Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Myslím, že je to dobrý nápad. Pokud oba po dítěti toužíte, lepší chvíle nebude.
Kam vratit je diskutabilni. Vetsinou dostanes odstupne a nazdar, ale tak aspon to. Materska podle toho, kolik mas odpracovano. Kdyby ti skoncila smlouva a ty byla treba teprve ve tretim mesici, tak nevim, jak to presne je. A zasadni rozdil je v tom, kdybys behem prvniho rodicaku znovu otehotnela. S ukoncenou smlouvou na dobu urcitou nemas narok na materskou, v pripade, ze budes vedena jako zamestnanec ano.
@anupati píše:
Kam vratit je diskutabilni. Vetsinou dostanes odstupne a nazdar, ale tak aspon to. Materska podle toho, kolik mas odpracovano. Kdyby ti skoncila smlouva a ty byla treba teprve ve tretim mesici, tak nevim, jak to presne je. A zasadni rozdil je v tom, kdybys behem prvniho rodicaku znovu otehotnela. S ukoncenou smlouvou na dobu urcitou nemas narok na materskou, v pripade, ze budes vedena jako zamestnanec ano.
pokud se vejde do ochranné lhůty, tak nárok na mateřskou mít může i jako nezaměstnaná…
@Lekninka91 píše:
pokud se vejde do ochranné lhůty, tak nárok na mateřskou mít může i jako nezaměstnaná…
Ano,pokud se vejde do ochranne lhuty,ale taky zalezi,kolik ma odpracovano.Myslim 270 dnu?Tak aby ji to vyslo si musi propocitat ona. Taky ochranna lhuta je az 180 dni…take zalezi na tom,kolik ma odpracovane.To nepsala,jen ze za pul roku ji konci smlouva na dobu urcitou. A kdyby otehotnela treba dva mesice pred koncem a smlouvu neprodlouzili,tak se ji to tsm teoreticky muze mijet.Ale ja tyhle vypocty presne neznam.
Ahoj, pockala bych až budeš mít smlouvu prodlouženou na neurčito, ať pak nemáš zbytečný stresy, může ti být zle hned od začátku a smlouvu ti ukončí… začala bych se ptát zaměstnavatele na prodloužení ty dva měsíce před koncem doby určité a jak bych to měla jisté, začala bych se snažit
hlavní výhodou doby neurčité je nárok na mateřskou v případě druhého mimča, což určitě není zanedbatelné a možnost se pak vrátit a i kdyby tě pak ukončili s dostupným, tak to se taky hodí ![]()
Určitě počkat na smlouvu. Nepřeji nic zlého, ale první trimestr je nejistý. Takže by mohla nastat situace, kdy otěhotníš, smlouva skončí, protože to budou třeba vědět a ty potratíš a budeš bez smlouvy i bez mimča.
Takže počkej na smlouvu na neurčito. I kdyby něco nevyšlo, tak se v klidu vrátíš do práce a můžete se snažit znovu. Já navazovala mateřskou, smlouva na neurčito mi ušetřila mnoho problémů. Už jsem zase c let zpět v práci, žádný stres s hledáním nového místa ![]()
Dobrý večer. Jelikož v diskusích na internetu není odpověď na mé otázky, zkouším to tady.

Asi za půl roku mi končí smlouva na určito a bude začínat smlouva na neurčito. S přítelem uvažujeme o miminku a ráda bych už vysadila antikoncepci.
Myslíte, že je to dobrý nápad nebo mám ještě počkat na smlouvu na neurčito?
Je mi jasné, že když budu mít na určito, tak mě stopro vyhodí a když na neurčito, tak se mám kam vrátit. Ale je mezi tím ještě nějaký rozdíl? I co se týče mateřské?
Moc děkuji, snad mi někdo poradi.