Terezínský tábor, navštívili jste?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
10907
5.8.21 12:51

@Jahru tak záleží, jak se jim to podá. U nás se zajímá 10 leta a 4 leta kamkoliv se jede. Nicméně já bych tam nejela z jiného principu. Na mě osobně to tam působí „divně, tíživě“ a prostě to utrpení cítím. Byla jsem tam jednou a nemohla jsem z toho několik dní spát… Slyšela jsem křik a cítila utrpení. Všeobecně jsem citlivější.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
5.8.21 12:53
@pannda píše:
Není tam nic hrozného, drsného. Měli jsme výklad, 11leta moc nadšená nebyla a velká pevnost je spíš zkoumání, z Pruské války. Bavilo ji návštěva katakomb, kde si svitis jen svíčkou. To Osvětim je jiné kafe

Taky mi přijde pocitově Osvětim mnohem horší.

• Citovat
  • Upravit
3724
5.8.21 13:06
@lucenka píše:
Taky mi přijde pocitově Osvětim mnohem horší.

Nejen pocitove. Vyhlazovaci tabor Osvetim Brezinka bylo peklo, konec sveta. Ti, kteri prezili a pritom tam byli deportovani z Terezina vzpominali, ze ten rozdil je naprosto nepomeritelny. Vyhlazovaci tabor mel uplne jiny ucel. Samozrejme nijak nezlehcuji Terezin, ale fakta jsou jasna a Osvetim muselo byt neco, co se ani slovy popsat neda. Kdyz jsme odtamtud jeli z exkurze (davno v roce 2000) byli jsme v podstate paka, odrostli pubertaci. A celou nekolikahodinovou cestu do Cech jsme mlceli :? Hruza

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66800
5.8.21 13:09
@Jahru píše:
Oživuji diskuzi. Máme v plánu Malou pevnost v Terezíně s průvodcem - byl tam někdo s dětmi? Děti 10 a 12 let. U staršího nemám obavu, toho to bude zajímat, má dost velké historické povědomí. U mladší nevím, jestli to nebude moc drsné. Máte někdo zkušenost?

Byli jsme tam s desetiletym, on se aktivne zajima o historii, dostali jsme skveleho pruvodce. Bylo to fajn.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3724
5.8.21 13:10
@Bábrdl píše:
Tak to fakt vůbec nevím, co se na tohle dá napsat…

Napsane je trosku necitlive, ale jinak se ta dve mista (i pres to, co se v Terezine delo) nedaji srovnat. Na obou jsem byla, jako matka bych mela problem s jakymkoliv nasilim na detech a jeho stopami, at v Terezine nebo Osvetimi :,( ale Osvetim bylo cire peklo. I prezivsi z obou mist rikali, ze kdyz v Terezine zazivali hlad, nemoci, spinu a smrt, netusili, co je vyhlazovaci tabor. Des. A nejhorsi je, ze se i dnes najdou lide, co to zpochybnuji, a nacionalismus sili prakticky po cele Evrope :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
5.8.21 13:28

Tak tohle fakt nedávám. Prokrista, nemůžete to takhle hodnotit, jak na Tripadvisoru. není to zábavní park. Jakože tady dobrý, ale jinde jsou tobogány vyšší a delší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3724
5.8.21 13:45
@Bábrdl píše:
Tak tohle fakt nedávám. Prokrista, nemůžete to takhle hodnotit, jak na Tripadvisoru. není to zábavní park. Jakože tady dobrý, ale jinde jsou tobogány vyšší a delší.

To ja rozhodne nedelam. Kdyz se ohlidnu do historie, at 2.svetovy valky (a s ni spojene hruzy vcetne Terezina), nebo dobu komunismu, jina me hruza, ze by se neco takoveho mohlo opakovat. Co se tyka Osvetimi, byl to vyhlazovaci tabor a ten hnus se tam nasobil jeste na druhou. To je fakt. Jako atrakce mi to fakt neprijde, jen se zajimam o historii a dost cestuji. Byla jsem i na Vrazednych polich v Kambodzi. Zlo je vsude stejny, ale je to bohuzel soucast historie. Deti bych tam nebrala, ani na jedno to misto, resp dle veku

Příspěvek upraven 05.08.21 v 13:48

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9676
5.8.21 13:47

Díky všem za reakce. Nemám strach, že by to deti nebavilo, prohlídky všeho druhu mají rády. Obzvlášť starší dítko, které se zajímá o historii, hlavně novodobou a znalosti má větší než velká část devataku. Obavu jsem měla hlavně o emocionální stránku, i když jak znám sebe a děti, tak mnohem víc v nepohode budu já. Na základě kladného hodnocení @matkabagristy jsem objednala prohlídku a uvidíme. Já myslím, že zrovna tohle je hodně důležitá část historie a děti by o ní měly vědět

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66800
5.8.21 13:49
@Jahru píše:
Díky všem za reakce. Nemám strach, že by to deti nebavilo, prohlídky všeho druhu mají rády. Obzvlášť starší dítko, které se zajímá o historii, hlavně novodobou a znalosti má větší než velká část devataku. Obavu jsem měla hlavně o emocionální stránku, i když jak znám sebe a děti, tak mnohem víc v nepohode budu já. Na základě kladného hodnocení @matkabagristy jsem objednala prohlídku a uvidíme. Já myslím, že zrovna tohle je hodně důležitá část historie a děti by o ní měly vědět

myslim, ze jsi udelala dobre

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Vesmírná drůbež
5.8.21 15:41

@Bábrdl tak to v podstatě hodnotili/hodnotí i přeživší. Můžeš říct, že to je něco jiného, ale tady vlastně dochází k přenosu jejich vlastních hodnocení a náhledů. Mnozí z nich přímo řekli, že když přijeli do Terezína, byl to samozřejmě šok, život tam těžký, hlad, nemoce, ale když to poté srovnávali s Březinkou, označovali Terezín za lázně.

• Citovat
  • Upravit
36556
5.8.21 16:08
@JanaDaR píše:
@Bábrdl tak to v podstatě hodnotili/hodnotí i přeživší. Můžeš říct, že to je něco jiného, ale tady vlastně dochází k přenosu jejich vlastních hodnocení a náhledů. Mnozí z nich přímo řekli, že když přijeli do Terezína, byl to samozřejmě šok, život tam těžký, hlad, nemoce, ale když to poté srovnávali s Březinkou, označovali Terezín za lázně.

Jistě, protože Terezín bylo ghetto, zatímco Osvětim byla stroj na vraždění.
Ale vaše hodnocení prožitku z místa je prostě nevhodné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Vesmírná drůbež
5.8.21 16:14

@Bábrdl moje? :nevim:

• Citovat
  • Upravit
66800
5.8.21 16:28
@Bábrdl píše:
Jistě, protože Terezín bylo ghetto, zatímco Osvětim byla stroj na vraždění.
Ale vaše hodnocení prožitku z místa je prostě nevhodné.

mam obe mista projite nekolikrat. Do terezina jsem prcka vzala, do osvetimi ne. I podle vlastniho „hodnoceni prozitku“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3600
5.8.21 17:02

Ty jo, byla jsem tam minulý týden a jako maso. Vůbec nechápu, jak někdo může napsat, že tam není nic hrozného. Je to celé šílené. Byla jsem z toho hotová ještě dva dny. Manžel chtěl do Osvětimi, tak jedině beze mě, tam mě nedostanou ani omylem. A děti bych do Terezína nebrala, nevzala jsem tam ani své a jsem ráda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3600
5.8.21 17:07
@Jahru píše:
Díky všem za reakce. Nemám strach, že by to deti nebavilo, prohlídky všeho druhu mají rády. Obzvlášť starší dítko, které se zajímá o historii, hlavně novodobou a znalosti má větší než velká část devataku. Obavu jsem měla hlavně o emocionální stránku, i když jak znám sebe a děti, tak mnohem víc v nepohode budu já. Na základě kladného hodnocení @matkabagristy jsem objednala prohlídku a uvidíme. Já myslím, že zrovna tohle je hodně důležitá část historie a děti by o ní měly vědět

já myslím, že jsi neudělal dobře, je to historie bohužel, děti by tu historii měly znát, to jistě, ale nemusí se brát na místa, kde se ta hrůza odehrávala. Já tam neviděla žádné dítě, když jsme tam byli my. Jen jedno dítě v kočárku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný