Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Já moc nevidím ten problém - jejich víra, jejich věc, ne? Proč byste se měli obhajovat? Že spolu spíte před svatbou vám taky nějak komentovali?
Jsme spolu 12 let a beze svatby s 2 letym dítětem.
co jako?
Spolužačka věřící se vdávala před porodem s rodiči. Po 13 letech a 2 dětech si udělali svatbu v kostele. Byla veliká a pompézní. Děti velké, rozumné, bezproblémové. ![]()
Co je komu po tom jak to spolu dva lidi mají?
@Michelle_M píše: Více
Asi tak. Když jsou věřící, tak už fakt, že měli sex před svatbou je prakticky špatně, k tomu dítě před svatbou, tak už je to asi jedno.
Buď bude svatba před porodem, nebo někdy časem, nebo vůbec. To je přece věc těch dvou, ne jejich rodin ![]()
No oznámit to tak jako tak musíte tak bych to tolik nehrotila. Je to váš život, nenechte si do toho kecat. A kdyby se jim to nelíbilo, no tak co. Jejich problém, oni nebudou v klidu spát vy jo
.
Je to čistě vaše věc, nemusíte nikomu podávat žádné argumenty
Nebo jediný argument - prostě to tak nechceme a tečka.
Třeba jsou i přes víru „moderní“ a radost z vnoučete přebije to ostatní. A třeba budeš překvapená a vůbec to řešit nebudou ![]()
Kamarádka je taky z hodně věřící rodiny, sama to tak nehrotí. Bez svatby mají druhého potomka a rodiče na svatbu vůbec nenaráželi…
Já jsem myslím celkem hodně věřící, ale tohle by mi nevadilo. Dokud se máte rádi a víte, že tomu dítěti dokážete zajistit dobrou péči a lásku a rodinu, tak to je to hlavní. Pokud je přítel praktikující věřící a bude chtít například dítě pokřtít, tak je hlavní, aby on byl pokřtěný a měli jste pokřtěného kmotra/kmotru. Jinak sezdaní být nemusíte.
Jako co jsem tak zaznamenala v okolí a od známých z farnosti nebo celkově věřícího okolí a “drbů”
tak jsme měli pár párů, kteří buď měli dítě překvapivě těsně po svatbě nebo měli miminko a svatbu třeba za rok a nikdo to extra nehrotil. Vím, že někteří rodiče prý nebyli třeba moc nadšení nebo byli překvapeni, ale nakonec to vzali v pohodě.
Samozřejmě že nevidím do vaší rodiny a jak moc věřící jsou a jak moc konzervativní jsou, ale myslím, že pokud ví, že se mate rádi a myslíte to spolu vážně, tak to bude ok. Podle mě mnohem horší by bylo, kdyby otěhotněla neplánovaně a chtěla jít na potrat. To se stalo mladší sestře a mamka jí to doteď nedokáže pořádně odpustit (sestře bylo 23 roků a prohlásila tehdy, že by ji to jen zničilo život a chce si radši užívat) - ale třeba brácha už dlouho žije s přítelkyní a plánuji nějak rodinu a svoji nejsou a mamce to nevadí…takže podle mě možná budou zaražení nebo překvapení, ale nakonec to vezmou v pořádku.
Problém to není, pokud to není problém pro vás ani pro partnera. Jen je možná trochu pravděpodobné, že váš vztah s ubíhajícím časem (a rostoucím dítětem) se poněkud oslabí a třeba se vám do svatby už nebude chtít, tak jak by se třeba chtělo teď, když je vše růžové.
Pokud to vy dva nepovazujete za problem, tak proste oznamte tehotenstvi jako kazdy jiny a na pripadne dotazy o svatbe odpovidejte, ze aktualne neni na programu dne. V pripade pokracovani opakovat do zblbnuti. Argumentovat nepotrebujete, je to vas zivot, vase volba.
Neresila bych argumenty proc svatbu ano, nebo ne. Staci si stat za svym a rikat ted ne. Cekame s partnerem dite bez svatby a moje maminka se porad po svatbe pta, verici je, ale nepraktikujici. Jejim argumentem je to, ze budu zabezpecena diky SJM. Neakceptuje, ze muzu byt zabezpecena diky zaveti, spoluvlastnictvi nemovitosti, zapisu otce do rodneho listu…Proste to tak ma, ze az budu vdana, bude moct „v klidu dozit“.
Proč chcete mít nějaké argumenty proboha? Vy nejste silně věřící, ale ONI. Je to váš život a ne, že budete dělat a fungovat jak oni chtějí. Takže se hoďte do klidu. Nejste povinni nikomu nic vysvětlovat.
Hele tohle mi prijde dost strašný od tebe:´ hlavně rychle, rychle než to někdo pozná´. Nemám v okolí nikoho kdo se bral, aby nikdo nepoznal
my měli termín driv než jsem zjistila, ze jsem tehotna a proste jsme ho nechali, protože pro nás mělo datum význam. Tak půlka těhotných co se vdavala to fakt nebylo těhotenství omylem jako u vás, ale planovane a svatba byla čiste praktická a navíc stabilni dlouhodobe páry
Nemám nic proti věřícím lidem, ať si to užijí.
Ale přímo nesnáším, ať už kdokoli vnucuje svoje názory.
Kdyby začali mít nějaké narážky, tak bych řekla, že je to naše věc a my si to tak přejeme. Ať si o tom myslí svoje, ale nás tím zatěžovat nemusí.
Edit: Já se teda vdávala na začátku 8. měsíce a téměř měsíc na to se narodila dcera. ![]()
Ježíš je tolerantní, to jen z jeho přívrženců se stali fanatici.
Ahoj, jdu si pro radu. Čeká nás veselá událost a to oznámit rodině přítele že čekáme. Dítě nebylo plánované, ale je velmi chtěné. Jsme zajištění, soběstační, dostatečně staří. Jediné v čem by mohl někdo vidět problém je že spolu jsme méně než dva roky - a nejsme svoji. Pro nás to problém není, bydlíme spolu přes rok, žádný problém. Co ovšem problém bude je že přítelova rodina je věřící. A to tak že dost, na můj vkus. A my nejsme svoji. Pro mě to problém není, vdávat se na sílu s pupkem prostě nechci, přijde mi to trapný jak se páry kolem berou “hlavně rychle, rychle než to někdo pozná”. Chápu praktikálie, ale nevidím v tom dostatečný důvod teď něco narychlo hrotit a to hlavně kvůli ostatním, ráda si to časem užiju i s potomkem, prostě až na to přijde čas.
Budeme rádi za každý tip a dobrý nápad jak situaci uchopit, za každý návrh na argumentaci, za každý náhled. Děkujeme.