Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojky,
Tak jsem narazila na tuhle diskuzi…nevím
myslím si,že jsi rozhodnutá.Moc bych Ti přála aby vše dobře dopadlo
ale nevím..chápu i tvojí maminku,protože já sama mám 3 děti a nejstarší dceři bylo nedávno 13 let a představa,že mi za 3 roky oznámí,že je těhotná..asi bych se zbláznila a miminko si nechat bych se snažila jí rozmluvit.Já vím,že je to krásný a vonavy atd…ale miminko vyroste,může celé noci plakat,stojí spousty peněz…a spoléhat se na pomoc a peníze od otce atd…taky nevíš jak na tom babička přítele bude zdravotně ono pak hlídat malýho špunta není žádná sranda-jsou jak pytel blech.A je možné,že maminku pak ani mimnko neobměkčí
To,že ted tě diskotéky atd ted nezajímají neznamená,že později to nedbude jinak..Já měla 1 dítě těsně v 21 a pak jsem zjistila,že vybouřená fakt nejsem.
Moc Ti přeju at se rozhodneš správně a je spousta holek který to zvládly,třeba i ty budeš patřit mezi ty štastné
Ale já osobně bych si miminko v 16 letech nenechala.Opatruj se a hodně štěstí ![]()
Karolínko já tvojí maminku chápu.Nechápu teda kde si vzala v 16 byt a jak si si našetřila a co myslíš tím hodně peněz si nedokážu nějak představit.
Já si myslim že zase takovou podporu nemáš.Ty myslíš že ano,ale je to zatim pořád jen snad.
Promluv si s tátou a pak napiš co říkal?
Promluv si s rodiči přítele?
Zatím teda nevidim že by tě někdo opravdu slíbil pomoc a taky že bez rodiču to nezvládneš.Bohužel jen na chlapa se nemužeš spolehnout.Nevim kolik mu je a jak dlouho jste spolu?
Opravdu ale tvojí maminku chápu a nezlob se na ní,ale ona chce pro tebe to nejlepší,ale přesto k tomu budeš muset dojít ty sama.
Tinuvien píše:
Lizbeth jasně, že vychovávat dítě a dělat školu NENÍ jednoduché. Ale čistě eticky je to mnohem lepší řešení, nemyslíš? A hlavně to JDE zvládnout. S rodinou to jde líp, bez rodiny to taky jde. A nevím, tys někdy litovala to, že máš dítě? Já nikdy, i když padám na hubu a nemám doma perfektně naklizeno, ale MÁM své dítě, víš?
Hrozně ráda bych si myslela, že to Karolíně vyjde a i jí to přeji.
Nelituji, že mám děti ale zároven nelituji, že jsem šla v 16ti na miniinterupci..Přestože je blbé se dohadovat co by kdyby ,tak na 99% vím, že ač bych dítě milovala, tak štastná bych nebyla a můj život je nyní o 1000% lepší..( o tom se nehodlám dohadovat).
Takže jistě se dají pochopit i moje trochu černější vize ohledně těhotenství v 16ti.
Budu ráda, když se nenaplní ta horší verze nicméně k prognozám o hlídání , podpoře tatínka a naspořených penězích automaticky přistupuji s velkým despektem vzhledem o úzšímu rozhledu zakladatelky vlivem jejího věku.
Lizbeth píše:Tinuvien píše:Hrozně ráda bych si myslela, že to Karolíně vyjde a i jí to přeji.
Lizbeth jasně, že vychovávat dítě a dělat školu NENÍ jednoduché. Ale čistě eticky je to mnohem lepší řešení, nemyslíš? A hlavně to JDE zvládnout. S rodinou to jde líp, bez rodiny to taky jde. A nevím, tys někdy litovala to, že máš dítě? Já nikdy, i když padám na hubu a nemám doma perfektně naklizeno, ale MÁM své dítě, víš?
Nelituji, že mám děti ale zároven nelituji, že jsem šla v 16ti na miniinterupci..Přestože je blbé se dohadovat co by kdyby ,tak na 99% vím, že ač bych dítě milovala, tak štastná bych nebyla a můj život je nyní o 1000% lepší..( o tom se nehodlám dohadovat).
Takže jistě se dají pochopit i moje trochu černější vize ohledně těhotenství v 16ti.
Budu ráda, když se nenaplní ta horší verze nicméně k prognozám o hlídání , podpoře tatínka a naspořených penězích automaticky přistupuji s velkým despektem vzhledem o úzšímu rozhledu zakladatelky vlivem jejího věku.
To, co jsi udělala je čistě tvůj problém. Já jsem jen chtěla podotknout, že je to pro mě eticky nepřípustné.Chápeš?
Prostě to není jen „to“, ale člověk o kterém se tady diskutuje, má sice velmi malé rozměry, ale je to člověk.
Tinuvien píše:Lizbeth píše:Tinuvien píše:Hrozně ráda bych si myslela, že to Karolíně vyjde a i jí to přeji.
Budu ráda, když se nenaplní ta horší verze nicméně k prognozám o hlídání , podpoře tatínka a naspořených penězích automaticky přistupuji s velkým despektem vzhledem o úzšímu rozhledu zakladatelky vlivem jejího věku.To, co jsi udělala je čistě tvůj problém. Já jsem jen chtěla podotknout, že je to pro mě eticky nepřípustné.Chápeš?
Prostě to není jen „to“, ale člověk o kterém se tady diskutuje, má sice velmi malé rozměry, ale je to člověk.
Tady by však měla padnout otázka zda je to morálně vhodné i k těm rodičum,babičkám,dědečkum který si už svoje děti vychovali a těší se jak si konečně odpočinou a to nejen finančně a budou živit a starat se o další dítě?
Já sem vždycky byla proti potratum ale pořád si myslím že ten kdo se o dítě nedokáže postarat sám tak by ho neměl mít.Nikdy se totiž na nikoho jiného než sama na sebe spolehnout nemužeš
Tinuvien - ptala jsi si mě, zda lituji a tak podobně..
Proto jsem to napsala.je to opravdu můj problém a já ho nikomu necpu..
Karolínko-přála bych ti aby jsi byla o pár let starší.Máš to krásně naplánované,ale jak jsem pochopila tak to ví jenom tvoje maminka a přítel.Jak si můžeš být jistá že tatínek padne na zadek a bude tě „dotovat“?
Jak dlouho jste spolu s přítelem?Nebydlíte spolu,takže se vlastně neznáte…
Já bych šla na miniinterupci,máš před sebou jěště celé mládí.
Přijde ti,že jsme s Lizbeth a spol. proti tobě,ale tak to není.Přála bych ti aby jsi tohle vůbec nemusela řešit. ![]()
Kamčo, Lizbeth, samozdřejmě to může dopadnout i opačně, dítě si nechá, ale šťastná nebude. Zapomněla jsem to dodat, psala jsem rychle. Ale to dnes nikdo neví.
Podle toho, jak na to reagovala její maminka, mám trochu ten pocit, že si řeší problém - ona šla na miniinterupci, aby svým 2 dětem zajistila dobrý život, nepřivedla na svět třetí a její dcera si v 16 oznámí, že je těhotná, dítě chce donosit a počítá, že se všichni budeme starat
Nepopírám ale, že to myslí dobře, že má o ni strach, ale myslím, že o tuto matčinu zkušenost je to těžší. Teď záleží, jak dlouho je matka po interupci a jak to prožívala. Myslím, že i toto může být závažný problém, proč by dítě své 16 leté dcery nepřijala.
Bylo toho už napsáno dost. I přesto, že mi zakladatelka přijde celkem rozumná a nekope kolem sebe, jako většina podobně starých holek v těchto diskuzích, které se radí, že „plánují“ miminko, 16 let je dost nízký věk, fakt bych hodně uvažovala a snažila se o tom poradit i s někým nezávislým - odborník.
Teď jsem si vzpomněla, že znám jednu babičku, která chodí u nás na hřiště s vnučkou. Její dcera porodila v necelých 17, dítěti jsou 3 roky, ona si dodělává školu a celkově svou mladou matku vidí jen z rychlíku - víkendy, prázdniny. S partnerem jim to nevydrželo,vykašlal se na ni už v těhotenství a ta babička říkala, že to celkově bylo a je dost těžké.Skloubit ještě svou práci s péčí o vnučku, prakticky si neodpočine, protože dcera je buď ve škole, nebo se musí učit.
Jde ale o to, že zakladatelka už těhotná je. Otěhotněla i přesto, že byla odpovědná a užívala antikoncepci. Zapomněla. Pokud skutečně zapomněla a neřešila si možným těhotenstvím nějaký svůj komplex, tak se to stává. Já pořád vidím jako „lepší“ řešení dítě si nechat. I když souhlasím s vámi, že nemá pravděpodobně přehled, kolik stojí domácnost, jídlo, potřeby pro dítě a co je to skutečné soužití s partnerem.
Byt mohla zakladatelka dostat darem. To není nic tak neobvyklého. Známá to měla taky tak, dostala od babičky dům darem, kde bylo zřízeno věcné břemeno babiččina dožití. Nemusí se to stát jen bohatým, ta známá dostala starou „barabiznu“, kterou by si v případě zájmu na své náklady zrekonstruovala.
Ještě dodám, co se týče té školy - spolužačka na střední měla dítě - už teda plnoletá, tak jí odpadly starosti se sociálkou apod. Před porodem měla vyznamenání - snad ve všech ročnících, po porodu byla ráda, že prolízá ze čtyřkami od vrchu až dolů, v prvním i druhém pololetí. A maturitní vysvědčení taky nic moc.Možná na tom nezáleží, ale jen pro představu ![]()
Ještě dodám, co se týče té školy - spolužačka na střední měla dítě - už teda plnoletá, tak jí odpadly starosti se sociálkou apod. Před porodem měla vyznamenání - snad ve všech ročnících, po porodu byla ráda, že prolízá se čtyřkami od vrchu až dolů, v prvním i druhém pololetí. A maturitní vysvědčení taky nic moc.Možná na tom nezáleží, ale jen pro představu ![]()
Musím ale dodat, že u nás nešel v žádném případě individální plán. To ředitel nedovolil, na rovinu řekl, že škola není pro matky a vrcholové sportovce. Vše se omlouvá jako nemoc. Ale přesto jí jednotliví učitelé dost ulevovali, až nás to všechny štvalo, svůj prospěch si nezachovala.
Jano-nemyslím,že by si její mamka léčila svůj komplex z interupce
Takhle by myslím reagovalo 90% matek ![]()
Mám kluka,kdyby přivedl dívku do jiného stavu,určitě bych taky vyváděla a nutila dotyčnou k interupci.mysli si že jsem hysterka,ale pro syna si představuji jiný život,studium,užívání si mládí a ne vydělávání na dítě,která valstně ani nechtěl.Tohle všechno si má v užít až v dospělosti.
Je to můj názor,je to skažený život,v 16ti letech neví o životě nic.Má mít jiné starosti a rodosti…
Vereniko, Myslela jsem to tak, že to může hrát určitou roli, ne že by si vyloženě léčila svůj komplex. Měla by vážit slova.
A taky, vztahy jsou složité. I když na povrch to všechno vypadá jednoduše, tak jednoduché to být nemusí.
Nemyslím si, že jsi hysterka, ale já bych svoje děti nenutila vyloženě jedním směrem.
Jano-lidi jsou různí ![]()
Někdo tu psal,že ona-zakaldatelka si to neuvědomuje,ale miminko stojí spousty peněz.A kdo to bude platit?Ona?Asi těžko.
nechci tu spekulovat,kdo a jak to vezme.CO na to její přítel až bude kulaťoučká a nevrlá těhulka a on se bude jít chtít bavit?To všechno musí zvážit ona.Karolína si musí uvědomit co mají za koníčky oba s přítelem,zda jsou ochotni se toho oba vzdát v tak mladém věku a obětovat vše pro miminko…
my to tady nevyřešíme ![]()
Vidím tady počáteční nadšení,ale realita je bohužel jiná (já otěhotněla ve 25ti letech-zajištěná,vdaná…)A i přesto si náš vztah prošel po narození prcka obrovskou krizí.
Ahoj,
znam holcinu, co otehotnela v 15, v 16 porodila a zvlada to skvele. Maminku nema, ma jen tatinka a pritele, ktery pomaha (praci nema). Studovala kadernici, vubec nenastoupila. Nicmene je stastna, o malou se stara dokonale!!
Takze preju ti at se dobre rozhodnes