Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Tak si čtu vaše příspěvky a nemohla jsem si nevšimnout, že všude, at v plínkách či politice, se řeší tchýně. Témat je tu spoustu s tchýní, ale jsou starý a konkrétní, tak třeba někomu ulevím, když zavedu kapitolu samu o sobě. Mě totiž tohle velmi zajímá, vždycky se pozastavím nad maminou co si na tchýni stěžuje a nebo se rozesměju či kroutím hlavou, jestli jako je už normální tohleto. A hrozím se dne kdy budu stejná
Snad ne.. Povídejte, nadávejte, chvalte. Prostě tady se můžete vyřádit a nic mimo diskuzi nebude. Anonym beru!!! je jasný že některá nechce mít problémy ![]()
Pokud tohle nekonkrétní téma existuje řekněte mi!
Já mám tchýni zlatou, ale někdy to s tou dobrotou přehání, že je to občas prostě TA TCHÝNĚ
Ale jinak si nestěžuju a neměnila bych ![]()
Musim říct, že já mám taky tchýni i tchána zlatý, ráda k nim jezdim na návštěvu a jsem ráda i když přijedou k nám. Bydlí od nás asi 80 km, tak nevim jestli je to tim
Ba ne, jsou zlatí ![]()
Tak tohle je opravdu veeeelmi aktuální téma pro mne
Mám pár dní před termínem porodu a fakt nějak nemůžu zkousnout tchána a jeho chování a přiznám se, že je mi jasné, že se to nevyřeší ani přes noc ani za týden, ale hrozně moc mi pomáhá, když to můžu někam „chrlit“
ono díky tomu se i pak dokážu na celou situaci podívat tak nějak víc realisticky a nebýt hysterická a nemít nesplnitelná očekávání ![]()
jen už je mi hloupé chrlit furt na jednu chudinku kámošku…
Taky jsem tu založil atéma - problém s tchánem ale tohle je lepší, protože na tchány samotné moc reakce nebyla… ![]()
jo jo tchýně,to je u nás kapitola sama o sobě…je prostě na pěst
chytrá jak rádio a přitom vůbec netuší co a jak ![]()
hesi tebe jsem si taky všimla
a bataty
a vubec všechny jste chudiny!
až na vyjímky ![]()
mabit píše:
jo jo tchýně,to je u nás kapitola sama o sobě…je prostě na pěstchytrá jak rádio a přitom vůbec netuší co a jak
U nás je momentálně uvalené embargo na můj styk s rodiči přítele
Měli jsme s tchánem spolu konflikt, jsou to asi 3 týdny a přítel se mne vůbec nezastal, naopak nechápal vůbec, co mi vadí, tak jsem si řekla, že tohle nemám zapotřebí a prostě jsem prohlásila, že teď nemám nervy se s tchánem vídat, protože on se jinak chovat nebude, protože to prostě neumí a na to, abych teď ve svém stavu tolerovala a přehlížela urážky ať už na mne nebo na přítele nebo na jeho maminku, na to fakt nemám… ![]()
Jen nevím, jak to pořešit do budoucna…
Přítel mi vysloveně řekl, že ON má s rodiči hezký vztah (přestože mu otec nadává do blbečku a posránků!!! to považuje za hezký vztah
) a že jednou k nim bydlet půjde.
Stejně je u nich každý den, když jde z práce… ![]()
Tak zatím mi zůstává naděje, že až se ním narodí mimi, že tak nějak sám pochopí, kde je jeho místo a že jeho rodina jsme já a jeho dítě… ![]()
hesi ty to máš za pár ale tak se šetři a na nějaký tchány zapomen ![]()
Hesinko, ja uz jsem ti psala to tve diskuse - zacni pritele ukolovat ty. Az si splni sve ukoly ve sve rodine, tak at si jede obskakovat tchana.
Az se narodi mimco, tak ty k nemu budes vstavat, ty ho budes pres den obskakovat, tak hezky z prace domu a vystridat s tim, ze tchan to bude muset alespon po dobu sestinedeli respektovat. To bych si zkusila podminit uz ted…
Hani - děkuju moc za příspěvek, moc mi to pomohlo uvědomit si, že vlastně mám na něco takového právo a nárok
a taky jsem Ti ještě odepsala v té mé původní diskusi s tchánem ![]()
Abych řekla pravdu, je mi bližší má tchýně než máma. Akorát se obávám, že je to proto, že máma je pořád stejná - pořád stejně napruzená, asi tak od tý doby, kdy mě začala rodit, pak ke mně v noci vstávala na kojení, pak když mně v 10 chytil slepák, atd. Tchýně je opravdu zlatá, můžeme pokecat o čemkoli, na každou návštěvu přiveze tunu čehokoli - brambor, ovoce, zavařených (vynikajích!!!) okurek, dětského oblečení, domácho štrůdlu … akorát by jezdila nejlépe každou neděli, v tom jí musíme drobet krotit
Akorát co nensnáším, tak když kluci začnou náhle kašlíkovat, dává „nevyžádané rady“ - recepty na nejrůznější zábaly, tinktury, atd, popřípadě když si je důkladně nevyslechnu a nezapíšu, posílá je mailem - ale to myslí dobře, to já vím ![]()
Hesinka píše:
U nás je momentálně uvalené embargo na můj styk s rodiči přítele![]()
Měli jsme s tchánem spolu konflikt, jsou to asi 3 týdny a přítel se mne vůbec nezastal, naopak nechápal vůbec, co mi vadí, tak jsem si řekla, že tohle nemám zapotřebí a prostě jsem prohlásila, že teď nemám nervy se s tchánem vídat, protože on se jinak chovat nebude, protože to prostě neumí a na to, abych teď ve svém stavu tolerovala a přehlížela urážky ať už na mne nebo na přítele nebo na jeho maminku, na to fakt nemám…
Jen nevím, jak to pořešit do budoucna…Přítel mi vysloveně řekl, že ON má s rodiči hezký vztah (přestože mu otec nadává do blbečku a posránků!!! to považuje za hezký vztah
) a že jednou k nim bydlet půjde.
Stejně je u nich každý den, když jde z práce…
Tak zatím mi zůstává naděje, že až se ním narodí mimi, že tak nějak sám pochopí, kde je jeho místo a že jeho rodina jsme já a jeho dítě…
Moc bych ti přála, aby to dopadlo tak, jak si přeješ. Ale zkušenosti z okoí říkají, že přeci jen chlap je vždy na prvním místě synem své matky nebo svého otce, a až pak manželem a otcem. V té nové roli je totiž proti tomu, co již prožil právě u maminky, tak krátc, že to prostě někdy nepochopí, nepřijme. Nedochází mu to, co ty píšeš - že už má svou novou rodinu.
Já k tchánovcům mám nijaký vztah. Do ničeho nám nemluví, pomáhají s čím můžou (jakože třeba zelenina ze zahrádky, vajíčka, tchán nám sehnal truhláře). Ale téměř se s nimi nevídám. Pokud tam jsem (obvykle na oběd a kus odpoledne), tak si já osobně s nimi nemám o čem povídat, takže tam sedím jak pecka. Máme prostě takový neutrální vztah a myslím, že tak zůstane.
Jediné, co mně osobně hrozně nesedlo je, že mi hned začali tykat (bez zeptání), zatímco já jim nejspíš nadosmrti budu vykat.
Emilie - díky za Tvou reakci - a jsem si vědoma toho, co Ty píšeš…no, tak nějak i tohle se snažím v sobě nějak zkousnout a zaujmout k tomu nějaký postoj, tak abych byla schopná to já přežít a aby to úplně neznamenalo konec v našem vztahu… ![]()
Je fakt, že příteli pomalu tahne na 40 a vlastně nikdy jinak nebyl zvyklý žít, než jen poslouchat rozkazy svého otce… Jeho se nikdy nikdo na jeho názor nebo přání neptal
Možná taky proto se mi s ním docela fajn žije, protože jemu vlastně vyhovuje, že u nás většinu věcí řídím a vedu já… ![]()
Možná by nebylo od věci třeba opravdu omezit můj styk s jeho rodiči a pokud s nimi budu, tak zaujmout postoj jako má Flyingfrog
prostě se nezůčastním hovorů, odsedím si to tam a přítel se nebude cítit dobře, takže tyhle návštěvy omezíme. Jinak to zatím vypadalo, že s jeho rodiči pomalu budeme trávit každý víkend
no to je děsná představa
Já jsem se totiž snažila přehlížet hulvátské chování tchána a s tchýní se vcelku dalo mluvit na taková ta lehká témata jako vaření, kytičky a tak… ![]()