Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Kačiček píše:
tchyni bych dala jasně najevo kdo je panem domu..at už je barák jeji,ale žijete vněm i vy.
No tak pánem domu je snad tchýně, když jí ten barák patří, ne? A sorry, ale když se to zakladatelce nelíbí, že jí tchýně buzeruje, tak at´se odstěhuje.
Fakt si nedovedu představit, že by si můj syn (jakože mám dvě holky
) přivedl domů holku a ta mi dávala najevo, že je v mým domě paní ona. To by letěli hodně brzo oba.
Prostě když někdo bydlí u rodičů, měl by se taky podle toho chovat. Takže když mi jejich chování vadí, tak se odstěhuju a hotovo. ![]()
No tak to mě pobavilo, jakoby to bylo tak jednoduché, zvlášt když se manžílek třeba stěhovat nehodlá…
xangel87 píše:
No tak to mě pobavilo, jakoby to bylo tak jednoduché, zvlášt když se manžílek třeba stěhovat nehodlá…
No tak to si pak musí vyřešit ta ženská s manželem sama. A kdyby tchýně neměla barák a bydlela v 1+1, tak by se taky museli o svoje bydlení postarat sami.
Já vím, že se budu opakovat, ale každý má bydlet sám, i když se musí třeba uskromnit, protože přece jen bydlení u někoho stojí méně, ale za klid v rodině by to odstěhování určitě stálo. Můj bývalý to taky nedokázal a jsme díky jeho rodičům od sebe, vystrnadili mu i druhou partnerku a tak se s tou třetí odstěhoval a zrovna dnes mi říkal, že to měl udělat dávno a nemuseli jsme dnes být rozvedeni.
mamčababča píše:
Já vím, že se budu opakovat, ale každý má bydlet sám, i když se musí třeba uskromnit, protože přece jen bydlení u někoho stojí méně, ale za klid v rodině by to odstěhování určitě stálo. Můj bývalý to taky nedokázal a jsme díky jeho rodičům od sebe, vystrnadili mu i druhou partnerku a tak se s tou třetí odstěhoval a zrovna dnes mi říkal, že to měl udělat dávno a nemuseli jsme dnes být rozvedeni.
Tak v tomhle s tebou naprosto souhlasím.
Mám známou, taky bydlí s tchánovcema, pořád na ně nadává, hlavně na tchýni, ale ono je to tak jednoduchý s nima bydlet, nemusej se o nic starat, za inkaso platěj minimum a třicítka měsíčně jim zbývá na útratu. Furt jezděj někde po dovolených místo aby si pořídili svoje bydlení, ale nadávat budou pořád.
Jako to taky chápu, já bydlet s tchýní, škubala bych si denně vlasy z hlavy, máme svůj pronajatý byt.Jen říkám, že tohle není moc dobrá rada, kdyby to bylo tak jednoduché, předpokládám, že by tu udělala zakladatelka už dávno.
A tu známou teda nechápu, jak by řekl můj přítel, pakárnu si dělá každej sám… ![]()
PetraJ píše:Kačiček píše:No tak pánem domu je snad tchýně, když jí ten barák patří, ne? A sorry, ale když se to zakladatelce nelíbí, že jí tchýně buzeruje, tak at´se odstěhuje.
tchyni bych dala jasně najevo kdo je panem domu..at už je barák jeji,ale žijete vněm i vy.
Fakt si nedovedu představit, že by si můj syn (jakože mám dvě holky) přivedl domů holku a ta mi dávala najevo, že je v mým domě paní ona. To by letěli hodně brzo oba.
Prostě když někdo bydlí u rodičů, měl by se taky podle toho chovat. Takže když mi jejich chování vadí, tak se odstěhuju a hotovo.
S tím nesouhlasím.Pokud se jednou rozhodli pro společné soužití,jsou to dvě rovnoprávné rodiny.Všichni by se měli navzájem respektovat a určit si nějaká pravidla společného soužití.
Taky nejsem pro společné bydlení.Ale když už,tak ve dvou samostatných domácnostech.Což u zakladatelky,jak jsem pochopila,je.Ale tchýně naprosto nerespektuje jejich soukromí.
