Tchyně si přivlastňuje dite

Napsat příspěvek
Velikost písma:
33860
7.3.22 13:22
@Anonymní píše:
Dobry den. Potrebuju poradi co s moji tchyni, nebo možná i se mnou. Je to 1 měsíc co se mi narodila dcera a od té doby, místo toho abych měla klid a zažívala to co všichni, pocit štěstí a radosti, tak mám jen úzkosti. Začalo to v porodnici kdy jsem do predu hlásila, ze si přeju být ty 3 dny v nemocnici sama bez návštěv, maximálně přítele. Takže ještě par dni před porodem se se mnou tchyně stačila pohadat, ze odlétá na dovolenou s přítelem do Paříže, A že ji přece neuvidí až za dva týdny. Bylo to poprvé co jsem oponovala vůči tchýni protože ten klid nemocnici byl pro mě opravdu důležitý furt je to pro mě jakoby cizí ženská a nepotřebuju aby mě viděla s vložkou mezi nohama. Po dvou týdnech přiletěla a hned šla k nám.
Trvala jsem ale na krátké návštěvě, Furt jsem se necítila dobře tam už byly další náznaky toho že se zas budem hádat nevěřila mi a říkala že si vymýšlím jen proto abych jí mohla mít jenom pro sebe.Pak byl pár dní klid a pak začala psát přítelovi kdy jí jí půjčím a že s ní chce ven, Přítel jí teda napsal že i on vidí že je malá kojená a že vyžaduje kojit co hodinu a že jedině před barák tam se zase ona pohádala s přítelem. Vychovala 3 děti není debi” a přeci ví co má s dítětem dělat. Pak opět pár dní klid a pak jsme jí teda pozvali na návštěvu s tím teda že tam může být dýl jak 3 hod.Po celou tu dobu co u nás byla mi nedala malou do ruky ani když brečela jelikož jsem poser* a neumím si otevřít pusu tak jsem začala a čekala co řekne přítel, neustále ji pusunkivala, hazela s ni tak že se pozvracela a když jsem ji na to upozornila, jen se na mě podívala, usmala a hazela s ni vesele dal. Řekli jsme ji pak ze chce spat a ať mi ji da, je zvykla Se mazlit a usínat na ruce, To nám hned vynadala že prší rozmazluje M že jí pak nebude moc dát odložit a že až u ní budeš spát takže beze mne neusne. Tyhle konverzace se u nás probírají furt dokola a mě už opravdu dochází trpělivost před týdnem přišla s tím Ať už jí teda dáme že si veme na celej den a že já si mám někam zajít, Já si ale nedělala dítě proto abych ji na celý den někam dávala, prostě se na to ještě necítím a nechci nikam dávat, navíc tím jak jí nechává vybrečet a házíš s ní a ignoruje to že chce malá spát k ní teď nemám úplně velkou důvěru nechce to pochopit a já už opravdu nevím co mám dělat, Došlo to do konce do takového stavu, Že mám den předtím než má tchýně přijít deprese s tím že mě s tím zas bude otravovat já jí do budoucna nechci bránit v tom aby si ji brala, šle az já uznám za vhodné. Teď to neuznává ani pritel. A já nejsem zas taková pusa abych ji to řekla nějak rázně. Ach ji

