Tchýně

Napsat příspěvek
Velikost písma:
149
7.1.15 13:03

Možná není náhodou, že čeština zná jen minimum slov začínajících na TCH:
tchoř
tchán
 tchýně

A ještě se říká, ideální váha tchýně je 3,5 kg (i s urnou).

To není za mne osobně (tchýně jednak bydlí 30 km daleko a přestože má své mouchy, dá se s ní vyjít), je to jen pro odlehčení tématu :D

Naprosto zásadní je vždy, aby si partneři důvěřovali a vzájemně stáli za sebou, to je nejspolehlivější prostředek proti ovlivňování z okolí. A to nemusí být jen rodiče, jindy to je třeba sestra, tetička…

Přeji hezký den.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80030
7.1.15 13:14
@Anonymní píše:
Ahoj, nevím, jeslti se to hodí k tomuhle tématu, ale musím se apson vypovídat. A radši anonymně…i přesto, že si připadám jak pokrytec :roll:Taky jako většina svou tchýni nemusím, ale naučila jsem se zatnout zuby a silou vůle jí trpět. Nicvméně tenhle víken byla nejspíš poslední kapka a příští ujž bude asi hádka nebo výměna názorů. Začalo to tím, že nás v pátek pozvala na víkend na chatu.. ráno mluvila se mnou. A večer manželovi řekla, že přijet můžeme, ale nemáme kde přespat… řekla jsem si dobře, máme to 15km. Pak se zeptala, jestli s náma má v sobotu počítat na oběd a manžel, že ne… Na chatu jsme přijeli v sobotu v 11h a oni nikde… do telefonu řekli, že přijedou až odpoledne. Ještě že mají poblíž chatu i další příbuzní, tak jsme mohli počkat tam. Podotýkám, že máme 2 malý děti, o ty tu šlo především, že. Když konečně přijeli starší dcera řekla at si s ní jde babička hrát a ona že ne, že sedí a že si povídá s tetou… vlastní sestrou, se kterou na tý chatě bude cel týden. Když později řekl manžel, jestli půjde za dětma, že se celý den těší na babičku, tak ona že ne, že to že je babička, nic neznamená. Ted budu sprostá… nas.rala mě maximálně! A manžel to ví a naštěstí mě chápe. Nakonec se do ní pustila i její máma, prababička, že prý takhle by se ke svým vnoučatům chovat neměla atd, ale ona je tak blbá, že jí to určitě stejně nedojde. Manželovi sjem řekla, že mi nevadí, že je hloupá, ale vadí mi její povaha a to, že jsem jí to ještě neřekla od plic je jen kvůli němu, ale on už ví, že dlouho klid nebude. Zná mě!!! :-D . A ona si ještě stěžuje, že preferujeme mojí mámu… ještě se diví. Jen pro info, takhle se chová už od prvního těhotenství. Je to hnusná a zlá ženská, o který s ledovým klidem řeknu, že jí nenávidím. A takových lidí je fakt málo.

A tohle tedy nějak nechápu - ptala se vás, jestli s vámi má počítat na oběd a řekli jste že ne. A najednou jsi naštvaná, že jste dojeli na 11 hodin - což je před obědem se mi zdá - a oni tam nebyli? Však s vámi neměli počítat, ne? Takže nepočítali. No, a že si babička chtěla jen tak sedět a povídat, co je na tom špatného? Že nevyskočila hned, jak vnoučata a snacha povelely? Taky pěkný, jedna má tchyni špatnou, že vnoučata rozmazluje a pořád kolem nich skáče a druhá má tchyni špatnou, že kolem nich neskáče. Obě sklízí nenávist.
Mají to tchyně těžké.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
530
7.1.15 13:22

@Emilie - asi jsme se špatně pochopili, já jsem to právě myslela tak, že já tam k nim jezdit nechci a tak tam jezdíme opravdu málokdy a oni by nejradši, aby jsme tam byli každý víkend - ale my tam právě nejezdíme a tak si na nás všude stěžují, jak jsme hrozní a odpíráme jim vnučku atd. jenže oni nejsou schopní zvednout ty své zadky a přijet třeba za námi, když mají o malou takový zájem jak se všude chvástají, přitom to není pravda, když tam k nim někdy přijedem, oni sedí a koukají na televizi… Já od nich nic nečekám a rozhodně od nich nechci hlídat, to je právě další kámen úrazu, oni ze mě všude dělají k..u jak jim nechce dát malou na hlídání a takhle je to se vším :zed: nevím jak jim vysvětlit, že oni malou prostě hlídat nebudou! nejradši bych jim řekla, že když jsou takový, tak malou už nikdy neuvidí a nejezdila tam už vůbec :|

