Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
V celém příspěvku jsem ani náznakem nezahlédla, že bys to dítě chtěla. Takže ta interupce je asi rozumný nápad. I když mi to přijde škoda, když máte s manželem stabilní vztah a teda přijde mi divné říct, že máte v malém bytě místo pro dva psy, ale pro druhé dítě ne. Zavolej si na gyndu a domluv se s lékařkou, dá ti lepší odpovědi než lidi na emiminu.
Hele, nestresuj se cenami interrupce, když ještě ani s jistotou nevíš, že jsi těhotná. Nevím, po jaké době sis dělala test, ale spolehlivé výsledky bývají až po vynechání MS. Jak dlouho meškáš? Přijde mi dost zvláštní, že tě lékařka poslala domů s tím, že „Nejspíš těhotná nejsi.“ Na utz by ještě nic nebylo, to je pravda, ale můžeš požádat i o odebrání krve na přítomnost hcg.
@Serpentini Tak psy máme už několik let a německý ovčák, dvakrát zabere místa a hlavně času hodně. ![]()
Já bych to dítě chtěla v pripade, kdybych na vše nebyla sama, svoje dítě neskutečně miluji, ale to se nestane neboť by manžel přišel o plat kdyby šel jinam a finančně by jsme hodně, hodně klesnuli a to by asi byla bída. Manžel jezdí kamionem do zahraničí a ten čas je peklo. Možná jsme teď finančně rozmazlení, naštěstí, protože tahle doba je hrozná.
Byt je 2+1 nějakých 40m2 a je to prostě maličký. Momentalne ani tu postylku nemám kam dát už. Tady opravdu nejde o to, že bych se blbka nechtela chranit a proste jen šla dát dítě pryč. Ja se v tom citim nestastna, protoze to asi sama nezvládnu. A o to vic, ze se clovek snazi tomu zabranit a stejne to vyjde.
Prvni tehotenstvi bylo nádherný, to hlavne manzel byl i casto doma… nebot vic penez jsme zacali potrebovat az klasicky s vysimi naroky, touhou po něčem a rostoucím vším ![]()
@babeandbae nestresuji se jen se ptam. Cena je sice asi morda, ale v prepoctu na to mit dite je to nic. Me spise stresuje zakrok samotny a ten pocit, ze je to nase dite. Test jsem si delala po 14 dnech, slaba druha carka tam byla, sla ihned na tu gyndu. Doktorka tam nic nevidela to by bylo tak 2-3 tt. Ted je to dalsi tyden a carka uz je silna. Menstruaci nemam pravidelnou, dlouho jsem kojila takze si chodi kdy chce, ale uz je to par dni co bych ji mit mela.
Jinak me poslala domu, protoze tam nic nebylo a pry na tom zaklade se interupce neprovadi, udajne se musi pockat az se to potvrdi. To vis ze jsem si myslela ze to bude rychle za mnou, tohle cekani mi nedela dobre.
@Anonymní píše:
@babeandbae nestresuji se jen se ptam. Cena je sice asi morda, ale v prepoctu na to mit dite je to nic. Me spise stresuje zakrok samotny a ten pocit, ze je to nase dite. Test jsem si delala po 14 dnech, slaba druha carka tam byla, sla ihned na tu gyndu. Doktorka tam nic nevidela to by bylo tak 2-3 tt. Ted je to dalsi tyden a carka uz je silna. Menstruaci nemam pravidelnou, dlouho jsem kojila takze si chodi kdy chce, ale uz je to par dni co bych ji mit mela.
Jinak me poslala domu, protoze tam nic nebylo a pry na tom zaklade se interupce neprovadi, udajne se musi pockat az se to potvrdi. To vis ze jsem si myslela ze to bude rychle za mnou, tohle cekani mi nedela dobre.
Změnila bych doktorku
Těhotná jsi. Měla ti hned vzít krev a myslím, že se takhle na začátku dává nějaká potratová pilulka. Čím dřív, tím líp.
@Anonymní píše:
Tak tomu rozumím, že člověk by nejraději hned věděl, na čem je a měl to tzv. černé na bílém. Dvě čárky bych (byť se objevily brzy) považovala za spolehlivé, nicméně počkala bych pár dní a pokud se stále MS nedostaví, opakovala bych test. K lékařce se potom objednej znovu (ačkoliv bych teda spíš doporučila změnit gynekoložku) odebere ti krev (tam je spolehlivost prakticky 100%) a pokud budeš těhotná, zároveň ti poradí, co dál.
@babeandbae ano, nejvic zešiluju z toho, ze ve me to malé roste. Myslela jsem, ze to pujde vyresit hned kdyz jsem na to prisla fakt brzo. Hlidala jsem si to po te nehode. A o to vic silim, mam myslenky nechat si ho, protoze je to „držák“ co sem asi chce, jenze vim, ze to nezvladnu, hlavne psychicky… a už jsem selhala, kdyz ho nechci kvuli svému dobru.
S muzem jsme planovali druhé tak za 5 let třeba až malej bude „velkej“, já si zas neco odpracuju a tak. Psi už tu nebudou, taky o starost méně. Ty máme 6 let. Ono kdyby nebylo tak draho taky by to bylo jiné, člověk by si dovolil koupit vetsi byt, dům atd. jenže teď je rád, že zaplatí co má a ještě mu zbyde rezerva, natož ještě nějaká hypotéka. Manžel sice řekne, že je to na mě, jenže to bude náročný pro něj finančně, ale pro mě psychicky, fyzicky a že to zkrátka budu muset zvládat hlavně já, to vím a nedám to. Tohle dítě si užívám, ale je to znát že jsme rodina v týdnu pres telefon a pak jen o víkendy. Manžel ale práci má rád a vlastne je to jediné co nás zaručené nadprůměrně uživí.
Nemám si o tom s kým promluvit, děkuji za vyslechnuti. Naše rodina by nesouhlasila a odsuzovala mě.
@babeandbae Lekare jsem chtela zmenit uz kdyz jsem porodila prvni, ale bohuzel se mi nepoštěstilo. Za prvé jej mám daleko a za druhé se mi také nezdali některé metody, ale ta nouze je tu fakt velká. ![]()
Já nevím, je to nějaké celé divné. Píšeš, že jste finančně rozmazlení, ale nemáte na to, abyste si pořídili větší bydlení, a dokonce tu přemýšlíš nad částkou za interupci. Tohle by přece člověk, co se má dobře, neřešil. Nebylo by lepší, kdyby si manžel našel jinou práci a byl více doma? Rozdíl mezi dětmi máte parádní, 4 roky, to už je parťák, pohoda. Kde je vůle, jde to. Pokud dítě nechcete, řešení tu je, chápu, že to není lehké. Každopádně bych po rozhodnutí ihned hledala jiného gynekologa.
@Anonymní píše:
@babeandbae ano, nejvic zešiluju z toho, ze ve me to malé roste. Myslela jsem, ze to pujde vyresit hned kdyz jsem na to prisla fakt brzo. Hlidala jsem si to po te nehode. A o to vic silim, mam myslenky nechat si ho, protoze je to „držák“ co sem asi chce, jenze vim, ze to nezvladnu, hlavne psychicky… a už jsem selhala, kdyz ho nechci kvuli svému dobru.
S muzem jsme planovali druhé tak za 5 let třeba až malej bude „velkej“, já si zas neco odpracuju a tak. Psi už tu nebudou, taky o starost méně. Ty máme 6 let. Ono kdyby nebylo tak draho taky by to bylo jiné, člověk by si dovolil koupit vetsi byt, dům atd. jenže teď je rád, že zaplatí co má a ještě mu zbyde rezerva, natož ještě nějaká hypotéka. Manžel sice řekne, že je to na mě, jenže to bude náročný pro něj finančně, ale pro mě psychicky, fyzicky a že to zkrátka budu muset zvládat hlavně já, to vím a nedám to. Tohle dítě si užívám, ale je to znát že jsme rodina v týdnu pres telefon a pak jen o víkendy. Manžel ale práci má rád a vlastne je to jediné co nás zaručené nadprůměrně uživí.
Nemám si o tom s kým promluvit, děkuji za vyslechnuti. Naše rodina by nesouhlasila a odsuzovala mě.
Ono bohužel, ikdyž by na to člověk přišel s nadsázkou hodinu po sexu, tak–s testem je třeba počkat, aby byl spolehlivý, ultrazvuk taky těhotenství neukáže ihned (jak ti řekla gynekoložka). Než dostaneš termín na případný potrat, další třeba 2 týdny. Je to prakticky jen čekání na něco: „Až bude tohle…budu moct tohle.“
Jinak interrupce není nejlepší provést ihned, kamarádka cca před rokem podstoupila mininterrupci pilulkou ze zdrav. důvodů a musela nějaký ten týden počkat, protože zárodek byl příliš malý a nemusel by být celý „vyloučen“ práškem. Takže opět čekání.
Počkala bych, jestli čirou náhodou nepřijde MS (což bych netipovala) a pak bez ke gynekoložce na krev. Až budeš mít výsledky ruce, v klidu se rozmysli, jestli dítě chceš nebo ne. Tvá situace jistě není jednoduchá, nicméně v takových situacích by se každá žena měla rozhodnout sama, nikdo nemá právo ti do toho kecat, zvlášť moralistky na emiminu, které by podle svých slov „nedokázaly žít s pocitem, že zabily své dítě“.
Rozhodni se podle sebe, pokud cítíš, že dítě nechceš, psychicky se na to necítíš a mínusy převažují nad plusy myslím, že máš jasno. Můj názor je takový, že dítě by mělo přijít (ideálně plánovaně), když oba rodiče se mu mohou věnovat, těší se na něj a jsou obecně příznivé podmínky pro jeho příchod.
Takže jste druhý dítě chtěli, ale později. No tak se zadařilo dřív. Nechápu nad čím přemýšlíte. Sehnala bych něco většího ideálně se zahradou pro psy a dítě bych si nechala když už se stalo. Než se narodí tak budou staršímu 4 to už je ve většině věci samostatný. Miminko může spát klidně v posteli s tebou nějakou dobu.
Běž do nemocnice. Vykašli se na svou doktorku a běž normálně do nemocnice s tím, že chceš potratovou pilulku. Čím dřív ji dostaneš, tím líp.
Ta injekce na vyvolání MS vyvolá MS jenom když nejsi těhotná. Pokud už jsi, tak ten plod ještě podpoří, protože ti víc prokrví dělohu. Takže utíkej.
Zakladatelko postinor a miniinterupce se z moralniho hlediska moc nelisi, postinor zabrani oplodnenemu vajicku uhnizdit se, nezabrani samotnemu oplozeni.
@Anonymní píše:
Já tvé důvody všechny chápu, ale s tím co mám za sebou a čekám druhé jako zázrakem po 11 letech snažení, i tak bych do toho šla. Nějak to zvládnete, až budete chtít za 5 let taky to nemusí jít, ale taky může, mně to nešlo, když jsem chtěla…takže já na nějaké plány nevěřím a přišlo to jak mělo a zvlášť po té pilulce po, je to jak zázrak. Držím palce.
Ahoj. Jsem s nejvetsi pravdepodobnosti tehotna. Po nehodě s kondomem jsem si do 12h vzala postinor. Pro jistotu jsem si udělala po pár dnech test a byl slabě pozitivní.
Ihned jsem jela ke gynekoložce, která jsem vše řekla a podle utz kde nic, tu nic ale asi bylo prý brzo i když dle ní s nejvetsi pravdepodobnosti tehotna ani nebudu a dala mi injekci na rozjetí MS.
Ta nikde, občas mám tlak na vaječníky a v zádech a tak jsem si udělala další test a prostě vyšel zas pozitivní.
Jsem z toho nešťastná neboť další dítě nechci. Brala jsem antikoncepci, ale ze zdrv. duvodu jsem musela přestat a stane se tohle…
Za prvé bych dítě mít snad nemohla, to první mě tak rozhodilo že jsem se táhle 2 roky léčila s gastroenteriálními problémy, anémií a hypertenzí. Jsem ráda že jsem teď nějak ok a zůstal mi jen hnusnej reflux.
A za druhé bych to nezvládla psychicky, mít dvě děti, dva psy… neboť manžel je pracovně týden pryč. První dítě má teprve 3 roky. Chlapovi je to vlastne jedno nebot by to bylo proste celé na mě, ja bych to musela zvládat…
Byt máme malý na 3 lidi… prostě jsem hotová a zvažuji interupci.
Bojím se toho zákroku, je mi blbý dát své dítě pryč, ale při představě že se budu sama starat o obe deti, v tom 2+1 tak mám depky.
Holky jak teda takový zákrok probíhá? Jak je to finančně? Díky.
Měla bych mít teď něco mezi 4-5 tt.