Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj dámy.
Prosím o rady zda někdo absolvoval tetéž a nebo zda má někdo zkušennost s tímto tématem.
Jsem po 2 CS a mezi nima jsem mela histeroskopii kvuli rozjizdejici se jizve na deloze. Den pred druhym planovany cs mi praska deloha na zadni straně(ne v miste rezu prvniho cs)
Probehl kutni cisar, ale vse dopadlo ok. I delohu mam.
Presto je mi 3.tehotenstvi silne nedoporucovano.
Laka me to moc. Zajima me, zda neketera z vas presto tehu zkusila.
Druhy cisar byl pred 4 lety. ![]()
Ahoj, já jsem po dvou SC. Po prvním císaři se mi špatně hojila jizva. Na děloze to, ale vypadalo dobře. Spíš se jednalo o tu povrchovou jizvu. U druhého těhotenství mi v den termínu porodu jizva praskla. Měla jsem štěstí, že mi to podržel močový měchýř. Zřejmě podle bolesti mi to totiž muselo prasknout někdy v noci a já šla do poradny ráno. Každopádně tam byla díra jen pět centimetrů. Zajistili mě ATB, aby se vše dobře zahojilo. Mám k těm zánětům sklon. Již v porodnici mi říkali, že další těhotenství nebude problém. To stejné na dalších kontrolách také. Teď jsem znovu těhotná. Samozřejmě budu mít plánovaný císař cca čtrnáct dní před termínem porodu. A i přes to se fakt bojím.
U tebe bych do toho nešla. To není ruptura v místě šití po císaři. Ale zřejmě máš „papírovou dělohu“. Proto se stalo to co se stalo. Mě teda bylo řečeno, že v mém případě by šel i čtvrtý císař. Ale nejsem blázen. Při této sekci si nechám udělat sterilizaci. Už nechci riskovat.
Pokud jste blázen a chcete hazardovat se svým životem jako matka dvou dětí, tak do toho.
@Johana..22 píše:
Ahoj dámy.
Prosím o rady zda někdo absolvoval tetéž a nebo zda má někdo zkušennost s tímto tématem.
Jsem po 2 CS a mezi nima jsem mela histeroskopii kvuli rozjizdejici se jizve na deloze. Den pred druhym planovany cs mi praska deloha na zadni straně(ne v miste rezu prvniho cs)
Druhy cisar byl pred 4 lety.
hazard, velký hazard, a co tvůj manžel? chce být vdovec se třemi dětmi?
Neblbni. To smrdí průserem. Mělas velkou kliku, že jsi dopadla jak jsi dopadla, já už bych to znovu nepokoušela..
@Johana..22 píše:
Ahoj dámy.
Druhy cisar byl pred 4 lety.
Vzhledem k tomu, ze ti rupla deloha a ani ne v řezu plus předchozí problémy s jizvou… hele kup si radši psa. Tohle je naprostá silenost a fakt bych do toho nesla
Moje zkušenost s rupturou dělohy je čistě pracovní. Dítě letělo vrtulí do dětské nemocnice.na chlazení, paní s 5 litry krevní ztráty (= s výměnným oběhem) skončila u nás na aru. No, hele, úplně nevím, co tě na tom láká
.
@Kolicek95 píše:
Moje zkušenost s rupturou dělohy je čistě pracovní. Dítě letělo vrtulí do dětské nemocnice.na chlazení, paní s 5 litry krevní ztráty (= s výměnným oběhem) skončila u nás na aru. No, hele, úplně nevím, co tě na tom láká.
asi hraje ráda ruskou ruletu ![]()
Jestli moc stojíš o to vyrobit dva až tři sirotky a vdovce..
Maminka je nejstarší z pěti dcer. Druhou nejstarší tetičku už nemám. Vykrvácela u druhého porodu dvojčat - ruptura dělohy. Jedno dítě přežilo, druhé ne. Přeživší dítě přežilo svého sourozence o 16 let - pak se oběsila. Rodina se to snažila ututlat, aby mohl být pohřeb v kostele, ale celá vesnice to věděla a věděla taky, že se vinila celou tu dobu z matčiny smrti. Strejdu jsme my děcka mívaly rády (byl to šprýmař) - teda dokud mu neumřela žena. Pak se staral o tři děcka, jak uměl, a pak se upil. To už byly jeho zbývající děti plnoleté.
Jo, je to smutnej příběh, ale neštěstí nechodí po horách, víme? A tetě rupla děloha i při prvním porodu dvojčat a další těhotenství jí lékaři vyloženě zakázali. Nedala si říct.
Ne, úplně mi stačil ten strach co jsem měla při druhým těhotenství kdy mě od 25tt intenzivně bolela jizva, gynekolog nad tím mával rukou a malá se pak narodila akutně před termínem - dojela jsem na pohotovost že to bolí a už se fakt bojím, primář kroutil hlavou jestli je můj gyndr padlej na hlavu a už se mydlil k operaci. Považuju za obrovský štěstí, že to dopadlo takhle. Pokud by mě něco pomátlo a chtěla bych třetí dítě, tak jedině adopce.
Já jsem na rupturu teď na jaře po druhém císaři málem umřela, hemoragický šok, ARO, dlouhý pobyt v nemocnici, několik měsíců trvalo, než jsem se začala cítit jakžtakž fit. A to jsem dopadla dobře. Snad ti tohle v rozhodování pomůže.