Terezínský tábor, navštívili jste?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
24.3.21 15:05

2.svetova válka je mé velké hobby a viděla jsem a přečetla snad vše, co toto téma obsahuje. Pracovní a koncentrační táboryj sem navštívila skoro všechny. Terezín je jen „slabý odvar“ oproti Auschwitzu nebo Buchenwaldu. Ale to byly opravdu koncentrační tábory (těch je pouze 6). Tím samozřejmě nechci říct, že v Terezíně se neděly hrůzy…
Prosím ponechat anonym.

Příspěvek upraven 24.03.21 v 15:17

• Citovat
  • Upravit
3099
24.3.21 15:11

V Terezíně jsem byla několikrát, kromě pevnosti stojí za vidění rozhodně i muzeum a město obecně. Mám kluka (6 let) a byli jsme tam loni. Ale on je zvyklý s námi chodit po hradech a tak, takže nebyl problém, že by tam lítal nebo se choval jinak nevhodně. Navíc to tam znám, takže jsem věděla, kam si můžu dovolit ho vzít a kam ne (soustředili jsme to spíš na historii před 2. světovou válkou - katakomby, Babinský a tak).
Jinak jsem ještě byla v Mauthausenu a proti tomu je Terezín slabý čajíček :,(. Tam mě nejvíc odrovnal asi závěr, kdy po několika hodinách strávených v prostorách tábora, projití schodů smrti, muzea atd., dojdete do místnůstky bez oken, 2×2 metry, bílé vykachlíkovaný a pustí se filmová smyčka sestříhaná z pohledů na běsnícího Hitlera, zástupy vězňů, hromady mrtvol, děti, vojáky… Vše jen pár vteřinové záběry, záblesky, doplněné hlasitým zvukem cvakání promítačky… Jako racionálně o nic nejde, ale pamatuju si jak mě to tehdy totálně složilo. Vydržela jsem v té místnosti asi dvě minuty a musela jsem utéct ven. Pak jsem měla v autě výčitky svědomí a nepatřičný pocit, když jsem si vzala sušenku.
Osvětim je určitě v plánu, až na to bude mít syn věk.
A ano, zanechalo to ve mě trvalé stopy, jídlo se nevyhazuje, spotřebováváme pokud možno bezezbytku, ale na druhou stranu jsem sysel, kterej má zásoby trvanlivých potravin + plný mrazák, aby vždy bylo co uvařit (takže loňská covidová nákupní horečka mě nechala zcela v klidu :D…).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26747
24.3.21 15:25

Mně třeba přijde trochu hraběcí „hltat“ knihy s popisem hrůz, který se staly před téměř sto lety a nic nedělat na pomoc lidem, kteří dnes takto také někde trpí (nemyslím teď černoušky v Africe). Jednou si naše děti budou číst třeba o Rusku nebo Číně na začátku 21. století :nevim: osobně jsem se s popíráním holocaustu nesetkala, vzdyt jsou jasné důkazy. Hrůza byla i stavba železnice smrti. Asi nebudu trvat u svého dvouletého syna na tom, aby v 10 ti letech jel do Osvětimi „aby věděl“. Na těhle pietních místech typu památník bitvy u Lipan nebo v Thajsku ta železnice se vnitřně ladím na nebohé duše, co tam přišly o život, uvědomuju si tok života a času a na chvíli mě pustí stresy z křivého nosu nebo žízně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12503
24.3.21 17:41

Ano byla. Několikrát. Jak v Terezíně, tak v Osvětimi. Hodně mi to pomohlo vyrovnat si některé věci sama v sobě a také přijmout i ty děsivé aspekty lidské existence.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3724
24.3.21 17:58
@maja45 píše:
Ano, byla jsem v Lidicích, Terezíně, Osvětimi, Treblince a jednom bývalém KT v Estonsku. Zajímá mě téma 2. sv. války a holocaustu. Nezapomenu na Osvětim, hrůza hrůzoucí, co ti lidi museli zažít.
Každý, kdo popírá jakkoliv hrůzy války a holocaustu, by měl navštívit takový tábor. Někdy, když něco vyhazuju, si též vzpomenu, co by za to jiní dali…nejen ve válce…
A taky nesnáším vtipy o židech atd.

Osvetim je asi nejhorsi. Byla jsem i v Dachau a Buchenwaldu, protoze tam byl celou valku deda v techto dvou KT. Terezin je z toho nejmensi zlo, aniz bych to, co se tam delo chtela nejak zlehcovat. Nejhorsi je, ze lide si neuvedomuji, ze historie se s urcitymi odmenami muze opakovat. V Cine s Ujgury se to deje. Ti lide, kterym by navsteva nejakeho KT nazorove prospela se tam podivat nepojedou :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1079
24.3.21 19:19
@Bafonek píše:
Tak na Lidice jsem ani nekoukala a za stejného důvodu odmítám i film Nabarvené ptáče. Ukázky stačily na několikadenní depku. ;)

No to vubec, na to mi stacilo videt upoutavku. Mne je ted blbe uz i u reklam na unicef :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
828
24.3.21 19:33