Nesmíš se bát, říct svůj názor. Jinak to prostě nepůjde. Dát malou do kočáru a poslat babičku na chvilku ven, ok. Ale plně kojeného novorozence na celý den? To určitě ne. S přítelem musíte být za jedno, jinak se budete hádat i vy dva. Řekni jí, že když něco chce, tak to má probrat s tebou, normálně se domluvit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22074
7.3.22 13:24
@Anonymní píše:
Dobry den. Potrebuju poradi co s moji tchyni, nebo možná i se mnou. Je to 1 měsíc co se mi narodila dcera a od té doby, místo toho abych měla klid a zažívala to co všichni, pocit štěstí a radosti, tak mám jen úzkosti. Začalo to v porodnici kdy jsem do predu hlásila, ze si přeju být ty 3 dny v nemocnici sama bez návštěv, maximálně přítele. Takže ještě par dni před porodem se se mnou tchyně stačila pohadat, ze odlétá na dovolenou s přítelem do Paříže, A že ji přece neuvidí až za dva týdny. Bylo to poprvé co jsem oponovala vůči tchýni protože ten klid nemocnici byl pro mě opravdu důležitý furt je to pro mě jakoby cizí ženská a nepotřebuju aby mě viděla s vložkou mezi nohama. Po dvou týdnech přiletěla a hned šla k nám.
Trvala jsem ale na krátké návštěvě, Furt jsem se necítila dobře tam už byly další náznaky toho že se zas budem hádat nevěřila mi a říkala že si vymýšlím jen proto abych jí mohla mít jenom pro sebe.Pak byl pár dní klid a pak začala psát přítelovi kdy jí jí půjčím a že s ní chce ven, Přítel jí teda napsal že i on vidí že je malá kojená a že vyžaduje kojit co hodinu a že jedině před barák tam se zase ona pohádala s přítelem. Vychovala 3 děti není debi” a přeci ví co má s dítětem dělat. Pak opět pár dní klid a pak jsme jí teda pozvali na návštěvu s tím teda že tam může být dýl jak 3 hod.Po celou tu dobu co u nás byla mi nedala malou do ruky ani když brečela jelikož jsem poser* a neumím si otevřít pusu tak jsem začala a čekala co řekne přítel, neustále ji pusunkivala, hazela s ni tak že se pozvracela a když jsem ji na to upozornila, jen se na mě podívala, usmala a hazela s ni vesele dal. Řekli jsme ji pak ze chce spat a ať mi ji da, je zvykla Se mazlit a usínat na ruce, To nám hned vynadala že prší rozmazluje M že jí pak nebude moc dát odložit a že až u ní budeš spát takže beze mne neusne. Tyhle konverzace se u nás probírají furt dokola a mě už opravdu dochází trpělivost před týdnem přišla s tím Ať už jí teda dáme že si veme na celej den a že já si mám někam zajít, Já si ale nedělala dítě proto abych ji na celý den někam dávala, prostě se na to ještě necítím a nechci nikam dávat, navíc tím jak jí nechává vybrečet a házíš s ní a ignoruje to že chce malá spát k ní teď nemám úplně velkou důvěru nechce to pochopit a já už opravdu nevím co mám dělat, Došlo to do konce do takového stavu, Že mám den předtím než má tchýně přijít deprese s tím že mě s tím zas bude otravovat já jí do budoucna nechci bránit v tom aby si ji brala, šle az já uznám za vhodné. Teď to neuznává ani pritel. A já nejsem zas taková pusa abych ji to řekla nějak rázně. Ach ji

Na tohle se nedá napsat nic jiného než to, co už jsem tu psala mockrát.

Lidé si k tobě dovolí jenom to, co jim dovolíš ty sama.

Jestli jsi i v reálu tak uťáplá, kuňkavá a neschopná, jak působíš ve svém příspěvku, tak se vůbec nedivím, že se tchyně chová, jak se chová.. resp. že se její nároky stále stupňují. Pro takto založenou osobu je to jako přikládání pod ohýnek.

Pořídila sis dítě, tak je nejvyšší čas začít se chovat jako dospělá ženská, stanovit si hranice a nespoléhat na to, že přítel za tebe všechno zařídí. Jestliže někdo s dítětem nevhodně manipuluje, jestliže dítě pláče, potřebuje nakrmit, uspat, tak by snad od každé mámy měla následovat okamžitá, zdvořilá, ale jasná reakce… a ne psí oči a čekání, až se do toho vloží přítel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
7.3.22 13:28
@Anonymní píše:
To já pravé neumim. Jsem v tomhle hrozná, snažím se s každým vyjit co nejlépe, a večer to v sobě raději dusim. Pritel se s ni nekolikrat pohádal, šle stejně to nechápe, ona ne babicka a vychovala několik děti..

Ty deprese zpusobujes sama sobe.
Je ti ze sebe blbe, ze se nedokazes postavit za sebe a dite.
Budes MUSET se to naucit, jinak budes mit v zivote velke problemy.

Takze jakmile babicka chova malou jak nechces, proste se zvednes, dojdes k ni, reknes „vratte mi ji“, kdyz nebude chtit, zopakujes „vratte mi ji ted hned“, zvysis hlas a vyhruzne se podivas, kdyz opet ne, uz to zarves a dite si vezmes. Jasny?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24946
7.3.22 13:30

Jéžiš to je babizna..
on každý extrém škodí..
naše holky zas babičky znají jen z Vánoc a návštěv 3× do roka, což také není OK, ale jedna je hrozně daleko a druhá zas nemá zájem a nikdy neměla, ačkoliv jsme se dříve dostkrát snažili o nějaký bližší kontakt (dcery u ní např. nikdy v životě nespaly a v kuse s ní nebyly dýl jak 2-3 hodiny a to ještě v naší přítomnosti..) - to zas pak taky dost komplikuje život, protože když ti chybí babičky, tak to musíš řešit např. placeným hlídáním, kamarádkama apod.

ona se asi na vnouče hrozně moc těšila, ale takhle se to fakt dělat nedá. Musíš se za své dítě postavit. Do kočáru na hodinu bych jí malou dalal klidně i víckrát do týdne, ale to je tak maximum. Doma taky tak rychlé kafe a stačí. Musíš si prostě udělat pořádek.
A že by kojence chtěla na celý den to snad nemyslí vážně…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.3.22 13:37
@Anonymní píše:
To já pravé neumim. Jsem v tomhle hrozná, snažím se s každým vyjit co nejlépe, a večer to v sobě raději dusim. Pritel se s ni nekolikrat pohádal, šle stejně to nechápe, ona ne babicka a vychovala několik děti..

Stejně tak ty jsi matka a vychovas si svoje dítě jak uznáš za vhodný. Buď tě bude respektovat, nebo malou neuvidí. Na tohle bacha, kamosce tchýně taky brala kluka od narození co mohla, ona jediná byla chytrá (a stále je), nejradši by si ho snad i adoptovala, odmalička ho proti ní jako té mámě očkuje a její syn (klukovo otec) ji v tom ještě podporuje, dokonce se s klukem blíž ke svý matce odstěhoval, zařídila klukovi i přestup do školy. Kamarádku postavili už před hotovou věc, v podstatě jí bylo jen oznámeno, že 2. den se stěhujou - s tím že kluk tam taky chce, sám několikrát řekl že má babičku radši (protože tam vše může a nic nemusí, všechno s jeho otcem dělají za něj). I tak může přílišná angažovanost babiček dopadnout. Prosím o anonym kvůli kamarádce, citlivé rodinné věci.

• Citovat
  • Upravit
17365
7.3.22 13:52
@arinecka píše:
Nesmíš se bát, říct svůj názor. Jinak to prostě nepůjde. Dát malou do kočáru a poslat babičku na chvilku ven, ok. Ale plně kojeného novorozence na celý den? To určitě ne. S přítelem musíte být za jedno, jinak se budete hádat i vy dva. Řekni jí, že když něco chce, tak to má probrat s tebou, normálně se domluvit.

Skoro bych se tady bála, aby jí dítě opravdu za hodinu vrátila a nevozila půl dne po vsi chlubit se babkám. Tedy pokud bydlí ve stejné obci. A co se týká toho házení, tak asi ta panímáma neslyšela o syndromu treseneho dítěte - když pominu to blinkani, to už by bylo zle; prevlikat všechno pak asi nemusela, předpokládám…? :pocitac: Tohle udělal tchán jednou s prvním a seřval ho i můj chlap kterej byl jinak v tomhle dost flegmous, ale v zásadních věcech (když u toho byl) se zase ozval, až mě i překvapil, že o tom něco věděl a měl to nastudovaný, takže když jeho otec začal to svoje „s vama jsem to taky dělal a žijete“, odsekl mu že to může být rád a mluvit o štěstí, že to vůbec oba přežili (já samozřejmě neměla daleko k mírně hysterii) ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2218
7.3.22 14:14

Ty stavy úzkosti máte proto, že vám někdo krutě narušuje hranice. V první řadě - vztek je naprosto v pořádku. A je úplně v pořádku ho dát najevo. Je v pořádku jasně říct „já chci/nechci to a to, takhle to nebude“. A vás ani nemusí zajímat, co si myslí, prostě ať se s tím smíří. Se snažíte s každým vyjít a ejhle - stejně nevycházíte. Tak si aspoň nastavte hranice. Ale tohle si budete muset vyřešit sama. On ji sice něco řekne, ale v interakci s vámi si zas jede svou - ta jde po vás.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kolicek95
7.3.22 14:22

Je tu nějaká tchýně, která by vysvětlila tohle,,tchýní" chování? Těchto diskuzí je tu spoustu w já to prostě nechápu. Co k tomu tyhle tchýně motivuje? :nevim:
A zakladatelko, ty ji normálně seřvi.