Příspěvek upraven 07.01.15 v 15:20

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
530
7.1.15 13:34

@inkakřivák - na tom, že chce sedět a dívat se na televizi není nic špatného, ale at si to dělá bez naší přítomnosti a nestěžuje si pak všude, že malou nevídá! Pro mě je nepochopitelné, že všude vykládají jak o malou stojí a jak bych jí chtěli hlídat atd. ale když tam jsme tak nehnou prstem, dokonce začali uvnitř i kouřit a to je pro mě hrozné, nechci aby to malá dýchala, ale jak jim zakázat kouřit v jejich bytě, když vím, že se hned urazí a vše otočí proti mě a opět budou mít důvod řešit to jinde…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20518
7.1.15 13:35
@Elis22 píše:
@Emilie - asi jsme se špatně pochopili, já jsem to právě myslela tak, že já tam k nim jezdit nechci a tak tam jezdíme opravdu málokdy a oni by nejradši, aby jsme tam byli každý víkend - ale my tam právě nejezdíme a tak si na nás všude stěžují, jak jsme hrozní a odpíráme jim vnučku atd. jenže oni nejsou schopní zvednout ty své zadky a přijet třeba za námi, když mají o malou takový zájem jak se všude chvástají, přitom to není pravda a jak jsem psala, když tam k nim tedy někdy přijedem, oni sedí a koukají na televizi… Já od nich nic nečekám a rozhodně od nich nechci hlídat, to je právě další kámen úrazu, oni ze mě všude dělají k..u jak jim nechce dát jejich vnučku na hlídání, ale moji rodiče ji už hlídali a takhle je to se vším :zed: nevím jak jim vysvětlit, že oni malou prostě hlídat nebudou! jak si s nimi byl manžel vyřešit ty jejich řeči co roznáší, tak si tchán stěžoval, že tam přijede jen když něco potřebuje - ach bože to mě tak vytáčí, mi od nich nic nedostáváme, ani o to nikdo tedy nestojí, nechtějí nic dávat nemusí, nikdo se o nic neprosí, nejezdí k nám atd. naopak oni vždy napíší manželovi, že něco potřebují a on jede, v létě to bylo např. posekat zahradu křovinořezem, který oni nemají :zed: ale co jim na to říct a nebýt za tu drzou?

Víš, jak se dějí návštěvy u mé matky, když je ve „formě“? A to ty objednané návštěvy? Máma sedí u televize a štěká na nás, ať si uděláme kafe sami, a sami si něco najdeme v ledničce. Docela lituju svoje švagrové, ty to musí vidět hodně zajímavě. Nikdy mi ale nic neřekly, tak nevím. Jestli si nechtějí stěžovat mě, nebo jestli to fakt třeba takhle nevidí. Matka hlídala moje děti teprve letos v létě - když jsou kluci velcí a samostatní a ona nemusí okolo nich lítat jak holubička na drátě. Bez toho to hlídání vypadalo tak, že ona seděla u televize a kluci se vedle ní hráli na zemi. A nebo bagrovali tuny křupek a brambůrek a ona si mi pak odpoledne stěžovala, že odmítli jíst oběd, který kvůli nim speciálně vařila.

A bylo by toho víc. Včetně toho, že my se teda vidímě denně (v jedný vsi), ale návštěvy jsou fakt sporadické. Včetně toho, že u nás byla letos jednou?

A co myslíš, mám jí odstříhnout jen kvůli tomu, že miss babička se chová jinak? :nevim: Akorát respektuju mažela, když udělá psí oči a dá mi najevo, proboha, tady já nebudu, já mizím, a pak si vymyslí něco o nějakém zapomenutém neodkladném pracovním úkolu. :nevim:

Jinak tohle, co popisuješ, si bude muset manžel doma vyřešit sám. Do jaké míry považuje pomoc a následné pomluvy za drzost. A věř, že to vážně není tak jednoduché říct vlastním rodičům já s váma končím, ikdyž si to myslí.

Víš co? Zkuste to probrat doma s chlapem, jak to vidí on, a zkus být oporou jemu. A na tchánovce se prostě vybodni a konej v rámci jednacího řádu, který si upřesníte vy dva.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
530
7.1.15 13:39

@Emilie - já to chápu, že to pro něj musí být těžké a snažím se mu být oporou, moc mě potěšilo, že konečně vidí jak to je doopravdy.

