Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
V Terezíně jsem byla několikrát, kromě pevnosti stojí za vidění rozhodně i muzeum a město obecně. Mám kluka (6 let) a byli jsme tam loni. Ale on je zvyklý s námi chodit po hradech a tak, takže nebyl problém, že by tam lítal nebo se choval jinak nevhodně. Navíc to tam znám, takže jsem věděla, kam si můžu dovolit ho vzít a kam ne (soustředili jsme to spíš na historii před 2. světovou válkou - katakomby, Babinský a tak).
Jinak jsem ještě byla v Mauthausenu a proti tomu je Terezín slabý čajíček
. Tam mě nejvíc odrovnal asi závěr, kdy po několika hodinách strávených v prostorách tábora, projití schodů smrti, muzea atd., dojdete do místnůstky bez oken, 2×2 metry, bílé vykachlíkovaný a pustí se filmová smyčka sestříhaná z pohledů na běsnícího Hitlera, zástupy vězňů, hromady mrtvol, děti, vojáky… Vše jen pár vteřinové záběry, záblesky, doplněné hlasitým zvukem cvakání promítačky… Jako racionálně o nic nejde, ale pamatuju si jak mě to tehdy totálně složilo. Vydržela jsem v té místnosti asi dvě minuty a musela jsem utéct ven. Pak jsem měla v autě výčitky svědomí a nepatřičný pocit, když jsem si vzala sušenku.
Osvětim je určitě v plánu, až na to bude mít syn věk.
A ano, zanechalo to ve mě trvalé stopy, jídlo se nevyhazuje, spotřebováváme pokud možno bezezbytku, ale na druhou stranu jsem sysel, kterej má zásoby trvanlivých potravin + plný mrazák, aby vždy bylo co uvařit (takže loňská covidová nákupní horečka mě nechala zcela v klidu
…).
Mně třeba přijde trochu hraběcí „hltat“ knihy s popisem hrůz, který se staly před téměř sto lety a nic nedělat na pomoc lidem, kteří dnes takto také někde trpí (nemyslím teď černoušky v Africe). Jednou si naše děti budou číst třeba o Rusku nebo Číně na začátku 21. století
osobně jsem se s popíráním holocaustu nesetkala, vzdyt jsou jasné důkazy. Hrůza byla i stavba železnice smrti. Asi nebudu trvat u svého dvouletého syna na tom, aby v 10 ti letech jel do Osvětimi „aby věděl“. Na těhle pietních místech typu památník bitvy u Lipan nebo v Thajsku ta železnice se vnitřně ladím na nebohé duše, co tam přišly o život, uvědomuju si tok života a času a na chvíli mě pustí stresy z křivého nosu nebo žízně.
Ano byla. Několikrát. Jak v Terezíně, tak v Osvětimi. Hodně mi to pomohlo vyrovnat si některé věci sama v sobě a také přijmout i ty děsivé aspekty lidské existence.
@maja45 píše:
Ano, byla jsem v Lidicích, Terezíně, Osvětimi, Treblince a jednom bývalém KT v Estonsku. Zajímá mě téma 2. sv. války a holocaustu. Nezapomenu na Osvětim, hrůza hrůzoucí, co ti lidi museli zažít.
Každý, kdo popírá jakkoliv hrůzy války a holocaustu, by měl navštívit takový tábor. Někdy, když něco vyhazuju, si též vzpomenu, co by za to jiní dali…nejen ve válce…
A taky nesnáším vtipy o židech atd.
Osvetim je asi nejhorsi. Byla jsem i v Dachau a Buchenwaldu, protoze tam byl celou valku deda v techto dvou KT. Terezin je z toho nejmensi zlo, aniz bych to, co se tam delo chtela nejak zlehcovat. Nejhorsi je, ze lide si neuvedomuji, ze historie se s urcitymi odmenami muze opakovat. V Cine s Ujgury se to deje. Ti lide, kterym by navsteva nejakeho KT nazorove prospela se tam podivat nepojedou ![]()
@Bafonek píše:
Tak na Lidice jsem ani nekoukala a za stejného důvodu odmítám i film Nabarvené ptáče. Ukázky stačily na několikadenní depku.
No to vubec, na to mi stacilo videt upoutavku. Mne je ted blbe uz i u reklam na unicef ![]()
V Terezíně jsem byla 2× a je to velice poutavé místo. Chystám se i do Osvětimi.
@Bubla Bůčková píše:
Mně třeba přijde trochu hraběcí „hltat“ knihy s popisem hrůz, který se staly před téměř sto lety a nic nedělat na pomoc lidem, kteří dnes takto také někde trpí (nemyslím teď černoušky v Africe). Jednou si naše děti budou číst třeba o Rusku nebo Číně na začátku 21. stoletíosobně jsem se s popíráním holocaustu nesetkala, vzdyt jsou jasné důkazy. Hrůza byla i stavba železnice smrti. Asi nebudu trvat u svého dvouletého syna na tom, aby v 10 ti letech jel do Osvětimi „aby věděl“. Na těhle pietních místech typu památník bitvy u Lipan nebo v Thajsku ta železnice se vnitřně ladím na nebohé duše, co tam přišly o život, uvědomuju si tok života a času a na chvíli mě pustí stresy z křivého nosu nebo žízně.
Ja bohuzel ano..bud s popiranim, nebo jeho zlehcovanim..kdy vrazdeni zidu chteli sami zide, ze Hitlera zide platili, a ze tedy Zida vrazdi Zida, tim padem si nemaji na co stezovat…take jsem uz slysel nazor, ze Stalin byl super, nejlepsi statnik modernich dejin, ze v Belorusku je to super a zapadni mocnosti to tam chtej rozbit, proto tam asi Soros plati demonstranty apod. Jinak myslim, ze je normalni, ze lide se snazi pomahat, i treba jen v cechach, je to videt na ruznych sbirkach, na deti, po povodnich apod..tak i do zahranici, v podobe treba adopce na dalku..sama „mam“ jednu divku v Indii..myslim, ze je na tom lidstvo porad docela dobre
@Bafonek píše:
Byli jste tam někdy? Nebo v jiném podobném KT? Zanechalo to ve Vás něco? Já třeba od té doby nemůžu vyhodit jakýkoli zbytek potravin. Třeba slupky od zeleniny nebo ovoce, nebo usušené pečivo/vozím to zvířatům- slepicím atd./ Taky si vážím teplýho čistýho pelechu, elektřiny a tekoucí vody. Děda /nevlastní/ mi vyprávěl o koncentráku a říkal, že tam bylo hodně potkanů, tak seděli nahoře na lavicích - ne nohama na zemi, aby po nich nelezli atd. Hnusný téma, já vím. Ale říkám si, že když si teď všichni stěžujem jak to máme těžký/ ano i já si stěžuju na opatření a omezení /, tak si říkám, jak oni přeci jen dali mnohonásobně horší podmínky.
Omlouvám se za depresívní téma.
Ano byla jsem, hrozná atmosféra
Oživuji diskuzi. Máme v plánu Malou pevnost v Terezíně s průvodcem - byl tam někdo s dětmi? Děti 10 a 12 let. U staršího nemám obavu, toho to bude zajímat, má dost velké historické povědomí. U mladší nevím, jestli to nebude moc drsné. Máte někdo zkušenost?
@Jahru ja myslim, ze deti tomu moc nebudou rozumet. Pokud tedy nebudou poslouchat bedlive vyklad, tak si myslim, ze z toho zadne trauma nebudou mit. Terezin ma velice pochmurnou atmosferu, ale myslim si, ze oproti Osvetimi, je to docela prochazka..
Ne. Jsem velmi senzitivní na genius loci, a málem jsem zkolabovala v kasematech na Špilberku, kde jsme kdysi byli se školou.
@Jahru píše:
Oživuji diskuzi. Máme v plánu Malou pevnost v Terezíně s průvodcem - byl tam někdo s dětmi? Děti 10 a 12 let. U staršího nemám obavu, toho to bude zajímat, má dost velké historické povědomí. U mladší nevím, jestli to nebude moc drsné. Máte někdo zkušenost?
Není tam nic hrozného, drsného. Měli jsme výklad, 11leta moc nadšená nebyla a velká pevnost je spíš zkoumání, z Pruské války. Bavilo ji návštěva katakomb, kde si svitis jen svíčkou. To Osvětim je jiné kafe
@Jahru píše:
Hrozné je, když víš, co se tam dělo.
My jsme tam byly kdysi s kamarádkou a cítila jsem extrémní nepoměr, mezi tím, jak klidné to místo tehdy bylo - bylo léto, nebe bez mráčku, voněly květiny, zrály hrušky, bzučely včely - a vědomím, co za hrůzy se tam staly.
Muzeum dětských obětí nevím, jestli bych jako matka dala. A to tam byla jen „malá“ (bože) hromada děštských bot.
@pannda píše:
Není tam nic hrozného, drsného. Měli jsme výklad, 11leta moc nadšená nebyla a velká pevnost je spíš zkoumání, z Pruské války. Bavilo ji návštěva katakomb, kde si svitis jen svíčkou. To Osvětim je jiné kafe
Tak to fakt vůbec nevím, co se na tohle dá napsat…
2.svetova válka je mé velké hobby a viděla jsem a přečetla snad vše, co toto téma obsahuje. Pracovní a koncentrační táboryj sem navštívila skoro všechny. Terezín je jen „slabý odvar“ oproti Auschwitzu nebo Buchenwaldu. Ale to byly opravdu koncentrační tábory (těch je pouze 6). Tím samozřejmě nechci říct, že v Terezíně se neděly hrůzy…
Prosím ponechat anonym.
Příspěvek upraven 24.03.21 v 15:17