Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Netajila jsem to, narovinu jsem to řekla. Nechápu tohle tajení. Naopak všichni chápali, že mi občas není dobře a brali na mě ohled. Že těhotenství nemusí vyjít, tak to snad taky všichni chápou a pak si člověk ušetří lhaní a vymýšlení výmluv.
Ja naštěstí pracovala z HO s chozením do kanceláře 3 dny v týdnu. Tyto 3 dny jsem se vždy nějak hecla a potom dospávala cely víkend. Jinak bych to asi řešila neschopenkou, popřípadě s domluvou s vedoucím.
@Ivan PPZ tož… když pracujete v těsném kontaktu s lidmi a máte zákazníka /klienta, tak tvářit se ze vám je na blití, případně vám je na blití z klienta, který smrdí, nebo že zkrátka potřebujete chodit občas zvracet a fakt to v tu chvíli nelze potlačit… Bude to obchodu prospívat? Lépe by bylo nechat se aspon na čas preradit na jinou pozici, když už. Pokud to lze. Jinak většinou ženy jdou ze zdravotních důvodů na neschopnost. Přezdívku máte mužskou, nic ve zlém, mám tedy predpokladat, že jste muž, který neměl tu čest si to vyzkoušet? ![]()
@Anonymní píše: jsem na začátku těhotenství a už se lehce ozývají nevolnosti. Naštěstí nezvracím, ale mám žaludek na vodě a děsnou únavu..
Proto jsou mladé ženy tak potenciálně problematické pro zaměstnavatele. Občasné ranní nevolnosti a šup na neschopenku. Muž/ žena- co to má s tím společného?
Nesnažím se tvrdit, že to je šluníčkové, všichni víme, že to je složité…
@Ivan PPZ píše: Více
Společného s tím má to, že budu jinak mluvit s člověkem, který si to neměl šanci zkusit, jaké to je. Já třeba byla v práci do 7+tt, do té doby, než jsem vážně začala zvracet každou hodinu a neudržela jsem pomalu ani vodu. Ne každý si to umí představit totiž, možná ani některé ženy, ale muži většinou nic takového neznají a nechapou, jake může být mít měsíc v kuse nevolnosti. Před 7tt jsem do práce chodila. A stalo mě to hodně energie - jist každou chvíli, sednout si kdykoli mi je na omdlení, apod. Práci mám náročnější než obchod, jsem ve zdravotnictví, ale to je celkem jedno. Nevolnosti mají zpravidla stoupající tendenci a nedá se úplně ovládat, jak vám který den vyjde… Pokud je vám „jen“ špatně od žaludku, a vy se silou vůle premahate, dost pravděpodobně si to ještě zhoršíte, a koledujete si o problém…
Ano, je to problém, to je jasné. Ale co s tím naděláte? Ještě problematictejsi je možná žena, která diky tomu, že preceni své možnosti v práci v tehu, může mít komplikované těhotenství případně postižené dítě. Nehodlám strašit, ale každý by to měl zvážit.
Pokud někdo (muž/ žena) zvrací často a furt a všude + dehydratace, tak je to regulérní neschopenka a nikdo neřekne nic.
Z úvodního příspěvku ovšem vyplynuly jiné informace- které se jistě časem mohou měnit, když reakce nebudou jen ťuťu.
A jistě, žádný muž nikdy nežil se ženou, která byla těhotná a měla tyhle těhotenské stavy. Na začátku, v průběhu, ke konci. Všichni muži to znají jen z filmu a vyprávění.
@Ivan PPZ Nechytejte se hned slov.. Myslela jsem, pokud mi v tomto smeru bude hure.. chlap tohle nikdy nepochopi, takze se prosim nevyjadrujte..
@Ivan PPZ píše: Více
Dobře, pořád ještě ale se můžeme bavit konkrétně a ne obecně - zažil /a jste to, ať už jako blízký pozorovatel co má tu ženu doma, nebo aktivní účastník?
Pak samozřejmě ještě vyvstává otázka, patří dotyčná tazatelka mezi ženy, které se ptají (mužů, nebo i žen, které tohle zrovna nezažily), co ještě mají vydržet, aby nebyly za „lemply“…?
Když to přežene a bude si hrát na hrdinku, třeba si vyrobí hyperemesis gravidarum jako víno a pak už se jí jen tak nezbaví. Já třeba kdybych zůstala doma už když mi bylo „jen špatně“, možná bych nemusela X týdnů v kuse přežívat každou hodinu. Anebo taky ne, nikdy nevíte.
A za mě je důležité, aby si ujasnila, jestli se to ještě fakt dá nebo si vážně potřebuje odpočinout, aby to nedrzela násilím a nečekala až teda začne blít každou chvíli. Každému dělá dobře něco jiného. Někdo naopak do práce potřebuje. Ale mám zkušenost s tím, když pracujete s lidmi v ranem těhotenství, často vás to vysává více než normálně…
@Anonymní píše: Více
No, tak nějak. Já myslím, že muže je vždycky dobré do debaty zahrnout. Ale analýza Vašich slov, co teda přesně Vám je a kdy přesně ještě nejít na neschopnost, v této chvíli moc nepomůže.
Co nepochopím?
jsem na začátku těhotenství a už se lehce ozývají nevolnosti. Naštěstí nezvracím, ale mám žaludek na vodě a děsnou únavu..
a asi půjdu na neschopenku.
Takovýhle stavy má spoustu lidí a každému je občas špatně, někomu i skoro pořád. Jsou i jiné nemoce, než těhotenství.
Já pracovala jako prodavačka a nějak jsem to zvládla.
Cucala jsem zázvorová lízátkay srkala colu a čuchala mandarinkový olej. Donesla mi ho kolegyně, že někde četla že pomáhá a měla pravdu. Ale byl to malý obchod, wc za rohem a za 4 minuty jsem byla zpět.
Někde v hypermarketu nevím jak by to dopadlo.
Každopádně právě kvůli nevolnostem jsem to v žádné práci tajit ani nemohla, holt jsem to řekla hned.
Já tedy rovnou durch zvracela, 2-3× za hodinu minimálně.
Když se to časem začalo měnit na ten žaludek na vodě, kolikrát jsem radši šla zvracet, abych měla chvilku pokoj.
„Máte nějaký tip, abych ten začátek nějak přežila? 🙈 v práci to zatím říkat nechci.. a na neschopenku zatím jít taky nechci, budu se snažit to nějak zvládnout…“
@Ivan PPZ
Nepsala, že asi půjde na neschopenku, ptá se primárně zda se to dá nějak zvládnout
Dobrý den,
jsem na začátku těhotenství a už se lehce ozývají nevolnosti. Naštěstí nezvracím, ale mám žaludek na vodě a děsnou únavu.. Jenže pracuji v obchodě, což je o dost složitější, protože mám za sebou stále zákazníka.. Máte nějaký tip, abych ten začátek nějak přežila? 🙈 v práci to zatím říkat nechci.. a na neschopenku zatím jít taky nechci, budu se snažit to nějak zvládnout… co pomáhalo vám? Nebo jak jste to v práci “utajily” když vám bylo zle?