  • Upravit
1636
9.11.17 14:03
8o 8o 8o
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.11.17 14:10

@Alkata Také si myslím, že už se nezmění. Ale musím něco vymyslet, kvůli mamince :( Táta na sobě pracovat nebude, pokud mu někdo neotevře oči. Ale nevím tedy kdo by to zvládnul udělat :(

• Citovat
  • Upravit
9128
9.11.17 14:13
@Anonymní píše:
@Renca8 Děkuji za reakci, ale upřímně, Vy žijete doma s cholerikem?
Opravdu pomohlo cholerika konfrontovat? Nemyslím si, že když se na něj všichni sejdeme a vyčteme mu jeho chování a pošleme ho k psychologovi, že to něčemu pomůže. Teda asi by to pomohlo k tomu, aby se táta naštval a roztřískal nádobí v celé kuchyni. Cholerik v podobě mého táty si myslí, že on je víc než my a proto nemáme právo mu cokoliv nařizovat. Tím myslím, že objednání k psychologovi je opravdu špatná rada, když táta sám nechce a nevidí důvod k návštěvě odborníka.
Ke druhému Vašemu příspěvku. Výše jsem psala, že jsem na rodičáku a bohužel nemám na to, abych mohla ještě finančně vypomoct mamince. Sama jsem teď 6 měsíců chodila víkendově na brigády, abych měla na vše potřebné pro děti a nemusela jsem řešit každou korunu. Navíc je to složitější. Rodiče bydlí v baráku se sourozencem, dědou (otec táty) a teď ještě budou mít v pěstounské péči mojí sestřenici. Takže když bych přišla a řekla mamce, odstěhuj se mami od něj, nech tam tátovi napospas dědu, najděte si v Praze levné bydlení pro 3 osoby a plať jak nájem, tak hypotéku a půjčky a samozřejmě k tomu ještě vše potřebné do domácnosti, tak už sama slyším, že to je nesmysl. :nevim:

chudák sestřenice, kolik jí je? To dají do pěstousnké péče dítě k někomu, kdo se nechová jako cholerik, a le aspíš jako tyran?

Musí to řešit tvoje máma a jediná pomoc je asi se odtěhovat. Nebo by se musela začít ozývat a neenchat se sebou takhle jednat.

Pěstounská péče je předpokládám placená, třeba by to nějak dala :nevim: Na tohle asi rada není, odstěhovat se nemůže, na chlapa nic neplatí…tak jedině trpět dál.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.11.17 14:14

@Kakika Děkuji za reakci. Bohužel si myslím, že člověk v maminčině situaci, nemá dost odvahy na to, aby něco sám změnil. :( Pravděpodobně to dopadne u nás také tak, že nabídnu pomoc, ale nezmění se nic :,(

• Citovat
  • Upravit
950
9.11.17 14:33

Jednu dobu měla moje mamka cholerickeho přítele a můžu říct, bylo to opravdu peklo. Na štědrý den ji dokázal servat do de..lu, jen pro to, ze neudělala 30, ale jen 20 chlebíčků, stejně o ne nikdo moc nestál a spoustu dalších nesmyslných keců, každý den něco. Naštěstí když jsem začala vydělávat, pomohla mamce a mohla se odstěhovat. Takový člověk se nezmění. Pokud vyhledá tvá mamka odbornou pomoc a zůstane u otce je psycholog k ničemu. Chápu, ze je to pro ni těžké, ale pokud neodejde, bude vše spíše horší. Přeji hodně sil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.11.17 14:35

@ospalámyš Táta je sice cholerik, ale jen doma si dovolí to, co dělá. Samozřejmě známý a okolí ví, že je výbušné povahy. Ale samozřejmě neznají tu míru výbušnosti doma. Sociálka už rodinu navštívila a samozřejmě neshledala nic špatného. Táta si samozřejmě dovoluje jen na rodinu - na mamku, mě a sourozence. Sestřenici z toho vynechává naštěstí. Sestřenici bude za necelý rok plnoletá. Pokud by její táta platil co má, k soudu o opatrovnictví nedojde. Ale když otec neplatí na své dítě, které bydlí u příbuzných, jiná páka než soud na to, jak dostat peníze není.

Mamka se samozřejmě často ohradila, ale samozřejmě je to horší, než když mlčí :( Ono u cholerika je jakákoliv reakce důvod k dalšímu nas*ání.

Ano, dostává se pěstounský příspěvek. V našem případě zatím neproběhl soud a nevíme jak to dopadne, když sestřenice bude za chvíli plnoletá. Je možné, že jí jen nějakým způsobem svěří mamce do péče (ne pěstounské péče).Opravdu nevím jak to dopadne. Prozatím dostává mamka jen alimenty od otce sestřenice, o kterých se předběžně rozhodlo ještě před soudním jednání. Takže má mamka měsíčně 2500,– na potřeby středoškolačky, což si opravdu nemyslím, že je dostačující. Vychází to cca na 83,– na den. To je tak na jídlo, ale co další potřeby? Kupon mhd, oblečení, obuv, potřeby do školy atd?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
9.11.17 14:38

@rozmaryna1234 Děkuji za reakci.
Vidíme to stejně, jen nevím jak to celé zrealizovat, aby se mamka a ostatní přestěhovali :,(

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky