Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Bydlime v dome s babickou a jejim kamaradem Alzheimerem. Kdo se kdy staral o takoveho cloveka, vi nejlepe jak je to narocne. Neustale vysvetlovat, pripominat, znovu a znovu a za chvili zas. Mme ji samozrejme radi, syn ji primo zboznuje, ale…je schopna k nam prijit i 5× do 20 minut. Proste od nas sejde schody a v tu chvili nevi ze u nas prave byla a jde zas nhoru a zacina kolotoc nanovo. Take je schopna mi vlezt do loznice, ba co hur, jednou me take hrozne shanela, protoze prisla postacka s dopisem do vlastnich rukou pro me, no babicka mi neomalene otevrela dvere sprchoveho koutu a ja malem vyletela z kuze. Od te doby se i kdyz pro nekoho dost neomalene, zamykame. Zamykame dvere z chodby a pod schody jsme namontovali zvonek. Babicka radosti bez sebe, ze uz nemusi behat po schodech, ze ji stejne boli nohy. Sice se stava ze nekolikrat denne bere za kliku, ale ja jsem na to nervy uz bohuzel nemela - aby clovek opravdu 5× za sebou opakoval na ty stejne otazky a povidal porad dokola o tom samem. Takze chodime my za babickou, nekolikrat denne, abychom se prostridali, ale zase vime ze nam nevpadne do obyvaku nebo jeste hur do loznice treba ve chvili, kdy to nejmene cekame, anebo kdy treba nejsme vubec doma, ze… Nejcasteji je u ni syn, protoze se mu libi v babiccine obyvaku (plno jimych veci, obrazku atd atd…) a vsichni jsme spokojeni - babicka nemusi po schodech nahoru a my mame klid ![]()
@Chytrak
Nezlob se, ale kde jsi vzala, že je nemocný? V úvodním prispevku píšu, že je jinak psychicky fit. Netroufla bych si tvrdit, že se jedná např o stareckou demenci jen na základě popisu toho, že nerespektuje soukromí.
@elibro
Jinak se chová normálně, jiný problém s nim není, přijde mi, že si prostě neuvědomuje, že ložnice je jednak soukroma a jednak trvá miminko uspat.
@ThinkPositively
Máte to náročnéy, klobouk dolů ![]()
Mě samozřejmě napadla nějaká z nemocí, ale vzhledem k tomu, že tchán si velmi dobře pamatuje (i jména apod.) a jinak nejeví jiné známky poruchy, spíše mi to přijde jako nedostatek kontaktu, tak moc mi něco chce říct, že nerespektuje naše přání. Navíc já jsem velmi měkká, neumim zvysit hlas nebo se razne ohradit, takže asi ví, že se nic moc nestane..
@OhHOney píše:
@Chytrak
Nezlob se, ale kde jsi vzala, že je nemocný? V úvodním prispevku píšu, že je jinak psychicky fit. Netroufla bych si tvrdit, že se jedná např o stareckou demenci jen na základě popisu toho, že nerespektuje soukromí.
Aha, takze dle tebe je jenom drzy.
Tak pokud te nerespektuje a dela ti to naschval, tak ma mozna nejaky duvod, ne
Ja o demenci nic nepsal. Ten dum je manzela, obou nebo jeho?
@Chytrak
Absolutne neříkám, že je drzý, vím, že starší lidé maji svá specifika, ale nenalepkuji to šmahem jako nemoc, nejsem lékař.
Asi udělat holt zamykací dveře nebo petlici. Děda třeba není zlý, je povahou tak trochu strýček Pepin z Postřižin. V takovém případ ovšem bude vyprávět i za těmi dveřmi ![]()
@OhHOney píše:
@Chytrak
Absolutne neříkám, že je drzý, vím, že starší lidé maji svá specifika, ale nenalepkuji to šmahem jako nemoc, nejsem lékař.
Já bych to taky tak nebrala. On je ještě z generace, kdy se při vstupu k mladým neklepalo, návštěvy se předem mnohdy neohlašovaly, a k tomu ten jeho věk, takže si zřejmě ani neuvědomuje, že vám to dost vadí. Spíše bych mu to vysvětlila v dobrém, že ho máte rádi, ale že není dobré, aby kdykoliv chodil k vám do ložnice, a nejenom kvůli tomu, že by se dítě vzbudilo, ale že kojíš, nebo se převlíkáš, takže budete více chodit vy za ním, a na dveře si dáte zámek. Pokud budou zamčené, tak dítě spí, a vy pak přijdete za ním.
@OhHOney Taky si myslim, ze u vas to bude spis jen o tom, ze mu chybi kontakt, nudi se, je osamnely. Myslim ze je to v takovem veku uplne normalni a pokud nejevi zadne jine znamky onemocneni, take bych to tak brala. U te starsi generace to tak byva - oni byli zvykli byt vic po kupe, zvlast pokud pochazi z vetsi rodiny, tam spolu lidi byli denne, treba nase babicka porad vzpomina na detstvi, jak jich bylo hodne a zili v male svetnicce, nemeli vubec mista na soukromi. Byli porad s nekym, rodiny byly vice spjaty, take sousedi byli vice v kontaktu.. Tak jim to ted nedochazi, kor v takovem veku. Na druhou stranu jde videt, ze te tchan ma rad, kdyz ti chodi ukazovat fotky a tak. Ono nekdy ale ani ta domluva nezabere, jak rikas, tyden klid a pak zas. Spis si budete muset zvyknout, prijmout to jaky je, protoze co ai budeme nalhavat, s pribyvajicimi roky to bude horsi a horsi. No resila bych to prpste zamykanim apod., jak tady hodne holek radilo.
@HSY píše:
Asi udělat holt zamykací dveře nebo petlici. Děda třeba není zlý, je povahou tak trochu strýček Pepin z Postřižin. V takovém případ ovšem bude vyprávět i za těmi dveřmi
Joo, urvanej Pepin, ten byl strasnej! Nastehovat si takoveho pribuzneho jak byl on do baraku, tak na nej vezmu hul nebo ho rovnou zabiju ![]()
Vymenit futra vymenit dvere jinak netusim co za lepsi radu cekas… dat ho do domova duchodcu? Vymenit dvere bude jednodussi.
@Sailah
Kromě nalezení řešení jsem to ze sebe potřebovala dostat a třeba si i počíst, že to někdo resi taky.. snad se to dá pochopit
Tak mne tak napadlo… jestli tatínkovi chybí jen to povídání, co mu najít nějaké seniorské centrum (neplést s domovem důchodců)?
Mohl by se vypovídat, měl by sociální kontakt a určitě by ho to unavilo
takže by ste měli doma klidněji…
A co za ním zajít vždycky předtím než jdeš uspávat dítě? To byste si všechno řekli a třeba by pak neměl potřebu další hodinu, dvě jít k vám dolů.