Nesouhlasím s tvrzením,že když je tchýně majitelka,ona je „paní domu“ a bude poroučet.Snad mají ti mladí právo na samostatný život bez toho,aby měli rodiče pořád za zadkem.
Samozdřejmě na druhou stranu nesouhlasím,aby „staří“ vše platili a „mladí“ si žili nad poměry na jejich úkor.Ale to je vše o domluvě a vztazích v rodině.Ale o tom v původním dotazu nebylo ani slovo.Pokud to tak funguje,řešila bych nejprve toto a potom teprve případné návštěvy a styk s vnoučaty..
Jsem ráda,že bydlíme samostatně.Ale jsou rodiny,kde jde o funkční soužití.
JANO - já reagovala na větu : TCHYNI BYCH DALA NAJEVO, KDO JE PÁNEM DOMU. Když se ženská přistěhuje k chlapovi do baráku jeho rodičů, tak prostě pánem domu není.
Ale máš samozřejmě pravdu, že když už se teda dvě generace dohodnou na společném bydlení, musí si nastavit nějaký pravidla, aby takový bydlení fungovalo. Bohužel ne vždycky to tak bývá a v takových případech by si mladý měli teda zařídit svoje bydlení někde jinde i s případným zadlužením. Přece nebudu žít celej život v baráku s někým, koho nesnáším.
PetraJ píše:
JANO - já reagovala na větu : TCHYNI BYCH DALA NAJEVO, KDO JE PÁNEM DOMU. Když se ženská přistěhuje k chlapovi do baráku jeho rodičů, tak prostě pánem domu není.
Ale máš samozřejmě pravdu, že když už se teda dvě generace dohodnou na společném bydlení, musí si nastavit nějaký pravidla, aby takový bydlení fungovalo. Bohužel ne vždycky to tak bývá a v takových případech by si mladý měli teda zařídit svoje bydlení někde jinde i s případným zadlužením. Přece nebudu žít celej život v baráku s někým, koho nesnáším.
Jsem to špatně pochopila
Omlouvám se.
Ta věta,na kterou jsi reagovala,byla možná myšlena s mírnou nadsázkou
Ne dát najevo přímo,kdo je „pánem domu“,ale spíš dát najevo,„tady je moje,naše území,tady jsem pánem já“.To si myslím si může dovolit snacha i v domě tchýně,ve „svém“ bytě.Když už se dohodli na společném soužití..
Věřím ale,že to není tak jednoduché a nejlepší řešení je hledat možnost samostatného bydlení.
Já teda pro společný bydlení taky nejsem… neznám rodinu kde by to dělalo dobrotu. J8 mám rodiče 40 km daleko a vidím je 4-6× do roka.A i to bohatě stačí,bydlet bych s nima nechtěla ani den,když tam jedem tak hned zpátky,spát tam ani ve snu. Vím jaký moji rodiče jsou a představa společnýho soužití by znamenala rozchod mě a muže . Ještě ke všemu naši mají vzláštní druh výchovy ( viz. drž hubu debile,ježiš ty seš blbá/ej,) takže tam z jejich dětí nejezdí nikdo…
S tchýní bych taky bydlet nemohla protože ta se furt se.e do čeho nemá. Je chytrá jak rádio,ale ve většině věcech mimo
bohužel bydlí na stejným sídlišti,ale teď je na chalupě a je od ní klid. Až se malý narodí tak sice plánuje jak tu budu každej den a bude mi pomáhat
což se holka plete ,může na jednu návštěvu do porodky ,šestinedělí max. tak na 2 krátký návštěvy. Jak se začne do něčeho plíct udělám neskutečnou scenu a bude klid. Mám výhodu chlap zatím stojí za mnou,má svojí mamku rád,ale taky když jí vidí tak 1× týdně. Tchýně už je v důchodu a trošku si plete dobu,moje nejoblíbenější hlášky který kdy řekla jsou- no když nebudeš kojit,tak budem dávat převařený kravský mlíko aspoň ušetříš za sunar,autosedačku nepotřebuješ,já jí taky neměla( má syny 36 a 39let) vůbec nechápeš,že je to v zákoně jen proto aby ste víc nakupovali ![]()
Já teda znovu píšu,že zakladetelku chápu. Proč by si nemohla prosadit svou?! Jen pro to že je v tchýniným baráku?! Každá tam má svůj byt ne?! Tchýně u ní nemá co dělat když ona si to nepřeje?! Já bych dala na dveře fapku,zvonek a když bych chtěla klid tak bych zvonek vypla a bylo by. Ukázala bych jí,že když je v mým bytě tak je tady na návštěvě.