V Terezíně jsem byla 2× a je to velice poutavé místo. Chystám se i do Osvětimi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.3.21 10:46
@Bubla Bůčková píše:
Mně třeba přijde trochu hraběcí „hltat“ knihy s popisem hrůz, který se staly před téměř sto lety a nic nedělat na pomoc lidem, kteří dnes takto také někde trpí (nemyslím teď černoušky v Africe). Jednou si naše děti budou číst třeba o Rusku nebo Číně na začátku 21. století :nevim: osobně jsem se s popíráním holocaustu nesetkala, vzdyt jsou jasné důkazy. Hrůza byla i stavba železnice smrti. Asi nebudu trvat u svého dvouletého syna na tom, aby v 10 ti letech jel do Osvětimi „aby věděl“. Na těhle pietních místech typu památník bitvy u Lipan nebo v Thajsku ta železnice se vnitřně ladím na nebohé duše, co tam přišly o život, uvědomuju si tok života a času a na chvíli mě pustí stresy z křivého nosu nebo žízně.

Ja bohuzel ano..bud s popiranim, nebo jeho zlehcovanim..kdy vrazdeni zidu chteli sami zide, ze Hitlera zide platili, a ze tedy Zida vrazdi Zida, tim padem si nemaji na co stezovat…take jsem uz slysel nazor, ze Stalin byl super, nejlepsi statnik modernich dejin, ze v Belorusku je to super a zapadni mocnosti to tam chtej rozbit, proto tam asi Soros plati demonstranty apod. Jinak myslim, ze je normalni, ze lide se snazi pomahat, i treba jen v cechach, je to videt na ruznych sbirkach, na deti, po povodnich apod..tak i do zahranici, v podobe treba adopce na dalku..sama „mam“ jednu divku v Indii..myslim, ze je na tom lidstvo porad docela dobre

• Citovat
  • Upravit
208
25.3.21 16:57
@Bafonek píše:
Byli jste tam někdy? Nebo v jiném podobném KT? Zanechalo to ve Vás něco? Já třeba od té doby nemůžu vyhodit jakýkoli zbytek potravin. Třeba slupky od zeleniny nebo ovoce, nebo usušené pečivo/vozím to zvířatům- slepicím atd./ Taky si vážím teplýho čistýho pelechu, elektřiny a tekoucí vody. Děda /nevlastní/ mi vyprávěl o koncentráku a říkal, že tam bylo hodně potkanů, tak seděli nahoře na lavicích - ne nohama na zemi, aby po nich nelezli atd. Hnusný téma, já vím. Ale říkám si, že když si teď všichni stěžujem jak to máme těžký/ ano i já si stěžuju na opatření a omezení /, tak si říkám, jak oni přeci jen dali mnohonásobně horší podmínky.
Omlouvám se za depresívní téma. :andel:

Ano byla jsem, hrozná atmosféra

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9722
5.8.21 12:08

Oživuji diskuzi. Máme v plánu Malou pevnost v Terezíně s průvodcem - byl tam někdo s dětmi? Děti 10 a 12 let. U staršího nemám obavu, toho to bude zajímat, má dost velké historické povědomí. U mladší nevím, jestli to nebude moc drsné. Máte někdo zkušenost?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sarah1618
5.8.21 12:13

@Jahru ja myslim, ze deti tomu moc nebudou rozumet. Pokud tedy nebudou poslouchat bedlive vyklad, tak si myslim, ze z toho zadne trauma nebudou mit. Terezin ma velice pochmurnou atmosferu, ale myslim si, ze oproti Osvetimi, je to docela prochazka..

• Citovat
  • Upravit
3796
5.8.21 12:15

Ne. Jsem velmi senzitivní na genius loci, a málem jsem zkolabovala v kasematech na Špilberku, kde jsme kdysi byli se školou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9166
5.8.21 12:24
@Jahru píše:
Oživuji diskuzi. Máme v plánu Malou pevnost v Terezíně s průvodcem - byl tam někdo s dětmi? Děti 10 a 12 let. U staršího nemám obavu, toho to bude zajímat, má dost velké historické povědomí. U mladší nevím, jestli to nebude moc drsné. Máte někdo zkušenost?

Není tam nic hrozného, drsného. Měli jsme výklad, 11leta moc nadšená nebyla a velká pevnost je spíš zkoumání, z Pruské války. Bavilo ji návštěva katakomb, kde si svitis jen svíčkou. To Osvětim je jiné kafe

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
5.8.21 12:49
@Jahru píše:

Hrozné je, když víš, co se tam dělo.
My jsme tam byly kdysi s kamarádkou a cítila jsem extrémní nepoměr, mezi tím, jak klidné to místo tehdy bylo - bylo léto, nebe bez mráčku, voněly květiny, zrály hrušky, bzučely včely - a vědomím, co za hrůzy se tam staly.

Muzeum dětských obětí nevím, jestli bych jako matka dala. A to tam byla jen „malá“ (bože) hromada děštských bot.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
5.8.21 12:50
@pannda píše:
Není tam nic hrozného, drsného. Měli jsme výklad, 11leta moc nadšená nebyla a velká pevnost je spíš zkoumání, z Pruské války. Bavilo ji návštěva katakomb, kde si svitis jen svíčkou. To Osvětim je jiné kafe

Tak to fakt vůbec nevím, co se na tohle dá napsat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný