Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@lachtanice86 Já jsem byla na rozrušení srůstů 2× a pokaždé se hned po operaci vrátily.
Respektive vytvořily nové. Prý je to běžné. Pak už jsem na další laparku nešla, protože těhotenství podle doktorů bylo nereálné a srůsty mi v běžném životě nedělaly žádné problémy…:)
@pe-terka Já mám ještě jako bonus skoliózu bederní páteře. Běžně na ni cvičím svou sestavu cviků, cca 15 min každé ráno. Ale teď už 4. den flákám respektive úplně vynechávám, protože to kvůli bolesti nezvládám :-/ U fyzio jsem byla v souvislosti s bolestmi zad (nikoliv břicha) před pár týdny a řekla mi, že dokud jsem těhotná, nemůže mi doporučit nic jiného než cvičení na míči (dělám, moc nepomáhá) a plavání (nemůžu kvůli zánětům). Takže asi nezbývá než polehávat doma a hekat
Dneska jsem se silou vůle nějak dostala do práce, teď sedím a moc se nehýbu. Ještě mě čeká cesta zpět a vyzvednutí dcery. Bolí opravdu každý krok
Ale nevím, jestli si tím pohybem i škodím nebo je to jen nepříjemné.
Mam za sebou 3× laparku a nyni zacinam 3. trimestr a zacinam silet z bolesti v oblasti pupiku, jakoby zevnitr - muzou to byt srusty??? Preci jen je to v pupku uz 3× sesite, zvenku to hodne tahne, ale boli to jakoby pod kuzi..
Vim, ze s tim asi nepujde nic udelat, ale treba me utesi, ze to mel nekdo podobne a prezil? ![]()
@Guilen píše: Více
Ahoj. Já měla srůsty po porodu kde použili tlačení lokty na břicho. U třetího těhotenství mě to bolelo někdy dost fest a i trávicí potíže v 1 trim byly horší. Doporučuju fyzioterapeuta, co dělá visceralni manipulaci a práci se svalovymi řetězci. Nedá se dělat nic jiného než to mechanicky rozrusit, tlakem, v těhotenství to bohužel nejde tak dobře, lépe řešit předtím. Ale určitě jde visceralni joga (též přes fyzio, lépe teď někoho kdo se specializuje na těhotné), nebo šetrná jóga obecně. Držím palce:)
@Štrample obecná Ahoj, můžu se zeptat, jak ti to vše nakonec dopadlo? Po 24 týdnech v bolestech a zoufalství, že mě nikdo nechápe, jsem zde v této diskuzi našla jiskru naděje, že v tom nejsem sama. Půl roku zpátky diagnostikovaná endo sakrouterinnich vazů, douglasova prostoru a tak dále. Povedlo se otěhotnět přirozeně, ale to, co přišlo s těhotenstvím bych přirovnala k menstruačním bolestem s endometriozou. Občas se nemůžu ani postavit na nohy, celé těhotenství bolel konečník, močový měchýř… to posléze přešlo ale už od 9.týdne přetrvávají palčivé bolesti v levém podbřišku… jak při chůzi, tak při čurání i 💩. Mám takový pocit, že tato diskuze je moje poslední naděje na nějaké povzbuzení, že je to “normální” a je na konci tunelu světlo. 🍀