Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky asi mam blby dotaz ale miluju zelene caje, ale slysela jsem ze obsahuji kofein tak jsem ted na vazkach jestli pit nebo ne :/. Uz jsem zrusila piti kavy práve kvuli tomu kofeinu.
A kofein je jed?
Já pila kafe celý těhotenství a pokračuju i teď při kojení..
@gabriela82 ano, kofein je jed. leckterá laboratorní myš by ti mohla vyprávět ![]()
@Shia ano, koein sice není vhodný, ale záleží na množství. Musela bys vypít množství odpovídající tak čtyřem pořádným turkům, aby to mělo negativní vliv (to jsem četla, že od určitého množství stoupá riziko odlučování sliznice v děloze).
Takže šálek či dva zeleného čaje mi nepřijde špatný, stejně tak šálek či dva běžné kávy…
Dala bych si jen pozor na pravidelné pití cocacoly, tam může způsobovat odvápňování, což pro miminko, kterému roste celá soustava asi není moc dobré. Všeho s mírou ![]()
V čaji je tein, v těhotenství se může i to i to, pokud toho nepiješ litry, neřeš.
Můžeš jak kafe tak čaj, jen toho nepij litry. Kafe mi schválil i doktor
Já si ho teda moc často nedávám, nemám teď na něj takovou chuť, mám ho jen občas, zelený čaj ale piju. ![]()
@Gladys píše:
@gabriela82 ano, kofein je jed. leckterá laboratorní myš by ti mohla vyprávět@Shia ano, koein sice není vhodný, ale záleží na množství. Musela bys vypít množství odpovídající tak čtyřem pořádným turkům, aby to mělo negativní vliv (to jsem četla, že od určitého množství stoupá riziko odlučování sliznice v děloze).
Takže šálek či dva zeleného čaje mi nepřijde špatný, stejně tak šálek či dva běžné kávy…
Dala bych si jen pozor na pravidelné pití cocacoly, tam může způsobovat odvápňování, což pro miminko, kterému roste celá soustava asi není moc dobré. Všeho s mírou
Ano, na cole bohužel mám závislost a v těhu jsem s ní vůbec nešetřila
moje zuby můžou vyprávět ![]()
@Gladys No dobře, ale zakladatelka asi nebude laboratorní myška
![]()
Taky jsem slyšela, že by se neměl pít v těhotenství zelený čaj, ale ne kvůli kofeinu, ale kvůli teinu. Myslím ale, že když nebudeš pít každý den litry, nemůže se mimču nic stát.
@gabriela82 jasně, to jen že se tak ptáš
Jed může být v podstatě cokoliv, jen jde o množství.
Jinak teda já musela snížit příjem kofeinu při kojení, malej z něj měl prdy, takže jen jedno kafíčko denně, výjmečně ještě jedno malý odpolko
Jeste jednu diskuzi bych zalozila, treba se toho vic dozvis…
@Gladys Srovnání s laboratorníma myšma není úplně košer - třeba takový paralen nebo aspirin, to je pro takovou kočku jed. A my lidi se tím ládujem v klidu.
Kofein je přírodní látka, obsažená v rostlině, která, jako stovky jiných rostlinných látek je v pohodě, pokud se nepřekračuje přiměřené množství. I zdravý nětehotný člověk se může obrovskou dávkou kofeinu dostat do velmi nepříjemného stavu. Jeden šálek obyčejné kávy (žádný smrťák), sklenka coly nebo šálek čaje nijak v těhotenství neublíží. Jiný případ je, pokud má těhotná např. potíže s vysokým tlakem…
Ja si treba v tehotenstvi jedno latticko za dva dny doprala… Ale zeleny ani cerny caj ne. Nevim proc, proste jsem to tak citila.
I kdyz jsem tehotna nebyla, tak jsem po zelenem caji mela stavy, jako bych vypila osm turku a zapila energetakem… Bolest, tepani v hlave, vyletel mi tlak, buseni srdce. Tak proto jsem caje vyradila…
Zkus si o kofeinu něco přečíst http://cs.wikipedia.org/wiki/Thein Pokud toho čaje nebudeš pít nějaké extrémní množství a budeš si ho připravovat správně (ne louhovat půl hodiny), tak ti to neuškodí.