Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj,
chtěla bych se zeptat na váš názor.
bydlíme s tchýní a tchánem v jednom baráku. problémy co se týče výchovy s ní nemám, nebo alepson minimální, to ale řešit nechci.
jak to máte s hlídáním vy?
tchýně nikdy nepřijde, že by malého sama od sebe pohlídala. bydlíme v praze v hezké lokalitě, za barákem les, klidné ulice..
máme zahrádku, ani tam malého nevezme. když byl ještě v kočárku, tak si ho občas s kočárkem brávala, ale ted vůbec.
malý hezky chodí, nenechává se nosit, je šikovný. podotýkám, že se určitě nebojí toho, že by jí někam utekl, nebo že by procházka byla s malým batoletem nějak problémová…
tak se chci zeptat, jak se dohadujete s babičkami? je to nějak automaticky, nebo si musíte říkat vždycky když potřebujete? nebo babičky přijdou samy a řeknou, že malého vemou ven?
malý si od nich i odvykl, ani nechce chodit k nim nahoru, když tam jde, je tam deset minut a jde dolů..
vůbec nevím, visí jenom na mě a myslím, že babička by mu prospěla…
jen je mi trapný si říkat : nešla by jsi s ním do lesa? to je takový divný, přeci jen to není moje matka…
Ani jedna babicka si sama nepujci dite…vlastne ted do tri let jedna hlidala asi hodinu kdyz sem byla u ni a potrebovala si odskocit…a druha tu byla jednou si pujcit kocar..jinak nic…kdyz nechcou..nutit je nemuzu..dite sem si poridila ja ![]()
Líná huba, holé neštětstí. ![]()
Dokud se nezeptáš, tak se to nedozvíš, zda ti pohlídá či ne ![]()
Normálně bych se zeptala, zda by ti malého nepohlídala, co se může stát nejhoršího, maximálně řekne, ne, nechci, necítím se na to, nemám čas… Tak fajn, nevadí.
Jestli hlídat nechce, tak jí k tomu asi nedonutíš.. kolik je dítěti? třeba se na to z nějakého důvodu necítí.. my taky bydlíme s rodiči (mými) a máme spíš opačný problém, malý je u našich dole pečený vařený, až to musím korigovat, ale když potřebuju hlídání třeba na dopoledne nebo celý den, když jdu třeba k dr. nebo musíme něco zařídit, jednoduše si řeknu ![]()
Tak…
bydlim s mou babickou a hlida hodne casto, protoze chodim do prace.
Moje mamka je u nas pecena varena, i trikrat tydne. Ale jeste nikdy si malou nevzala ven, na koupaliste nebo do lesa, kde by byly samy. Je jeste mlada babicka (46), sama podnika, stavi s partnerem dum a rozjizdi jeste par veci - no moderni babca… ![]()
Tchyne videla nasi dceru za rok a pul dvakrat (bydli 40 km od nas, ale do mesta jezdime min 2× tydne)…
Pokud se nezeptas, tak se nedozvis proc si ho nechce brat - treba je ohleduplna a nechce ti nic narusit…
proste KOMUNIKACE, KOMUNIKACE a jeste komunikace…
![]()
Mně by tedy nenapadlo jen tak přijít a říct „půjčím si dítě“, přeci jen to není mísa na salát. A taky by mě nenapadlo přijít a říct „půjčím si dítě, abyste mohli někam vypadnout“. Kdyby ale za mnou takhle někdo přišel, že potřebuje pohlídat, pokud to bude v mých silách, udělám to. Třeba to tak má i tchýně, nemůže vědět, že by se ti to šiklo.
Upřímně za víc jak 4,5roku přišla nabídka hlídání asi 3×. U nás to funguje tak, že pokud já potřebuju, požádám mámu, tchýni nebo švagrovou. Ve většině případů jsou ochotné a nadšené. Máme to prostě takhle nastavené.
@Gladys máš pravdu s tou línou hubou
malému jsou dva, ale ona není typ, že by se na to necítila, to si nemyslím
přitom když ještě chodila s kočárkem jasně jsem jí říkala, že kdykoliv si prcka veme, tak mi to pomůže.. takže tohle by mohla vedět..
takže výsledek je říct si, ok
@Gladys píše:
Líná huba, holé neštětstí.Dokud se nezeptáš, tak se to nedozvíš, zda ti pohlídá či ne
Normálně bych se zeptala, zda by ti malého nepohlídala, co se může stát nejhoršího, maximálně řekne, ne, nechci, necítím se na to, nemám čas… Tak fajn, nevadí.
Přesně tak
![]()
Tak ja osobne si rikam, kdyz treba chceme s manzou do kina. A babicka vzdy rada ochotne prijede, pokud muze. Kdyz neco ma, samozrejme proste nejdeme.
Obcas mi zavola a rekne, at si nekam vyrazime, ze chce hlidat
.Ale jinak ceka, az si rekneme…
Jak tu nekdo psal. Lina huba hole nestesti ![]()
Ahoj,
tchýně mi vyzváněla na zvonek brzy ráno, hned jak mi skončilo šestinedělí. Probudila ho, pes řval, já v noční košili neupravená a ona celá rozradostněná, že si ho vezme do kočáru. Jednou jsem jí ho dala, ale pak jsem jí vysvětlila, že vážně není potřeba každé ráno zvonit a tahat ho, že se ráda projdu (což je fakt). Ona totiž může jenom ráno. Od té doby tu pro něj nebyla a mě to ani nevadí. Naopak se začala montovat do výchovy. Nedávno mi oznámila, že se byla ptát oční, kdy se má jít na kontrolu s očkama (v rodině mají astigmatismus). Pak mě neustále napomínala, ať si zjistím, odkdy se přetahuje pinďa (malý má 2 měsíce), když jsem jí řekla, že do tří let se to nechává, tvářila se nedůvěřivě. Sama se mi přiznala, že když hlídala manželova syna z prvního manželství, tak mu ho přetahovala, on brečel a tekla mu krev…a tak se bojím, aby to nezkoušela i na mého syna! Takže mi hlídání nechybí…zatím.
Tchyně ještě nehlídala, vozila zhruba 4-5× (až po tom, co se jí příbuzenstvo ptalo, jestli vozí, tak tedy šla, a oblítala celou rodinu, aby všichni viděli, jak vozí
), a to bude mít malá rok. já jsem za to ráda
Ja si myslim, že by mohla občas navrhnout, že ti povozí
Ono se to těžce nabízí, jako co ji chceš říct, babi, nevzala by jste vnučku na procházku
mohlo by se jí to dotknout, jakože nemá zájem ![]()
Ja si take myslim, ze se proste nechce vnucovat. Nase babi take vyckava, ale pak je videt, jak je nadsena, ze muze hlidat.
Nám tchýně volá, jestli si můžou nějakýho z holomků půjčit na noc a jeden den o víkend. Oba by nehlídala. Což chápu. Naši si teda neřeknou nikdy.
No a když potřebuju já, tak holt musím babičky obvolat.
Ale v kočárku mi babičky taky nevozily. Tchýně stále pracuje a naši na to prostě nejsou. Ale když potřebuju, tak pohlídají.