Teď mě tak napadlo, co se začít chovat stejně jako tchýně? Když třeba chodí neohlášeně a kdy ji napadne, tak tam taky vtrhnout kdykoliv. Když by vytýkala třeba neuklizeno, tak když tam přijdeš a všimneš si nějaké maličkosti-zrovna neumytý hrneček nebo nesrovnané boty, tak taky říct třeba:„koukám, že taky nestíháš všechno“, když má řeči k dítku, tak ve stejném duchu říct taky něco „vtipného“ atd. Zkrátka vracet to jako pingpongový míček a přestat si z jejích řečí dělat hlavu. Ona je ta tchýně taky jen člověk a to stejně nedokonalý jako každý jiný. Když uvidí, že se nedáš, tak toho snad nechá.
No to je sice dobrý nápad,ale co odpovědět na ty malý bradavky
![]()
ha … tak to nepřejde, jen se s tím naučíš žít. Mám tchýni v baráku taky, jen s tím rozdílem že mi sem neleze.
Ale z počátku to bylo… kdykoliv jsem mlaďase dávala dole do kočáru, už vylezla a jéé vyzas někam jedete??? A proč jsem nepřišla a tp. a k tomu veškeré moudré rady … Naštěstí ví že nessmí přestřelit, nebo jí odpovím a bude zle. Což ona urážlivá je
. Doporučuju co nejvíc trávit čas po kamarádkách, městě atp, a strach nestrach, malého jí na hoďku vrazit, ať dá pokoj
.
Jo, moje T byla s malím na prochajdě 2krát … jednou když byl mimi, a pak když mu bylo asi 7měs, a nenechala si poradit, vezla kluka proti směru a ten samo řval, bo nebyl zvědavej na bábu ale na okolí. Tak prohlásila že už nepunde
. Ale zato kdykoliv jsem drndala před barákem a ona tam seděla, hned běžela a kočár mi rvala.
Jsou to nervy … a bu´d se ozveš i za cenu hádky, ale s vidinou zlepšení, nebo budeš tiše trpět, nebo se odstěhujete. ![]()
Na druhou stranu to zkuste zas vzít z tchynina pohledu - celý život dřela, aby postavili domek, vychovali syna a nakonec se jí v polovině domku roztahuje snacha, není jí zanic vděčná, nedbá jejích rad, nechce ji pustit dál, nechce ani půjčit vnoučka na procházku - já být snachou tak se fakt odstěhuju ![]()
jsem zde nova …ale nemohla jsem nenapsat svuj názor.tchyni bych dala jasně najevo kdo je panem domu..at už je barák jeji,ale žijete vněm i vy.moje tchyně je naprosto střelená do palice..když přijde jednou za 4měsice,a to bydli 15km od nas,tak první co řekne je když malá začne bulet nebot je pomalu nezná..nadhernou hlášku..mámá tě zase sere vid? oni ti pořád ubližujou..chudáčku..barunce je 18 měsicu.mam ještě syna11 let a za měsic se nám narodí dalši miminko…jsem happy že mi sem nelezou.nemám je ráda a hlavně nás neustale pomlouvaji před přitelovym bratrem.je totiž něco vic než jsme my..a tudíž number 1.zakladatelce dám jednu radu…ŽIJ SI SAMA PRO SVOU RODINU a na tchyni se vykašli…
stejně ji nezměniš…držím moc palečky:-)