Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Divim se ucitelkam, ze jeste uci, kdyz musi pracovat s takovym rodicovskym materialem…
@EvulinkaB18 píše:
Sledujete nekdo na fb stránku Táta parťák? Já ne, ale dnes mi tam pres známou vyskočila jeho stránka a jeho článek o tom, jak Domácí ukoly nejsou povinne…
https://www.facebook.com/tatapartak/?…Souhlasíte? Co si o tom myslíte? Já osobne s nim nesouhlasím a nelíbí se mi, jak prezentuje svou výchovu a své děti, které jsou stredobodem vesmiru a které nemusí „NIC“…
Já s tím chlapem těžce nesouhlasím. Úkoly vnímám jako důležitou věc hlavně pro první stupeň, kdy se ty úkoly fakt nedávají jen tak, aby si doma učitelka mnula ruce, jak děcku sebrala volný čas, ale proto, aby si dítě procvičilo látku, aby si vštípilo psaní a počítání a násobilku a vyjmenovaná slova… Co bude ten syn dělat, až přijde do práce a šéf mu zadá úkol? Požene na něj právníky, protože by mu práce sebrala volný čas, který by mohl mít?
Lituju učitele, za chvilku ani nebudou moct dítěti dát čtyřku, protože budou mít co dělat s právníky za újmu dítěti. ![]()
@evelyn68 píše:
Já s tím chlapem těžce nesouhlasím. Úkoly vnímám jako důležitou věc hlavně pro první stupeň, kdy se ty úkoly fakt nedávají jen tak, aby si doma učitelka mnula ruce, jak děcku sebrala volný čas, ale proto, aby si dítě procvičilo látku, aby si vštípilo psaní a počítání a násobilku a vyjmenovaná slova… Co bude ten syn dělat, až přijde do práce a šéf mu zadá úkol? Požene na něj právníky, protože by mu práce sebrala volný čas, který by mohl mít?Lituju učitele, za chvilku ani nebudou moct dítěti dát čtyřku, protože budou mít co dělat s právníky za újmu dítěti.
Tak v práci se snad běžně nedávají každodenní úkoly na mimo pracovní dobu? Pokud ano, tak mám svobodnou volbu a mohu si hledat jinou práci, pod takovým šéfem bych nezůstala pracovat ani omylem ![]()
@Kazimíra Olejovka píše:
Také jsem na to narazila. Kdyby se pán raději věnoval dítěti, udělal by lépe. Myslím, že úkoly v rozumné míře neškodí ani v první třídě. Samozřejmě to nesmí být úkoly na hodinu.Hlavní problém spíš spatřuji v tom, že pracující rodiče většinou na ty děti nemají čas. Děti mají mnoho kroužků, aby nezevlovali doma. Pán se ohání tím, že děti mají lítat venku…ve většině případů děti sedí doma s tabletem.
Pokud chce provéct změnu ve školském systému, musí na to jít jinak. Jeho chování připomíná zakomplexovaného egoistu.
Už se těším na první třídní schůzky a podobné exoty na nich!
Dítě přijde do školy a chlubí se Mařence, heč, já nemusím dělat úkoly, táta mi to zařídil. Mařenka chudák chce taky…
Já ten příspěvek ani nedočetla, proletěla bych monitorem a propleskla ho!
V jednom jeho příspěvku o zodpovědnosti jsem se dočetla, že zdravení lidí nechává plně v kompetenci dítěte…pozdraví nebo nepozdraví…jeho věc. Tak snad každý se snažíme dětem předat základy slušného chování, ne?
a článek o spání ve školce to samé…pusobí na mě jako hroznej arogant! ![]()
A přesně kvůli rodičům jako je lucenka a spol jsem se rozhodla, že ve školství pracovat nebudu. Některým rodičům se člověk fakt nezavděčí. Lucinka argumentuje tím, že je dlouho v práci a pak není čas aby dělala s dětmi DÚ. Promiň, ale snad si to dítě může DÚ udělat samo a pak ho jen zkontroluješ. 5 minut tebe ani dítě nezabije a pak může jít klidně na hřiště. Když jsem já byla malá, tak nejen, že jsem byla do čtyř ve družině, ale i jsem stíhačka dělat si úkoly a i si venku pohrát a nikdy jsem se necítila o něco ochuzena. A to si představ, že jsem se i v první a druhé třídě musela učit, protože jsem měla problém s diktáty. A přesto by mě nikdy nenapadlo zpochybňovat jestli jsou úkoly potřeba nebo ne a nemám z dětství nějaké trauma. Fakt nechápu proč jsou dnešní dospělí tolik přecitlivělí. To teď dětem budeme celý život umetat cestičku a furt jim pomáhat????? Jak se pak poperou se skutečným světem kde nikdo nebude brát ohled na to co chtějí a co ne a že kolikrát budou muset být třeba v práci přes čas nebo si bude muset vzít práci domů? Dnešní svět je krutější a bezohlednější než byl třeba před 20 lety a ty děti se musí na to nějak připravit. Nemůžeme jim neustále stát za zadkem
@sissive prvnak si má dělat úkoly sám? To by se nejspíš paní učitelce nelíbilo, jak by ten úkol vypadal.
Ale jsem jedině ráda, když učitele jako ty že školství odejdou. Aspoň bude prostor pro ty, kteří úkoly považují za něco dobrovolného
@lucenka Tak já teda nevím, jak ve vaší škole, ale když byl syn v první tride, měl ukol např. dopsat písanku dva-tri řádky(otázka 5minut), přečíst jednoduchý text(otázka dalších 5 minut)…Rozhodne to nikdy nebyly žádné mega dlouhé ukoly- takže o nějakém omezování času nelze mluvit.Ted je ve tretí tříde a vidím, že ty ukoly na doma jsou potreba. Potrebuje si zafixovat vyjmenovaná slova, násobilku. Ano, učitelka jim předá informace, nové učivo, ale vtlouct do hlavy si to musí deti samy-tím že to budou opakovat, procvičovat.
@sissive umetat cestičku a nechat je růst jako dříví v lese bez mantinelů, protože ve školství ani jinde přece autorita neexistuje, takže když budou mít dost drzosti, tak učitelce klidně mohou do očí vpálit, co si o ní myslí a tím dokážou, že nejsou nějaké ovce a stádo, co se bojí říct vlastní názor ![]()
Pedagogů je mi až líto - v dnešní elektronické době zaujmout žáky je docela problém, na potřebné vybavení není rozpočet…děcka od útlého věku disponují tablety a mobily, tahají je do školy, pozornost ta tam a do toho se objevují rejpalové, kteří hledají, co všechno není v řádu a ještě mají pocit, že od naučení látky je jen a pouze pedagog. ![]()
@Danulinka16 píše:
a článek o spání ve školce to samé…pusobí na mě jako hroznej arogant!
Vsichni rodice, kteri prudi, vytahuji zakony a vyskakuji, jak cert v krabicce, tak jsou arogantni.
@lucenka
A já jsem ráda, že se nemusím bavit s takovým člověkem jako jsi ty, který si učitelů neváží a jenom hledá ve svém životě pouze výmluvy a nic není pro něj v životě dobré. Upřímně mi je tvých dětí líto a nechci vidět co z nich vyroste
Tvl, tak to ja teda mimo pracovni dobu pracovala. Vzala jsem praci, ktera byla mym oborem, ale okrajove. A chtela jsem se zdokonalit. Tak jsem studovala ve volnem case doma. Pracovat na sobe cely zivot je dulezite. Pak zakrnime. A to je i smysl DU. Je to o zdokonalovani dovednosti. @lucenka docela by mne zajimalo tve dosazene vzdelani a pozice. Ale pravdu nam asi stejne nereknes…
Arogance (franc. arrogance) je povahová vlastnost lidí, kteří dávají najevo nadměrně silné ego, nadměrné sebevědomí. Projevuje se jako naduté, domýšlivé, pyšné či pohrdavé vystupování vůči druhým lidem. @Kelsey …tohle pro mě znamená arogance a z těch článků, to na mě čiší…
@sissive píše:
@lucenka
A já jsem ráda, že se nemusím bavit s takovým člověkem jako jsi ty, který si učitelů neváží a jenom hledá ve svém životě pouze výmluvy a nic není pro něj v životě dobré. Upřímně mi je tvých dětí líto a nechci vidět co z nich vyroste
No vidíš, jak se pleteš. Já si učitelů vážím. Ale vážím si učitelů, učí moderně a nebazírují na hloupostech. Stačí umět číst, kdy jsem přístup k úkolům jedné zdejší učitelky chválila ![]()
@lolink píše:
Tvl, tak to ja teda mimo pracovni dobu pracovala. Vzala jsem praci, ktera byla mym oborem, ale okrajove. A chtela jsem se zdokonalit. Tak jsem studovala ve volnem case doma. Pracovat na sobe cely zivot je dulezite. Pak zakrnime. A to je i smysl DU. Je to o zdokonalovani dovednosti. @lucenka docela by mne zajimalo tve dosazene vzdelani a pozice. Ale pravdu nam asi stejne nereknes…
Ne neřeknu. Ale třeba by ti mohlo stačit, že i bez dělání úkolů odpoledne po škole jsem naprosto bezproblémově odmaturovala s vyznamenáním. A se svou kancelářskou prácí, kterou nemusím dělat v mimopracovní dobu jsem velmi spokojená ![]()
@EvulinkaB18 píše:
Sledujete nekdo na fb stránku Táta parťák? Já ne, ale dnes mi tam pres známou vyskočila jeho stránk @lolink a a jeho článek o tom, jak Domácí ukoly nejsou povinne…
Zrovna k těm úkolům - co mám načteno, tak ve školách, kde úkoly nejsou, mají děti lepší výsledky. Je to jen na škole. Když vidím, jak sousedi sedí s jejich holčičkou ve druhé třídě denně 2 hodiny nad úkoly, to snad raději žádné ![]()