Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj všem, chtěla bych se zeptat na názory na tělíska. Dneska jsem byla u doktora na prevenci a zrovna jsem se ptala i na tělíska. Brala jsem pořád prášky, ale už se mi nechce (kdo má na to pořád myslet). Dal mi na výběr z těchto dvou. Máte někdo zkušenosti. Je to dost těžký si vybrat, přijde mě, že mě spíš „tlačil“ do Mireny, ale od slyšela jsem docela negativní názory. No a o Multiload jsem ještě neslyšela a ani na netu se toho moc najít nedá. Tak jestli někdo máte zkušenosti, tak prosím napište. Díky.
Měla jsem mirenu-je hormonální a nehormonální, měla jsem hormonální a max. spokojenost. To druhé neznám a neslyšela jsem, v mém okolí letí mirena.
Zaleži na hodně faktorech, jestli si rodila, kolik ti je, jeslti netrpíš na výtoky, záněty atp. Mně doktor, po dvou porodech, bez problemu, věk 27 doporučil obyč multiload, že prý nevidi duvod proč mi dávat mirenu. Takže ja si dam multiload, a když ti nesedne vyhodiš max 1000,–kč když by ti nesedla Mirena vyhodiš 5000,– jo, u Mireny nemáš menstruaci, ale můj osobni nazor je, je normalni,aby žena pět let nemenstruovala??
multiload je bez hormonů, je to jen jakasi zabrana. Ja na něj slyšim chvalu
Měla jsem Mirenu hormonal za 6000kč po roce a půl šla ven, léky v průběhu té doby na úpravu a opravu další 3000kč takže drahá sranda. Dneska už vím že to tělísko je super pro ty které mají pravidelnou menstruaci. V okolí mám několik Miren menstruaci nemá jen jedna ostatní více či méně špiní já špinila tak 25 dní v měsíci
takže jestli tělísko, super že nemusíš myslet na prášky, tak ale to levnější at toho když tak nelituješ. A hlvně si opravdu přečíst spousty diskuzí a hlavně leták o mireně kde se píše že špinění je normální. Aby jsi nedopadla jako já.
No, právě mě taky nepřijde moc normální 5 let nemít menstruaci. A pravda je s těma penězma, kdyžtak vyhodím „jen“ 1000,–.
@Niqitka píše:
Zaleži na hodně faktorech, jestli si rodila, kolik ti je, jeslti netrpíš na výtoky, záněty atp. Mně doktor, po dvou porodech, bez problemu, věk 27 doporučil obyč multiload, že prý nevidi duvod proč mi dávat mirenu. Takže ja si dam multiload, a když ti nesedne vyhodiš max 1000,–kč když by ti nesedla Mirena vyhodiš 5000,– jo, u Mireny nemáš menstruaci, ale můj osobni nazor je, je normalni,aby žena pět let nemenstruovala??
S tímto naprosto souhlasím.
@Niqitka máš kliku na rozumného gyndra.
Proč proboha cpát do těla další zbytečné hormony kterých do sebe narveme pomalu ve všem co strčíme do pusy
tělísko bez hormonů bývá bud s mědí nebo zlatem. V děloze se chová jako vetřelec a nedovolí aby se tam usadil zárodek. Měd zároven hubí spermie. A ještě je toho víc, to už jsem zapoměla.
já sama mám už 3.Žádné problémy, ani o ní nevím. Jen mám trochu „jinou“ms. První 2 dny špinění, pak to den -dva"valí"a pak jako když utne.
@Niqitka píše:
Ano, pro ženské tělo je normální 5 let nemenstruovat. Původní funkce ženského těla je buď být těhotná, nebo kojit. Dřív ženské skoro nemenstruovaly (tedy hodně, hodně, hodně dřív
)
O Mireně panuje mnoho mýtů, viz. ta o hrůze z nemenstruování
Funkce Mireny a nehormonálního tělíska je jiná. Navíc hormony z Mireny se do krevního oběhu téměř nedostávají, působí lokálně. A za sebe musím říct, že ten komfort z nemenstruování a pouze jednou za 4 až 7 týdnů slabounké odpolední špinění na slipovku je velký a lehce si na to člověk zvykne. Já ji mám od druhého porodu, v dubnu to bude už 5 let a jsem maximálně spokojená. Protože už končí její pětileté období, za měsíc jsem objednaná ke gyndrovi na vyndání a budu hned dávat novou na dalších 5 let. Navíc i se spolehlivostí je Mirena ve vyšším levelu než nehormonální tělísko.
@Niqitka píše:
Dřív se taky lidi dozivali třiceti let
Ale též 80 let
Ale pověry a mýty jsou stále oblíbené ![]()
@Niqitka píše:
Dřív se taky lidi dozivali třiceti let
To, že nebyla taková lékařská péče, tudíž věkový průměr nestál za nic, nijak nesouvisí s tím, že pro ženské tělo je přirozené nemenstruovat několik let v kuse.
Ano, průměrný věk byl silně ovlivněn vysokou kojeneckou a dětskou umrtností ![]()
@Fjodorka Ja se rada nechám silnými argumenty prsevedcit. Ja třeba když jsem to praskama posunula MS o dva měsíce tak jsem se cítila divně, byla jsem protivna napjata.,nafouklé břicho pak to přišlo a po 4 dnech zase juchu
@Niqitka Tak každého tělo reaguje samozřejmě jinak, mluvím všeobecně. ![]()
@Fjodorka píše:
To, že nebyla taková lékařská péče, tudíž věkový průměr nestál za nic, nijak nesouvisí s tím, že pro ženské tělo je přirozené nemenstruovat několik let v kuse.
jenže není přirozené aby tělo nemestruovalo „díky“umělým hormonům.