Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@marinka5 píše:
@lucenka Takže do té první části děti v klidu mohou? Jako že to nebude nějak nevhodné jak pro ně tak pro ostatní návštěvníky? Do té druhé části bych šla klidně sama, ale jde mi o to, že pro děti nemáme hlídání a já už hodně let toužím se tam podívat (máme to dost z ruky), tak ty děti prostě s námi jet musí. Samozřejmě mohou někde počkat s tatínkem. A na jak dlouho prohlídka tak cca je?
Je to město Terezín jako jakékoli jiné město. Tam děti nijak nevadí. Pak je v tom Terezíně přímo „pevnost Terezín“ používaná jako koncentrační pracovní tábor. Se zvláštním vstupem. Tam můžeš jít sama a manžel může být s dětmi mimo.
@marinka5 píše:
@lucenka Takže do té první části děti v klidu mohou? Jako že to nebude nějak nevhodné jak pro ně tak pro ostatní návštěvníky? Do té druhé části bych šla klidně sama, ale jde mi o to, že pro děti nemáme hlídání a já už hodně let toužím se tam podívat (máme to dost z ruky), tak ty děti prostě s námi jet musí. Samozřejmě mohou někde počkat s tatínkem. A na jak dlouho prohlídka tak cca je?
My jsme tam byli už před několika lety na nějakých historických slavnostech. Ale velká pevnost je v pohodě pro děti, tam nejsou žádné hrůzy z 2. světové války
http://www.terezin.cz/index.asp
@marinka5 píše:
Prohlídka je indivindy, nemusíš mít průvodce, za mě na celý den, ale já se ve všem hrozně vrtam, vše zkoumám atd.. Jinak Terezín jako takový je hezké město vč hřišť atd.. Tam děti klidně Vem, do pevnosti nee
Možná ze všeho nejhorší je to krematorium. Čtyři velké spalovací pece. Takové černé. A hořely tam svíčky u kytek. Bylo to velice „působivé“. Nemohla jsem z toho spát týden. Když jsem zavřela oči, tak jsem měla pocit, že jsem mezi těmi „kotli“. Byla jsem z toho solidně mimo.
Byla jsem jen v Terezíně. V plánu byla návštěva Osvětimi nebo jiného polského místa, ale kvůli dětem nám to už časově nevyšlo. Takže tam až někdy časem.
Já jsem dost drsné povahy, takže návštěva Terezína na mé duši nebo na chování nezanechala vůbec žádné následky. Bylo to zvláštně působivé, jiné spojení mě nenapadá - a to nemyslím nijak zle vůči těm, kdo musel ty útrapy zažít, mohlo by to vyznít jako nedostatečně odstrašující. Je mi jasné, že pro citlivé osoby to může působit asi dost děsivě a bude je to v noci strašit ve snech.
A teda ještě jsem si říkala, co na podobná místa říkají popírači koncentračních táborů, když podle nich neexistovaly… ![]()
@Saris12 píše:
Byla jsem v Osvětimi a už tam v životě nepůjdu. Bylo to hrozne jak na oko, tak na psychiku. Byl cítít zápach a nebylo mi dobře. Určitě mam teď jiný pohled na věci, které jsem vždy brala jako samozřejmost. Téma holocaust mě zajímá ráda bych navštívila Terezín, ale Osvětim už ne. Každopádně alespoň jednou doporučuji navštívit, ať si každý udělá svůj nadhled nad životem a zbytečnosmi.
souhlasím…
@Bafonek píše:
Možná ze všeho nejhorší je to krematorium. Čtyři velké spalovací pece. Takové černé. A hořely tam svíčky u kytek. Bylo to velice „působivé“. Nemohla jsem z toho spát týden. Když jsem zavřela oči, tak jsem měla pocit, že jsem mezi těmi „kotli“. Byla jsem z toho solidně mimo.
Ano, to bylo strašné. Ale snad ještě horší byly ty místnosti s botami, vlasy… a taky fotky těch rodin všude po zdech…tolik lidí zbytečně zemřelo…a jakým způsobem…opravdu hrůza. Týden jsem nemohla spát a od návštěvy Osvětimi spoustu věcí vnímám jinak…Jsem ráda, že jsem tam byla, i když to byl extrémně silný negativní zážitek…ale člověk si hodně uvědomí
@maja45 A co teprve pan,, dr Mengele,, ani nevím, jak ho nazvat, nemám pro takovou bytost slova. Také strašne fotografie na zdech z toho, co on nevěřícně dokázal ![]()
Nad tímhle si drbu hlavu do teď. Pro mě absolutně nepochopitelné a zvrácené.
@Anna85 píše:
Byla jsem v osvetimi. Chtela jsem jeste do terezina, ale ted po detech uz to nedam. Nemuzu uz videt ani filmy na toto tema. Naposledy jsem stopla lidice a nedokoukala to jak jsem rvala.
Presně… Ty děcka.. To mě dostalo nejvíc. Jak je rvali těm matkám z ruk.. To byla prostě hrůza i já jsem brečela…
![]()
Já jsem do Osvětimi jela teda až co jsem měla syna. A od té doby se nemůžu dívat na filmy, kde je téma okolo KT..
A vlastně mi moc nedělá dobře ani např. poslední díly Četnických humoresek, kde se točí okolo Němců. ![]()
@Saris12 píše:
@maja45 A co teprve pan,, dr Mengele,, ani nevím, jak ho nazvat, nemám pro takovou bytost slova. Také strašne fotografie na zdech z toho, co on nevěřícně dokázal
Nad tímhle si drbu hlavu do teď. Pro mě absolutně nepochopitelné a zvrácené.
To jsem ani zminovat nechtěla. Na to nikdy nezapomenu a raději bych to nevěděla. Jenže se to stalo, tak nemůžem dělat že to nebylo.
@maja45 Já jsem zase zastánce toho, že se o tomhle mluvit musí, prece se jen tak na to nezapomene. ![]()
Holky, terezin je mala a velka pevnost..velka pevnost bylo getho, da se nazvat i koncentracni tabor, protoze tam proste koncentrovali osoby, mala pevnost bylo vezeni, putovali tam osoby z velke pevnosti za ruzna porusovani pravidel, kradeze atd, ale take politicti vezni, odbojari a dalsi nepohodlni nebo protirezimovy…mimo ty pevnosti je pak jeste krematorium. Ja bych sla urcite s pruvodcem, ale da se to projit i samostatne..ja bych tam 7mi letou nebrala, bud se bude nudit, nebo se ji to naopak dotkne az moc…ja bych tem dceru vzala tak ve 13ti trrba, driv asi ne
@maja45 píše:
To jsem ani zminovat nechtěla. Na to nikdy nezapomenu a raději bych to nevěděla. Jenže se to stalo, tak nemůžem dělat že to nebylo.
Pred tremi lety jsem cetla Mengeleho devce a je to teda tezke cteni ![]()
@Saris12 píše:
@maja45 Já jsem zase zastánce toho, že se o tomhle mluvit musí, prece se jen tak na to nezapomene.
Já nepsala, že se o tom nemá mluvit, možná jsem se špatně vyjádřila, ba naopak. Souhlasím s tebou. Nemůžem dělat, že se to nestalo…
@Melodie91 píše:
Pred tremi lety jsem cetla Mengeleho devce a je to teda tezke cteni
Též jsem četla, ale knihu jsem musela odkládat, nedala se číst v jednom tahu…musela jsem rozdýchávat…