Příspěvek upraven 07.01.15 v 15:18

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20518
7.1.15 13:48
@Elis22 píše:
@Emilie - já to chápu, že to pro něj musí být těžké a snažím se mu být oporou, ale na druhou stranu se divím, když vím jaké měl díky nim dětství :| ale moc mě potěšilo, že konečně vidí jak to je doopravdy a zjistil to díky tomu, že se do toho vložila i ta švagrová jak jsem popisovala - prostě z ničeho nic mi začala psát celkem „husté“ sms, což jsem si už nedala líbit a reagovala, pak jsem mu vše ukázala a byl docela zaskočený a začal také jednat.

Ne nadarmo se říká, bereš-li si muže/ženu, bereš si i jeho rodinu a jejich zvyky a jejich kostlivce ve skříni.

Jak říkám, já zpětně taky vidím leccos, co byla doma, že to taky není úplně na vzorovou domácnost, ale… neostříhneš to. To prostě nejde. Můžu se maximálně snažit, aby ta moje domácnost… byla lepší. A uklidnit svou dušičku tím, že holt svým rodičům odpustím. A že je budu brát takové, jací jsou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4399
7.1.15 14:05

At jezdi chlap sam s detma…A co hrozneho vyklada? A kdo ti to rika? Ze piji je jeejich vec, tchanovci taky chlastaj -zijou sporadane, ale jejich jediny konicky jsou chlast, cigara a tv-beru je takovy, jaky jsou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4399
7.1.15 14:07
@Emilie píše:
Víš, jak se dějí návštěvy u mé matky, když je ve „formě“? A to ty objednané návštěvy? Máma sedí u televize a štěká na nás, ať si uděláme kafe sami, a sami si něco najdeme v ledničce. Docela lituju svoje švagrové, ty to musí vidět hodně zajímavě. Nikdy mi ale nic neřekly, tak nevím. Jestli si nechtějí stěžovat mě, nebo jestli to fakt třeba takhle nevidí. Matka hlídala moje děti teprve letos v létě - když jsou kluci velcí a samostatní a ona nemusí okolo nich lítat jak holubička na drátě. Bez toho to hlídání vypadalo tak, že ona seděla u televize a kluci se vedle ní hráli na zemi. A nebo bagrovali tuny křupek a brambůrek a ona si mi pak odpoledne stěžovala, že odmítli jíst oběd, který kvůli nim speciálně vařila.

A bylo by toho víc. Včetně toho, že my se teda vidímě denně (v jedný vsi), ale návštěvy jsou fakt sporadické. Včetně toho, že u nás byla letos jednou?

A co myslíš, mám jí odstříhnout jen kvůli tomu, že miss babička se chová jinak? :nevim: Akorát respektuju mažela, když udělá psí oči a dá mi najevo, proboha, tady já nebudu, já mizím, a pak si vymyslí něco o nějakém zapomenutém neodkladném pracovním úkolu. :nevim:

Jinak tohle, co popisuješ, si bude muset manžel doma vyřešit sám. Do jaké míry považuje pomoc a následné pomluvy za drzost. A věř, že to vážně není tak jednoduché říct vlastním rodičům já s váma končím, ikdyž si to myslí.

Víš co? Zkuste to probrat doma s chlapem, jak to vidí on, a zkus být oporou jemu. A na tchánovce se prostě vybodni a konej v rámci jednacího řádu, který si upřesníte vy dva.
:palec:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
530
7.1.15 14:26

@ulice - přesně takový jsou i moji tchánovci a také je beru takové… jen mě dostává, že když do tohohle jejich „řežimu“ nehodlám malou zapojovat, oni chodí a vymýšlí si hlouposti a co třeba říkají? že jim malou odpíráme, což není pravda můžou jí vidět kdy chtějí, stačí zvednout zadek a přijet, ale to jim není vhod, protože by nemohli pít a u nás se nekouří a tak všude vykládají, tak malou nevidají a jak jí nesmí hlídat a kdesi cosi…mám pokrk toho, že když neskáčem tak jak pískají tak si pak po známých vymýšlí a kdo mi to říká? ti známý! nejvíc mi vadí, že štvou manžela proti mě, když tam nejsem, zkazili nám tím ten první společný den jak jsem psala a nebyl to poslední den, který takto „zkazili“ tohle je věc, která mě hodně vadí a neodpustím jim to…