• Citovat
  • Upravit
56
7.3.22 14:32

Jsem asi divná, ale vy nedáváte k děti k babi a dědovi?? :think: Nemyslím tím strkat jim je pořád, ale když chtějí?? :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
749
7.3.22 14:34
@Kolicek95 píše:
Je tu nějaká tchýně, která by vysvětlila tohle,,tchýní" chování? Těchto diskuzí je tu spoustu w já to prostě nechápu. Co k tomu tyhle tchýně motivuje? :nevim:
A zakladatelko, ty ji normálně seřvi.

nejsem ta spravna tchyne, protoze mam dceru. s vnukem od zacatku zachazim presne podle instrukci rodicu, dnesni pristup k detem se mi zda logictejsi a spravnejsi nez ten, ktery byl aktualni pred triceti- ctyriceti lety. jenze tenkrat nebyl pristup k informacim, delala jsem vsechno jak mi rekla detska doktorka a moje matka. tchyni jsem mela taky silenou, takze by me ani nenapadlo delat to, co zkousela delat me dceri. no a ma osobni zkusenost - tihle sevevedomi lide, co vedi vsechno nejlip, nebyvaji nejchytrejsi. ale zaro jsou dostatecne schopni valcovat sve okoli, zvlast slabsi jedince - a dela jim to dobre

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kolicek95
7.3.22 14:35
@mad_Bella píše:
Jsem asi divná, ale vy nedáváte k děti k babi a dědovi?? :think: Nemyslím tím strkat jim je pořád, ale když chtějí?? :)

Dávám tam dítě tehdy, když chci já a když chtějí oni. Musí to být oboustranné. Poprvé asi v deseti měsících na dvě hodiny a bylo tam s mužem.

• Citovat
  • Upravit
22074
7.3.22 14:35
@Kolicek95 píše:

To nijak nesouvisí s tím, že jde zrovna o tchyni - to je povahou a s takovými lidmi se můžeš potkat kdekoli.

Jen holt v rodině se takovému chování hůř brání… cizí lidi si do života nepustíš (nebo, když se s nimi potkáš, je z něj snadno odstraníš) - u prarodičů to ale většinou nejde, je potřeba se s nimi nějakým způsobem naučit vycházet, takže ty konflikty bývají výraznější a nevyhnutelnější.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kolicek95
7.3.22 14:38
@BohunkaP píše:
To nijak nesouvisí s tím, že jde zrovna o tchyni - to je povahou a s takovými lidmi se můžeš potkat kdekoli.Jen holt v rodině se takovému chování hůř brání… cizí lidi si do života nepustíš (nebo, když se s nimi potkáš, je z něj snadno odstraníš) - u prarodičů to ale většinou nejde, je potřeba se s nimi nějakým způsobem naučit vycházet, takže ty konflikty bývají výraznější a nevyhnutelnější.

No asi jo, ale z těch diskuzí mi přijde, že je to takový jeden specifický typ tchýně. To je jedna diskuze za druhou tady… Asi to je kombinace určité povahy, životní události, že se staly babičkou a ještě snachy, která po sobě nechá šlapat. Ale je to hrozný, že je někdo takto bez respektu vůči druhým.

• Citovat
  • Upravit
36065
7.3.22 14:48
@mad_Bella píše:
Jsem asi divná, ale vy nedáváte k děti k babi a dědovi?? :think: Nemyslím tím strkat jim je pořád, ale když chtějí?? :)

My se tak nějak domlouvame vzajeme. Ale kojeny dítě dávám jen na chvíli. Až je dítě hlidatelny cca kolem 1,5-2 roku nemá problém dát na noc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22074
7.3.22 14:53
@mad_Bella píše:

Ne, jeden měsíc staré děti - o kterých je téma diskuse - jsem skutečně k babičce a dědovi nedávala.

Chodili k nám na návštěvu, poslala jsem je na 1-2 hodiny s kočárkem ven nebo přijela na návštěvu k nim i s dítětem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí