Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Kajka9 píše:
@terien Tak jako každá to máme jinak… třeba já jsem chtěla být mladou maminkou ale někdo zase ne.. ale 40 mi zase nepříjde jako katastrofa v dnešní době a pokud se na to cítí…jo kdyby jí bylo 50 tak to už je něco jiného
Není to katastrofa, ale ne každá by to zvládla a chtěla, takže potrat by mi na hlavu určitě nepřišel.
@Keyllah tak jako je to normální..není to výjmečné mám kolem sebe hodně mladýcjh maminek ale i naopak hodně maminek po 40 takže se to vyrovná
… mamka mě měla v 21 letech a já porodila taky v 21 letech.. školu jsem měla hotovou i jsem pracovala od 18
…Ale neříkám že žena ve 40 je babička… mnohé ženy po 40 vypadají lépe než kolem 20-30 a jsou zdravotně na tom lépe
@terien Tak jako ted si třeba nedovedu představit že bych měla dítě ve 40 ale kdo ví co bude za několik let takže asi tak..pokud si myslí že to zvládne protože je to někdy dost náročné tak proč by ne
@Anonymní píše:
No stalo se, no. Neplánovaně, ale postavíme se k tomu zodpovědně. Jen mě zajímá jestli je tu někdo kdo rodil kolem 40ky a jak jste to zvládly, myslím těhotenství, porod a teď péče o prcka. Dá se to i v tomhle věku zvládnout?
jasně, že se to dá zvládnout… naprosto v pohodě… užívej si to, je to už nejspíš naposled a je to úplně jiné, než ve dvaceti… je to lepší… vůbec bych se toho nebála, zvládneš to určitě levou zadní…
@ZuzaTeri píše:Že by kyselé hrozny? Napíšeš zakladatelce tohle a sama se snažíš ve 41 letech? U sebe ti to zvrácené nepřijde a u druhých ano?
Být tebou jdu na potrat. Ve věku babičky rodit děti a být máma je zvrácený
@ZuzaTeri píše:
bože, zvrácená jsi tak akorát ty… určitě je ti tak kolem dvacítky a máš dojem, že v pětadvaceti je člověk jednou nohou v hrobě, že?
Narodila jsem se, když bylo mojí mámě 41 (jsem její jediné dítě). A jsem opravdu moc ráda, že nebyla „zodpovědná“ tak, jak si zodpovědnost představují někteří zdejší diskutující, a na potrat nešla. Zvládla těhotenství, porod, péči o mimino, batole, předškoláka, školáka, puberťáka… Do práce chodila ještě dlouho po tom, co jsem dostudovala VŠ. Dneska je jí 87 a po zdravotní i psychické stránce je na tom zhruba tak jako lidi o 15 let mladší.
Příspěvek upraven 11.06.19 v 10:36
Co vůbec řešíte? Dřív měly ženy děti ve 40 naprosto běžně. Pravda, spíš desáté a ne první, ale měly. Kdyby příroda chtěla, aby se rodilo do pětadvaceti, tak udělá přechod v pětadvaceti.
@Anna766 Nezodpovědné je to v dnešní době. Tenkrát dostala rodina byt a bylo běžné že mladá maminka bydlela u rodičů. Můj názor je takový, že pokud žena otěhotní protože selhala antikoncepce při sexu s přítelem a má podmínky pro výchovu dítěte, měla by si ho nechat bez ohledu na věk pokud zdraví její ani dítěte není překážkou. Pochopitelně je to čistě rozhodnutí té ženy, ale mně osobně potrat přijde jako sprosté řešení toho, že se mi dítě zrovna nehodí. Sprosté pro to dítě, které vzniklo, chce růst, chce žít a já ho nechám roztrhat kanylou jen protože chci jet na dovolenou k moři. V takovém případě mi přijde lepší řešení přímá adopce.
Plánovat si dítě ve 20ti nebo 21ti mi nepřijde úplně zodpovědné z toho důvodu, že v tomto věku ještě většinou žije takto mladý člověk u rodičů nebo alespoň s finanční podporou rodičů nebo pracuje a vydělává si sám, ale nemá našetřeno a bydlí v podnájmu, který se může zvednout tak, že rázem vznikne problém se střechou nad hlavou. V 18ti nebo v 19ti udělat maturitu, začít pracovat a po roce začít uvažovat o dítěti to mi nepřijde zrovna šťastné už jen proto, že takový člověk to bude mít po návratu z rodičovské na trhu práce těžké - kór pokud se rozhodne pro dvě děti za sebou a po roce praxe odejde na 6 let.
@Pidulka1991 Tři roky sem tři roky tam - to z hlediska délky života nemá absolutně žádný význam.
@Kajka9 píše:
@terien Tak jako ted si třeba nedovedu představit že bych měla dítě ve 40 ale kdo ví co bude za několik let takže asi tak..pokud si myslí že to zvládne protože je to někdy dost náročné tak proč by ne
To jí přece nikdo nebere, já reagovala na tvůj komentář, že potrat z důvodu věku je na hlavu. Tak já říkám, že není, to je všechno.
@ZuzaTeri píše:
tak hlavně že v jiných diskuzích píšeš, jak je první dítko kolem 40 normální
trochu schíza, nemyslíš? ![]()
Je mi 39, čekám čtvrté. Jestli si nejsou říká, že jsem zdravé na a nezodpovědná, tak se musím smát.
@Keyllah píše:
tak hlavně že v jiných diskuzích píšeš, jak je první dítko kolem 40 normálnítrochu schíza, nemyslíš?
no přesně a ještě v listopadu plánovala sama dítě ve 41 letech
Ale to je asi v pořádku, u ní je to normální u ostatních zvrácený…
Tak to my jsme exoti
Já rodila dceru v 19. Mamka byla v 39 babička. Dcera porodila v 22. Byla jsem babička v 41 letech a mamka v 61 prababička
No a během pár měsíců jsem neplánovaně otěhotněla a rodila ve 42. Dcera si v klidu dodělala vejšku, já na mateřské hlídala i vnučku a zvládla jsem v pohodě holky obě. A nezdálo se mi, že bych byla nějak víc unavená a to jsem opravdu hlídala stále. Státnice, diplomka, škola, dojíždění… a zvládlo se to. Bylo mi 42 let- mimiko a roční hodně akční batole
Člověk si to musí zorganizovat a hlavně už jsem měla zkušenosti a kvůli každému prdu jsem nevyšilovala a neběžela na pohotovost. Takže za mě ano, pokud se na to cítíš, tak směle do toho ![]()
Ještě dodám, že kamarádka měla první dítě ve 40ti a teď když jí je 45 má děti 4. Všechno zvládá a všechny děti byly plánované. Důvodem, proč neměla první dítě, když jí bylo 25 bylo to, že neměla toho správného partnera na založení rodiny. Naštěstí ho našla ještě v plodném věku. Její přístup mi přijde spíš zodpovědný než nezodpovědný. POdle mě je lepší počkat si na toho pravého, než mít ve 25ti dítě s blbcem se kterým je vztah utrpení nebo nevydrží a pak se řeší střídavá péče a alimenty.