Příspěvek upraven 07.01.15 v 15:21

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4399
7.1.15 14:42
@Elis22 píše:
@ulice - přesně takový jsou i moji tchánovci a také je beru takové… jen mě dostává, že když do tohohle jejich „řežimu“ nehodlám malou zapojovat, oni chodí a vymýšlí si hlouposti a co třeba říkají? že jim malou odpíráme, což není pravda můžou jí vidět kdy chtějí, stačí zvednout zadek a přijet, ale to jim není vhod, protože by nemohli pít a u nás se nekouří a tak všude vykládají, tak malou nevidají a jak jí nesmí hlídat a kdesi cosi…mám pokrk toho, že když neskáčem tak jak pískají tak si pak po známých vymýšlí a kdo mi to říká? ti známý! nejvíc mi vadí, že štvou manžela proti mě, když tam nejsem, zkazili nám tím ten první společný den jak jsem psala a nebyl to poslední den, který takto „zkazili“ tohle je věc, která mě hodně vadí a neodpustím jim to…jen doufám, že už konečně otevřel očí a vidí jak to je!
Tak u nas je to podobny, jezdime minimalne, protoze tam cadi.Kdyz chodili na balkon. (maj obdobi kdy to respektuji a pak to zase sklouzne :evil: )tak jsme jezdili casteji, takhle kdyz kouri z okna v kuchyni tam deti holt moc nevozime…S tou tv a zajmem o deti je to taky stejny, kdyz deti mluvi, zhlasi si sportovni zapas, k tomu popiji whisky anebo vino a celkem nezajem :nevim: Ale je pravda, ze se naucili jezdit k nam na barak-driv se jim nechtelo, ze tu nesmi kourit, ale uz jim doslo, ze bud nebudou kourit v byte kdyz tam jsme anebo prijedou k nam…Jako taky nehlidaj sami, jen u nas kdyz ja jsem o mistnost vedle, ale tchyne je ucitelka v materince, tak to s detma umi-ALE ten chlast dela svoje :think: Uz je to na ni znat :think: Co o me rika nebo nerika nevim, ale vim, ze si urcite postezuje, ze nejezdime casteji-hlidat nechce, velke to s ni nebavi, malych ma v praci dost…
U manzela bych netrvala na tom, aby to videl z tveho pohledu, staci, ze pochopi, ze do zakoureneho bytu deti ne a na navstevy at jezdi sam. Manzel jezdi vetsinou jednou tydne za mamkou, ja mu nebranim, jen deti tam muze vzit pouze kdyz se oni milostive uvoli cadit na balkone. A to je vecny boj.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80030
7.1.15 17:10

Tak to kouření by mi taky vadilo, kvůli tomu bych si s nimi promluvila, ale slušně. Je potřeba si s nimi sednout a říct jim to. Jinak to, že pijí, je jejich věc. A pomluvy? tak je neposlouchej, řekni známým, at ti nic nevykládají. Ne tchyně, ale oni dělají zlou krev. Ty si své stesky na tchyni ventiluješ tady, oni u známých. Jenže odtud nikdo nepůjde a nebude to tvé tchyni vykládat. Takže zakaž známým, at ti vykládají tyto pomluvy a budeš mít klid. A o průběhu návštěv a jejich četnosti si promluvte, však jste dospělí. A dospělý člověk hledá řešení, ten se neoduje a nepřestane se hned s každým stýkat. Zkus to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
530
10.1.15 11:33

@inkakřivák - No to ano, pití je jejich věc, ale né v případě kdy dělají zle kvůli tomu, že nehlídají malou, já nesvéřím své dítě nikomu komu 100% nedůvěřuji a ještě ke všemu když vím, že si kdykoliv dostanou chuť otevřou lahev :nevim: a jasně, že hned co žačnou dělat zle, tak se přestanu stýkat, je hloupost, ale v téhle situaci nevidím jiné východisko, mluvit jsme s nimi zkoušeli, ale oni neposlouchají a jedou si neustále svojí variantu, která je samozřejmě jediná správná a s takovými lidmi se prostě nedá domluvit :zed: a navíc oni dělají zle už hodně dlouho, nejvíce se to tedy začalo „vyhrocovat“ po narození dcery, dělají si na ní nároky a podle mě neprávem, jsou to „pouze“ její prarodiče(vždyt kolik lidí své prarodiče ani nezná, nebo se s nimi vůbec nestýká nebo opravdu jen minimálně atd.) takže když mi s manželem nechceme jezdit nebudou nás přeci kvůli tomu všude kudy chodí pomlouvat a dělat ze sebe chudáčky, nezakazujeme jim jí vidět, stačí se sebrat a přijet, ale to oni nechtějí :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová