Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Zdravím Vás a přeju krásný předvánoční čas
Dnes jsem koupila kus telecí kýty a chtěl abych ji nejraději asi upéct (není nutné, klidně i podusím). Máme třiletého syna, tak aby to bylo vhodné i pro něj. S telecím nemám žádnou zkušenost a nechci to pokazit, máte, prosím někdo vyzkoušený recept na telecí?
Nechápu, proč by nemohl jíst tříleták telecí. Ten snad může jíst vše a navíc telecí je libové maso.
Ahoj, naše taktika je ji píct při velmi nízké teplotě. Pouze osolenou ji celou napřeď zatáhnu na pánvi s velkými kusy cibule, potom kýtu i s cibulí dám péct na 45 minut na 90 stupňů.
Výpek potom znovu sliju na světlou jíšku, dochutím solí, pepřem a rozmarýnem se šalvějí. Podle konzistence přidám šlehačku. Pro dospěláky je možné přidat i bílé víno a nechat alkohol vypařit. Pečené cibule servíruju jako jedlou dekoraci.
Jí tvůj syn houby?
Takový Stroganov by taky nebyl špatný. Nemyslím sice nudličky, ale spíš jen tu žampionovou omáčku. Moje babička ji dělá na rajčatovém základu (cibule, passata, šlehačka), říká, že takhle zná Stroganov přímo z Ruska
Nevím, co je na tom pravda, ale mně to chutná.
Kdybych kýtu dusila, asi bych ji dělala ve stylu líček na kořenové zelenině, kterou bych propasírovala a přidala červené víno, ale pro děti bych oddělila normální výpek ![]()
Nejlíp to jde samozřejmě k kaši. Hlavně kýtu neporcuj hned po dopečení, vytekla by ti šťáva.
Příspěvek upraven 20.12.15 v 15:21
Taky nevím proč by, ne. Mám skoro tříleťáka a telecí v pohodě ![]()
@ousk1 Z telecí kýty dělám řízky, ale šlo by třeba i něco na způsob guláše. Tříleté dítě už snad jí normálně, ne?
@jenika1 @petula266 @Svistice děkuju za reakce. Asi jsem to špatně napsala…jasně, že malej už jí vše, ale myslela jsem tím, aby to třeba nebyl recept na nějaký pikantní, s vínem(vím, že alkohol se vypaří, ale asi by mu to nechutnalo
A taky aby to bylo krásně měkké ![]()
@salvatrice děkuju moc za recept! Asi to udělám s tou kořenovou zeleninou, tu tady všechnu mám, tak snad bude chutnat
P. S. houby syn nejí.
@ousk1 Vína bych se až tak nebála. Náš malej dlabe asi od roku a půl věci na víně, žádné protesty jsem nezaznamenala.
Alkohol při varu vyprchá a jídlo chytne jen tu chuť. Na druhou stranu není nutné tam víno dávat.