Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Káťo, když jsou neplnoletí oba, tak určitě, když je otec zletilý, porodnice aspoň co já vím porod nezletilé matky hlásí. Pokud je otec zletilý, může to skončit jedním šetřením na OSPOD.
Taky se Ti k tomu nemusela Tvá kamarádka přiznat. Třeba se to těžko říká ![]()
Spíš mi šlo o to, aby zakladatelka přibližně věděla, s čím má počítat
Hlavu jí nikdo trhat nebude a pokud bude s dítětem žít v dobré, fungující rodině, nic jí nehrozí, jen upozornění na právní vztahy k dítěti a poučení, jak co řešit, kam se obrátit.
Kdyby to bylo naopak, rodina nebyla fungující, jsou i domovy pro nezletilé matky nebo pár míst pro tyto případy mívají větší kojenecké ústavy. Záleží fakt na konkrétním posouzení.
kattkka píše:
Jani:ale jeste porad tam je preci otec ditete.Takze nebude to tak kdyz oba dva budou neplnoleti spis?
Ne to urcite ne. Pokud je otec plnolety, tak by mel priznat otcovstvi a nezletilou matku si vzit. Jinak nastane spousta komplikaci. Treba mysim, ze by i matka te nezletile matky mohla dceru sama udat na socialce a tim padem by mohlo pak dojit k soudu. Je to slozite, ale pokud otec ditete ma v planu priznat otcovstvi a vzit si nezletilou matku, tak problem nebude.
Ale aby si neplnoletou mohl vzít, musí mít přece nějaké soudní povolení, není to jen tak - „dokupování roků“. Kromě finanční úplaty je to i soudní proces ![]()
Je to fakt složité. Tyto případy znám převážně teoreticky, z praxe jen pár. Rozhodně nechci strašit mladičkou těhulku. Ale podle toho, jak tady zakladatelka píše, je dost rozumná a vyspělá a v sobě si to přebere.
I kdyby si ji nevzal - dítě musí být někomu „svěřeno do péče“ - zletilému otci, bez OSPOD to zase nejde.
Klárko - držím pěsti a pevné nervy
Já otěhotněla ve 20 v 1r na VŠ, mamka po mě řvala dělala strašné scény i se svatbou, že si kazím život a tak…
No a teď je to nadšená hyperaktivní babička. Držím pěsti, aby to tak bylo i u tebe. Jen se mi potom dost blbě vyrovnávalo s tím, že dítě nechtěla a teď mi na něj sahá apod…
Karčo určitě písni co rodiče a další rodina.
Holky já vim že každý přejete aby to Karolíně vyšlo a rodina se o ní postarala,ale co když se na ní vykašlou?Co když její maminka splní co slíbí?Co když přítel zjistí že jeho rodiče ho od toho odrazujou a také podlehne?Taky všichni dobře víme že chodit s někým a bydlet je docela rozdíl .
Je pak vubec nějaká pomoc?Bude mít mateřskou?Muže skončit v azyláku atd..?Berou nezletilé nějaké peníze navíc?
Možná to vypadá že jsem pesimista,ale není to tak,ale než něco udělám co vim že zrovna na to neni správná doba,tak to musim brát i s toho druhého konce.
Lepší je totiž být připravená na vše ![]()
Radit by měl nelépe ten, kdo v 16 otěhotněl , šel na interupci či si dítě nechal..
Radit cokoli a ani vzdáleně nezažít ten pocit či situace je zbytečné.
Jako radí se to hezky, ale… ![]()
Samozřejmě ,že jsem nadtouto variantou také přemýšlela ,ale to se nestane.Přítel žije sám a rodiče se o něj nezajímají . Je jim jedno co si dělá a jak žije . Moje máma se snad uklidní měli jsme spolu vždcky vztah jako kámošky..nikdy žádnej poroblém a znám jí, vždcky vybouchne zanadává si ,pak si to přebere v hlavě a snese nám první poslední . Snad se s tím nějak srovná já jí tím zatěžovat nebudu . A o tátu nemám pochyb, finančně nám pomoct mu dělat problém rozhodně nebude. Na tu nezletilost se ještě zeptám mám v rodině dost právníků ,kteří by o tom měli vědět . Já sama studuji veřejnou správu,takže se může zeptat ve škole. Moc vám děkuji všem
opravdu mě vaše názory moc pomohli a už jsem si 100% jistá ![]()
Lizbeth píše:
Radit by měl nelépe ten, kdo v 16 otěhotněl , šel na interupci či si dítě nechal..
Jako radí se to hezky, ale…
A to já zas nesouhlasím
. Já to třeba vidím z opačné strany, kdy člověk dítě chtěl a nešlo to. A vidím, že Karolína není úplný tele, takže si fakt myslím, že to zvládne. Řekla bych že poradit může i ten, kdo už dítě má a ví jaké to je.
Potrat není jen lékařský zákrok, podle mě může mít dost velký psychický následky.
A to fakt nejsem fanatický odpůrce potratů.
No ale já jí neradím A ani B.Jen říkám jak to vidím já.
Prostě vždycky to bude tak, že třeba ženy které měly komplikace s početím jí podpoří a utvrdí v představě, že je to dobře, že se to zvládne atd.
Jiné zase, když ví jaké to je dodělávat školu, uvrhnout rodinu kolem sebe do kolotoče hlídání atd, poznamenají, že je třeba vše promyslet a že není vše tak jasné a s hladkým průběhem..
Mě třeba k tomu abych radila nestačí mít dojem, že zakladatelka se rozumně vyjadřuje a není „tele“..
Navíc ona se představa o tom mít dítě velice liší s realitou dítě mít.
Lizbeth píše:
Jako radí se to hezky, ale…
Napsat názor můžeme všichni, bez ohledu na to, jestli jsme to prožili. Stejně, není to černobílé. Někdo v 16 otěhotněl a na interupci nešel a potom časem řekl, že kdyby věděl do čeho jde, nikdy by se tak nerozhodl. Někdo může mít pocit, že mu dítě brzy „zničilo život“, někdo je i přesto rád, že dítě má.
Dále jsou ženy, které ať z vlastního rozhodnutí nebo z nátlaku okolí na potrat šly, ale nikdy se s tím nevyrovnaly.
A navíc, ani miniinterupce není bez rizika, i když procento je mizivé, prostě tu je možnost, že by už nemusela nikdy otěhotnět.
Jinak to mohou vidět dlouhodobé snažilky, jinak třeba ženy, které kdyby neotěhotněly brzy - třeba k vůli nějakému zdravotnímu problému, tak už by později dítě mít nemohly.
Každá patříme „do nějaké skupiny“. Nikdo nezažil vše. Přesto můžu mít na situaci názor a čerpat ze zkušeností z okolí, případně z praxe, pokud v oboru pracuji nebo o tom aspoň něco vím.
A taky, každá jsme jiná. Každý považuje za nejlepší něco jiného. Karolíně může radit tucet žen, které něco podobného prožily, rozhodnout se bude muset ONA sama.
A přidávám pár článku:-)
http://www.novinky.cz/…ji-deti.html
tak koukám, že holky už probrali jak to je s tím dohledem sociálky. Být tebou, tak si ještě zavolám (klidně anonymně) na příslušný městský úřad - sociální odbor, tam ti poradí konkrétně, jaké kroky je potřeba učinit a které musí být jako první (přiznání partnera otcovství, zplnoletnění, případná svatba nebo stanovení příjmení dítěte podle otce, pokud v době porodu nebudete svoji a budete si to takhle přát)
Karolínamaděj píše:
sandrik- finančně by to SNAD nebyl problém. Uspořeno mám dost, ze strany mamky i taťky. A myslim si ,že táta by mě dost finančně pomáhal (pomáhá vždy, když potřebuji)+přítel vydělává. V rodině máme spousta malých dětí ,takže staré věci by mě darovali .
tak to je fajn!
Lizbeth jasně, nechci tu slovíčkařit, ať se navíc zas nedostanem někam úplně mimo téma diskuze.
Pokud bych to tedy měla formulovat v tvém kontextu, tak bych napsala „Já bych na potrat nešla.“
Navíc stejně mám dojem, že je Karolína rozhodnutá si dítě nechat, spíš řeší jak to udělat atd., ty praktický věci a věci, který nezná, protože dítě nemá, proto se tady ptá že jo.
Určitě info od holek, který měly dítě v 16-ti jsou nejlepší.
Ale zkušenosti jiných, co už dítě mají taky nejsou na škodu.