Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Julia00 píše:
Tak test som si robila aj včera a negatívny. Čiže tehotenstvo to nebude? Fakt čítam že testy niektorým vyšli až na 7-9 týždeň tak toho sa obávam.
Můj ty světe..
@Julia00 Ahoj. Jsi asi úzkostné povahy obecně, viď? Já také - neboj - chápu tě…celý život se pořád něčeho bojíme - vždy je nějaké aktuální „téma“. V pubertě jsem též hrotila nechtěné těhotenství, následně zase školu, pak jsem hrotila naopak nemožnost otěhotnět, teď zdraví dětí…furt něco - vždy se něco najde…
Má rada (k čemu jsem došla nejen za celou mou hrotičskou historii, ale obzvláště na sezeních s psycholožkou): zkus přijmout, že vše ovlivnit nemůžeš. Zkus i přijmout, že ne vždy „zasáhneš“ včas. Zkus být vlastně pokornější. A (a to mi dalo nejvíce práce a doteď s tím bojuji) - zkus se se svými strachy svěřit někomu blízkému, nechat si poradit a jeho rady brát vážně. Vlastně ze sebe cíleně sejmout část odpovědnosti…
Třeba (zjednodušeně):
Problém: Týbrďo - nevolnosti, nechráněný styk, co když jsem těhotná?
Tvoje myšlenky by byly ideálně zhruba: Mám antikoncepci, pravděpodobnost je malá, udělala jsem pro to dost, dál už to neovlivním (v mezích normy - pokud nechci být oběť svých strachů a úzkostí). Pro svůj klid udělám test. Test negativní. Tak tady už je pravděpodobnost skoro mizivá. Dál už se děj vůle boží.
Kontrola a ujištění: „Ahoj Dášo (dosaď jméno někoho, komu věříš a máš s ním blízký vztah), mám takový a takový problém. Jak bys to řešila? Co si o tom myslíš?… aha…a proč takhle?…a nemyslíš, že tohle?…Ne?…aha, tak moc díky - už jsem klidnější…“
Tvůj závěr: Takže udělala jsem objektivně vše „správně“, ještě i něco navíc, Dáša mi to také potvrdila. Dál už to odevzdávám do rukou „osudu“ a přijímám to s pokorou a dál se do toho nebudu snažit vrtat.
Chápu, že ta hranice, kdy člověk udělal „vše správně“ se dá posouvat donekonečna. To je právě ten „neřešitelný“ problém nás úzkostných…vlastně dovolit si to nemít vše pod kontrolou a dovolit si někdy neudělat vše…ale kde je ta hranice, kam až je to normální řešit a odkud už sobě a všem okolo škodím, to často také najít neumím no ![]()
Takže - teď těhotná skoro jistě nejsi. Za rohem ale číhá nová story a nový strach…možná bude lepší, se s nimi naučit pracovat, než je furt vyvracet (se mi to kecá co, když to sama neumím
![]()
@Julia00 píše:
Tak test som si robila aj včera a negatívny. Čiže tehotenstvo to nebude? Fakt čítam že testy niektorým vyšli až na 7-9 týždeň tak toho sa obávam.
No a i kdyby, tak co? Potrat stíháš
Asi to zní teď hodně drsně, jsem ta poslední, co by schvalovala potraty jako formu antikoncepce. Ale nepomohlo by ti konečně, kdyby sis uvědomila, že těhotenství nemusí nutně znamenat, že se staneš matkou? A že tedy i kdyby ses nějakým zázrakem stala druhou neposkvrněně těhotnou za poslední dva tisíce let, pořád to má řešení? Mně to pomáhá, když se něčím stresuju, představím si, co nejhoršího se asi může stát a jak bych tu situaci vyřešila. To mi dává pocit, že to mám pod kontrolou.
@Freya10 ďakujem za normálnu povzbudzujucu odpoveď. Ano mám uzkostnú ooruchu, viem že to čo vyvádzam je choré ale mám nemôžem sa ovládnuť. Testy robím jak šialená. Každý druhý deň či náhodou. Testy sú negatívne, ja ich skúmam s baterkou a neviem s čím ešte. Proste tak tu čiarku tam nechcem vidieť až ju tam vidím. Ms by mala prísť budúci piatok lenže pri HAK ani nemusí dôjsť a pri predstave že nepríde ma ide poraziť. Rozprávala som sa s mamou o tom všetkom, o možnostiach čo keby. Ta z toho celého je už smutná pretože mi nevie pomôcť. Každopádne dám na tvoje rady, ďakujem