Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
No možná mám hloupý dotaz, ale vrtá mi to hlavou. Malá 6m (7 kg) má teď teploty 39st. dávám jí střídavě paralen a nurofen po 4 hodinách v čípku, ale občas se do 5 minut pokaká, čípek na plínce není. Mohl se za tu dobu vstřebat? Nebo se jen rozpustil a odešel se stoličkou? Můžu jí dát hned další pro jistotu nebo počkat? Chjo.
nejsem mala, ale pri tehu nevolnostech jsem mela cipky, obcas jsem byla nucena jit na velkou , temer hned po zavedeni, ale nevolnosti ustupovaly i tak, takze bych rekla, ze se aspon neco staci vstrebat a hned bych dalsi nedavala
díky, taky raději další nedávám, když to nesleze tak budu muset najet na nelékové snižování.
pokud to neleze výš, tak bych nedala, ale 5min. se mi zdá docela málo na vstřebání
- raději bych najela na podávání v sirupu ![]()
Bych taky ráda dala sirup, jenže ho plive a bere ještě na kašel, tak jsem ráda, že do ní dostanu aspoň 1ml toho. Její bráchové byli to samé, sirup vzali na milost až ve třech letech. Teplota jde dolů, tak se asi trochu vstřebalo.
Ahoj, malý musel o víkendu dostat taky Nurofen čípek. Sirup mi příšerně zvracel a tak byl čípek nutnost. Taky se jednou po něm za 10 minut pokakal, taky jsem zkoumala obsah plíny a čípek tam nebyl. Přemýšlela jsem, jestli se stihl vstřebat. Nicméně horečku opravdu srazil, takže účinkoval perfektně.
Asi bych nedávala další, vždyť nevíš, kolik se stihlo za těch 5 min vstřebat …
Navíc, pokud po hodině až hodině a půl teplota neklesne, tak stejně budeš muset dělat zábal a tím se horečka většinou srazí (alespoň dle mých zkušeností). A ten zábal doporučuju, je to sice velice drastické, ale opravdu pomáhá
Marlenko: Tak super, že to zabralo - vidíš, my to máme obráceně - dcera jako malá sirup polkla - a že dostávala ve 2m hned 3 tekuté léky najednou (měla toho pomalu víc než MM
) ..a nyní kolem 3. roku, co bych dala za ATB v čípkách…sirupy prská a zvrací - bože to byly boje - až jsme museli na pohotovost, jestli by nám nezkusili dát jiné, ale bylo to s nimi to samé ![]()
Jo, jo, čípky zabírají tak na dvě hodiny, pak teplota vyletí, v noci až na 39,5 dělala jsem zábal nožiček octovou vodou a pak zase čípek. No vypadá to na šestou nemoc, jestli budou teploty ještě jeden den, je to jasné, hlavně aby to nebylo nic jiného..Každopádně to vypadá, že když se mimi po čípku vykaká, tak se alespoň něco vstřebá.
Díky za podporu.
Neboj, čípek se vstřebá dost rychle, vpodstatě se ti rozpouští už v prstech, sliznice střeva vše potřebné vstřebá, akorát je pak mastný bobek a náš mladej se taky pokadí nejpozději do 15 min ![]()
Taktéž u nás už neprojde nic do pusy, pokud to neschovám v jídle (sirup na kašel) a už vůbec hnusný jahodový Nurofen, to mi 2× vyzvracel, tak dávám rovnou Paralen čípky.